גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הפך שוק הקריפטו מחזון על "כלכלת העתיד" לבור של הונאות?

משה חוגג חשוד בטריק הכי ישן בספר: גיוס כספים ושימוש בהם בניגוד למוסכם על המשקיעים ● רק שבשוק המטבעות המבוזרים, שחולם על עולם נטול פיקוח הבנוי על אמון, זה הרבה יותר קל ● המשקיעים לא באמת יודעים איפה הם שמים את הכסף שלהם והרגולטור מפגר מאחור

חוגג חשוד בשורה ארוכה של עבירות, כאשר החשדות מתמקדים בפעילותו בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים / צילום: יונתן בלום
חוגג חשוד בשורה ארוכה של עבירות, כאשר החשדות מתמקדים בפעילותו בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים / צילום: יונתן בלום

בשבוע שעבר נעצר משה חוגג, יו"ר קרן ההון סיכון סינגולריטים, הבעלים של אליינמנט שפועלת בתחום הקריפטו והבעלים של קבוצת הכדורגל בית"ר ירושלים. חוגג חשוד בשורה ארוכה של עבירות, כאשר החשדות מתמקדים בפעילותו בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים, שהפך לתחום לוהט שמושך אליו כספים רבים בשנה האחרונה. מה בדיוק קרה שם ומה אפשר ללמוד מהפרשה? הנה ארבע נקודות.

1. על שימוש בכספי המשקיעים

על פי בקשת המעצר: "תחום הקריפטו, שנמצא תחת הרדאר של גורמי האכיפה, נוצל על פי החשד על ידי החשודים ושותפיהם, באמצעות מצגי שווא, באופן שיטתי ומתוחכם, כלפי משקיעים". איך זה עבד? על פי החשד, למשקיעים הוצגה תוכנית סדורה להשקעת כספים ופיתוח המיזמים בתחום הקריפטו, תוך פרסום שקרי של השקעות שביצעו מובילי דעת קהל. כך, הם שוכנעו להשקיע את מיטב כספם בסדר גודל של מיליוני דולרים במיזמים. בבקשת המעצר נכתב כי הכסף לא הושקע בהתאם לתוכנית שהוצגה, אלא נגנב לאחר השקעת הכספים בפרויקטים, והועבר לכיסם של חוגג וחשודים נוספים שנעצרו איתו.

על חלק משמות החשודים ועל חלק מפרטי הפרשה ישנו עדיין איסור פרסום, אולם הסיפור עצמו גלוי וידוע משלל תביעות פרטיות שהוגשו נגד חוגג. על פי התביעות ועל פי החשד, למרות חדשנות תחום הקריפטו, הטריק שבוצע לכאורה הוא העתיק ביותר בספר: גיוס כספים ממשקיעים ושימוש בהם לצורך אחר לגמרי מהתחייבות מגייס הכספים. זה נעשה בכל תחום, רק שבתחום הקריפטו זה הרבה יותר קל.

האנשים שמשקיעים היום בקריפטו הם כל מי שחולם על התעשרות מהירה. ולמשקיעים כאלה קל למכור חלומות. כמה מהם באמת מבינים במה הם משקיעים? מה בעצם מייצג המטבע שהם רכשו? כמה מהם קראו את הקוד של הפרויקט שהמטבע מייצג? מעטים. הרוב פשוט מחפשים לעשות 400% ומבקשים טיפים ממי שכבר השקיע במטבע שעשה 400%.

תעשיית הקריפטו היא תעשיית חלומות והכספים זורמים אליה ללא הפסק: מהקרנות הגדולות של הסיליקון ואלי, ועד המשקיעים הקטנים שלא רוצים להישאר מאחור. מאחוריה עומדת טכנולוגיה חדשנית שבבוא היום תשפיע על כולנו כמעט בכל תחום. בינתיים - היא בעיקר אוסף גדול מאוד של פיילוטים. חלקם יצליחו, חלקם יכשלו, וחלקם ינוצלו על ידי אנשי עסקים שונים שיגייסו כסף ממשקיעים, וישתמשו בו לדברים אחרים.

רשות המיסים כבר הודיעה שיהיו מעצרים נוספים בתחום, ובתעשייה בכלל לא מופתעים. מי הם יהיו? כמו בפרשת חוגג, אפשר פשוט לחפש תביעות פרטיות נגד אנשי קריפטו בישראל ולחפש שם את הרמזים.

2. על הקו החמקמק בין הקריפטו לפורקס

צריך לדבר על תופעה מעניינת: עובר קו דק בין השקעות בקריפטו, להשקעות בפורקס - ששניהם בעצם מציעים מסחר אלטרנטיבי לבורסה. הפורקס, שהיה להיט ההשקעות התורן בעשור הקודם, נוכח גם בפרשת חוגג. חלק מהדמויות שקשורות בפרשה קשורות גם לעולם הפורקס, לחוגג עצמו הייתה חברה בתחום הפורקס שפורקה, ולאחרונה אף נעצרו חשודים מחברת פורקס בחשדות להונאה בקריפטו.

