גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא מעסיק 10 עובדים בלבד אבל המטבע שלו כבר שווה כמו יוניקורן: הכירו את מנכ״ל חברת הקריפטו סיקרט לאבס

גיא זיסקינד, מנכ"ל חברת הקריפטו סיקרט לאבס, הוא מאמין גדול בבלוקצ'יין ובכך שזו תהיה "הטכנולוגיה השלטת בעתיד" ● בראיון לגלובס הוא מספר על סוד ההצלחה של הטכנולוגיה, איך מגינים על הפרטיות ונזהרים ממינוף בבלוקצ'יין, וגם על שיתוף הפעולה המפתיע עם קוונטין טרנטינו

גיא זיסקינד (משמאל)  עם אחיו ניר זיסקינד וקוונטין טרנטינו / צילום: Corey Sipkin
גיא זיסקינד (משמאל) עם אחיו ניר זיסקינד וקוונטין טרנטינו / צילום: Corey Sipkin

בתחילת החודש הודיע במאי הקולנוע קוונטין טרנטינו כי הוא יציע למכירה קטעי NFT, ובכך יצטרף לשורה ארוכה של יוצרים שמשתמשים ברשת הבלוקצ'יין להפצת האמנות והיצירה שלהם, כמו למשל שחמטאי העל גארי קספרוב שהודיע החודש על השקת NFT.

טרנטינו אמנם נתקל במהמורות בבואו להפוך קטעים מהתסריט של סרטו "ספרות זולה", כולל קטעים שלא נכנסו לסרט ושינויים ומחיקות בכתב ידו, ל-NFT, כשנתבע על ידי חברת ההפקות של הסרט. אולם הוא עורר התעניינות רבה בשוק שהופך להיות האלטרנטיבה הלוהטת לאומנים, יוצרי תוכן, אך גם מושך אליו שרלטנים.

מי שאמורה להפיק את ה-NFT לטרנטינו היא חברת הקריפטו הישראלית של גיא וניר זיסקינד, SCRT LABS (מטבע SCRT), אשר פיתחה טכנולוגיה המאפשרת להצפין את התוכן שעל גבי ה-NFT, על אף שרשת הקריפטו במהותה היא פומבית וגלויה לכל.

"רציתי להשפיע על איך שהאינטרנט עובד"

גיא זיסקינד מנכ"ל החברה, הוא טכנולוג וכותב קוד מגיל צעיר. אחרי השירות הצבאי הוא למד הנדסת חשמל ומדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב. "את הקריירה התחלתי בכלל כ-CTO בסטארט-אפ שעוסק בביג דאטה, ומהר מאוד עברתי ל-MIT למסלול ישיר לדוקטורט", הוא מספר בראיון לגלובס. "הייתי אמור לחקור ביג דאטה, אבל נמשכתי לבלוקצ'יין ולפרטיות. אני מאמין בבלוקצ'יין, לא רק ביישומים הפיננסיים שכרגע הם בחזית ההתפתחות של התחום, אלא בכך שזו תהיה בעתיד הטכנולוגיה השלטת ורוב המערכות שאנו עובדים איתן היום יתבססו עליה. נמשכתי לתחום כי רציתי להשפיע על איך שהאינטרנט עובד".

מה הבעיה עם איך שהאינטרנט עובד?
"כל מה שעושים היום נשלט על-ידי מספר מצומצם של חברות מונוליטיות (חברות בעלות זווית ראייה אחת, א"א), רחוק מלהיות מערכת שוויונית כמו שחשבו שהיא תהיה בתחילת הדרך. תמיד חשבתי שבלוקצ'יין יהיה הפתרון לכך, אבל יש בעיה עם הפומביות של הרשת. נניח שניצור אפליקציה על הבלוקצ'יין שתאפשר לנו להצביע בבחירות; אנחנו הרי לא רוצים שידעו איך כל אחד מצביע, אנחנו רוצים רק שידעו מי הצביע. כלומר נרצה שחלק מהמידע יהיה חסוי. תוך כדי עבודה על קריפטו ב-MIT הבנתי שיש לי פתרון טכנולוגי שיהפוך את האינטרנט למקום יותר פרטי ומזמין. העתיד הוא רשת ה-web3.0, אבל ברור שאם אני נכנס לחשבון הבנק שלי, אי אפשר שכולם יראו מה יש שם.

"פרסמתי כמה מאמרים בנושא ואת התזה שלי. זה תפס תאוצה רבה עוד בתקופת הלימודים, הייתה התעניינות רבה מכל מיני גורמים, אבל הבנתי שההמשך הוא בעסקים ולא באקדמיה. אז עזבתי את הדוקטורט, והקמתי את החברה ב-2016".

מה בעצם חשיבות הסודיות בעולם ה-NFT?
"ה-NFT הוא קונספט חדש של בעלות על נכס שהכוח שלו נובע בעיקר מכך שהבלוקצ'יין יהיה פה גם עוד 100 שנה, אי אפשר לזייף אותו, ותמיד אוכל להוכיח את הבעלות שלי. אבל מה אם אני לא רוצה לחלוק את היצירה עם כל העולם? מה הערך של הבעלות אם היא מחייבת שאת התמונה שאני מוכר למישהו, כולם יוכלו להוריד ברזולוציה גבוהה עוד לפני שהוא קיבל אותה? גם טרנטינו לא רצה סתם להעלות את התמונות לבלוקצ'יין. יש הרבה אומנים שרוצים שרק מי שרוכש יקבל את הגישה ליצירה. כמו שמכרו לך תמונה לתלות בסלון - והכוח הוא שלך אם להציג אותה או לא".

איך נוצר הקשר עם טרנטינו?
"יש לנו מכר משותף שייצר את הפגישה. טרנטינו היה תחילה סקפטי לגבי ה-NFT. יש לו את התסריט המקורי של 'ספרות זולה' בכתב יד, עם המחיקות, שאף אחד לא ראה אותו 25 שנה חוץ ממנו, אבל הרצון היה לממשק ישיר עם המוכר".

אז מה החשיבות לכך שזה יהיה על הרשת?
"NFT הוא התפתחות טבעית של הבלוקצ'יין. ב-MIT לימדתי בעבר קורס בלוקצ'יין, ואחד הפרויקטים היה לקחת את כל התעודות והדיפלומות ולייצר להן רקורד על הבלוקצ'יין. מ-2017 יש תעודה דיגיטלית על הבלוקצ'יין לכל בוגר MIT. אבל האוניברסיטה לא רוצה לחשוף את כל פרטי הבוגרים שלה באונליין, אז יש לה שרת פנימי עם המידע המלא, ועל הבלוקצ'יין יש חתימה לכך שהתעודה קיימת. זה מה שיישאר עוד 200 שנה, הרבה אחרי שלא יהיו יותר את השרתים של MIT, אני כבר לא אהיה, חברות הענק לא יהיו. מה שיישאר זו המערכת המבוזרת".

 

"לשחק לפי החוקים שטובים לכולם"

מהו הכוח של הביזור?
"זו מערכת הרבה יותר הוגנת. בואי נסתכל על כלכלת משחקי הרשת: זה לא דבר חדש, כבר הרבה שנים אפשר 'לקנות חיים' או פיצ'רים לדמות. אבל אם החברה סוגרת את  שעריה שלה, הדמות מתאדה. כאן, יש אמון של הצרכנים ואפשר לקחת את הערך - את הדמות, שתעבור בין עולמות שונים".

אבל זו לא הנטייה האנושית לנסות לשלוט? איך מערכת מבוזרת מחזיקה מעמד?
"זו הנטייה האנושית, ואנחנו לא מתכננים קומוניזם. אנחנו מתכננים רשת שמתגמלת שחקנים בצורה כזו ששווה להם לשחק את המשחק לפי החוקים שהכי טובים לכולם. קחי את הביטקוין - כל אחד שפעיל בתחום יוצא מתוך הנחה שהוא מעוניין לעשות יותר טוב לעצמו, אבל לא משתלם לאף אחד לסטות מהחוקים. לכן זה מצליח. ואם הצלחנו לרתום את הטבע האנושי לעבוד לפי החוקים, תחשבי מה כמות החדשנות שמיליון מפתחים יכולים ליצור. זה לא יכול לבוא מגורם מכוון אחד.

"בתקופת הדוט.קום היו שמים מנהל חדשנות שיכווין את ההתפתחות. אז בדוט.קום היה פיצוץ, ומי ששרד שינה את העולם. גם בבלוקצ'יין היה פיצוץ של מיזמים וסביר להניח שנראה עוד כאלה, אבל יהיו 10% שישנו פה את כל חוקי המשחק, ולא אני ולא את יכולים לדעת מי הם יהיו".

אז למה בכלל צריך מוצר פיננסי שמאפשר להתמנף בצורה אגרסיבית? נכון, ביזור זו אולי מילת קסם, אבל אם יש רגולטור שקבע מגבלה על מינוף - זה לא קרה בלי סיבה. מה אנחנו כחברה מרוויחים מכך שאפשר ליצור על הבלוקצ'יין מינוף אינסופי למשל?
"דברים מתעדכנים בעולם, ולשים מגבלות על הטכנולוגיה מוקדם מדי זה מזיק, כי לא נדע אף פעם איזו חדשנות אפשר ליצור במוצרים הפיננסיים. אני לא אומר שלא צריך גבולות, ואני אישית לא ממנף, אני מפחד מזה, אבל צריך לתת לאנשים, ובעיקר לאנשי תוכנה, לחשוב. ובסוף צריך גם הידברות עם רגולטורים, גם הם משתנים. הנה, שנים לא אישרו קרן ETF על ביטקוין, בחודש שעבר אישרו על חוזים עתידיים, ובהמשך יאשרו גם על מחיר ישיר".

אתה חושב ש-ETF על חוזים עתידיים על הביטקוין זה מוצר טוב?
"לא, אבל זו התקדמות".

מדברים הרבה על ביזור אבל בפועל המיזמים הופכים להיות יותר ויותר ריכוזיים.
"המצליחים באמת הם כן מבוזרים, והביזור מנצח. יש עוד קשיים בטכנולוגיה, ולפעמים קמים להם פתרונות מהירים לא מבוזרים, אז אנשים נוהרים אליהם, אבל זה לזמן קצר, זה לא יחזיק. ביזור זה ספקטרום, ולפעמים מקריבים קצת בביזור בשביל להצליח לכוון את המוצר. אבל בסוף זה קריטי - הקהילה שקמה. אנחנו לא שווים כלום בלי הקהילה.

"היום אם אני צריך משהו, זה רק מהקהילה, שם אני מוצא טאלנטים. למשל כשהיינו צריכים מישהו שיבנה לנו פיצ'ר. צריך להבין את הכוח בביזור; מי שרוצה לבנות חברת הייטק במודל המסורתי, אחלה. אבל למטבע שלי יש כבר שווי של יוניקורן (חברה בשווי מיליארד דולר ומעלה, א"א), ולי יש 10 עובדים. איך אפשר לעשות את זה בלי הכוח של הביזור?".

"מפתחים טכנולוגיה שרק אנחנו יודעים לעשות"

זיסקינד הקים ב-2016 את חברת אניגמה, אשר ביצעה ICO בה הנפיקה מטבע וגייסה 45 מיליון דולר, אך סבלה משלל מחלות וקשיי ילדות. היא נדרשה על ידי רשות ני"ע האמריקאית לבצע רישום ותשקיף, וכן שילמה קנס של חצי מיליון דולר. בנוסף, האקרים עשו פישינג באתר וברשימת הדיוור של החברה וגנבו ממשקיעיה 1,500 מטבעות את'ר, ששוויים היה אז חצי מיליון דולר.

לדברי זיסקינד, "ההנחיות הרגולטוריות לא היו ברורות אז, אבל אנחנו בעד ציות לרגולציה. היה צריך להגיש תשקיף? הגשנו, רשות ני"ע הורתה לנו לאפשר למשקיעים למשוך את כספם בחזרה? פחות מ-200 אלף דולר נמשכו מתוך ה-45 מיליון שגייסנו. אני רואה בזה עוצמה. בסוף, אנחנו מפתחים טכנולוגיה שרק אנחנו יודעים לעשות".

ואיזה לקחים הפקתם מהפישינג של ההאקרים?
"צריך שתהיה את האבטחה ברמה הגבוהה ביותר מהיום הראשון, לא לחכות עד שיהיה מוצר. לא להתחיל לרוץ, אלא להטמיע את נושא האבטחה מיד. ניסו לפרוץ אלינו מאות פעמים, וכארגון טכנולוגי אנחנו מטרה. כל מי שנפגע בפישינג קיבל מאיתנו את הכסף בחזרה".

"צריך אנשים שיתרמו כוח מחשוב, ולתגמל אותם"

ב-2020 הבין זיסקינד שאי אפשר להריץ רשת פתוחה עם נייר ערך. "בסוף אנחנו צריכים אנשים שיתרמו כוח מחשוב ועיבוד לרשת, שיעבדו טרנזקציות, וצריך לתגמל את כל השחקנים. בעולם הקריפטו צריך מטבע", הוא אומר. החברה פיתחה בלוקצ'יין משלה על תשתית טכנולוגיית COSMOS. הבלוקצ'יין שלה עובד על POS, והוא מאפשר יצירת חוזים חכמים ושמירה על פרטיות. "כל המידע מוצפן, אפילו המחשבים שהם חלק מהרשת לא יכולים לראות אותו, רק הקוד פתוח".

את הבלוקצ'יין סיקרט השיקו גיא ואחיו ניר בפברואר 2020. "צירפנו חברות מובילות בתחום שיהיו הוולידטורים, הגופים שמאשרים את הטרנזקציות, אפשרנו לכל מי שהיה לו מטבע ישן של אניגמה להמיר אותו לסיקרט, וממטבע של כמה סנטים בודדים, המטבע שווה עכשיו 7.5 דולרים, עם שווי שוק של מעל מיליארד דולר. יש לנו קהילה ענפה של מפתחים ובוני אפליקציות על הרשת, ויש כבר פרויקטים רבים שנבנים על הבלוקציין שלנו. לפחות 15 שאני יודע עליהם, הרבה בתחום ה-DEFI, בתחום ה-NFT. יש חברות שבונות פרויקטים על הבלוקצ'יין שלנו, ובעצמן כבר גייסו עשרות מיליוני דולרים, כמו חברת Sienna". 

באשר לשווי המטבע והחברה שמסר זיסקינד, נציין כי הוא מייצג למעשה פוטנציאל - כיצד המשקיעים והמשתמשים ברשת מעריכים את הפוטנציאל של הטכנולוגיה שמפותחת על ידי החברה.

עוד כתבות

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בבורסה המקומית; ת"א בנקים 5 מטפס ב-1.5%

ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של אגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס מוסיף לערכו 0.3% ● הניקיי עלה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

בארה"ב מדווחים: ישראל לא תתקוף באיראן לפני פסח

צה"ל תקף במהלך הלילה מטרות טרור בדרום לבנון ● דיווח: ביידן אישר לישראל לפעול קרקעית ברפיח - תמורת צמצום התקיפה באיראן ● שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • עדכונים שוטפים 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה