גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

200 מיליון שקל תמורת הסרת סעיף השוחד: שיכון ובינוי במו"מ מתקדם להסדר טיעון

שיכון ובינוי חשודה כי נתנה שוחד לעובדי ציבור באפריקה ● הסדר הטיעון לא יכלול 15 בכירים בחברה שכבר נערך שימוע בעניינם ● לגלובס נודע כי המנכ"ל לשעבר עופר קוטלר גם הוא במו"מ מתקדם עם הפרקליטות, אך הצדדים חלוקים על העונש שיקבל תמורת הודאה בעבירה ● בתוך כך, שני בכירים עוזבים את החברה

נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי / צילום: איל יצהר
נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

חברת שיכון ובינוי, באמצעות עו"ד פיני רובין, נמצאת במגעים מתקדמים עם פרקליטות מיסוי וכלכלה לצורך חתימה על הסדר טיעון בפרשת השוחד לעובדי ציבור זרים באפריקה. על-פי המסתמן, החברה מוכנה לשלם סכום עתק כקנס, בתמורה להסרת ייחוס סעיף השוחד לחברה. לגלובס נודע כי מדובר בסכום חסר תקדים של כ-200 מיליון שקל כקנס בהליך הפלילי, לצד הרשעה בסעיף עבירה קל יותר שטרם הוחלט מהו.

לפי שעה, לא מדובר בהסדר טיעון שיכלול גם את 15 בכירי החברה לשעבר, שעברו שימוע לפני העמדה לדין במשרדי הפרקליטות כבר לפני מספר חודשים. עם זאת, לגלובס נודע כי מנכ"ל החברה לשעבר עופר קוטלר מנהל גם הוא, באמצעות עו"ד גיורא אדרת, משא-ומתן מתקדם עם הפרקליטות. הצדדים מסכימים כי קוטלר יודה בעבירת שוחד, אולם נותרה מחלוקת האם עונשו יהיה מאסר קצר בפועל, כדרישת הפרקליטות, או עבודות שירות בלבד, כדרישת עו"ד אדרת.

גורם נוסף שמנהל משא-ומתן מתקדם הוא משה הפלינג, לשעבר מנהל הכספים של חברה-בת של שיכון ובינוי, שמנהל את המשא-ומתן באמצעות עורכי דינו, בעז בן-צור ודקלה סירקיס. נראה כי הפרקליטות תסכים שעונשו יסתכם בעבודות שירות.

הפרקליטות החליטה סופית לסגור את תיק החקירה נגד בעלת השליטה לשעבר שרי אריסון ונגד יד-ימינה, מנכ"לית אריסון השקעות אפרת פלד.

את השיא הקודם ששולם תמורת אי-העמדה לדין קבעה חברת סימנס העולמית, שבשנת 2016 התחייבה לשלם 160 מיליון שקל בפרשת השוחד בחברת החשמל שעסקה בהטיית מכרזים בהיקף של כ-3 מיליארד שקל. בשלהי 2017 החברה-הבת של סימנס, סימנס ישראל, הגיעה להסדר עם הפרקליטות בפרשה, שילמה 63 מיליון שקל והודתה בקשירת קשר לביצוע פשע.

עופר קוטלר / צילום: תמר מצפי

החברה נמכרה לאחר התפוצצות הפרשה

ואולם נראה כי למרות הקנס האסטרונומי, בעל השליטה בחברה הרוויח הון עתק. ביוני 2018, מעט לאחר התפוצצות פרשת השוחד, החליטה בעלת השליטה דאז שרי אריסון למכור את שיכון ובינוי לנתי סיידוף, שרכש את מניות השליטה (כ-47%) בחברה תמורת 1.1. מיליארד שקל, בהנחה של 15% משווי המניות בבורסה באותה עת. בחקירת המשטרה באוגוסט 2018 עימתו את אריסון החוקרים בנוגע לאינטרסים שעמדו מאחורי המכירה המפתיעה לסיידוף, למרות שמאיר שמיר הציע 150 מיליון שקל יותר.

אריסון אמרה בחקירתה: "מר סיידוף הוא איש עסקים בגילי, הוא היה יכול לבדוק מה שהוא רצה. הוא ידע שהסכום הוא As is, כי אני לא ידעתי מרגע פרוץ החקירה מה נכון ומה לא נכון... הסיבה שלי היא שמדובר באדם ציוני וערכי שימשיך את דרכי, זה היה שווה לי את הסכום". לדברי אריסון, "לא עניין אותי 150 מיליון שקל, ולא הרגשתי שמאיר שמיר הוא האדם הנכון להמשיך. רציתי שיבוא אדם כמוני, כמו שבאתי בהתחלה".

