גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

לא רק נפט מהאמירויות: המלצה להקמת רציף דלק לעת חירום בנמל קצא"א באילת

כחלק מהליך הפקת הלקחים ממבצע "שומר החומות", אגף החירום והביטחון במשרד האנרגיה קורא להקים רציף נוסף לפריקת דלקים מזוקקים בשטח נמל קצא"א שבים סוף ● זאת במטרה לצמצם את התלות בנמל אשקלון שחשוף הרבה יותר לירי מעזה

חוסם ימי של קצא''א שנפרס בעת פריקת מיכליות נפט / צילום: קצא''א
חוסם ימי של קצא''א שנפרס בעת פריקת מיכליות נפט / צילום: קצא''א

במשרד האנרגיה ממליצים להקים רציף תזקיקים בשטח נמל קצא"א (קו צינור אסיה-אירופה) שבמפרץ אילת, כך נודע לגלובס. מדובר בהמלצה של מנהל אגף החירום והביטחון במשרד האנרגיה, עופר שושן, שסוכמה לאחר מבצע שומר חומות במאי השנה.
המטרה היא לאפשר בעיתות חירום לפרוק דלקים מזוקקים (למטוסים ומכוניות) שלא רק דרך הים התיכון - כפי שקורה כיום, אלא גם דרך ים סוף. המלצה זו נכללת תחת סעיף "לקחים אסטרטגיים מהמבצע שיש לקדם".

כשלב נוסף לפרויקט זה יושלם מקטע צינור של 65 ק"מ לשינוע הנפט המזוקק עד לאשקלון (מקטע שבין אילת לאזור שדה התעופה רמון).

גורם בענף מסביר לגלובס כי המלצה זו נובעת מכך שבמהלך המבצע, נמל קצא"א באשקלון פעל במשך כמה ימים בעצימות נמוכה עד כדי השבתה מלאה. האפשרות להסיט את הפעילות לנמל אחר, תבטל את התלות בדרום הים התיכון, אזור חשוף הרבה יותר לירי מעזה.

האתגרים הצפויים

למרות שההמלצה נובעת מטעמים ביטחוניים, לא מן הנמנע שהפרויקט יתקל בקשיים. מזה תקופה שמושמעת ביקורת ציבורית נוקבת כלפי החברה על עסקת רד-מד. העסקה, נזכיר, נחתמה בין קצא"א לחברה פרטית באיחוד האמירויות והיא כוללת שינוע נפט מהאמירויות, דרך אילת ואשקלון, לאירופה. לפי הנתונים שהוצגו, העסקה תגדיל משמעותית את היקף פעילות פריקת הנפט במפרץ אילת מ-5 אניות בשנה כיום לכ-70 בשנה.

לפני מספר חודשים עתרו לבג"ץ מספר ארגונים סביבתיים נגד העסקה, ולמתנגדים הצטרפו גם מספר שרים בממשלה כשהבולטת בניהם היא השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג. בימים האחרונים אמר מנכ"ל ארגון אדם טבע ודין (בין הארגונים העותרים), כי הוא פועל במקביל לסגירה מלאה של קצא"א, באמצעות חקיקה, עליה עמלים יחד עם חברי כנסת.

בפאנל בוועידת האנרגיה בו נאמרו הדברים, השתתף גם יו"ר קצא"א, ארז כלפון. ייתכן שההמלצה להקמת נמל תזקיקים במפרץ אילת הביאה אותו להדגיש בדבריו את החשיבות הביטחונית של הפעילות בעיר הדרומית. "ללא קשר לעסקת מד-רד או עסקה אחרת. מדינת ישראל צריכה ותמשיך להזדקק לכניסת דלק ותזקיקים בשגרה ובחירום... צריך לזכור שמדינת ישראל לא יכולה להישען רק על נמל אחד בים התיכון והיא חייבת עוד נמל בים סוף".

ארז כלפון, יו''ר קצא''א / צילום: קצא''א

מעבר להמלצה זו, בסיכום של משרד האנרגיה למבצע נכתב כי, "במהלך מבצע 'שומר החומות' ההפתעה הגדולה הייתה עוצמת הפרות הסדר בתוך ישראל והפגיעה במתקני התשתית של משק האנרגיה. יש לנתח ולבחון את ההיערכות והמענה של המשרד וחברות התשתית לאירועים אלו בתרחיש רב זירתי, כאשר משטרת ישראל לא יכולה לסייע".

מחסור בחומרי בעירה

בנוסף, עקב גיוס מילואים נרחב ללחימה במהלך מבצעים ביטחוניים, במשרד חוששים מפני מחסור במאבטחים של מתקני התשתיות וקוראים: "יש לחדש את הפנייה לפיקוד העורף לבחון מענה על ידי גדודי אבטחה יעודיים במילואים".

כן מתייחס הסיכום לפגיעה שהתקיימה במסגרת המבצע במיכל תזקיקים באשקלון. "מתוך האירוע אנו למדים כי כמות מלאי הקצף (חומר מעכב בעירה ג"ל) לא נותן מענה. יש לנתח את כמות מלאי הקצף הנדרש בכל מתקן תשתית לאור תרחיש הייחוס. יש לפנות לרשות הכבאות ולבחון את האפשרות שיחזיקו מלאי אסטרטגי עבור מתקני התשתית, אך הסבירות היא נמוכה".

בסיכום נכלל גם סעיף מעניין נוסף שנוגע לחוסר היכולת להסתיר פגיעה במתקנים תשתית. כך למשל תחת הסעיף "צנזורה", נכתב כי, "במהלך המבצע פנינו לצנזורה על מנת למנוע פרסום של הדממת אסדת תמר (פעילות הפקת הגז הטבעי הופסקה בהוראת שר האנרגיה, לזמן קצר), אך בשל נסיבות חיצוניות ההדממה פורסמה. יש לקחת בחשבון שבעולם גלובלי עם תקשורת בינלאומית ומציאות בה חברות בינלאומיות מחויבות לדיווחים שונים לא ניתן להסתמך על הצנזורה במצב חירום".

בצנזורה ביקשו לציין כי "נוכח החובה החוקית להוציא הודעה על הדממת האסדה, מאחר שמדובר בחברות ציבוריות שנסחרות בבורסה וחייבות בדיווח, סוכם בעצה אחת עם הפונים (משרד האנרגיה ג"ל) כי אין טעם בהטלת איפול צנזוראלי".

יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית" מסר בתגובה לדברים כי "התוכנית להקמת נמל תזקיקים באילת אינה חדשה כמתואר. היא הופיעה עוד בתכניתו של השר שטייניץ 'לקידום צמיחה במשק על רקע משבר הקורונה' מאוגוסט 2020, תוך השקעה משקית בגובה 260 מיליון שקל. תוכנית זו נתקלה בתגובה חריפה שלנו ושל ארגונים נוספים, מן הטעם הפשוט שיש להשקיע בתשתיות העתיד כפי שהכריזו האירופאים והאמריקאים באמצעות תוכניות החילוץ שלהם, ולא בתשתיות העבר שירדו לטמיון בתוך שנים לא רבות וישחיתו את כספי משלם המסים ההדיוט.

"אולי כדי לתת למהלך נופך משכנע, הוחלט לתבלו הפעם בשיקולי ביטחון. מביאים לנו עכשיו את מבצע 'שומר חומות' כטיעון ומייחסים את המהלך להמלצת מנהל אגף החירום והביטחון במשרד האנרגיה ממאי השנה. איש במשרד האנרגיה לא מזכיר את התוכנית המקורית לקדם זאת עוד לפני מבצע ושומרי חומותו, תוכנית שנבלמה תוך התנגדות חריפה, כאמור. חבל שמשרד האנרגיה ממשיך לאחז את עיני אזרחי ישראל ולהשליך את כספו לכיוונים לא מקיימים ולא עדכניים".

ד"ר יובל ארבל מארגון "צלול" מסר בתגובה לדברים כי "להגיד שיש רק נמל תזקיקים אחד בישראל זה שקר גס . יש שלושה: חיפה, אשדוד ואשקלון ויש, עדיין, שני בתי זיקוק. עוד 10 שנים נצטרך פחות, עוד 20 שנה לא נצטרך את רובם, כך שלהשקיע עכשיו בתשתיות לתזקיקים מאילת זה השקעה שלא תחזיר את עצמה. מישהו מופתע? זה הופיע עוד בתוכנית החילוץ המפורסמת של שטייניץ מאוגוסט 2020, בתקציב של 260 מיליון שקל".

עוד כתבות

מימין: תמר בר־אילן ויותם שגב, מייסדי סייארה / צילום: מנש כהן

דיווח: סייארה הישראלית יוצאת לגיוס לפי שווי שאפתני במיוחד

סייארה הישראלית בדרך לגיוס הון לפי שווי של 20 מיליארד דולר - כך דווח הלילה באתר דה אינפורמיישן ● החברה שנחשבת לאחד מחדי הקרן המבטיחים בישראל גייסה רק לפני כארבעה חודשים 600 מיליון דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, שהורחב לאחר מכן ב-400 מיליון דולר נוספים.

תותחי שדה רוסיים שנלקחו כשלל ממצרים במלחמת סיני / צילום: לע''מ

המלכודת המוניטרית שהוציאה את הבריטים מסואץ: 70 שנה למלחמת סיני

70 שנה למבצע קדש, ומערכה אחת שלו כמעט נשכחה מהזיכרון הישראלי - הכלכלית ● בריטניה רצתה להשאיר כוחות באזור התעלה אבל נזקקה לדולרים כדי להגן על שער הליש"ט, ובוושינגטון סגרו את הברז ● איך ישראל הענייה הייתה מוגנת יותר מפני אותו מנוף לחץ?

ספינת התענוגות האודיסי עוגנת בנמל בקמבודיה / צילום: ap

הם מכרו את כל רכושם כדי לחיות על ספינת תענוגות וכעת הם תקועים בקמבודיה

ספינת התענוגות אודיסי הבטיחה לנוסעיה מסע שיימשך שנים, אך החברה המפעילה אותה נקלעה לקשיים כספיים בעקבות הזינוק במחירי הדלק בשל העימות עם איראן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; אלפאבית מחקה היום כחצי טריליון דולר משוויה

נאסד"ק ירד ב-1.4% ● רוטציה של המשקיעים ממניות הטכנולוגיה למגזרים אחרים בשוק ● מיקרוסופט תנפיק אג"ח בהיקף של 25 מיליארד דולר ● דרמה באירופה: לאגארד תפרוש מוקדם מה-ECB ● עסקת ענק לדורדאש ואינסטקארט ● ענקית התרופות אלי לילי הכתה את התחזיות בזכות זינוק במכירות התרופה להרזיה

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

סמוטריץ' חתם על צו סבסוד הדלק

לאחר שמחיר הדלק אמור היה לעלות ב-5 בנובמבר ל-8.35 שקלים, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חתם על צו לסבסוד הבלו על הדלק ● החל מה-5 בנובמבר יעמוד המחיר לליטר בנזין על 7.85 שקל

איתי דנקנר, מנכ''ל חברת החדשות של רשת 13 / צילום: באדיבות חדשות 13

קשת לביהמ״ש: לחייב את איתי דנקנר בצינון בטרם מינויו למנכ״ל חדשות 13

דנקנר מתכנן להיכנס לתפקידו כמנכ"ל חדשות 13 כבר בשבוע הקרוב, זאת בטרם סיום ארבעה חודשים של צינון כפי שמוזכר בהסכם העסקתו בקשת, הקובע תקופת צינון של ארבעה חודשים ממועד סיום העבודה ● קשת דורשת לאכוף את ההסכם ולאסור עליו ועל רשת 13 להתחיל בהתקשרות עד ל-4 במרץ 2027.

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

הסתיימה ספירת הקולות: זו מפת הגושים

ועדת הבחירות: הסתיימה ספירת המעטפות הכפולות, טרם פורסמו התוצאות המלאות ● תמונת הגושים עד כה: גוש נתניהו עם 53 מנדטים, גוש השינוי עם 48, המפלגות הערביות עם 19 מנדטים ● קטאר בהודעה רשמית: "מכחישים את הטענות שלפיהן התערבנו בבחירות בישראל" ● ועדת הבחירות המרכזית: "הבחירות התנהלו כדין. אין שחר לפגיעה שיטתית" ● ליברמן הבהיר: לא נשב עם נתניהו, טיבי והמפלגות החרדיות ● יו"ר יהדות התורה: "נתניהו העביר מסר שבכוונתו לשמור על מפלגות הקואליציה" ● עדכונים שוטפים

אהרון פרנקל / צילום: עידן חסון

בהשקעה של 120 מיליון שקל: אהרון פרנקל הגיע ל-20% מאלוני חץ

איש העסקים רכש נתח של כ-2% ממניות חברת הנדל"ן המניב, המנוהלת בידי נתן חץ, אליה נכנס לראשונה לפני כשנתיים ● ברקע, מתחילת השנה ירדה מניית אלוני חץ בכ-26% והיא נסחרת כיום לפי שווי שוק של כ-6.4 מיליארד שקל

קיה ספורטאז' פלאג–אין / צילום: יח''צ

גם עם הנחה של אלפי שקלים, למכונית הזו מחכה תחרות קשה

גרסת הפלאג–אין של הספורטאז' מציעה הנעה מעודנת, תא נוסעים שימושי, אבזור מכובד ואיכות קוריאנית ● אבל היא מצטרפת באיחור לפלח שנשלט על ידי סיניות מוזלות

חנות לגו בברלין ממוגנת בלוחות עץ, לקראת הסופ''ש / צילום: Reuters, Annegret Hilse

"סיכוי גבוה לאלימות": בברלין ובצרפת נערכים להפגנות צעירים ולביזה

הפגנות בהשראת מחאות הצעירים בצרפת ובאיטליה הוכרזו היום בברלין ובערים נוספות באירופה, תחת הכותרת "דור ה-Z מוביל" • בעלי עסקים ממגנים חנויות מחשש לביזה, בצרפת נפרסו 70 אלף שוטרים ובאיטליה כבר פרצו עימותים עם המשטרה

הנוף מטיילת טבריה / צילום: אביהו שפירא

ביטולים במיליונים, השקעות במיליארדים: מה עובר על הכנרת?

כ־800 אלף מבקרים פחות בחופים, ביטולי הזמנות בשווי מיליוני שקלים ועסקים ששוקלים לסגור ● הקורונה, המלחמה, הסבבים מול איראן ועכשיו גם האמבה - הנחיתו מכה אחר מכה על התיירות באגם הלאומי ● ובכל זאת, מלונות חדשים נבנים בהשקעות ענק ומסעדות מצליחות למשוך קהל ● אלה לוי־וינריב יצאה לסיבוב בכנרת וגילתה מציאות מורכבת בין תקווה לייאוש ● פרויקט מיוחד

בינאנס / צילום: Shutterstock

20 דקות וקשר לצפון קוריאה: פרטים חדשים על פריצת הקריפטו הגדולה בהיסטוריה

בינאנס - בורסת הקריפטו הגדולה בעולם נמצאת במרכז של פריצה חמורה שבמסגרתה נגנבו לפחות 6 מיליארד דולר ● מחיר הביטקוין נחתך ● קבוצת התקיפה ככל הנראה מצפון קוריאה - כך היא פעלה

יהלומים / צילום: Shutterstock, Bjoern Wylezich

סכסוך היהלומן וזוגתו שהוביל לפסיקה שעשויה להשפיע על תיקי גירושים רבים

אישה שתקבל מיליונים בגירושים, תקבל גם פיצוי על פערי השתכרות מול בן הזוג ● נקבע כי פיצוי על הפערים הוא נכס כיתר הנכסים, וגם אם היא זכאית לסכום גבוה, היא עדיין זכאית לפיצוי זה

אבטחת סייבר | אילוסטרציה: Shutterstock

6.3 מיליארד דולר ב־20 דקות: חמש פריצות הקריפטו הגדולות בהיסטוריה

המתקפה על בורסת הקריפטו בינאנס עשויה להיות הגדולה בתולדות הענף, ומיליארדי דולרים כבר הוקפאו ● החל מארנקים שאמורים היו להיות מנותקים מהאינטרנט ועד פורצים שהחזירו את הכסף: חמש פרשות שחושפות את החוליות החלשות בעולם הקריפטו

ויטלו טונטו / צילום: אסף קרלה

שכונתי ונהדר: אנשי רביבה וסיליה פתחו מקום חדש לערב

ב"פסאז'" החדש בשכונת צהלה בת"א שולטת גישת השכונתיות הנעימה שלא באה על חשבון איכות ומקצועיות. מקום שעושה חשק לחזור

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

האיום של חמינאי: "אם איראן תותקף - נגיב מיד ובעוצמה, ללא מגבלה גיאוגרפית"

צוותי המשא ומתן מקטאר ומאיראן יצאו יחד מטהרן לדוחא, שם יימשכו השיחות לקראת הסכם אפשרי עם וושינגטון ● טראמפ התייחס לעלויות המלחמה, כ-47 מיליארד דולרים, ואמר: "כל מה שהוצאנו - החזרנו דרך וונצואלה" ● חיל האוויר תוקף תשתיות חיזבאללה ● קציני שב"כ התקשרו בחודשים האחרונים לפעילי טרור ברצועת עזה והציבו בפניהם אולטימטום לפני חיסולם ● עדכונים שוטפים

חיל האוויר ההודי / צילום: Reuters, Ankit Tyagi

905 מיליון דולר: התעשייה האווירית על סף עסקת ענק בהודו

ניו דלהי אישרה את הצעת החברה הישראלית כמועמדת היחידה במכרז, שבו התמודדו גם חברות רוסיות ואירופיות ● במסגרת העסקה, אם תצא לפועל, יוסבו שישה מטוסי בואינג 767 למתדלקים ● העסקה עשויה להיות מהגדולות שנחתמו בין המדינות בתחום הביטחוני

רובין וויליאמס ב''בוקר טוב, וייטנאם''. מישהו לצד המאזין / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

נושאים נפיצים? באמריקה המציאו שדרן רדיו שלא מפחד לדבר

בתחנת רדיו בלוס אנג'לס מצאו פתרון לחשש של שדרנים להתבטא בנושאים רגישים: מגיש מבוסס בינה מלאכותית, שמדבר בחופשיות על הגירה וגזענות ● בתוך חודשים ספורים זינק מספר המאזינים לתוכנית ב־75%, אבל ההצלחה מעוררת שאלה: מה קורה כשכדי להשמיע קול אמיץ כבר לא צריך אדם אמיתי מאחורי המיקרופון?

חיסכון / צילום: Shutterstock

הבחירות מחקו את התשואות החיוביות בקופות גמל באוקטובר

ירידות השערים בבורסה המקומית בעקבות הבחירות, מחקו את התשואות החיוביות בקופות הגמל בחודש האחרון • במסלול הכללי נרשמו תשואות שליליות של 0.4%, ובמנייתי של 1.1% • עליות נאות במסלול ה-S&P500, שסגר את פערי התשואות מתחילת השנה

מהי המילה העברית לצָ'קָלָקָה? / צילום: Shutterstock

לפי האקדמיה ללשון, מהי המילה העברית לצָ'קָלָקָה?

איזו מפלגה זכתה במספר המנדטים הגבוה ביותר בהיסטוריה של ישראל, באיזו שנה יצא לאור ספרו של ג'ורג' אורוול 1984 ואיזה בעל חיים הוא האסמית גדולת הראש? ● הטריוויה השבועית