גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

200 מיליון שקל תמורת הסרת סעיף השוחד: שיכון ובינוי במו"מ מתקדם להסדר טיעון

שיכון ובינוי חשודה כי נתנה שוחד לעובדי ציבור באפריקה ● הסדר הטיעון לא יכלול 15 בכירים בחברה שכבר נערך שימוע בעניינם ● לגלובס נודע כי המנכ"ל לשעבר עופר קוטלר גם הוא במו"מ מתקדם עם הפרקליטות, אך הצדדים חלוקים על העונש שיקבל תמורת הודאה בעבירה ● בתוך כך, שני בכירים עוזבים את החברה

נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי / צילום: איל יצהר
נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

חברת שיכון ובינוי, באמצעות עו"ד פיני רובין, נמצאת במגעים מתקדמים עם פרקליטות מיסוי וכלכלה לצורך חתימה על הסדר טיעון בפרשת השוחד לעובדי ציבור זרים באפריקה. על-פי המסתמן, החברה מוכנה לשלם סכום עתק כקנס, בתמורה להסרת ייחוס סעיף השוחד לחברה. לגלובס נודע כי מדובר בסכום חסר תקדים של כ-200 מיליון שקל כקנס בהליך הפלילי, לצד הרשעה בסעיף עבירה קל יותר שטרם הוחלט מהו.

לפי שעה, לא מדובר בהסדר טיעון שיכלול גם את 15 בכירי החברה לשעבר, שעברו שימוע לפני העמדה לדין במשרדי הפרקליטות כבר לפני מספר חודשים. עם זאת, לגלובס נודע כי מנכ"ל החברה לשעבר עופר קוטלר מנהל גם הוא, באמצעות עו"ד גיורא אדרת, משא-ומתן מתקדם עם הפרקליטות. הצדדים מסכימים כי קוטלר יודה בעבירת שוחד, אולם נותרה מחלוקת האם עונשו יהיה מאסר קצר בפועל, כדרישת הפרקליטות, או עבודות שירות בלבד, כדרישת עו"ד אדרת.

גורם נוסף שמנהל משא-ומתן מתקדם הוא משה הפלינג, לשעבר מנהל הכספים של חברה-בת של שיכון ובינוי, שמנהל את המשא-ומתן באמצעות עורכי דינו, בעז בן-צור ודקלה סירקיס. נראה כי הפרקליטות תסכים שעונשו יסתכם בעבודות שירות.

הפרקליטות החליטה סופית לסגור את תיק החקירה נגד בעלת השליטה לשעבר שרי אריסון ונגד יד-ימינה, מנכ"לית אריסון השקעות אפרת פלד.

את השיא הקודם ששולם תמורת אי-העמדה לדין קבעה חברת סימנס העולמית, שבשנת 2016 התחייבה לשלם 160 מיליון שקל בפרשת השוחד בחברת החשמל שעסקה בהטיית מכרזים בהיקף של כ-3 מיליארד שקל. בשלהי 2017 החברה-הבת של סימנס, סימנס ישראל, הגיעה להסדר עם הפרקליטות בפרשה, שילמה 63 מיליון שקל והודתה בקשירת קשר לביצוע פשע.

עופר קוטלר / צילום: תמר מצפי

החברה נמכרה לאחר התפוצצות הפרשה

ואולם נראה כי למרות הקנס האסטרונומי, בעל השליטה בחברה הרוויח הון עתק. ביוני 2018, מעט לאחר התפוצצות פרשת השוחד, החליטה בעלת השליטה דאז שרי אריסון למכור את שיכון ובינוי לנתי סיידוף, שרכש את מניות השליטה (כ-47%) בחברה תמורת 1.1. מיליארד שקל, בהנחה של 15% משווי המניות בבורסה באותה עת. בחקירת המשטרה באוגוסט 2018 עימתו את אריסון החוקרים בנוגע לאינטרסים שעמדו מאחורי המכירה המפתיעה לסיידוף, למרות שמאיר שמיר הציע 150 מיליון שקל יותר.

אריסון אמרה בחקירתה: "מר סיידוף הוא איש עסקים בגילי, הוא היה יכול לבדוק מה שהוא רצה. הוא ידע שהסכום הוא As is, כי אני לא ידעתי מרגע פרוץ החקירה מה נכון ומה לא נכון... הסיבה שלי היא שמדובר באדם ציוני וערכי שימשיך את דרכי, זה היה שווה לי את הסכום". לדברי אריסון, "לא עניין אותי 150 מיליון שקל, ולא הרגשתי שמאיר שמיר הוא האדם הנכון להמשיך. רציתי שיבוא אדם כמוני, כמו שבאתי בהתחלה".

הערכת השווי של שיכון ובינוי כיום עומדת על כ-9.1 מיליארד שקל, פי ארבעה מהשווי של החברה כאשר היא נקנתה על-ידי סיידוף אי-שם ביוני 2018. אם הסדר הטיעון בין שיכון ובינוי אכן ייצא לפועל, נראה כי בעל השליטה סיידוף והמנכ"ל תמיר כהן עשו פה חתיכת עסקת טיעון.

שרי אריסון / צילום: איל יצהר

250 מיליון שקל נתפסו לצורך חילוט עתידי

לאחר התפוצצות הפרשה, מיהרה שיכון ובינוי להסכים להסדר עם המשטרה ורשות ניירות ערך, שלפיו הן יתפסו 250 מיליון שקל מנכסי החברה לצורך חילוט עתידי אם היא תורשע.

לפני כשנה כתב השופט גיא אבנון כי "מבלי להיכנס לראיות גופן אוֹמַר כי המדינה הניחה תשתית ראייתית מבוססת ביותר אשר נשענת על עדויות של גורמים שונים, חלקם בכירים (לשעבר) בקבוצה, ועל אסופה נרחבת של מסמכים מגוונים. כל אלה מצביעים ש'תרבות' תשלום שוחד לעובדי ציבור זרים הייתה מושרשת בקבוצה ונוהלה כפעילות עסקית של ממש".

אבנון כתב בהחלטתו כי החליט להאריך את התפיסה "לאור עוצמתם הגבוהה מאוד של החשדות; בהתחשב באופי המתוכנן והמתוחכם של המעשים שבוצעו לאורך שנים ארוכות, לא רק כ’תרבות ארגונית’ של שוחד, אלא, למרבה הצער, כחלק בלתי נפרד מהעסקים שביצעה הקבוצה במדינות הקרויות 'עולם שלישי'; במעמדם הבכיר מאוד של חלק מהגורמים המעורבים בביצוע העבירות, כאמור, מראש הפירמידה ממש ועד ‘מוסר המעטפה’; ובסיכויי ההרשעה והחילוט בתום ההליך; בבחינה של כל אלה, ומבלי שהתעלמתי מחזקת החפות, אני סבור כי ראוי לאפשר בשלב זה תפיסת רכוש בשווי מלוא עבירות שוחד והלבנת הון" .

החברה מנסה לדחות את מועד השימוע

במקביל למגעים להסדר טיעון, החברה באמצעות עורכי דינה הבכירים נוקטת צעדים טקטיים שונים כדי לדחות את מועד השימוע של החברה, כולל הגשת עתירה לבג"ץ, בטענה כי פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה יוני תדמור שערך את השימוע לכל החשודים כלל איננו מוסמך, והחברה דורשת כי השימוע ייערך בפני היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בעצמו. המדינה צריכה להגיב לעתירה עד סוף נובמבר.

אולם נראה כי האסטרטגיה מאחורי הטקטיקה נעוצה בחילופי הגברי בתפקיד היועמ"ש. בפברואר 2022 יפרוש אביחי מנדלבליט מתפקידו. על-פי חוק, החלטה על הגשת כתב אישום בגין מתן שוחד לעובד ציבור זר צריכה להיעשות על-ידי היועמ"ש. ככל שנוקפים הימים, מצטמצם חלון האפשרויות של מנדלבליט לקבל את ההחלטה, והוא ייאלץ או להגיע להסדר עם החברה או להשאיר את התיק למחליפו בתפקיד. אפשרות זו צפויה לעכב את קבלת ההחלטות בתיק במשך זמן לא מבוטל נוסף.

זעזוע בשיכון ובינוי: שני בכירים עוזבים את החברה

מנכ"ל החברה-הבת לאנרגיה (שיכון ובינוי אנרגיה), אלון רווה, הודיע על התפטרותו. אם לא די בכך, גם מנכ"ל סולל ובונה, שנחשב למספר 2 בקבוצה כולה, הודיע הערב גם הוא על כוונתו לעזוב. בהודעה שמסרה החברה לבורסה, נכתב כי טרם נקבע מועד לסיום כהונתו.

בתוך כך, פרסמה בצהריים הקבוצה את דוחותיה לרבעון השלישי ודיווחה על רווח של 119 מיליון שקל. זאת, לעומת הפסד של 24 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בשורה העליונה הציגה החברה יציבות בהכנסות שעמדו על כ-1.5 מיליארד שקל. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה שיכון ובינוי עם ירידה של 5.8% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לרמה של כ-4.55 מיליארד שקל, ורווח נקי של 117 מיליון שקל לעומת רווח של כ-30 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

המסמך שהעיד שתרבות השוחד הייתה ידועה

בפברואר 2018 החלה חקירה גלויה נגד חברת שיכון ובינוי, שבמסגרתה נחקרו עשרות חשודים בפרשה שעוסקת בחשדות למדיניות שיטתית לאורך שנים ארוכות של תשלומי שוחד לעובדי ציבור זרים באפריקה ובעיקר בקניה, כדי לקדם פרויקטים בהיקפים אדירים.

החוקרים תפסו חומרים מפלילים רבים נגד בכירי החברה, שחלקם התקבל בעקבות סכסוך פנימי בין עובד בדרג ביניים של החברה שניסה להוציא ממנה כספים ובין בכירים בחברה-בת של שיכון ובינוי.

המשטרה ורשות ניירות ערך סברו כי יש די ראיות כדי להעמיד לדין גם את אריסון ופלד, אולם הפרקליטות החליטה שלא לזמנן לשימוע, וכעת אף סגרה נגדן את התיק.

בכירים אחרים זומנו לשימוע לפני העמדה לדין, ובכללם: עופר קוטלר, רוית ברניב, משה לחמני, רוני פאלוך, יהודה אלימלך ועוד.

ראיית הזהב של הפרקליטות

ראיית הזהב של הפרקליטות היא מסמך שכתב רוני פאלוך, המנכ"ל לשעבר של החברה-הבת SBI, ונתפס במחשבו, וכותרתו "תרשומת שיחת היכרות עם משה לחמני, היו"ר החדש של שיכון ובינוי".

במסמך נכתב: "בפתיחת השיחה עופר קוטלר (מנכ"ל שיכון ובינוי דאז, א"ג) תיאר בפני משה את נושא אי-עמידת SBI בכל הקשור בקוד האתי, ובכלל זה תשלומי שוחד לאנשי ממשל. עופר ציין בפניו כי כעת הנושא נופל במשמרת של שניהם, מאחר שרוית (ברניב, היו"רית לשעבר, א"ג) עזבה. עופר תיאר הקושי בהתנהלות המנוגדת לחוק בישראל ובעולם".

*** חזקת החפות: כל החשודים בפרשה טוענים לחפותם, התיק עודנו נמצא בהליך שימוע, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Associated Press, Rod Lamkey

התזרים נצבע באדום: כך משתנה המודל העסקי של גוגל

אלפאבית הציגה זינוק בהכנסות וצמיחה מרשימה בענן, אך הוצאות הון חסרות תקדים של כמעט 45 מיליארד דולר העבירו אותה לתזרים מזומנים חופשי שלילי לראשונה בהיסטוריה שלה מאז ההנפקה ב2004 ● במקביל, שחיקת ההקלקות במנוע החיפוש מעלה שאלות לגבי עתיד המודל העסקי שמממן את מרוץ הבינה המלאכותית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

החל מהלילה: כמה תשלם ישראל מהמכס החדש של טראמפ

בלילה שבין שישי לשבת צפוי ממשל טראמפ להטיל מכסים חדשים על עשרות שותפות סחר של ארה"ב ● המהלך, הנרמז כבר בתחילת השבוע על ידי גורמים בממשל האמריקאי כבר מתומחר בשווקים שמציגים כעת עליות קלות בחוזים על וול סטריט ● למה המכסים חוזרים דווקא עכשיו, ומי יושפע? גלובס עושה סדר

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

"מה שהיה בהורמוז כבר לא יהיה": מסלולי הנפט שעוקפים את המצר

מדינות המפרץ מבינות שמצר הורמוז לא יכול להישאר דרך יצוא הנפט היחידה שלהן ● בעיראק חתמו על הסכם לבניית צינור לסוריה, באיחוד האמירויות כבר משנעים 1.8 מיליון חביות ביום, וסעודיה נתקלה בבעיה חדשה

מהדורה מוגבלת עבור מותג עגלות היוקרה Bugaboo / צילום: Bugaboo

שיתוף הפעולה החדש והמסקרן של סטלה מקרטני

המעצבת הבריטית סטלה מקרטני נכנסת לראשונה לעולם מוצרי התינוקות, ותשיק מהדורה מוגבלת של עגלות בשיתוף מותג היוקרה Bugaboo, במסגרת שיתוף פעולה רב־שנתי שיגיע גם לישראל בספטמבר. וגם: נירלט חשפה באירוע הקיץ שלה את מגמות העיצוב שמסתמנות לעונה הקרובה ● אירועים ומינויים

סשימי דג ים בויניגרט חלפיניו / צילום: אסף קרלה

בנואמה האוכל הבוכרי זוכה לפרשנות תל אביבית

השף מושיקו אברהם, שגדל על דושפרה ומנטי, מביא את המטבח האוזבקי ל"נואמה" בגרסה עכשווית, מלאת חן ועומק

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל שוברת שיא של קרוב ל-15 שנה; המניה מזנקת

הכנסות החברה היו 16.1 מיליארד דולר, הצמיחה הגבוהה ביותר מאז 2011 ● הרווח עמד על 42 סנט למניה ● בנוסף החברה משפרת את התחזיות: החברה צופה הכנסות של 15.8–16.8 מיליארד דולר ברבעון השלישי, מעל תחזית האנליסטים שעמדה על 15 מיליארד דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"הכול תלוי בטראמפ": כוננות שיא בישראל לקראת הסופ"ש

הנשיא טראמפ: "שוקל מתקפה מסיבית, גדולה יותר מכול מה שהיה בעבר - אני קרוב לקבל החלטה" ● על רקע המתיחות: מחר יתקיים דיון ביטחוני מצומצם אצל רה"מ • באיראן דווח על פיצוץ באי קשם שבמצר הורמוז ● פיגוע דקירה בשומרון: גבר נפצע קשה, שני מחבלים חוסלו ● ארה"ב השתמשה ב-B1 לראשונה מחידוש הלחימה ● עדכונים שוטפים 

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

"דירה במתנה": הזוכה המאושרת בהגרלה והמסים שיכווצו לה את הזכייה

במסגרת המבצע הבטיחה חברת אנשי העיר כי אחד מכל 50 הרוכשים הראשונים שירכשו דירה באחד מהפרויקטים של החברה ברובעים 3 ו-4 בתל אביב, יזכה בדירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה, בשווי מוערך של כ־2.5 מיליון שקל ● במהלך תקופת המבצע נמכרו 13 דירות בפרויקטים שהשתתפו בו, בהיקף כולל של כ־112 מיליון שקל ובמחיר ממוצע של כ־75 אלף שקל למ"ר

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

חידוש ישראלי: כך ספינות עומדות להפוך לנושאות מל"טים

אלביט מקדמת פתרון חדש שיהפוך ספינות קיימות לנושאות מל"טים ומגבירה תחרות עם יריבות טורקיות ● יוון וקפריסין מקדמות רכישת כטב"מים במימון האיחוד האירופי, ובוחרות במערכות אירופיות ולא ישראליות ● ארה"ב אישרה מכירת ענק של ערכות הנחיה לפצצות לערב הסעודית בשווי של כ-2 מיליארד דולר ● וכמה משלמים הסעודים עבור כטב"מים מטייוואן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קוטג' תנובה / צילום: גלובס

בתנובה מודיעים על סיום משבר הקוטג': "חזרנו לאספקה שגרתית"

משנה למנכ"ל תנובה ענת גרוס-שון: "בניגוד לספקולציות לא מבוססות, אין לתנובה שום אינטרס לצמצם ייצור של קוטג'" ● עם זאת, בחברה מסבירים שעשויים לעבור שבועות עד לאספקת כל מלאי הביקושים שנוצר בתקופת התקלה במחלבה שבאלון תבור

אחרי כיממה של חיפושים: אותר יובל קוגן בן ה-4 שנעלם באשקלון / צילום: לפי סעיף 27א'

אחרי כיממה של חיפושים: אותר יובל קוגן בן ה-4 שנעלם באשקלון

יובל נעלם בטיול משפחתי בחוף אשקלון ואותר באזור ניצנים אחרי חיפושים נרחבים • כוחות הביטחון חידשו הבוקר את החיפושים אחריו, שבסופם אותר • "הילד עמד פה מתחת לעץ, הסתכל עלינו", אמר אחד האנשים שאיתרו אותו

קובי שמעוני. ''יש הצפה'' / צילום: גרין פרודקשנס, כאן 11

איך עושים כסף ממוזיקה של הרחוב: הסיפור המרתק של ההיפ הופ הישראלי

איך הגיע ההיפ הופ המקומי מסצנה נידחת להופעות שמוכרות 90 אלף כרטיסים מראש? ● סדרת דוקו חדשה של כאן11 יצאה לחקור את הז׳אנר, מהשורשים של "האשם תמיד" ועד להשתלטות על המיינסטרים בראשות רביד פלוטניק וטונה

אילוסטרציה: shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; שבע המופלאות ביום הגרוע מאז אפריל 2025

נאסד"ק ירד ב-2% ● אלפאבית איבדה כ-320 מיליארד דולר בשווי שוק, טסלה 200 מיליארד ● מניות ענקיות הביטחון לוקהיד מרטין ו־RTX זינקו, דיווחו על צבר הזמנות גדול במיוחד ● מייסד ומנכ"ל מובילאיי, אמנון שעשוע הודיע על כוונתו לפרוש ● אינטל תדווח הלילה לאחר הנעילה ● היין היפני בשפל של 40 שנה בעיקר בגלל עליית מחירי האנרגיה ● מחיר הנפט חצה את רף ה-100 דולר

שריפות ענק במערב אירופה / צילום: Associated Press, Armando Franca

שריפות ענק בספרד ובצרפת; עשרות אלפים יתפנו מבתיהם

בספרד הכריזה הממשלה על מצב חירום לאומי  ● הרשויות בדרום־מערב צרפת הורו על פינויים נרחבים נוספים לאורך חוף האוקיינוס האטלנטי

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

תשעת המגרשים המזוהמים בשדה דב נחשפים: אלו חברות הנדל"ן שבמוקד

המשרד להגנת הסביבה חשף לראשונה את תשעת המגרשים שבהם אותרו מזהמים, ובדיקת גלובס מעלה כי בכולם מתוכננים פרויקטים למגורים של חברות נדל"ן מובילות ● חלק מהחברות טוענות כי קיבלו אישור רשמי שלפיו הקרקע שבידיהן נמצאה תקינה

צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי; דקלה קריץ, יו''ר ועד ארגון המנהלים ומורשי החתימה בבנק; אלי כהן, מנכ''ל הבנק / איור: גיל ג'יבלי

עשרות מנהלים בבינלאומי בדרך החוצה - והוא לא הבנק היחיד שמצמצם עובדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לגלובס נודע כי כמעט 60 מנהלים בדרג ביניים ומורשי חתימה צפויים לצאת לפרישה מרצון עד סוף השנה, כחלק מתוכנית שתיפרד מכ־15% נוספים ● לפי הערכות, הרקע למהלך הוא לחצי התייעלות בבנק ומתח מול הוועד ● המהלך מצטרף למגמה רחבה במערכת הבנקאית בחודשים האחרונים ● בבינלאומי טוענים: "אין מספרים סופיים"

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

פרופ' אמנון שעשוע פורש מתפקיד מנכ"ל מובילאיי

מייסד מובילאיי, פרופ' אמנון שעשוע, הודיע על כוונתו לפרוש מתפקיד המנכ"ל ● לאחר שימונה לו מחליף, שעשוע צפוי להמשיך לכהן כדירקטור, והדירקטוריון הציע לו להתמנות בהמשך ליו"ר ● שעשוע: "במשך כמעט שלושה עשורים, מובילאיי הייתה מפעל חיי; אני נותר מחויב עמוקות להצלחת החברה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי בן סלמאן, ארכיון / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הודיע: הסכם הגרעין עם סעודיה כפוף להצטרפותה להסכמי אברהם

פחות מיממה לאחר חתימת הסכם הגרעין האזרחי בין ארה"ב לסעודיה, כתב נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בפוסט שפרסם ברשת החברתית שלו Truth Social כי אישורו מותנה בהצטרפותה של הממלכה להסכמי אברהם

זום גלובלי / צילומים: AP, רויטרס - Tosei Kisanuki

אחרי שהודח, אורבן מנסה לחזור לשלטון בדלת האחורית

האיחוד האירופי שובר שיאי תעסוקת מהגרים ● אורבן לא ממהר לוותר על השלטון ומקים "תנועת התנגדות" לממשלה החדשה בהונגריה ● והניסיון היקר של אוסטריה להתנער מהיטלר ● זום גלובלי

ה''מקרר אנושי'' Do Hiemon Box, של יצרנית המקררים ומכונות הממכר האוטומטיות היפנית SDRS שנמכר על ידי ספקית הציוד התעשייתי Trusco Nakayama / צילום: צילום מסך מתוך סרטון של TRUSCO ביוטיוב

יפן השיקה ״מקרר אנושי״ כדי להלחם בחום הקיצוני. כמה הוא עולה?

גל חום חריג ביפן עם ימים בהם הטמפרטורות חוצות את ה-40 מעלות צלזיוס הביא חברה אחת להציע פתרון יצירתי - "מקרר אנושי" ● ה-Do Hiemon Box שומר על טמפרטורה פנימית של 15 מעלות צלזיוס ● המשתמשים יכולים להרגיש קרירות באופן ניכר בתוך כחמש דקות, ושהייה של כ-10 דקות בפנים עשויה לסייע בהקלת תסמינים של תשישות וחום