הערכת השווי של שיכון ובינוי כיום עומדת על כ-9.1 מיליארד שקל, פי ארבעה מהשווי של החברה כאשר היא נקנתה על-ידי סיידוף אי-שם ביוני 2018. אם הסדר הטיעון בין שיכון ובינוי אכן ייצא לפועל, נראה כי בעל השליטה סיידוף והמנכ"ל תמיר כהן עשו פה חתיכת עסקת טיעון.

שרי אריסון / צילום: איל יצהר

250 מיליון שקל נתפסו לצורך חילוט עתידי

לאחר התפוצצות הפרשה, מיהרה שיכון ובינוי להסכים להסדר עם המשטרה ורשות ניירות ערך, שלפיו הן יתפסו 250 מיליון שקל מנכסי החברה לצורך חילוט עתידי אם היא תורשע.

לפני כשנה כתב השופט גיא אבנון כי "מבלי להיכנס לראיות גופן אוֹמַר כי המדינה הניחה תשתית ראייתית מבוססת ביותר אשר נשענת על עדויות של גורמים שונים, חלקם בכירים (לשעבר) בקבוצה, ועל אסופה נרחבת של מסמכים מגוונים. כל אלה מצביעים ש'תרבות' תשלום שוחד לעובדי ציבור זרים הייתה מושרשת בקבוצה ונוהלה כפעילות עסקית של ממש".

אבנון כתב בהחלטתו כי החליט להאריך את התפיסה "לאור עוצמתם הגבוהה מאוד של החשדות; בהתחשב באופי המתוכנן והמתוחכם של המעשים שבוצעו לאורך שנים ארוכות, לא רק כ’תרבות ארגונית’ של שוחד, אלא, למרבה הצער, כחלק בלתי נפרד מהעסקים שביצעה הקבוצה במדינות הקרויות 'עולם שלישי'; במעמדם הבכיר מאוד של חלק מהגורמים המעורבים בביצוע העבירות, כאמור, מראש הפירמידה ממש ועד ‘מוסר המעטפה’; ובסיכויי ההרשעה והחילוט בתום ההליך; בבחינה של כל אלה, ומבלי שהתעלמתי מחזקת החפות, אני סבור כי ראוי לאפשר בשלב זה תפיסת רכוש בשווי מלוא עבירות שוחד והלבנת הון" .

החברה מנסה לדחות את מועד השימוע

במקביל למגעים להסדר טיעון, החברה באמצעות עורכי דינה הבכירים נוקטת צעדים טקטיים שונים כדי לדחות את מועד השימוע של החברה, כולל הגשת עתירה לבג"ץ, בטענה כי פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה יוני תדמור שערך את השימוע לכל החשודים כלל איננו מוסמך, והחברה דורשת כי השימוע ייערך בפני היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בעצמו. המדינה צריכה להגיב לעתירה עד סוף נובמבר.

אולם נראה כי האסטרטגיה מאחורי הטקטיקה נעוצה בחילופי הגברי בתפקיד היועמ"ש. בפברואר 2022 יפרוש אביחי מנדלבליט מתפקידו. על-פי חוק, החלטה על הגשת כתב אישום בגין מתן שוחד לעובד ציבור זר צריכה להיעשות על-ידי היועמ"ש. ככל שנוקפים הימים, מצטמצם חלון האפשרויות של מנדלבליט לקבל את ההחלטה, והוא ייאלץ או להגיע להסדר עם החברה או להשאיר את התיק למחליפו בתפקיד. אפשרות זו צפויה לעכב את קבלת ההחלטות בתיק במשך זמן לא מבוטל נוסף.

זעזוע בשיכון ובינוי: שני בכירים עוזבים את החברה

מנכ"ל החברה-הבת לאנרגיה (שיכון ובינוי אנרגיה), אלון רווה, הודיע על התפטרותו. אם לא די בכך, גם מנכ"ל סולל ובונה, שנחשב למספר 2 בקבוצה כולה, הודיע הערב גם הוא על כוונתו לעזוב. בהודעה שמסרה החברה לבורסה, נכתב כי טרם נקבע מועד לסיום כהונתו.

