גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

לא רק נפט מהאמירויות: המלצה להקמת רציף דלק לעת חירום בנמל קצא"א באילת

כחלק מהליך הפקת הלקחים ממבצע "שומר החומות", אגף החירום והביטחון במשרד האנרגיה קורא להקים רציף נוסף לפריקת דלקים מזוקקים בשטח נמל קצא"א שבים סוף ● זאת במטרה לצמצם את התלות בנמל אשקלון שחשוף הרבה יותר לירי מעזה

חוסם ימי של קצא''א שנפרס בעת פריקת מיכליות נפט / צילום: קצא''א
חוסם ימי של קצא''א שנפרס בעת פריקת מיכליות נפט / צילום: קצא''א

במשרד האנרגיה ממליצים להקים רציף תזקיקים בשטח נמל קצא"א (קו צינור אסיה-אירופה) שבמפרץ אילת, כך נודע לגלובס. מדובר בהמלצה של מנהל אגף החירום והביטחון במשרד האנרגיה, עופר שושן, שסוכמה לאחר מבצע שומר חומות במאי השנה.
המטרה היא לאפשר בעיתות חירום לפרוק דלקים מזוקקים (למטוסים ומכוניות) שלא רק דרך הים התיכון - כפי שקורה כיום, אלא גם דרך ים סוף. המלצה זו נכללת תחת סעיף "לקחים אסטרטגיים מהמבצע שיש לקדם".

כשלב נוסף לפרויקט זה יושלם מקטע צינור של 65 ק"מ לשינוע הנפט המזוקק עד לאשקלון (מקטע שבין אילת לאזור שדה התעופה רמון).

גורם בענף מסביר לגלובס כי המלצה זו נובעת מכך שבמהלך המבצע, נמל קצא"א באשקלון פעל במשך כמה ימים בעצימות נמוכה עד כדי השבתה מלאה. האפשרות להסיט את הפעילות לנמל אחר, תבטל את התלות בדרום הים התיכון, אזור חשוף הרבה יותר לירי מעזה.

האתגרים הצפויים

למרות שההמלצה נובעת מטעמים ביטחוניים, לא מן הנמנע שהפרויקט יתקל בקשיים. מזה תקופה שמושמעת ביקורת ציבורית נוקבת כלפי החברה על עסקת רד-מד. העסקה, נזכיר, נחתמה בין קצא"א לחברה פרטית באיחוד האמירויות והיא כוללת שינוע נפט מהאמירויות, דרך אילת ואשקלון, לאירופה. לפי הנתונים שהוצגו, העסקה תגדיל משמעותית את היקף פעילות פריקת הנפט במפרץ אילת מ-5 אניות בשנה כיום לכ-70 בשנה.

לפני מספר חודשים עתרו לבג"ץ מספר ארגונים סביבתיים נגד העסקה, ולמתנגדים הצטרפו גם מספר שרים בממשלה כשהבולטת בניהם היא השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג. בימים האחרונים אמר מנכ"ל ארגון אדם טבע ודין (בין הארגונים העותרים), כי הוא פועל במקביל לסגירה מלאה של קצא"א, באמצעות חקיקה, עליה עמלים יחד עם חברי כנסת.

בפאנל בוועידת האנרגיה בו נאמרו הדברים, השתתף גם יו"ר קצא"א, ארז כלפון. ייתכן שההמלצה להקמת נמל תזקיקים במפרץ אילת הביאה אותו להדגיש בדבריו את החשיבות הביטחונית של הפעילות בעיר הדרומית. "ללא קשר לעסקת מד-רד או עסקה אחרת. מדינת ישראל צריכה ותמשיך להזדקק לכניסת דלק ותזקיקים בשגרה ובחירום... צריך לזכור שמדינת ישראל לא יכולה להישען רק על נמל אחד בים התיכון והיא חייבת עוד נמל בים סוף".

ארז כלפון, יו''ר קצא''א / צילום: קצא''א

מעבר להמלצה זו, בסיכום של משרד האנרגיה למבצע נכתב כי, "במהלך מבצע 'שומר החומות' ההפתעה הגדולה הייתה עוצמת הפרות הסדר בתוך ישראל והפגיעה במתקני התשתית של משק האנרגיה. יש לנתח ולבחון את ההיערכות והמענה של המשרד וחברות התשתית לאירועים אלו בתרחיש רב זירתי, כאשר משטרת ישראל לא יכולה לסייע".

מחסור בחומרי בעירה

בנוסף, עקב גיוס מילואים נרחב ללחימה במהלך מבצעים ביטחוניים, במשרד חוששים מפני מחסור במאבטחים של מתקני התשתיות וקוראים: "יש לחדש את הפנייה לפיקוד העורף לבחון מענה על ידי גדודי אבטחה יעודיים במילואים".

כן מתייחס הסיכום לפגיעה שהתקיימה במסגרת המבצע במיכל תזקיקים באשקלון. "מתוך האירוע אנו למדים כי כמות מלאי הקצף (חומר מעכב בעירה ג"ל) לא נותן מענה. יש לנתח את כמות מלאי הקצף הנדרש בכל מתקן תשתית לאור תרחיש הייחוס. יש לפנות לרשות הכבאות ולבחון את האפשרות שיחזיקו מלאי אסטרטגי עבור מתקני התשתית, אך הסבירות היא נמוכה".

בסיכום נכלל גם סעיף מעניין נוסף שנוגע לחוסר היכולת להסתיר פגיעה במתקנים תשתית. כך למשל תחת הסעיף "צנזורה", נכתב כי, "במהלך המבצע פנינו לצנזורה על מנת למנוע פרסום של הדממת אסדת תמר (פעילות הפקת הגז הטבעי הופסקה בהוראת שר האנרגיה, לזמן קצר), אך בשל נסיבות חיצוניות ההדממה פורסמה. יש לקחת בחשבון שבעולם גלובלי עם תקשורת בינלאומית ומציאות בה חברות בינלאומיות מחויבות לדיווחים שונים לא ניתן להסתמך על הצנזורה במצב חירום".

בצנזורה ביקשו לציין כי "נוכח החובה החוקית להוציא הודעה על הדממת האסדה, מאחר שמדובר בחברות ציבוריות שנסחרות בבורסה וחייבות בדיווח, סוכם בעצה אחת עם הפונים (משרד האנרגיה ג"ל) כי אין טעם בהטלת איפול צנזוראלי".

יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית" מסר בתגובה לדברים כי "התוכנית להקמת נמל תזקיקים באילת אינה חדשה כמתואר. היא הופיעה עוד בתכניתו של השר שטייניץ 'לקידום צמיחה במשק על רקע משבר הקורונה' מאוגוסט 2020, תוך השקעה משקית בגובה 260 מיליון שקל. תוכנית זו נתקלה בתגובה חריפה שלנו ושל ארגונים נוספים, מן הטעם הפשוט שיש להשקיע בתשתיות העתיד כפי שהכריזו האירופאים והאמריקאים באמצעות תוכניות החילוץ שלהם, ולא בתשתיות העבר שירדו לטמיון בתוך שנים לא רבות וישחיתו את כספי משלם המסים ההדיוט.

"אולי כדי לתת למהלך נופך משכנע, הוחלט לתבלו הפעם בשיקולי ביטחון. מביאים לנו עכשיו את מבצע 'שומר חומות' כטיעון ומייחסים את המהלך להמלצת מנהל אגף החירום והביטחון במשרד האנרגיה ממאי השנה. איש במשרד האנרגיה לא מזכיר את התוכנית המקורית לקדם זאת עוד לפני מבצע ושומרי חומותו, תוכנית שנבלמה תוך התנגדות חריפה, כאמור. חבל שמשרד האנרגיה ממשיך לאחז את עיני אזרחי ישראל ולהשליך את כספו לכיוונים לא מקיימים ולא עדכניים".

ד"ר יובל ארבל מארגון "צלול" מסר בתגובה לדברים כי "להגיד שיש רק נמל תזקיקים אחד בישראל זה שקר גס . יש שלושה: חיפה, אשדוד ואשקלון ויש, עדיין, שני בתי זיקוק. עוד 10 שנים נצטרך פחות, עוד 20 שנה לא נצטרך את רובם, כך שלהשקיע עכשיו בתשתיות לתזקיקים מאילת זה השקעה שלא תחזיר את עצמה. מישהו מופתע? זה הופיע עוד בתוכנית החילוץ המפורסמת של שטייניץ מאוגוסט 2020, בתקציב של 260 מיליון שקל".

עוד כתבות

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

בעלי גגות סולאריים? דרישת התשלום של חברת החשמל נחתכה דרמטית

בעקבות חשיפת גלובס כי חברת החשמל מתכננת לגבות אלפי שקלים בדיעבד מבעלי גגות סולאריים, רשות החשמל הודיעה כי הגבייה תהיה על תקופה של עד חצי שנה ● חברת החשמל תספוג עלות של 22 מיליון שקל, והשאר יושת על הציבור

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

נוחי דנקנר "הרים ידיים". נכס אחד בירושלים יקבע את עתידו

נוחי דנקנר לא עמד בהסדר האחרון מול הבנקים ונסוג מהתנגדותו להכרזתו כפושט רגל ● עד כה הוא השיב כ־110 מיליון שקל, וכעת העיניים נשואות למכירת "בית השנהב" בירושלים

צילומים: AP, reuters

במשקל 5,000 טון: הנשק החדש של קים ג'ונג און נחשף

סקר חדש בארה"ב חושף חוסר שביעות רצון מהמלחמה באיראן ● ארגון הטרור טליבאן הגיע לפגישה רשמית בבריסל - ועורר סערה ● וענקית המסחר הסינית עליבאבא תובעת את הפנטגון ● זום גלובלי

משה לארי, מנכ''ל בנק מזרחי טפחות / צילום: כדיה לוי

הסיבה המפתיעה: למה הבנקים ממשיכים להנשים את יזמי הדירות

הגבלת השכר לבכירי הבנקים הכחידה את המנהלים ששורדים עשרות שנים והגבילה את החשיבה שלהם לטווח קצר יותר, כך שהדגש הוא על הריבית, בעוד שהחוב תופח ● כשהנדל"ן והבנקים יורדים בבורסה ביחד, אולי בשוק מתחילים להפנים שהם שניהם באותה סירה

מונית אוטונומית בסן דייגו, רובוט משלוחים ושלט של ליווי'ס, המעודדת צרכנים לתקן ג'ינסים במקום להשליך אותם / צילומים:  רויטרס, DPA/Picture Alliance, עברי ורבין

בכנס החשוב בעולם לקיימות, כמעט לא דיברו על קיימות

בכירי פפסיקו, וולמארט, אמזון ואחרים הגיעו ל-Sustainable Brands, הכנס המוביל בעולם לשיווק ירוק, והשאירו את פליטות הפחמן ודוחות ה-ESG בצד ● במקומם תפסו את קדמת הבמה מושגים כמו חדשנות, מיתוג, חוויית לקוח, בינה מלאכותית ויצירת ערך עסקי ● טור אורח

שדרות / צילום: Shutterstock

כ־10 שקלים למ"ר: מגרש למסחר ותעסוקה בשדרות שווק במחיר חריג

מגרש בשדרות נמכר ב־55 אלף שקל בלבד במסגרת מכרז ללא מגבלת מחיר מינימום ● בית החולים הדסה עין כרם מקדם הרחבה שתכלול מנחת מסוקים חדש ותוספת של 770 מיטות ● כפר סבא מובילה בביקושים ל"דירה בהנחה" ● ומון אקטיב תשכור 11 קומות במגדל ביונד בגבעתיים ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מייסדי Stratos Ventures, דניאל פוזיילוב ורותם יהודה קקון / צילום: Emma Sayag

ממיאמי לתל אביב: הקרן המקושרת שמביאה את הגנרלים האמריקאים לישראל

קרן ההון סיכון Stratos Ventures כבר גייסה 50 מיליון דולר מתוך יעד של 80 מיליון, ומבטיחה לחבר סטארט־אפים ישראליים למקבלי ההחלטות ולגופי הרכש הביטחוניים בארה”ב – באמצעות רשת קשרים הכוללת בכירי CIA לשעבר, גנרלים אמריקאים ושותפים מתעשיית ההייטק

שגריר ישראל בארה''ב יחיאל לייטר נואם לצד מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו, יועץ מחלקת המדינה דניאל הולר ושגרירת לבנון בארה''ב נאדה חמאדה בוושינגטון, ארה''ב / צילום: Reuters, Ken Cedeno

ישראל ולבנון חתמו על הסכם מסגרת; מרקו רוביו: "הצעד הראשון"

שר הביטחון מגיב למפקד כוח קודס ומאיים על איראן - בציוץ בפרסית: "אם איראן תתקוף את ישראל זאת תהיה הטעות הכי גדולה שלה עד עכשיו" ● דיווח: ישראל בדרך לנסיגה חלקית מדרום לבנון ● האו"ם מקפיא את פינוי הספינות לאחר תקיפת מכלית ● ספינת משא נפגעה על ידי כטב"ם איראני במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock

אלפי משקיעים שרצו לעשות סיבוב נתקעו עם הדירות ונאלצים לקחת משכנתאות ענק

נתון שהסתתר בדוח בנק ישראל מצביע על זינוק במשכנתא הממוצעת של משקיעים לשיא כל הזמנים ● אלא שהסיפור רחב יותר: משקיעים שקיוו לעשות סיבוב מהיר במבצעי 20/80, מצאו עצמם עם משכנתא מכבידה וכנראה עם נכס שלא רצו להחזיק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מיליוני ישראלים ינשמו לרווחה: כ-20 מטוסים אמריקאיים יפונו מנתב"ג

לאחר שבועות של חשש ממחסור במקומות חניה למטוסים וביטולי טיסות, כ-20 מטוסים של חיל האוויר האמריקאי יעזבו את נתב”ג בימים הקרובים ● בהמשך מתוכנן פינוי נוסף לקראת עומסי אוגוסט

צילומים: Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בין פחד גבהים לרווח מדהים: השבוע הסוער של מניות השבבים, והצפי להמשך

לאחר שזינקו לשיאים חדשים בתחילת השבוע, מניות השבבים איבדו גובה, על רקע חששות המשקיעים מהשפעות מאקרו ורמות המחירים הגבוהות ● ואז הגיעו הדוחות המצוינים של מיקרון והפכו את התמונה ● וגם: התחזיות האופטימיות של האנליסטים לסקטור השבבים

צילום: ap, Adrian Naranjo

שתי רעידות אדמה חזקות פגעו בוונצואלה: הערכה - אלפי הרוגים

שתי רעידות אדמה חזקות בעוצמה של 7.5 ו-7.2 פגעו בוונצואלה בהפרש של 40 שניות • מבנים קרסו בבירה קראקס, ותושבים פונו מבתיהם בשל נזק כבד • נמל התעופה נסגר • הנשיאה הזמנית דלסי רודריגז הכריזה על מצב חירום במדינה • טראמפ: "ארה"ב מוכנה לסייע"

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

קרנות לסטארט-אפים ומרכזי פיתוח בינלאומיים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל: הפתרון המסתמן להייטק

במשרד האוצר וברשות החדשנות מנסים להתמודד עם הבעיות שיצר שער הדולר לחברות ההייטק ובוחנים הקמה של שתי קרנות מענקים לסטארט-אפים ולמרכזי פיתוח בינלאומיים ● הקרן למרכזים תחלק מענק של אלפי שקלים על כל גיוס של עובד ישראלי

גבי ויסמן, נשיא ומנכ''ל נובה / צילום: גלעד קוולרציק

"דרישות הלקוחות על גבול המדע בדיוני": מנכ"ל חברת השבבים הלוהטת מדבר לראשונה

כשלוש שנים לאחר שנכנס לתפקיד מנכ"ל נובה, מספר גבי ויסמן על הרנסאנס שחווה תעשיית השבבים שבה פועלת החברה, ועל הפיכתה לתשתית קריטית: "שליטה על המשאב הזה חיונית לעתידן של מדינות רבות" ● וגם על נסיקת המניה במאות אחוזים, האתגרים של עמידה בחזית הטכנולוגיה ודרישות הלקוחות "שהן על גבול המדע הבדיוני"

הברחות במיליארדי שקלים מדי שנה. גבול ישראל־ירדן / צילום: Shutterstock

חדירת מיליציות וקריסת הגבול השקט: הסימנים לתרחיש האימה מול ירדן

אופנוע הים החשוד באילת ואזהרות השב"כ מציפים מחדש את המתח בגבול המזרחי ● בעוד שהציבור הירדני מקצין ואיראן מסמנת את הממלכה כציר מרכזי להברחת כספים ואמל"ח - במערכת הביטחון נערכים לתרחישי חדירה ● האם השלטון ההאשמי יצליח לבלום את האיום?

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט / צילום: טל שחר

אנלייט בגיוס ענק של 2.6 מיליארד דולר עבור פרויקט באריזונה

המימון, שמגיע מ-7 גופים פיננסיים בינלאומיים, נועד להקמת מתחם אנרגיה סולארית ענק באריזונה ● ההכנסות בשנת ההפעלה המלאה הראשונה צפויות לעמוד על 255 מיליון דולר

אייל חומסקי, רון קפלן וגיא בורודה עם ישראל קטורזה / צילום: איל יצהר, תמונה פרטית, גבע טלמור

משרד הפרסום בורודה קפלן שינה את פניו. מה קרה שם?

בשקט בשקט ומתחת לרדאר, אחד ממשרדי הפרסום הוותיקים בישראל שינה את פניו. השותף גיא בורודה עזב, אייל חומסקי קנה את המניות, רון קפלן נותר להוביל את המשרד כמנכ"ל והשם הוחלף ל–KPLN ● וגם: בכירי מפעל הפיס מגיעים למרוקו, וההישג של יצרנית המטוסים החשמליים ● אירועים ומינויים

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

דיווח: משמרות המהפכה תקפו ספינת מטען ליד מצר הורמוז

ואנס חושף: קצינים אמריקאים ייפגשו עם משמרות המהפכה● באיראן ממשיכים להתעקש: נסיגה ישראלית מלבנון - תנאי להסכם סופי עם ארה"ב ● רס"ר (במיל') באסל סויד נפל בתאונה מבצעית בדרום לבנון ● מפקד כוח קודס מאיים על ישראל: "אם היא לא תיסוג מרצונה מדרום לבנון היום, היא תיאלץ לצאת משם מחר כשהיא מובסת" ● חוסל מפקד במערך הייצור של ארגון הטרור גא"פ ברצועת עזה ● עדכונים שוטפים

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

הסינים משבשים את המעבר של רכבי הממשלה למודל ליסינג

לגלובס נודע כי הוחלט לאחרונה על דחיית התוכנית של מינהל הרכב הממשלתי באוצר למעבר צי הרכב הממשלתי לליסינג ● ההערכה בענף היא כי ההקפאה קשורה לניסיון לצמצם כלי רכב מתוצרת סין בצי על רקע לחץ אמריקאי ● משרד האוצר: "הנושא נמצא בבחינה ● השבוע בענף הרכב

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

נתוני הגיוס של צה"ל חושפים: המגזר שבו מתגייסים הכי הרבה, והזינוק בגיוס נשים

נתוני צה"ל, שהתקבלו בבקשת חופש המידע, חושפים את שיעור המתגייסים לצה"ל לפי מגזרים ● בנתונים נמצאה תופעה מפתיעה: המגזר היחיד שחווה עליה בגיוס בין 2018-2024 הוא נשים דתיות ● איפה שיעור המתגייסים לקרבי גבוה במיוחד, וכמה מתגייסים בחברה החרדית?