הפורקס והקריפטו - בשלב הנוכחי בו הוא נמצא - עובדים על אותם רגשות של משקיעים: הרצון בריגוש, התנודתיות הגבוהה, האפשרויות למינופים אדירים, והחלומות על התעשרות מהירה. לכן, לא פלא שמבין העולמות שפיתח הקריפטו אחת הבולטות היא ה-DeFi (Decentralized finance): פלטפורמות מסחר מבוזרות עם מכשירים פיננסים מתוחכמים מאוד. מהו שכר הלימוד של הפיתוח הפיננסי החדשני? חברת ניהול הסיכונים elliptic הוציאה השבוע דוח לפיו ב-2021 משקיעים איבדו 10.5 מיליארד דולר בהונאות שבוצעו במיזמי DeFi. ב-2020 הסכום עמד על 1.5 מיליארד דולר.

בואו ננסה להבין למה אנחנו בכלל צריכים מיזמי דיפיי. הרי הרעיון מאחורי הקריפטו הוא להחליף את מה שלא עובד כאן. לפתח מערכת שנמצאת מחוץ לשליטת הבנקים.

חסידי עולם הביזור טוענים גם שאין באמת צורך במגבלות. למה רגולטור מגביל את המינוף? שיהיו על המדף מוצרים במינוף אינסופי - ושהקונה ייזהר. כלומר, מי שלא מבין - שלא ישקיע. יש הרבה היגיון מאחורי הדברים. המערכת הבנקאית אכן כבדה ולא יעילה, ומערכת טכנולוגית שמאתגרת אותה מבחוץ היא דבר טוב. אבל האם הצרכנים בתחום הפיננסי בנויים להתמודד עם המורכבות של העולם שנבנה בדיפיי? רובנו לא מבינים את סוגי העמלות שקרן הפנסיה שלנו גובה, אז איך אנו אמורים להתמודד עם עולם חדש של מוצרים פיננסיים ללא פיקוח, שיחליף את הבנקים? כרגע, מדובר פחות בכלכלה של מחר ויותר בעולם של תנודתיות וריגושים שמהווה כר פורה לניצול.

3. היתרונות בביזור, וגם החסרונות

בניגוד למה שאולי ניתן לחשוב, לעולם הקריפטו יש ערך עצום. למעשה מדובר בהשקעה בשורה של חברות טכנולוגיה. החברות האלו מפתחות טכנולוגיה שנקראת בלוקצ'יין - בה הרישום נעשה בשרשרת ולא ניתן לשנות או למחוק אותו והטכנולוגיה הזו רלוונטית לכל תחום בחיינו.

למשל: אם מרשם הטאבו יעלה על הבלוקצ'יין, לא תהיה עמימות באשר לבעלות על קרקעות. הפרויקטים האלו עובדים על פי חוזים חכמים שכתובים בקוד ויוצאים אל הפועל ברגע שתנאי החוזה מתקיימים.

הפרויקטים האלו מנפיקים מטבעות, שלהם ערך כספי לפי היתכנות ההצלחה של המיזם, והם גם מעניקים זכויות הצבעה. כך שהשקעה במטבעות דיגיטליים היא למעשה השקעה סוג של ניירות ערך של סטרטאפים טכנולוגיים. בתוך כל העולם הזה, יש גם את קונספט הביזור - אין מי ששולט בטכנולוגיה והיא לטובת הכלל. זה רעיון מהפכני, וכשמדברים עם אנשים מקהילת הקריפטו על איך בכלל זה יכול לעבוד, התשובה היא אחת: אמון. את הרגולציה והפיקוח יחליף קוד עם חוזה חכם, וקונספט של אמון. וצריך לזכור, שאמון גם ניתן לניצול, בטח ובטח בעולמות ההשקעה הפיננסית. 

4. ההיסוס של הרגולטורים ועל מי הוא משפיע

רגולטורים, ובכלל יד מכוונת, הם קונספט מנוגד לעולם הקריפטו. על כן, משקיעים שפועלים בעולמות האלו ובחרו לפעול בעולמות לא מפוקחים צרכים להיזהר שבעתיים.

אבל בסוף הממשק של התעשייה עם הרגולטורים הוא בלתי נמנע, ונקודות ההשקה העיקריות הן הלבנת הון ומיסוי. הרוב המוחלט של המשקיעים בתחום הם כאלה שרק רוצים להשיג תשואה בעולם של ריבית אפסית, שדוחף אותם לקחת יותר ויותר סיכונים. הרגולטורים מהצד השני של נקודות ההשקעה מסתכלים על עולם הקריפטו, לא יודעים איך לאכול אותו, ומהססים.

ההתקדמות איטית הרבה יותר מקצב השוק, והאיטיות הזאת משחקת גם לרעת המשקיעים, שלא יודעים להבדיל בין הגופים שפועלים לפי הכללים, לאלו שלא. צו איסור הלבנת הון על הפועלים בתחום כבר נכנס לתוקף, ותהיה רגולציה נוספת ומעצרים נוספים. אבל כרגע הרגולטורים נמצאים הרחק הרחק מאחור.

***חזקת החפות: משה חוגג ויתר הנחקרים הם בגדר חשודים בלבד, לא הוגש נגדם כתב אישום, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות