גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

200 מיליון שקל תמורת הסרת סעיף השוחד: שיכון ובינוי במו"מ מתקדם להסדר טיעון

שיכון ובינוי חשודה כי נתנה שוחד לעובדי ציבור באפריקה ● הסדר הטיעון לא יכלול 15 בכירים בחברה שכבר נערך שימוע בעניינם ● לגלובס נודע כי המנכ"ל לשעבר עופר קוטלר גם הוא במו"מ מתקדם עם הפרקליטות, אך הצדדים חלוקים על העונש שיקבל תמורת הודאה בעבירה ● בתוך כך, שני בכירים עוזבים את החברה

נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי / צילום: איל יצהר
נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

חברת שיכון ובינוי, באמצעות עו"ד פיני רובין, נמצאת במגעים מתקדמים עם פרקליטות מיסוי וכלכלה לצורך חתימה על הסדר טיעון בפרשת השוחד לעובדי ציבור זרים באפריקה. על-פי המסתמן, החברה מוכנה לשלם סכום עתק כקנס, בתמורה להסרת ייחוס סעיף השוחד לחברה. לגלובס נודע כי מדובר בסכום חסר תקדים של כ-200 מיליון שקל כקנס בהליך הפלילי, לצד הרשעה בסעיף עבירה קל יותר שטרם הוחלט מהו.

לפי שעה, לא מדובר בהסדר טיעון שיכלול גם את 15 בכירי החברה לשעבר, שעברו שימוע לפני העמדה לדין במשרדי הפרקליטות כבר לפני מספר חודשים. עם זאת, לגלובס נודע כי מנכ"ל החברה לשעבר עופר קוטלר מנהל גם הוא, באמצעות עו"ד גיורא אדרת, משא-ומתן מתקדם עם הפרקליטות. הצדדים מסכימים כי קוטלר יודה בעבירת שוחד, אולם נותרה מחלוקת האם עונשו יהיה מאסר קצר בפועל, כדרישת הפרקליטות, או עבודות שירות בלבד, כדרישת עו"ד אדרת.

גורם נוסף שמנהל משא-ומתן מתקדם הוא משה הפלינג, לשעבר מנהל הכספים של חברה-בת של שיכון ובינוי, שמנהל את המשא-ומתן באמצעות עורכי דינו, בעז בן-צור ודקלה סירקיס. נראה כי הפרקליטות תסכים שעונשו יסתכם בעבודות שירות.

הפרקליטות החליטה סופית לסגור את תיק החקירה נגד בעלת השליטה לשעבר שרי אריסון ונגד יד-ימינה, מנכ"לית אריסון השקעות אפרת פלד.

את השיא הקודם ששולם תמורת אי-העמדה לדין קבעה חברת סימנס העולמית, שבשנת 2016 התחייבה לשלם 160 מיליון שקל בפרשת השוחד בחברת החשמל שעסקה בהטיית מכרזים בהיקף של כ-3 מיליארד שקל. בשלהי 2017 החברה-הבת של סימנס, סימנס ישראל, הגיעה להסדר עם הפרקליטות בפרשה, שילמה 63 מיליון שקל והודתה בקשירת קשר לביצוע פשע.

עופר קוטלר / צילום: תמר מצפי

החברה נמכרה לאחר התפוצצות הפרשה

ואולם נראה כי למרות הקנס האסטרונומי, בעל השליטה בחברה הרוויח הון עתק. ביוני 2018, מעט לאחר התפוצצות פרשת השוחד, החליטה בעלת השליטה דאז שרי אריסון למכור את שיכון ובינוי לנתי סיידוף, שרכש את מניות השליטה (כ-47%) בחברה תמורת 1.1. מיליארד שקל, בהנחה של 15% משווי המניות בבורסה באותה עת. בחקירת המשטרה באוגוסט 2018 עימתו את אריסון החוקרים בנוגע לאינטרסים שעמדו מאחורי המכירה המפתיעה לסיידוף, למרות שמאיר שמיר הציע 150 מיליון שקל יותר.

אריסון אמרה בחקירתה: "מר סיידוף הוא איש עסקים בגילי, הוא היה יכול לבדוק מה שהוא רצה. הוא ידע שהסכום הוא As is, כי אני לא ידעתי מרגע פרוץ החקירה מה נכון ומה לא נכון... הסיבה שלי היא שמדובר באדם ציוני וערכי שימשיך את דרכי, זה היה שווה לי את הסכום". לדברי אריסון, "לא עניין אותי 150 מיליון שקל, ולא הרגשתי שמאיר שמיר הוא האדם הנכון להמשיך. רציתי שיבוא אדם כמוני, כמו שבאתי בהתחלה".

הערכת השווי של שיכון ובינוי כיום עומדת על כ-9.1 מיליארד שקל, פי ארבעה מהשווי של החברה כאשר היא נקנתה על-ידי סיידוף אי-שם ביוני 2018. אם הסדר הטיעון בין שיכון ובינוי אכן ייצא לפועל, נראה כי בעל השליטה סיידוף והמנכ"ל תמיר כהן עשו פה חתיכת עסקת טיעון.

שרי אריסון / צילום: איל יצהר

250 מיליון שקל נתפסו לצורך חילוט עתידי

לאחר התפוצצות הפרשה, מיהרה שיכון ובינוי להסכים להסדר עם המשטרה ורשות ניירות ערך, שלפיו הן יתפסו 250 מיליון שקל מנכסי החברה לצורך חילוט עתידי אם היא תורשע.

לפני כשנה כתב השופט גיא אבנון כי "מבלי להיכנס לראיות גופן אוֹמַר כי המדינה הניחה תשתית ראייתית מבוססת ביותר אשר נשענת על עדויות של גורמים שונים, חלקם בכירים (לשעבר) בקבוצה, ועל אסופה נרחבת של מסמכים מגוונים. כל אלה מצביעים ש'תרבות' תשלום שוחד לעובדי ציבור זרים הייתה מושרשת בקבוצה ונוהלה כפעילות עסקית של ממש".

אבנון כתב בהחלטתו כי החליט להאריך את התפיסה "לאור עוצמתם הגבוהה מאוד של החשדות; בהתחשב באופי המתוכנן והמתוחכם של המעשים שבוצעו לאורך שנים ארוכות, לא רק כ’תרבות ארגונית’ של שוחד, אלא, למרבה הצער, כחלק בלתי נפרד מהעסקים שביצעה הקבוצה במדינות הקרויות 'עולם שלישי'; במעמדם הבכיר מאוד של חלק מהגורמים המעורבים בביצוע העבירות, כאמור, מראש הפירמידה ממש ועד ‘מוסר המעטפה’; ובסיכויי ההרשעה והחילוט בתום ההליך; בבחינה של כל אלה, ומבלי שהתעלמתי מחזקת החפות, אני סבור כי ראוי לאפשר בשלב זה תפיסת רכוש בשווי מלוא עבירות שוחד והלבנת הון" .

החברה מנסה לדחות את מועד השימוע

במקביל למגעים להסדר טיעון, החברה באמצעות עורכי דינה הבכירים נוקטת צעדים טקטיים שונים כדי לדחות את מועד השימוע של החברה, כולל הגשת עתירה לבג"ץ, בטענה כי פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה יוני תדמור שערך את השימוע לכל החשודים כלל איננו מוסמך, והחברה דורשת כי השימוע ייערך בפני היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בעצמו. המדינה צריכה להגיב לעתירה עד סוף נובמבר.

אולם נראה כי האסטרטגיה מאחורי הטקטיקה נעוצה בחילופי הגברי בתפקיד היועמ"ש. בפברואר 2022 יפרוש אביחי מנדלבליט מתפקידו. על-פי חוק, החלטה על הגשת כתב אישום בגין מתן שוחד לעובד ציבור זר צריכה להיעשות על-ידי היועמ"ש. ככל שנוקפים הימים, מצטמצם חלון האפשרויות של מנדלבליט לקבל את ההחלטה, והוא ייאלץ או להגיע להסדר עם החברה או להשאיר את התיק למחליפו בתפקיד. אפשרות זו צפויה לעכב את קבלת ההחלטות בתיק במשך זמן לא מבוטל נוסף.

זעזוע בשיכון ובינוי: שני בכירים עוזבים את החברה

מנכ"ל החברה-הבת לאנרגיה (שיכון ובינוי אנרגיה), אלון רווה, הודיע על התפטרותו. אם לא די בכך, גם מנכ"ל סולל ובונה, שנחשב למספר 2 בקבוצה כולה, הודיע הערב גם הוא על כוונתו לעזוב. בהודעה שמסרה החברה לבורסה, נכתב כי טרם נקבע מועד לסיום כהונתו.

בתוך כך, פרסמה בצהריים הקבוצה את דוחותיה לרבעון השלישי ודיווחה על רווח של 119 מיליון שקל. זאת, לעומת הפסד של 24 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בשורה העליונה הציגה החברה יציבות בהכנסות שעמדו על כ-1.5 מיליארד שקל. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה שיכון ובינוי עם ירידה של 5.8% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לרמה של כ-4.55 מיליארד שקל, ורווח נקי של 117 מיליון שקל לעומת רווח של כ-30 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

המסמך שהעיד שתרבות השוחד הייתה ידועה

בפברואר 2018 החלה חקירה גלויה נגד חברת שיכון ובינוי, שבמסגרתה נחקרו עשרות חשודים בפרשה שעוסקת בחשדות למדיניות שיטתית לאורך שנים ארוכות של תשלומי שוחד לעובדי ציבור זרים באפריקה ובעיקר בקניה, כדי לקדם פרויקטים בהיקפים אדירים.

החוקרים תפסו חומרים מפלילים רבים נגד בכירי החברה, שחלקם התקבל בעקבות סכסוך פנימי בין עובד בדרג ביניים של החברה שניסה להוציא ממנה כספים ובין בכירים בחברה-בת של שיכון ובינוי.

המשטרה ורשות ניירות ערך סברו כי יש די ראיות כדי להעמיד לדין גם את אריסון ופלד, אולם הפרקליטות החליטה שלא לזמנן לשימוע, וכעת אף סגרה נגדן את התיק.

בכירים אחרים זומנו לשימוע לפני העמדה לדין, ובכללם: עופר קוטלר, רוית ברניב, משה לחמני, רוני פאלוך, יהודה אלימלך ועוד.

ראיית הזהב של הפרקליטות

ראיית הזהב של הפרקליטות היא מסמך שכתב רוני פאלוך, המנכ"ל לשעבר של החברה-הבת SBI, ונתפס במחשבו, וכותרתו "תרשומת שיחת היכרות עם משה לחמני, היו"ר החדש של שיכון ובינוי".

במסמך נכתב: "בפתיחת השיחה עופר קוטלר (מנכ"ל שיכון ובינוי דאז, א"ג) תיאר בפני משה את נושא אי-עמידת SBI בכל הקשור בקוד האתי, ובכלל זה תשלומי שוחד לאנשי ממשל. עופר ציין בפניו כי כעת הנושא נופל במשמרת של שניהם, מאחר שרוית (ברניב, היו"רית לשעבר, א"ג) עזבה. עופר תיאר הקושי בהתנהלות המנוגדת לחוק בישראל ובעולם".

*** חזקת החפות: כל החשודים בפרשה טוענים לחפותם, התיק עודנו נמצא בהליך שימוע, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מתקן אנרגיה מתחדשת של דוראל / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

בהשקעה של כ-850 מיליון שקל: פרויקט הענק של דוראל חושמל בהצלחה

הפרויקט הסולארי "הדרי שאן", אותו הקימה דוראל בעמק המעיינות, חושמל בהצלחה ● הפעלתו המסחרית צפויה בחודשים הקרובים, ולפי החברה צפויה להניב לה הכנסות שנתיות של כ-150 מיליון שקל

איור: גיל ג'יבלי

18 מנדטים על הכוונת: המיזמים ששואפים לשנע מאות אלפי ישראלים מחו"ל לקלפי. עד כמה זה ריאלי?

שורת יוזמות אזרחיות התגייסו לסייע לישראלים תושבי חו"ל להגיע ארצה ולממש את זכות ההצבעה בבחירות ● עם זאת, מי שחלם על "טיסה חינם" נותר מאוכזב ● בעוד שמארגני היוזמות מציגים פעילות א־פוליטית, המהלך מעורר מחלוקת קשה ● מי עומד מאחורי המיזמים, ומה הם מציעים?

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

רשות החברות לצים: נעצרו הדיונים בעסקת המכירה

רשות החברות הממשלתיות הודיעה לצים כי היא מפסיקה את הטיפול במתווה למכירת החברה להפג-לויד ולקרן פימי, זאת לאחר שהאוצר ומשרד ראש הממשלה הביעו הסתייגויות מהעסקה, שמשקפת לצים שווי של 4.2 מיליארד דולר

דובאי / צילום: ap, Kamran Jebreili

אל על, ישראייר וארקיע יחזרו לטוס לדובאי אחרי יותר מחצי שנה

האירוע החריג בטיסת פליי דובאי היום הוביל דווקא להתקדמות במגעים הביטחוניים בין ישראל לאיחוד האמירויות • לאחר חודשים שבהם חברות התעופה הישראליות לא טסו למדינה, האמירתים הסכימו לדרישות האבטחה של גורמי הביטחון, ואל על וארקיע כבר נערכות לחידוש הקו ● במקביל דווח כי טיסות פליי דובאי לישראל יושעו בימים הקרובים, ובמקומן יפעלו טיסות חילוץ של החברות הישראליות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

התשואה ל-30 שנה חזרה שני עשורים לאחור. למה זה מסוכן?

התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב ל־30 שנה מטפסת וחוזרת 24 שנים לאחור ● גם האג"ח ל־10 שנים נמצאת בשיא של שני עשורים ● מה המשמעות, ואיך יושפע שוק המניות? ● גלובס עושה סדר

מערכת פגיון של חברת סמארט שוטר SMASH_3000 / צילום: סמארט שוטר

החוזה הגדול בתולדות סמארט שוטר: מערכות יירוט רחפנים בעד כ-150 מיליון דולר

חברת בקרת האש הישראלית סמארט שוטר, שהצטרפה במרץ השנה לבורסה, נבחרה כספק יחיד של רחפנים לכוח משימה מיוחד במערכת הביטחון האמריקאית ● המניה זינקה לשווי של יותר ממיליארד שקל

סניף של רשת מקדונלד'ס בקליפורניה / צילום: Shutterstock

כך ה-AI משפיע על מחיר הביג מק: שיטת התמחור של מקדונלד'ס נחשפת

ענקית המזון המהיר משתמשת בכלי מבוסס AI שמנתח מיליוני עסקאות וממליץ על מחירים, בין היתר לפי הסכומים שהלקוחות בכל אזור מוכנים לשלם - כך עולה מתחקיר רויטרס ● בין סניפי הרשת בארה"ב נרשמו פערי מחירים של עשרות אחוזים ● במקדונלד'ס מדגישים כי הזכיינים קובעים את המחיר הסופי, אך אלה טוענים כי מופעל עליהם לחץ לאמץ את המלצות המערכת

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

בכיר ישראלי: "טייס אחד דקר את השני וניסה לעשות 11/9"

בתום הערכת מצב: בישראל עדיין נחקרות סיבות האירוע החריג בטיסה מדובאי לתל אביב - כשעדיין לא ניתן לקבוע בוודאות שמדובר באירוע טרור • הבכיר הישראלי ששוחח עם N12 תיאר את הרגעים הדרמטיים במטוס: "המטוס החל לצלול, צוות טייסים השתלט על הדוקר" • טייס המשנה הוא ממוצא עומאני, ובישראל בודקים כיצד אושר לו לטוס למדינה • כל הפרטים

שכונת Palm Meadows Estates. בעיגול: לארי אליסון / צילום: trulia, AP (Evan Vucci)

הקהילה הסגורה שבה לארי אליסון קנה שמונה בתים לעובדיו

המיליארדר מאורקל הוציא כמעט 10 מיליון דולר על בתים למורים הפרטיים של ילדיו ולעובדים נוספים, במרחק של כחצי שעה מהמתחם שלו בפלורידה

מטבעות דיגיטליים

האם משקיעי הקריפטו יכולים להוציא את בגדי האביב?

עוצמת "החורף הקריפטוגרפי" נחלשה בהשוואה למחזורי העבר ● התפתחויות מאקרו בארה"ב, התקדמות רגולטורית וכניסת הון מוסדי לשוק תומכות בהתאוששות ● מסתמן מעבר הדרגתי של הטכנולוגיה מתופעה ספקולטיבית לתשתית פיננסית מרכזית ● טור אורח

הפרויקט החדש OpenAI עלול לנגוס ברשתות החברתיות של מטא ואילון מאסק / צילום: Associated Press, Michael Dwyer

המנהל שיוביל את OpenAI בישראל, למרות ההכחשות

מוטי הדס, לשעבר סמנכ"ל במטריקס ואיש מכירות בכיר בגוגל ובמנוגו די.בי, יקים פעילות שירות ומכירות לשוק הטכנולוגיה הישראלי ● הדס כתב פוסט בעמוד הלינקדין שלו כי הוא מונה לתפקיד מייסד הפעילות בישראל וכי המהלך מסמן את הגעתה של ענקית הבינה המלאכותית ל"קהילת הדיגיטל" הישראלית

פאטמה א־זהרה אל-מנסורי / צילום: ap,  Mosa'ab Elshamy

מראשות עיריית מרקש לצמרת העולם הערבי: האישה שתוביל את מרוקו

פאטימה א–זהרא אל מנסורי שברה את תקרת הזכוכית והפכה לאישה השנייה אי פעם בעולם הערבי שמכהנת בראשות הממשלה, לאחר שהביאה את מפלגת המרכז PAM לניצחון בבחירות ● כעת היא תידרש להתמודד עם אבטלת צעירים גואה, מחאות חברתיות ושחיקה באמון הציבור

ג'יי.פי מורגן / צילום: Reuters, Nicolas Economou

רק לפני חודש הם הזהירו מוול סטריט. עכשיו בג'יי.פי מורגן חוזרים להמר על השוק

צוות האסטרטגיה הטקטית של ג'יי.פי מורגן הפך משמרני לשורי על השוק, ומעדיף מניות שבבים וחברות AI מתוך מדד S&P 500

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; התשואות שוב זינקו

נאסד"ק עלה ב-0.2% ● אינפלציית ה-PCE בארה"ב עומדת על 3.4%, פחות מהצפי ● הפג לויד לא מוותרת - בכוונתה להגיש הצעה מתוקנת לרכישת צים ● המנכ״ל ינון קרייז עוזב את מאטק ● ההסתברות להעלאת ריבית נוספת באוקטובר נחתכה ל-50% ● מיקרון תפרסם את תוצאות הרבעון הפיסקלי הרביעי אחרי הנעילה

טייסים בקוקפיט / צילום: בן יוסטר

הפסיכולוג של הטייסים: "בכל שנותיי בעולם התעופה לא ראיתי אירוע כזה"

החשד לניסיון חטיפת המטוס והעימות החריג בקוקפיט של פליי דובאי מציבים במוקד את ההיבטים הפסיכולוגיים של צוותי האוויר, ואת השאלה האם ניתן לזהות מראש סימני אזהרה אצל טייסים במסגרת הליכי המיון, ההכשרה והפיקוח השוטף ● הפסיכולוג ד"ר אייל גושן, מסביר כי "יש להפריד בין חלק אישיותי, כמו משבר פסיכוטי או דיכאון, לבין אדם שהופך להיות מחבל מסיבות אידיאולוגיות"

שרון רייך, מנכ''ל איילון ביטוח / צילום: רמי זנגר

"היא מתחרה קשה ומזיזה את המחט": המהפך באיילון והאם יש עוד אפסייד במניה

בשלוש שנים זינקה מניית איילון מעל 1,200%, כשהיא מותירה אבק לחברות הביטוח הגדולות ● בשוק מייחסים את השינוי ב־DNA למנכ"ל שרון רייך, שחתך פעילויות מפסידות ומקים מחדש את זרוע הגמל ● אך גם האתגרים גדולים: חיתום חלש ברכב וסוגיית הרגולציה לנוכח עסקת אלטשולר

אלפרד אקירוב / צילום: בן יוסטר

אקירוב רוצה לשלם 788 מיליון שקל כדי למחוק את אלרוב ולנסות להשתלט על כלל ביטוח

אקירוב, המכהן כיו"ר אלרוב נדל"ן, מעוניין לרכוש את חלקו של הציבור בפרמיה של 20% ביחס למחיר השוק ● המניה מזנקת בחדות במסחר בתל אביב

מטוס של אייר אירופה / צילום: Shutterstock

העובדים דורשים לא להגיע לישראל, בחברת התעופה מתעלמים

עפ"י דיווחים, חברת התעופה אייר אירופה מתעלמת מבקשות חוזרות ונשנות לאפשר לצוותי האוויר לבחור אם להפעיל את הקו מדריד-ת"א ● בעוד שהעובדים דורשים שהטיסות לישראל יהיו על בסיס התנדבותי, כדי למנוע "רמות גבוהות של לחץ וחרדה" - החברה ממשיכה לאכוף את חובה הטיסה לארץ

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"אין מקום שני": טראמפ מגייס את ענקיות ה-AI למאבק מול סין

נשיא ארה"ב כינס את בכירי ענקיות הטכנולוגיה והוביל להסכמה על מנגנוני פיקוח וולונטריים, אך הבהיר כי לא יאפשר לרגולציה לבלום את המרוץ האמריקאי מול סין

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

עשר טיסות ביום מדובאי לתל אביב: חברת התעופה שבמרכז הדרמה

פליי דובאי, העומדת במרכז התקרית המתגלגלת מעל חצי האי ערב, הפכה בשנים האחרונות לאחת מחברות התעופה המרכזיות בישראל ● בשלוש השנים האחרונות מאז תחילת המלחמה, פליי דובאי המשיכה להפעיל טיסות סדירות לארץ