גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

200 מיליון שקל תמורת הסרת סעיף השוחד: שיכון ובינוי במו"מ מתקדם להסדר טיעון

שיכון ובינוי חשודה כי נתנה שוחד לעובדי ציבור באפריקה ● הסדר הטיעון לא יכלול 15 בכירים בחברה שכבר נערך שימוע בעניינם ● לגלובס נודע כי המנכ"ל לשעבר עופר קוטלר גם הוא במו"מ מתקדם עם הפרקליטות, אך הצדדים חלוקים על העונש שיקבל תמורת הודאה בעבירה ● בתוך כך, שני בכירים עוזבים את החברה

נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי / צילום: איל יצהר
נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

חברת שיכון ובינוי, באמצעות עו"ד פיני רובין, נמצאת במגעים מתקדמים עם פרקליטות מיסוי וכלכלה לצורך חתימה על הסדר טיעון בפרשת השוחד לעובדי ציבור זרים באפריקה. על-פי המסתמן, החברה מוכנה לשלם סכום עתק כקנס, בתמורה להסרת ייחוס סעיף השוחד לחברה. לגלובס נודע כי מדובר בסכום חסר תקדים של כ-200 מיליון שקל כקנס בהליך הפלילי, לצד הרשעה בסעיף עבירה קל יותר שטרם הוחלט מהו.

לפי שעה, לא מדובר בהסדר טיעון שיכלול גם את 15 בכירי החברה לשעבר, שעברו שימוע לפני העמדה לדין במשרדי הפרקליטות כבר לפני מספר חודשים. עם זאת, לגלובס נודע כי מנכ"ל החברה לשעבר עופר קוטלר מנהל גם הוא, באמצעות עו"ד גיורא אדרת, משא-ומתן מתקדם עם הפרקליטות. הצדדים מסכימים כי קוטלר יודה בעבירת שוחד, אולם נותרה מחלוקת האם עונשו יהיה מאסר קצר בפועל, כדרישת הפרקליטות, או עבודות שירות בלבד, כדרישת עו"ד אדרת.

גורם נוסף שמנהל משא-ומתן מתקדם הוא משה הפלינג, לשעבר מנהל הכספים של חברה-בת של שיכון ובינוי, שמנהל את המשא-ומתן באמצעות עורכי דינו, בעז בן-צור ודקלה סירקיס. נראה כי הפרקליטות תסכים שעונשו יסתכם בעבודות שירות.

הפרקליטות החליטה סופית לסגור את תיק החקירה נגד בעלת השליטה לשעבר שרי אריסון ונגד יד-ימינה, מנכ"לית אריסון השקעות אפרת פלד.

את השיא הקודם ששולם תמורת אי-העמדה לדין קבעה חברת סימנס העולמית, שבשנת 2016 התחייבה לשלם 160 מיליון שקל בפרשת השוחד בחברת החשמל שעסקה בהטיית מכרזים בהיקף של כ-3 מיליארד שקל. בשלהי 2017 החברה-הבת של סימנס, סימנס ישראל, הגיעה להסדר עם הפרקליטות בפרשה, שילמה 63 מיליון שקל והודתה בקשירת קשר לביצוע פשע.

עופר קוטלר / צילום: תמר מצפי

החברה נמכרה לאחר התפוצצות הפרשה

ואולם נראה כי למרות הקנס האסטרונומי, בעל השליטה בחברה הרוויח הון עתק. ביוני 2018, מעט לאחר התפוצצות פרשת השוחד, החליטה בעלת השליטה דאז שרי אריסון למכור את שיכון ובינוי לנתי סיידוף, שרכש את מניות השליטה (כ-47%) בחברה תמורת 1.1. מיליארד שקל, בהנחה של 15% משווי המניות בבורסה באותה עת. בחקירת המשטרה באוגוסט 2018 עימתו את אריסון החוקרים בנוגע לאינטרסים שעמדו מאחורי המכירה המפתיעה לסיידוף, למרות שמאיר שמיר הציע 150 מיליון שקל יותר.

אריסון אמרה בחקירתה: "מר סיידוף הוא איש עסקים בגילי, הוא היה יכול לבדוק מה שהוא רצה. הוא ידע שהסכום הוא As is, כי אני לא ידעתי מרגע פרוץ החקירה מה נכון ומה לא נכון... הסיבה שלי היא שמדובר באדם ציוני וערכי שימשיך את דרכי, זה היה שווה לי את הסכום". לדברי אריסון, "לא עניין אותי 150 מיליון שקל, ולא הרגשתי שמאיר שמיר הוא האדם הנכון להמשיך. רציתי שיבוא אדם כמוני, כמו שבאתי בהתחלה".

הערכת השווי של שיכון ובינוי כיום עומדת על כ-9.1 מיליארד שקל, פי ארבעה מהשווי של החברה כאשר היא נקנתה על-ידי סיידוף אי-שם ביוני 2018. אם הסדר הטיעון בין שיכון ובינוי אכן ייצא לפועל, נראה כי בעל השליטה סיידוף והמנכ"ל תמיר כהן עשו פה חתיכת עסקת טיעון.

שרי אריסון / צילום: איל יצהר

250 מיליון שקל נתפסו לצורך חילוט עתידי

לאחר התפוצצות הפרשה, מיהרה שיכון ובינוי להסכים להסדר עם המשטרה ורשות ניירות ערך, שלפיו הן יתפסו 250 מיליון שקל מנכסי החברה לצורך חילוט עתידי אם היא תורשע.

לפני כשנה כתב השופט גיא אבנון כי "מבלי להיכנס לראיות גופן אוֹמַר כי המדינה הניחה תשתית ראייתית מבוססת ביותר אשר נשענת על עדויות של גורמים שונים, חלקם בכירים (לשעבר) בקבוצה, ועל אסופה נרחבת של מסמכים מגוונים. כל אלה מצביעים ש'תרבות' תשלום שוחד לעובדי ציבור זרים הייתה מושרשת בקבוצה ונוהלה כפעילות עסקית של ממש".

אבנון כתב בהחלטתו כי החליט להאריך את התפיסה "לאור עוצמתם הגבוהה מאוד של החשדות; בהתחשב באופי המתוכנן והמתוחכם של המעשים שבוצעו לאורך שנים ארוכות, לא רק כ’תרבות ארגונית’ של שוחד, אלא, למרבה הצער, כחלק בלתי נפרד מהעסקים שביצעה הקבוצה במדינות הקרויות 'עולם שלישי'; במעמדם הבכיר מאוד של חלק מהגורמים המעורבים בביצוע העבירות, כאמור, מראש הפירמידה ממש ועד ‘מוסר המעטפה’; ובסיכויי ההרשעה והחילוט בתום ההליך; בבחינה של כל אלה, ומבלי שהתעלמתי מחזקת החפות, אני סבור כי ראוי לאפשר בשלב זה תפיסת רכוש בשווי מלוא עבירות שוחד והלבנת הון" .

החברה מנסה לדחות את מועד השימוע

במקביל למגעים להסדר טיעון, החברה באמצעות עורכי דינה הבכירים נוקטת צעדים טקטיים שונים כדי לדחות את מועד השימוע של החברה, כולל הגשת עתירה לבג"ץ, בטענה כי פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה יוני תדמור שערך את השימוע לכל החשודים כלל איננו מוסמך, והחברה דורשת כי השימוע ייערך בפני היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בעצמו. המדינה צריכה להגיב לעתירה עד סוף נובמבר.

אולם נראה כי האסטרטגיה מאחורי הטקטיקה נעוצה בחילופי הגברי בתפקיד היועמ"ש. בפברואר 2022 יפרוש אביחי מנדלבליט מתפקידו. על-פי חוק, החלטה על הגשת כתב אישום בגין מתן שוחד לעובד ציבור זר צריכה להיעשות על-ידי היועמ"ש. ככל שנוקפים הימים, מצטמצם חלון האפשרויות של מנדלבליט לקבל את ההחלטה, והוא ייאלץ או להגיע להסדר עם החברה או להשאיר את התיק למחליפו בתפקיד. אפשרות זו צפויה לעכב את קבלת ההחלטות בתיק במשך זמן לא מבוטל נוסף.

זעזוע בשיכון ובינוי: שני בכירים עוזבים את החברה

מנכ"ל החברה-הבת לאנרגיה (שיכון ובינוי אנרגיה), אלון רווה, הודיע על התפטרותו. אם לא די בכך, גם מנכ"ל סולל ובונה, שנחשב למספר 2 בקבוצה כולה, הודיע הערב גם הוא על כוונתו לעזוב. בהודעה שמסרה החברה לבורסה, נכתב כי טרם נקבע מועד לסיום כהונתו.

בתוך כך, פרסמה בצהריים הקבוצה את דוחותיה לרבעון השלישי ודיווחה על רווח של 119 מיליון שקל. זאת, לעומת הפסד של 24 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בשורה העליונה הציגה החברה יציבות בהכנסות שעמדו על כ-1.5 מיליארד שקל. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה שיכון ובינוי עם ירידה של 5.8% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לרמה של כ-4.55 מיליארד שקל, ורווח נקי של 117 מיליון שקל לעומת רווח של כ-30 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

המסמך שהעיד שתרבות השוחד הייתה ידועה

בפברואר 2018 החלה חקירה גלויה נגד חברת שיכון ובינוי, שבמסגרתה נחקרו עשרות חשודים בפרשה שעוסקת בחשדות למדיניות שיטתית לאורך שנים ארוכות של תשלומי שוחד לעובדי ציבור זרים באפריקה ובעיקר בקניה, כדי לקדם פרויקטים בהיקפים אדירים.

החוקרים תפסו חומרים מפלילים רבים נגד בכירי החברה, שחלקם התקבל בעקבות סכסוך פנימי בין עובד בדרג ביניים של החברה שניסה להוציא ממנה כספים ובין בכירים בחברה-בת של שיכון ובינוי.

המשטרה ורשות ניירות ערך סברו כי יש די ראיות כדי להעמיד לדין גם את אריסון ופלד, אולם הפרקליטות החליטה שלא לזמנן לשימוע, וכעת אף סגרה נגדן את התיק.

בכירים אחרים זומנו לשימוע לפני העמדה לדין, ובכללם: עופר קוטלר, רוית ברניב, משה לחמני, רוני פאלוך, יהודה אלימלך ועוד.

ראיית הזהב של הפרקליטות

ראיית הזהב של הפרקליטות היא מסמך שכתב רוני פאלוך, המנכ"ל לשעבר של החברה-הבת SBI, ונתפס במחשבו, וכותרתו "תרשומת שיחת היכרות עם משה לחמני, היו"ר החדש של שיכון ובינוי".

במסמך נכתב: "בפתיחת השיחה עופר קוטלר (מנכ"ל שיכון ובינוי דאז, א"ג) תיאר בפני משה את נושא אי-עמידת SBI בכל הקשור בקוד האתי, ובכלל זה תשלומי שוחד לאנשי ממשל. עופר ציין בפניו כי כעת הנושא נופל במשמרת של שניהם, מאחר שרוית (ברניב, היו"רית לשעבר, א"ג) עזבה. עופר תיאר הקושי בהתנהלות המנוגדת לחוק בישראל ובעולם".

*** חזקת החפות: כל החשודים בפרשה טוענים לחפותם, התיק עודנו נמצא בהליך שימוע, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

צילום: התעשייה האווירית

עוקף אירופה: היעד החדש שמקפיץ את היצוא הביטחוני של ישראל לשיא

בצל החרם בצרפת והאמברגו המערבי, התעשיות הביטחוניות הישראליות שוברות שיאים, עם יצוא של 19.2 מיליארד דולר אשתקד ● המנוע המרכזי: זינוק בביקוש באסיה־פסיפיק בעקבות החשש מסין, שיתופי פעולה בהודו ובווייטנאם והדרישה העולמית לתווית "הוכח בשדה הקרב"

תעשיות ביטחוניות / צילום: אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

מנכ"ל בגירה מדבר לראשונה מאז ההנפקה: "במקום להפריט את תע"א, צריך לעודד ביטחוניות קטנות"

בכנס של פירמת EY השתתפו שורה של מנהלים בכירים, ביניהם מנכ"ל ונשיא בגירה ירון מזרחי, מנכ"ל נקסט ויז'ן חן גולן וחגי שרייבר מנהל ההשקעות הראשי של הפניקס, ושוחחו על האקלים הנוכחי בשוק המיזוגים והרכישות ● שרייבר: "סיום המלחמה עם איראן התקבל בשוק ההון בישראל בקרירות" ● יו"ר החברות הממשלתיות רועי כחלון: "תע"א ורפאל מתחרות בידיים קשורות בחברות פרטיות כמו אלביט"

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

ביהמ"ש ידון מחר בבקשת הבנקים להכריז על נוחי דנקנר פושט רגל

הבנקים לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות ודיסקונט מבקשים לפתוח בהליכי חדלות פירעון אחרי שדנקנר לא עמד בהסדר החוב האחרון איתו ● עד כה החזיר דנקנר כ-110 מיליון שקל מתוך התחייבות ל-180 מיליון שקל ולהכנסות עתידיות ● דנקנר טוען כי הפגין מחויבות עקבית לפירעון החובות ומציע לפנות להידברות

נשיא ארגנטינה חאביר מיליי מניף מסור - סמל לרפורמות הקיצוצים שלו / צילום: ap, Natacha Pisarenko

שנתיים וחצי למסור של מיליי: האינפלציה צנחה והמטבע יציב, אבל יש גם מחיר

לפני שנתיים וחצי בחרה ארגנטינה בנשיא שהבטיח רפורמה כלכלית רחבת היקף במדינה ● דוח חדש של בנק אוף אמריקה שהגיע לידי גלובס מראה ששניים משלושה פרמטרים אכן מראים התאוששות כלכלית, אבל הדרך עוד ארוכה

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

לא רק נדל"ן וקמעונאות: רמי לוי רוצה להנפיק את חברת הרחפנים שלו בת"א

חברת הרחפנים קאנדו דרונס, שבשליטת רשת הקמעונאות, מקדמת הנפקה לפי שווי של כ־83 מיליון שקל ● החברה, שעוסקת בהקמה וניהול של מערכי רחפנים אוטונומיים לתחום הביטחוני והאזרחי, מציגה הכנסות זעומות וגירעון בהון העצמי ולה הערת "עסק חי" בדוחות הכספיים

סגן נשיא ארה''ב ג'יי די ואנס (משמאל) עם ראשי ממשלת פקיסטן וקטאר, בשיחות בשוויץ / צילום: Reuters, Fabrice Cofferini

הנייטרליות משתלמת: התפקיד הכפול של שווייץ בשיחות בין ארה"ב לאיראן

מלון מבודד בשווייץ נבחר לארח את סבב השיחות האחרון בין איראן לארה"ב, שעשוי "לעצב מחדש את המזרח התיכון" ● בעוד שהמדינה הנייטרלית צמצמה את המסחר מול איראן, היא עשויה להיות בין הראשונות שירוויחו מהסרת הסנקציות ממנה

מאור מלול, עומר אדם ונסים גאון / צילום: עידן כהן, שי פרנקו

שווי חברת השרתים של עומר אדם ומאור מלול קופץ ל-1.6 מיליארד דולר

הסכם ההשקעה של לאומי פרטנרס ב"ענן" - קבוצת תשתיות חוות השרתים של מאור מלול, עומר אדם וניסים גאון - נחתם בימים האחרונים ● לגלובס נודע כי שווי החברה הספיק לקפוץ ל-1.6 מיליארד דולר - פי ארבעה ביחס לשווי החברה שיוחס לה בתחילת השנה

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

מאי 2026: שיא בגובה המשכנתא הממוצעת של משקיעי הנדל"ן

לפי נתוני בנק ישראל, בחודש שעבר גובה המשכנתא הממוצעת שלקחו המשקיעים הגיע ל-1.46 מיליון שקל - שיא כל הזמנים ● בעוד ששוק הדירות מצוי בשפל, הציבור ממשיך לקחת משכנתאות בהיקפים גבוהים ● במקביל נמשכת העלייה במספר המשכנתאות בפיגורים

מגדלי הארבעה / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

עורכי הדין הבכירים חברו למיזם מיוחד. עכשיו הוא נקלע לקשיים

חברת פרטנרס, המציעה שירותי משרד לעורכי דין עצמאיים בבניינים יוקרתיים בתל אביב, הודיעה ללקוחותיה כי נקלעה לקשיים ופנתה לבית המשפט "בבקשה לעיכוב הליכים לשם גיבוש הסדר חוב" ● פרטנרס: "המטרה - הסדר מאוזן שיבטיח את המשך פעילות החברה"

תחנת הכוח באלון תבור בה מחזיקה רפק אנרג'י / אילוסטרציה: AP PRO

בדרך לבורסה: ההנפקה החמישית של איש העסקים הוותיק

תנחום אורן ינסה לנצל את העניין הגובר של המשקיעים המקומיים, כדי להנפיק את רפק אנרג'י לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל - גבוה משל החברה האם שבשליטתו ● אורן מחזיק גם בחברת אינטרגאמא הפועלת בתחום הנדל"ן, ובאו.אר.טי המשקיעה בין היתר בגלידות פלדמן

עבודות הבטיחות ברכבת ישראל לאחר האירוע באוגוסט / צילום: רכבת ישראל

לאחר שני אירועי בטיחות חריגים: סמנכ"ל המטענים ברכבת ישראל מסיים את תפקידו

נפילת מטען כבד מרכבת משא בחיפה בשבוע שעבר מגיעה לאחר אירוע חריג אחר ששיבש את תנועת הרכבות באוגוסט 2025, במסגרתו נקרעו כבלי חשמל ● ברכבת ישראל הודיעו על הקמת בדיקת ועדת בדיקה, ועל הזזתו של סמנכ"ל המטענים ישראל מרקו לתפקיד אחר בחברה

חניון תת-קרקעי / צילום: טלי בוגדנובסקי

אושר לקריאה שנייה ושלישית: "חוק החניונים" צפוי להתבטל

במקרה שהתיקון יאושר, החניונים יחזרו לגבות תשלום עבור שעה ראשונה שלמה ולאחר מכן לפי יחידות של רבע שעה - ולא יחייבו לקוחות לפי דקת חניה ● עם זאת, גורמים מעריכים כי בשל המצב הפוליטי לא ברור מתי התיקון יאושר

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

הסקירה של קובי ברדה: החברות שירוויחו מפריצת הדרך המדעית

פריצת דרך בפארמה עשויה לייצר רווח לחברות התרופות, ולא רק ● ארה"ב עלולה להפסיד במרוץ על מוניות אוויריות בגלל קרבות משפטיים ורגולציה ● ואירוע שהדגיש את פגיעותן של ענקיות התוכנה לצווארי בקבוק פיזיים בשרשרת האספקה של שבבים ● מדור חדש

ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בבית הלבן באפריל 2026 / צילום: ap, Tom Brenner

הקרב על הכבוד הלאומי של איטליה: מה קרה בין מלוני לטראמפ?

בימים האחרונים מנהלת ראשת ממשלת איטליה, ג'ורג'ה מלוני, קרב פומבי וכמעט חסר מעצורים מול נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ● רוב הפרשנים מסבירים כי החזית שפתחה מלוני מול טראמפ, נועדה לשפר את אחוזי התמיכה בה מבית

תחבורה ציבורית / צילום: שלומי יוסף

"אחד השינויים המשמעותיים בעשור האחרון": ישראל בדרך לרפורמה בתחבורה הציבורית

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה להקמת רשויות תחבורה ציבורית מטרופוליניות ● לפי החוק, חלק ניכר מהסמכויות הללו יעבור לגופים אזוריים חדשים, שינהלו את התחבורה לפי אזורים עירוניים גדולים

סוחרים בוול סטריט / אילוסטרציה: ap, Richard Drew

הבורסה שהייתה מהטובות בעולם נתנה את האות לכאוס בשווקים

גל מכירות במניות ה־AI הפיל את החוזים בוול סטריט ואת אירופה ושלח הבוקר את בורסת דרום קוריאה לירידות של 10% ● הסיבה: מימושי רווחים, חששות מתמחור יתר והמתנה לנתוני אינפלציה ודוחות מיקרון ● "זו תזכורת לכך שמדובר עדיין בעסקים מחזוריים ואופורטוניסטיים"

תחבורה ציבורית בישראל / צילום: Shutterstock

סקר: אזורי התעשייה בישראל מנותקים מהתחבורה הציבורית

קווי תחבורה חסרים ותזמונים לא מותאמים, מרחיקים עובדים מאזורי התעשייה ומכבידים על המגזר העסקי, כך בסקר חדש של התאחדות התעשיינים המציג תמונת מצב מדאיגה ● כ־73% מהתעשיינים מציינים כי החיבור של המפעל שלהם לתחבורה ציבורית הוא ברמה נמוכה או כמעט לא קיים, נתון שמטפס לכ־81% באזורי הצפון והדרום

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

סאונות, אמבטיות קרח ובדיקה שתחליף MRI: המיזם השאפתני של מידג'רני

חלוצת התמונות בבינה מלאכותית פונה לכיוון חדש: ספא, בריכות קרח וסקירות רפואיות, והיא תצטרך להתגבר על כמה מכשולים ● בדיקה לאבחון מוקדם של סרטן הלבלב תגיע בקרוב לישראל ● וחברה ישראלית מצטרפת לגל הרכישות מסין ● השבוע בביומד

עודד צוק, מנהל דסק תיקי מוסדיים במגדל שוקי הון / צילום: יח''צ

שני סקטורים, חמש מניות: מנהל ההשקעות שממליץ לקנות "יקר וטוב"

עודד צוק, מנהל תיקי מוסדיים במגדל שוקי הון, מסביר למה הוא מוריד כעת חשיפה לישראל, ומנגד אילו תופעות מדאיגות אותו בשוק האמריקאי: "ספייס איקס לא תהיה רווחית עוד שנים, מווסתים את המניה" ● מסמן 5 מניות מקומיות מומלצות, כולל נקסט ויז'ן, הפניקס ודמרי

הנפקת ורוניס בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק OMX

ורוניס בוחנת הצעות למכירה; המניה זינקה ביותר מ-7%

על רקע התגברות איומי הסייבר מבוססי ה-AI, מניית ורוניס טיפסה ביותר מ-7% בעקבות דיווחי רכישה ● החברה מציגה דוחות חזקים ועוקפת את תחזיות השוק, בעוד האנליסטים חלוקים לגבי יכולתה להתמודד מול ענקיות הענן