בתוך כך, פרסמה בצהריים הקבוצה את דוחותיה לרבעון השלישי ודיווחה על רווח של 119 מיליון שקל. זאת, לעומת הפסד של 24 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בשורה העליונה הציגה החברה יציבות בהכנסות שעמדו על כ-1.5 מיליארד שקל. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה שיכון ובינוי עם ירידה של 5.8% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לרמה של כ-4.55 מיליארד שקל, ורווח נקי של 117 מיליון שקל לעומת רווח של כ-30 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

המסמך שהעיד שתרבות השוחד הייתה ידועה

בפברואר 2018 החלה חקירה גלויה נגד חברת שיכון ובינוי, שבמסגרתה נחקרו עשרות חשודים בפרשה שעוסקת בחשדות למדיניות שיטתית לאורך שנים ארוכות של תשלומי שוחד לעובדי ציבור זרים באפריקה ובעיקר בקניה, כדי לקדם פרויקטים בהיקפים אדירים.

החוקרים תפסו חומרים מפלילים רבים נגד בכירי החברה, שחלקם התקבל בעקבות סכסוך פנימי בין עובד בדרג ביניים של החברה שניסה להוציא ממנה כספים ובין בכירים בחברה-בת של שיכון ובינוי.

המשטרה ורשות ניירות ערך סברו כי יש די ראיות כדי להעמיד לדין גם את אריסון ופלד, אולם הפרקליטות החליטה שלא לזמנן לשימוע, וכעת אף סגרה נגדן את התיק.

בכירים אחרים זומנו לשימוע לפני העמדה לדין, ובכללם: עופר קוטלר, רוית ברניב, משה לחמני, רוני פאלוך, יהודה אלימלך ועוד.

ראיית הזהב של הפרקליטות

ראיית הזהב של הפרקליטות היא מסמך שכתב רוני פאלוך, המנכ"ל לשעבר של החברה-הבת SBI, ונתפס במחשבו, וכותרתו "תרשומת שיחת היכרות עם משה לחמני, היו"ר החדש של שיכון ובינוי".

במסמך נכתב: "בפתיחת השיחה עופר קוטלר (מנכ"ל שיכון ובינוי דאז, א"ג) תיאר בפני משה את נושא אי-עמידת SBI בכל הקשור בקוד האתי, ובכלל זה תשלומי שוחד לאנשי ממשל. עופר ציין בפניו כי כעת הנושא נופל במשמרת של שניהם, מאחר שרוית (ברניב, היו"רית לשעבר, א"ג) עזבה. עופר תיאר הקושי בהתנהלות המנוגדת לחוק בישראל ובעולם".

*** חזקת החפות: כל החשודים בפרשה טוענים לחפותם, התיק עודנו נמצא בהליך שימוע, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

"לא מכרנו, ידענו שהמניה תעלה": כך נראה מבפנים המהפך באינטל

מאז כניסתו לתפקיד, מנכ"ל אינטל ליפ־בו טאן הוביל שינוי בגישה הניהולית של החברה: פחות בירוקרטיה, יותר מיקוד ● התוצאות כבר משתקפות בנתונים: המניה טסה מתחילת השנה ביותר מ־150%, ההכנסות קפצו, שיתופי פעולה חדשים על הפרק - וגם העובדים בישראל מעידים על השינוי ● אבל לא הכול ורוד: המשבר האחרון, שכלל קיצוצים כואבים, עדיין נוכח ו־TSMC נושפת בעורפה של אינטל

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; נבות בר, מנכ''ל קיסטון; אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: סטודיו דינו, דודי מוסקוביץ', יח''צ

נחשף בגלובס: קרן קיסטון מצטרפת לעסקת הענק לרכישת הוט מובייל

קיסטון מצטרפת במקום מור, ותרכוש ביחד עם דלק ישראל ולאומי פרטנרס את חברת הסלולר בעסקה המשקפת לה שווי של 1.88 מיליארד שקל ● קיסטון ודלק ישראל יהיו בעלות נתח של 40% כל אחת, בעוד לאומי פרטנרס תחזיק ב-20%

כותרות העיתונים בעולם

המדינה ש"השפילה" את טראמפ והנקמה שמגיעה כעת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איחוד האמירויות מתקרבת לישראל על חשבון סעודיה, הקהילה היהודית בבריטניה "חיה בפחד", ומבקרת בחריפות את רה"מ סטארמר, ומדוע ארה"ב שוקלת להסיג כוחות מגרמניה? ● כותרות העיתונים בעולם

אאודי Q3 40 קוואטרו / צילום: יח''צ

החל מ-319 אלף שקל: מותג יוקרה גרמני מציג דגם תוצרת סין

אאודי Q3 40 קוואטרו, הדגם רב המכר של אאודי, עובר חידוש חיצוני ופנימי מקיף ● עם תא נוסעים איכותי ויכולת דינמית מלוטשת, הוא יסב הנאה רבה למי שידע להעריך אותה - ויהיה מוכן לשלם את המחיר

איור: גיל ג'יבלי

השקעות של מיליארדים ואקזיטים נוצצים: התחום החם הבא בתעשיית השבבים

אחרי המרוץ למעבדים הגרפיים, הבינה המלאכותית מסמנת את היעד הבא: העברת נתונים באור ● סדרת אקזיטים כחול-לבן והשקעות ענק חושפות כיצד טכנולוגיית הסיליקון פוטוניקס הופכת לתנאי הכרחי, ולמה בלי אופטיקה ה־AI עלולה להיתקע ● נתון בשבוע – עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

אילו שתי שכונות בתל אביב רשמו זינוק דו-ספרתי במחירי הדירות?

הבנקים ביקשו השבוע להכריז על נוחי דנקנר כפושט רגל - עם אילו הגבלות הוא יתמודד אם זה אכן יקרה? וגם: איזה שיא שברה השבוע סנדיסק שנסחרת במדד S&P 500? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

מנכ''ל סופרגז פאוור, דניאל ספיר / צילום: ענבל מרמרי

תמורת 395 מיליון ש': אלומה רוכשת את פעילות הגז הטבעי של סופרגז

קרן ההשקעה בתשתיות תרכוש את קווי אספקת הגז הטבעי של סופרגז, שתתמקד בפעילות הליבה שלה ● בעקבות העסקה, החברה בניהולו של דניאל ספיר, תרשום רווח של כ-20 מיליון שקל

קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

חשד נוסף לעוקץ קשישים: חברי חוליה נעצרו בגין מרמה בהיקף של מיליון שקל

המשטרה עצרה אתמול 11 חברי חוליה שעפ"י החשד פעלו באופן שיטתי ומתוחכם ברחבי הארץ כלפי כ-70 קורבנות בני הגיל השלישי ● הקורבנות דיווחו על דפוס פעולה זהה: שיחת טלפון מ"נציג שירות" של חברת תקשורת, בקשה למסירת פרטים מזהים באמתלות שונות, וזמן קצר אח"כ - גילוי של חיובים בעשרות אלפי שקלים בכרטיסי האשראי

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

עוד לפני הירושה: מאבק משפחתי הגיע לבית המשפט - וההשתלטות על הרכוש נבלמה

פסק דין שניתן השבוע מדגים כיצד פעולה משפטית בזמן אמת, עוד בחיי הקשיש, יכולה למנוע נישול יורשים ● בית המשפט ביטל העברת דירה לאחת הבנות, הורה על השבת כספים וחייב אותה בפיצוי לעיזבון, לאחר שנקבע כי ניצלה את מצבה של האם והרחיקה ממנה את אחותה במשך שנים

שינוי מדרגות המס / אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכירים שיקבלו תוספת של מאות שקלים בתלוש השכר

כניסתן לתוקף של מדרגות השכר החדשות מובילות לכך שעובדים רבים ישלמו פחות מס, ואף חלקם יקבלו החזר רטרואקטיבי • השינוי יחול על כל העובדים שמרוויחים יותר מ-16,150 שקלים

הוולט מרקט בנווה צדק / צילום: שי עזרי, Wolt ישראל

איך קרה שעם הכנסות של 650 מיליון שקל, וולט מרקט בהפסדים?

לקראת המכירה הצפויה של וולט מרקט נחשפו בגלובס המספרים מאחורי שירות משלוחי הסופרמרקט, מהם עולה כי החברה העדיפה צמיחה על פני רווחיות ● איך תיראה העסקה, ומה תקבל החברה שתחליט לרכוש את הפעילות?

צילומים: רויטרס- CFOTO/Sipa USA, George Wilson, Carlos Barria, Jonathan Ernst

איש סודו לשעבר של טראמפ מואשם: ניסה להתנקש בחיי הנשיא

ברקע המתיחות מול טייוואן, תקנות חדשות בבייג'ינג אוסרות על מכירה והשכרה של רחפנים • בארה"ב ראש ה־FBI מואשם באיום על חייו של טראמפ • והפתרון של הודו למאבק בהגירה: לפזר תנינים ונחשים

דנה ביטון לב עמי, מנכ''לית BUYME / צילום: ליאור שליק

אחרי עסקת הפניקס: דנה ביטון לב עמי מונתה למנכ"לית BUYME

המינוי מגיע מיד לאחר אישור מכירת 65% מ־BUYME לקבוצת הפניקס בכמיליארד שקל ● ביטון לב עמי, מנכ"לית קבוצת TLC שממנה צמחה החברה, תוביל אותה תחת הבעלות החדשה

