גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“ביטול הוויזה לארה”ב אינו חלומות באספמיה. ניתן להתגבר על חסמים"

תומר מוסקוביץ, מנהל רשות ההגירה והאוכלוסין, מאמין ששינוי במדיניות האמריקאית הוא אפשרי • בראיון עמו הוא מסביר איך מזהים "מסתננים", מה חשיבות מאגר המידע על נוסעים, ומאיזו מדינה הוא מעדיף שיגיעו העובדים הזרים

תומר מוסקוביץ / צילום: יונתן בלום
תומר מוסקוביץ / צילום: יונתן בלום

מה-1 בנובמבר, המועד שבו נכנס לתוקף מתווה התיירות, נכנסו לישראל 30,345 אלף תיירים. מדובר במספר נמוך מהמצופה, לאור תנאי הכניסה לישראל המחייבים את התיירים לעמוד בתנאי התו הירוק (כלומר אחרי קבלת חיסון שלישי, או שלא חלפה חצי שנה ממועד מנת החיסון השנייה).

כרבע מהתיירים שנכנסו לישראל הגיעו מארה"ב, כ-5,500 מצרפת, כ-2,300 מבריטניה וכ-2,000 הגיעו מגרמניה. הסבר פניך לתייר? 550 מבין התיירים שנכנסו לישראל סורבו בכניסתם. תיירים אלה יועברו למתקן המסורבים בנתב"ג, ויטוסו חזרה למדינה ממנה המריאו, לעתים עם איסור כניסה לישראל בעתיד.

חלקם סורבו משיקולי בריאות, כלומר שלא עמדו בתנאי הכניסה או הדרישות של ישראל. אחרים סורבו לאחר שזוהו כי ניסו להיכנס כמהגרים באמתלה של תיירים - רובם ממדינות מזרח אירופה, גיאורגיה ואפריקה. תייר שכניסתו מסורבת מוטס חזרה למדינה ממנה המריא, כאשר על פי אמנת התעופה העולמית, האחריות והעלות מוטלת על חברת התעופה שעמה נכנס לישראל. הגוף שבסמכותו לסרב כניסת תיירים, כמו גם להכניסם, היא רשות ההגירה והאוכלוסין.

"יש גידול בכניסת זרים לישראל, ויחד עם הטוב שהוא מביא אנו רואים גם את הרע. עד עכשיו מתקן המסורבים היה שומם, אבל כמו עשב בר בטבע, עם הדברים הטובים מגיעים גם אנשים שאנחנו לא רוצים שייכנסו לפה", אומר ראש הרשות, תומר מוסקוביץ, בראיון לגלובס.

"עד כה הם לא יכלו להיכנס, משום שמדיניות הכניסה לישראל לא אפשרה כניסת זרים, למעט באישור מיוחד. היום הם מנסים לעבור את החורים במסננת. מנגנון ביקורת הגבולות אמור לזהות את מי שכוונתו לבקר אינה ממניעים של תייר".

איך מזהים אדם כזה?
"מגיע אדם שלא מכיר את הארץ כלל, שאין לו הזמנה למלון ויש לו בערך 30 אירו בכיס. נקודת המוצא שלנו היא שהוא לא בא בכדי לעשות נחת לשר התיירות. מעבר לכך, בקרי הגבול יודעים לזהות שלא מדובר בתייר. זה יכול להיות משהו בתנועות הגוף ובסימנים מחשידים אחרים, הזיהוי הוא האמנות שלהם.

"כדי למנוע כניסת מהגרים יש לנו שתי מסננות, האחת היא הסדרת אשרת כניסה מוקדמת במדינות שיש חובה כזו, דוגמת הודו, שם מבקש האשרה עובר סינון ראשוני שעליו אחראי משרד החוץ. במדינות שלא מצריכות קבלת אשרת כניסה מראש, כמו אוקראינה, המסננת הראשונית נעשית על ידי בקרי הגבול שיושבים בתא הקטן בשדה התעופה והם אמורים לזהות".

ומצד שני עשויים לחשוד במישהו שהוא באמת תייר, אבל ענה את התשובות הלא נכונות.
"אם בקר חושד במישהו הוא מעביר אותו ל'קו אחורי', כלומר לבקר מנוסה יותר, שם יתבצע תשאול מעמיק יותר. בסמכותו לאשר כניסה לאותו תייר, כשבחלק מהמקרים יידרש להפקיד כסף כערבות שתושב לו, בסכומים שנעים בין אלפי לעשרות אלפי שקלים. אגב, לתייר עומדת הזכות לערער. אם קורה שאכן מדובר בתייר אנחנו אומרים לו 'תודה רבה', ולא מתנצלים ולא משלמים פיצוי אם חש לא בנוח. אנחנו רק מילאנו את תפקידנו.

"אפשרות אחרת היא לסרב את כניסת התייר, ולעדכן את קברניט המטוס שעמו נחת שעליו לדאוג להחזרתו למדינה ממנה המריא. לפעמים אנחנו קונים כרטיס טיסה על חשבוננו, ומטיסים את המסורב עם הערה שלא יוכל לשוב לישראל במשך 5 שנים. ההנחה היא שיש לבלום כניסת מסתננים לעבודה או שחמור מזה לאתר קורבנות סחר, נשים שנשלחות לכאן כדי לפגוש את מי שיסרסר בהן".

ללמוד מהמקרה הגרמני

בעולם שואפים לוותר על אשרות כניסה כדי לעודד תיירות. מה העמדה שלכם בנושא?
"יש מדינות כמו אוקראינה שלא הצלחנו לשמר את חובת אשרת הכניסה מראש. אני לא מאמין בביטול ויזות לחלוטין. יש אומות חלשות ויש חזקות, ויש נטייה לאנשים, כמו בכל דבר בטבע, לעבור מהנמוך לגבוה. מדינות המערב צריכות להגן על עצמן.

"אם גרמניה ב-2015 הכניסה 1.5 מיליון מהגרים, היום היא מבינה את הבעיה. קל להיות מדינת רווחה כשכולם עובדים ותורמים לכלכלה, אבל במדינת ישראל חשובה גם הזהות הלאומית, ואצלנו חוק השבות מגדיר ברור מי זכאי לשבות. אנחנו פטורים מלקבל את האחרים.

"בכל הנוגע לכניסה לישראל, האינטרס שלנו הוא הגירתי. מנגד, יש אינטרס של יחסים בינלאומיים או של תיירות. נקודת המוצא היא שרוב התיירים הם הגונים, אלא שבתוך זה יש את נושא ניהול הסיכון ומניעת סחר בבני אדם ושהות לא חוקית".

וכמה כאלה אתם לא מצליחים לאתר?
"היו גם קבוצות שבאו לכאורה כצליינים, אבל בפועל מה שעניין אותן זה להישאר בארץ. אם לא איתרנו אנשים בשער הכניסה לישראל, ואני מעריך שמדובר באלפים רבים, יחידת המנהל תנסה לאתר אותם כשוהים בלתי חוקיים".

הישראלים מחכים בקוצר רוח לביטול הוויזה לארה"ב. היכן זה עומד?
"ארה"ב היא המדינה היחידה שאזרחיה פטורים מוויזה לישראל, ומנגד אנחנו מחויבים אליה. שרת הפנים איילת שקד שוהה בארה"ב, ומקדמת את הנושא. אנחנו מגייסים מנהל פרויקטים שאחד מהדברים העיקריים שבהם הוא יעסוק יהיה הפטור מוויזה. אני מאמין שזה יקרה, ושלא מדובר בחלומות באספמיה. על כל החסמים אפשר להתגבר".

ביומטרי גם לתיירים

החשש מעומסים בנמלי התעופה מוביל למציאת פתרונות יצירתיים, הכוללים הקמת מאגר שישמור את המידע על נוסעים. עד כמה מאגר כזה ישרת אתכם?
"מאגר ה-PNR (Passenger Name Record) יעזור לצמצם את הסירוב בשדות התעופה גם בתקופה של מגפה. זיהוי כזה יעזור לנו לאתר את הנוסע עוד בכניסה לשדה התעופה, ותהליך טרום הטיסה יוכל להשתנות, כשנוסע יעבור בצורה מהירה על ידי זיהוי מקדים.

"החזון הוא שכל המידע הרלוונטי על הנוסע יועבר אלינו, או לכל מדינה אחרת, לפני הטיסה. זו מערכת שייקח כמה שנים עד שתושלם הקמתה. במקביל אנחנו מקדמים את הנושא הביומטרי לתיירים, שכמו הישראלים, יוכלו רק לחייך למצלמה בעמדות העצמאיות ולהיכנס למדינה".

נשמעות תלונות של אזרחים ישראלים שחיים בזוגיות עם אזרחים זרים על פרוצדורות שלא אפשרו כניסה לישראל לבני הזוג או לילדיהם. היו שהלינו על דרישות כמו המצאת תיעוד בדיקת אולטרסאונד להוכיח הורות לילד המבקש כניסה.
"בג"ץ קבע כי לאזרחים עומדת זכות חוקתית להגיע למדינת הלאום שלהם. לתייר אין זכות כזו. משפחות מעורבות אולי נתקלות בקשיים, משום שהן לא קיימו את הוראת החוק לרשום את הילדים כישראלים, ובתקופת הקורונה הם היו צריכים להיכנס כתיירים. דרישת לבדיקת אולטרסאונד נשמעת רק בהקשר של פונדקאות, לזוג שרוצה להכניס לארץ תינוק. המטרה היא לשלול שמדובר בסחר בילדים, ויש נוהל שמחייב הוכחת פרי בטן לתינוקות שנולדו בחו"ל".

תחום אחר שבאחריותכם קשור למצוקת כוח האדם החמורה בבתי המלון, שמשוועים לאישור להכנסת עובדים זרים, למשל מהפיליפינים או מירדן.
"בשלב זה, המכסה שאושרה להבאת עובדים מהפיליפינים ירדה מ-2,000 ל-1,000. מבחינת השיקול ההגירתי, אני אעדיף הבאת עובדים מירדן או עובדים פלסטינים. לא נתנגד להגדלת מכסה של עובדים זרים כשאנחנו יודעים שיש עבודות שקשה לגייס בהן עובדים ישראלים, בתחום הניקיון למשל. לא נהיה הגורם שמעכב תיירות לישראל".

גם במסעדות מדברים על מחסור דומה, למשל של שוטפי כלים.
"חד משמעית, לא צריך לאפשר להביא לישראל שוטפי כלים מחו"ל. לא בשביל זה מחזיקים במהגרי עבודה. ישראל היא אחד מיעדי העבודה המועדפים בעולם בעיקר בגלל המטבע שלנו, והיחס לעובדים. מצד אחד זה משמח, מצד שני זה צריך להיות מבוקר במכסות. בשנתיים האחרות חל גידול בהיקפי המכסות, חלק מזה מוצדק וחלק מזה פחות".

תומר מוסקוביץ

אישי: בן 58, נשוי ואב לששה. מתגורר באלון שבות

מקצועי: עורך דין בהכשרתו. לאחר כעשור במגזר הפרטי, הצטרף ב-2001 לשירות המדינה כיועמ"ש של משרד העבודה והרווחה, ולאחר מכן כיועמ"ש משרד התמ"ת (כיום הכלכלה). בהמשך שימש כמנהל רשות האכיפה והגבייה, ומיולי 2021 מכהן כראש הרשות להגירה ולאוכלוסין.

עוד משהו: במשך כשש שנים עמד בראש חברת הבנייה משהב, הבונה דירות מגורים עבור הזרם הלאומי דתי.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים