גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מליסרון: "הצריכה מאוד חזקה. לא יודע אם עליית מחירים של 2% או 5% תשפיע עליה"

לאופיר שריד, העומד בראש ענקית הקניונים, יש הסבר לתוצאות הטובות של החברה: "שמרנו על הקניונים פתוחים, אנשים לא שינו את הרגלי הצריכה שלהם" ● לדבריו, הקורונה הוכיחה שהתחרות הכי קשה אינה הקניות אונליין אלא הטיסות ● ולסיום יש לו גם המלצת השקעה למי שחוששים מאינפלציה

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון / צילום: סיון פרג'
אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון / צילום: סיון פרג'

הרבעון השלישי של 2021 עמד בסימן חזרה לשגרה כמעט מלאה בכלכלת ישראל. אחרי ימי הסגר הארוכים בתחילת השנה והמערכה מול החמאס בהמשך, הגיע רבעון שבו פעל המשק ללא הפסקה, למעט הגבלות מסוימות שהטילו התו הירוק והסגול.

את ההגבלות המעטות הללו לא הרגישו חברות הקניונים, שנהנות מתוצאות כספיות חזקות במיוחד, אחרי שנת הסגרים שפגעה קשה בפעילותן. ענקית הקניונים המקומית מליסרון  דיווחה השבוע כי סיימה את הרבעון השלישי עם רווח נקי לבעלי המניות של 293 מיליון שקל, המשקף צמיחה של 275% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.

מליסרון, שבשליטת ליאורה עופר, פועלת בישראל, ומחזיקה ב-17 קניונים בשווי של 14.8 מיליארד שקל, בחמישה מתחמי הייטק בשווי של 3.2 מיליארד שקל ובחמישה נכסים בעלי שוכר יחיד בשווי של 1.1 מיליארד שקל. כמו כן עוסקת החברה בייזום של שלושה פרויקטים בתחומי המשרדים ובראשם צמד מגדלי לנדמארק בת"א, המוקמים בשיתוף עם חברת אפי נכסים .

בשיחה עם גלובס אומר מנכ"ל מליסרון, אופיר שריד, כי "היה לנו רבעון מצוין עם עלייה ב-FFO (רווח נקי תזרימי) וב-NOI (רווח מפעילות השכרה), שנובעת מגידול בפדיונות השוכרים. למעשה רואים את זה מאז שפתחנו את הקניונים ובמיוחד בתחום של הקמעונאות והאופנה, דרך המוצרים לבית ומוצרי החשמל".

 

הכנסותיה של מליסרון מדמי שכירות ואחרות צמחו ברבעון השלישי ב-18.5% ל-397 מיליון שקל. ברבעון השלישי העניקה החברה הקלות בשכר דירה של 2 מיליון שקל בלבד בגין נזקי הקורונה, לעומת הקלות של 21 מיליון שקל שניתנו לשוכרים ברבעון המקביל אשתקד.

ה-NOI המיוחס לבעלים עלה ברבעון השלישי ל-281 מיליון שקל, בהשוואה ל-230 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד ולעומת כ-274 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2019. ה-FFO עלה ברבעון השלישי של 2021 לשיא של 201 מיליון שקל, בהשוואה ל-141 מיליון שקל ול-180 מיליון שקל ברבעונים השלישיים של 2020 ו-2019, בהתאמה.

"למזלנו ראש הממשלה הנוכחי לא להוט לסגרים"

לדברי המנכ"ל שריד, "צריך לזכור גם שכבר לא מדובר על השלמות של אחרי יציאה מסגר. ביולי-אוגוסט אומנם התחילה ההתפרצות הרביעית של הקורונה בישראל, אבל למזלנו ראש הממשלה הנוכחי לא להוט לסגרים. הוא לקח הימור נכון ובגלל זה אנחנו נמצאים במקום שבו אנחנו נמצאים.

"הכלכלה והצריכה נמצאים במקום הזה רק בגלל שלא היה לנו סגר של עוד איזה חודשיים מיותרים, כמו שהיה לנו בפעם השלישית. ולכן על אף הקורונה באוגוסט ובספטמבר אנחנו מראים צמיחה מאוד יפה בפדיונות, והם הרבה יותר גבוהים ממה שהיה ב-2019".

שריד מסביר, כי "רואים שבכל הקשור להרגלי הצריכה, אנשים מאוד הגדילו את הצריכה שלהם. אני חושב שמה שמוביל לכך זה שהצריכה תמיד הייתה קיימת, אבל חלק גדול ממנה היה מופנה לחו"ל, וברגע שהחלק של חו"ל נחלש הקניות נשארות בארץ.

"אני קורא לזה 'קניות ציוניות'. מבחינתי, התחרות הכי קשה שלנו היא מול הטיסות הבינלאומיות ורק אח"כ האינטרנט, והקורונה היא ההוכחה המדעית לכך, כי עם כל הסגרים והפתיחות שלאחריהם, סיפקה לנו את כל המצבים.

"לכן אנחנו יודעים בדיוק להגיד מה קורה כאשר השמיים סגורים אבל הקניות באינטרנט עובדות, ואפילו מה שקורה כאשר הקניות באינטרנט לא עובדות כי הייתה תקופה שלא היו משלוחים מחו"ל. מזה למדנו שבאופן חד-משמעי השמיים הפתוחים הם התחרות הגדולה ביותר, ועצם זה שהשמיים סגורים זה מה שמביא לגידול בפדיונות.

"מעבר לכך, כתוצאה מכך ששמרנו שהקניונים יישארו פתוחים כמה שיותר זמן, גרמנו לאנשים שלא לשנות את הרגלי הצריכה שלהם. אנשים באים לקניונים בהמוניהם ואנחנו רושמים שיאים".

קניון הגדול פתח תקוה / צילום: בר - אל

לדברי שריד, רואים את זה בראש ובראשונה בפדיונות חנויות האופנה וההנעלה, שגדלו ברבעון השלישי ב-13% לעומת הרבעון המקביל, אבל גם במגזרים כמו תכשיטים עם גידול של 5%, עיצוב הבית עם גידול של 8%, מוצרי חשמל וטכנולוגיה עם גידול של 5% ועוד. כך, למעשה, נותר רק מנוע אחד בענף הקניונים שעדיין לא חזר לעבוד באופן מלא, והוא תחום בתי הקולנוע, שפועל כיום תחת מגבלות "מטורפות", לדבריו.

"לשמחתי בתי הקולנוע מהווים 1% בלבד מה-NOI שלנו, ככה שזה לא דרמטי, אבל הם לא חזרו לעבוד כמו שצריך, ויחד איתם חלק מבתי הקפה והמסעדות שנשענים על קרבתם לבתי הקולנוע. אם בחודשים מרץ-אפריל הם הציגו ירידה של 10%-11% בפדיונות, אז כיום הם מציגים ירידה של 4%-5% ביחס לתקופה שלפני המשבר".

פרויקט Landmark תרם לעליית שווי הנדל"ן

מה שעוד לא ראינו ברבעון השלישי, אבל אנחנו כבר רואים עכשיו, זה את תחילתו של גל עליות מחירים במוצרי צריכה במשק. מי שמעלה את המחירים הם היצרנים והיבואנים, כאשר החנויות עצמן יבקשו לגלגל אותן לצרכנים.

האם להערכתך עליות המחירים ישפיעו על הצריכה וכתוצאה מכך גם על פדיונות השוכרים שלכם?
"אני רואה צריכה מאוד חזקה, שאני לא יודע אם עלייה של 2% או 5% במחיר תשפיע עליה. ברור שאם יעלו את המחירים ב-50% אז זה ישפיע, אבל הכול עולה. הדיור עולה וגם המחירים באונליין יעלו ואפילו יותר, כי שכר העבודה עולה, מחיר הדלק עולה, ולכן מחיר המשלוח יעלה.

"אגב, הדבר הכי לא ירוק והכי לא סביבתי בעולם זה הרכישות באונליין, בגלל המשלוחים של מוצרים בודדים".

לפי הנהלת מליסרון, ממועד פתיחת הקניונים בסוף חודש פברואר השנה ועד לסוף חודש ספטמבר נרשמה עלייה משמעותית של כ-6% בפדיונות בקניוני החברה, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2019. בנוסף לכך, במהלך תשעת החודשים הראשונים של 2021 הציגה החברה עלייה ממוצעת של כ-5% בדמי השכירות הריאליים בגין חוזים חדשים וחידושי חוזים בקניונים, ושל כ-4% בדמי השכירות הריאליים במשרדים.

חוזים אלו תורגמו גם לעלייה בשווי ההוגן של הנדל"ן להשקעה, שבבעלות מליסרון. ברבעון השלישי לבדו היא רשמה עליית שווי נדל"ן להשקעה בסך של 250 מיליון שקל, אשר הובילה לזינוק החד ברווח הנקי.

לדברי החברה, נבעה עליית השווי מעליית מדד המחירים לצרכן שהגדילה את הכנסותיה, מהעלאת דמי שכירות ומעדכון הערכת שווי לפרויקט Landmark ת"א. בחברה הסבירו, כי בעקבות ביקושי שיא להשכרת שטחי משרדים באזור ת"א, בעיקר מצד חברות הייטק גדולות, היא העלתה את צפי ההכנסות בפרויקט הדגל שהיא יוזמת.

פרויקט לנדמארק כולל שני מגדלי משרדים, ובמהלך הרבעון חתמה מליסרון על חוזה ראשון לאכלוס כ-11% מהשטח הכולל של הפרויקט, העומד על כ-150 אלף מ"ר משרדים ומסחר. ה-NOI הצפוי בפרויקט, אשר סיום בניית חלקו הראשון צפוי בסוף שנת 2023, נאמד עתה בכ- 290 מיליון שקל (כ-145 מיליון שקל חלק החברה) בתפוסה מלאה, וזאת לעומת הערכה מתחילת שנת 2021 אשר עמדה על כ-190 מיליון שקל בלבד (כ-95 מיליון שקל חלק החברה).

המניה עלתה ב-60% מתחילת השנה

מליסרון, כמו יתר חברות הנדל"ן המניב, ספגה ירידה חדה של עשרות אחוזים בערכה בתגובה להתפרצות משבר הקורונה. אולם התאוששות המשק ואישור החיסונים לקורונה הביאו לשינוי המגמה ולתפנית חדה. כיום נסחרת מליסרון בשווי שיא של של 13.2 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה עלתה ב-60% מתחילת השנה.

לדברי שריד, מניה של חברות נדל"ן כמו מליסרון מספקת הגנה למשקיעים מפני אינפלציה. "כל החוזים שלנו צמודים למדד המחירים לצרכן וגם כל ההוצאות שלנו צמודות למדד, אבל בין לבין יש רווח של מיליארד שקל.

"ככה שאם אתה חושש מאינפלציה, ורוצה להיות על חוף מבטחים במקרה של שחיקת השקל עקב האינפלציה, הרי שהמניה של מליסרון היא מה שצריך ללכת אליו. היא גם לונג על הנדל"ן והיא גם לונג על השקל, כי היא צמודת-מדד".

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"