אייל לפידות, מייסד ויו''ר ארכימדס מימון נדל''ן / צילום: הגר בדר

החיים אחרי הפניקס ושיכון ובינוי: כך משלב אייל לפידות בין פיננסים ונדל"ן

ארכימדס של לפידות תעניק לתדהר מימון בהיקף של כמיליארד שקל - כך נודע לגלובס ● העסקה מפנה זרקור לפעילות שהקים, המנצלת פערי ריביות בין הלוואות שמעמידים הבנקים ליזמי נדל"ן, לאלה שניתן לקבל בשוק האג"ח ● וגם: כמה שוות מניות הביטוח שמחזיק לפידות

סמל ליאם בן חמו ז''ל

הותר לפרסום: סמל ליאם בן חמו ז"ל נפל בדרום לבנון

תוך יממה עגנו בישראל שתי אוניות ענק ונחתו מספר מטוסי מטען, שהכילו ציוד צבאי לצה"ל ● שני לוחמים נפצעו בינוני ו-10 נוספים נפצעו קל מהפגיעה הישירה של רחפן נפץ הבוקר בשומרה ● מאות ק"מ מישראל: כוחות צה"ל השתלטו על המשט לעזה ● הבקשה של ישראל מטראמפ: הגבלת ניסיונות המו"מ עם לבנון לעוד שבועיים בלבד ● עדכונים שוטפים

קמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

הפתעה נעימה: הפרסומת של בנק לאומי מתברגת כזכורה ביותר השבוע

מהלך המגנטים של דגל ישראל מסדר לבנק הפועלים את הפרסומת האהובה ביותר, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגבוהה ביותר שייכת לחברת התעופה אל–על, ששוב פורטת על נימי הרגש

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

הסלמנולה בשטראוס: ביהמ"ש הכלכלי לא יודע איך לאכול את הוועדות הבלתי תלויות

פסק הדין שאישר את הפשרה בגובה כ-30 מיליון שקל בפרשת הריקול של שטראוס נסמך על המלצותיה של ועדה בלתי תלויה ● ביהמ"ש עמד על היתרונות שבוועדות כאלה, אך הכיר בקושי להגן על דירקטורים שמסתמכים עליהן ● מבולבלים? גם אנחנו

כך הפך הפרוטקשן למנהל העבודה בשטח / צילומים: Shutterstock

"לאשתך יש רכב כחול יפה, חבל שהיא תעשה תאונה": כך הפך הפרוטקשן למנהל העבודה בשטח

באמצעות איומים אלימים, הטיית מכרזים והשתלטות עוינת על חברות לגיטימיות, ארגוני הפשיעה הפכו לשותפים סמויים בבניית הארץ ● דוח מבקר המדינה חשף השבוע את היקף התופעה, ובענף מזהירים: "בסוף העבריינים ישתלטו על התחום" ● המדינה מנסה להיאבק בעזרת חקיקה מחמירה, יחידות עילית שפועלות במסווה בלב אתרי הבנייה ושימוש בכלים מנהליים לחניקת המנגנון הכלכלי ● גלובס צולל אל העדויות

נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: מנש כהן

הצמיחה בהכנסות של צ'ק פוינט אכזבה את המשקיעים; המניה צונחת בוול סטריט

חברת אבטחת הסייבר הציגה צמיחה של 5% ברבעון הראשון של השנה, פחות מתחזיות השוק ● האטה במכירות מוצרים בשל שינויים ארגוניים מובילה לעדכון כלפי מטה של התחזית השנתית, אך אין שינוי בתחזית הרווח  ● המנכ"ל נדב צפריר: "עולם אבטחת הסייבר עובר שינוי מהותי. השנים הקרובות יהיו כאוטיות"

ירון פיטארו, בעלי וולת'סטון / צילום: תמר מצפי

ביהמ"ש הורה על פירוק שותפות של קרן וולת'סטון: "אובדן אמון מוחלט"

בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה על פירוק אחת השותפויות של קרן ההשקעות וולת'סטון נדל"ן, שבשליטת ירון פיטארו ● זאת, כתוצאה מניגוד עניינים מהותי והפרת חובות האמון והנאמנות כלפי המשקיעים ● ברקע, ב-2024 נפתחה חקירה ברשות לניירות ערך נגד הקרן בחשד לשורת עבירות