גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשהאדמה רועדת, תפקידו של יועץ ההשקעות להעביר גם מסר לא פופולרי"

העולם יציין בקרוב שנתיים להתפרצות הקורונה, וכל וריאנט חדש ממשיך לטלטל את השווקים • בבנק הבינלאומי הפחיתו את רף הכניסה לשירות ייעוץ ההשקעות ל-50 אלף שקל • סמנכ"ל וראש חטיבת נכסי לקוחות בבינלאומי: "מי שמגיב אמוציונלית, מוכר בירידות וקונה בעליות, לרוב מפסיד"

בנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי
בנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי

הזן החדש של הקורונה שהתגלה לאחרונה, אומיקרון, הצליח להקפיץ את מדד הפחד של שוק המניות בארה"ב ביותר מ-50% ביום שישי האחרון, והוביל לירידות חדות בבבורסות אסיה, אמריקה, אירופה וגם בישראל (שהגיבה באיפוק יחסי). בימים של תנודות שכאלה, האינסטינקט הטבעי של רבים מהמשקיעים הוא למשוך את הכסף ו"לברוח" משוק ההון.

"כתפיסת עולם, כשמאפיינים את הצרכים של הלקוח ומקצים לו נכסים בהתאם, חשוב לשמור על יציבות ולא לנסות לתזמן שווקים, כי היכולת הזו היא רנדומלית ומוגבלת", אומר יורם סירקיס, סמנכ"ל וראש חטיבת נכסי לקוחות בבנק הבינלאומי . "עבור מי שיסתכל על הטווח הארוך אין יומרות לתזמן את השווקים. אולם מי שמגיב אמוציונלית, למרות שזה מובן מאליו נוכח הירידות בשווקים - מוכר בירידות וקונה בעליות - לא מנצח את השוק וברוב המקרים מפסיד", הוא מדגיש.

 

כחלק מההבנה שבתקופות סוערות בשוקי ההון, כפי שמלמדות השנתיים האחרונות מאז פרצה הקורונה שהביאה לעליות וירידות בבורסות העולם בהתאם לגלי התחלואה, עולה הצורך ביועצי השקעות מקצועיים, והבנק הבינלאומי הוריד את סף הכניסה לייעוץ השקעות לסכום של 50 אלף שקל. זאת במקום הרף הקודם שעמד על 150 אלף שקל, ונמוך משמעותית כעת מהבנקים האחרים.

הצעד של הבינלאומי נועד להנגיש את ייעוץ ההשקעות גם ללקוחות ללא הון גדול. מבדיקה שערך גלובס בחודש יולי, עלה כי כדי לפגוש יועץ השקעות במזרחי טפחות מבקשים באופן עקרוני להגיע עם סכום של 100 אלף שקל, אך לעתים ניתן לפגוש יועץ גם עם סכומים נמוכים יותר להשקעה, אם יש ללקוח נכסים נוספים. בדיסקונט הסף עומד על 100 אלף שקל; בבנק הפועלים דרשו 100 אלף שקל להשקעה או 500 אלף שקל נזיל, או להיות לקוחות הבנקאות הפרטית; ואילו בלאומי ביקשו לדעת שיש נכסים פיננסיים בהיקף של חצי מיליון שקל (כולל תיק ניירות וקרן השתלמות), או הציעו לפתוח תיק השקעות דיגיטלי עם תמהיל מותאם אישית שמשקיע במדדים. התיק הדיגיטלי, המנוהל על ידי VIDEA, פתוח ללקוחות כל הבנקים מסכום השקעה מינימלי של 50 אלף שקל.

"רף הכניסה גבוה בגלל שהייעוץ בבנקים האחרים נעשה טלפונית או באופן פרונטלי", מסביר סירקיס. "אנחנו מעוניינים להנגיש את הצעות הערך גם ללקוחות קטנים יותר שהמערכת הבנקאית לא מספקת להם פתרון. האפשרות להנגיש את השירות באופן הרבה יותר רחב נובעת מהיתרונות הטכנולוגיים שלנו.

יורם סירקיס סמנכ''ל בבנק הבינלאומי / צילום: עינת לברון

"כשיועץ מטפל בעשרות לקוחות וצריך להרים טלפון לכל אחד מהם ולהסביר לו את ההנמקות לשינויים בתיק ההשקעות ולקבל את הסכמתם, זהו תהליך ארוך. באמצעות הטכנולוגיה, יועץ שלנו יכול בבת אחת לשלוח עדכון ל-30 לקוחות, וזה חוסך הרבה מאוד זמן ומשמעותי בשוק הון תנודתי, כפי שאנו חווים בתקופה האחרונה וצפויים לחוות גם בתקופה הקרובה.

"חשוב לציין כי לא מדובר בייעוץ דיגיטלי אלא בייעוץ של אדם שמונגש ללקוח באמצעים דיגיטליים", מבהיר סירקיס ביחס לשירות בבנק שמתאפשר הן על-ידי יועצי ההשקעות במרכזי הייעוץ השונים, והן באמצעות מערכת הייעוץ הדיגיטלית ADVISE ME.

"מגבירים את הקשר עם התנודתיות"

אתם רוצים להגדיל את כמות הלקוחות שמקבלים ייעוץ. האם השירות לא ייפגע בשל עומס?
"אצלנו הייעוץ הוא יזום. אין אצלנו 'שגר ושכח' ואנחנו סורקים את תיקי הלקוחות באופן סדיר על מנת לזהות הזדמנויות עבורם. אנחנו רוצים להיות בקשר עם הלקוח גם בזמנים הסוערים ביותר, כשהוא נמצא באי ודאות מאוד גדולה. הייעוץ אצלנו מאוד אקטיבי וככל שהשוק תנודתי יותר, מגבירים את הקשר.

"חלק גדול מעבודת היועץ הוא להגיד ללקוח מה שהוא צריך לשמוע ולא מה שהוא רוצה לשמוע, בעיקר בימים של תנודות, כמו כעת למשל על רקע הווריאנטים השונים. כשיועץ השקעות מתקשר ללקוח בשעה שהאדמה רועדת בגלל המגפה, תפקידו גם להעביר מסרים לא בהכרח פופולריים. זה תפקיד מאוד מורכב, הדורש גם ידע מקצועי וגם יכולת מנטלית להקשיב ללקוח".

כיצד השפיעה הקורונה על תהליכי הייעוץ?
"ישנה השפעה במספר היבטים - ראשית, הרבה יותר פעילות מתבצעת בתהליכים דיגיטליים. דבר שני, הביקוש לשירותי הייעוץ גדל, כלומר יותר לקוחות שבעבר לא ביקשו שירותים והיום מעוניינים לקבל אותם.

"דבר נוסף הוא הלקוחות הדואליים - לקוחות שבחשבון אחד מנהלים פעילות עצמאית ובחשבון אחר מקבלים שירותי ייעוץ. גם כאשר הם מבצעים חלק מהפעילות באופן עצמאי, חשוב להם שיהיה בחשבון השני איש אמון ולשמוע את חוות דעתו המקצועית. זה משהו שהתפתח בשנתיים האחרונות ולא היה קיים קודם".

אתגרי ניהול תיק השקעות קטן

תהליך ייעוץ ההשקעות בבנקים מורכב למעשה משלושה שלבים. בשלב הראשון חותם הלקוח על הסכמי ייעוץ ובשלב השני, הקריטי יותר, נעשה מולו אפיון צרכים והגדרת מטרות, כשלבסוף מגיע השלב האופרטיבי שבו מתאימים את תיק ההשקעות לצרכים. בשלב זה מחליט היועץ לדוגמה, כיצד לחלק את התיק בין מניות לאג"ח, בין השקעות בארץ ובחו"ל, ומה מהתיק נבנה באמצעות רכישה ישירה של ני"ע ומה יהיה להשקעה באמצעות נאמנות.

מהם האתגרים של בניית תיק השקעות בהיקף קטן?
"בתיק השקעות קטן, כאשר הפעולות נעשות בסכומים קטנים, העלויות לעיתים גבוהות (בשל עמלות מינימום). בעיה נוספת היא היעדר יכולת ליצור פיזור כשאין ריבוי נכסים.

"חשבנו איך מפצחים את הבעיה של שירות מיטבי ללקוחות הקטנים יותר. לצורך כך יזמנו בניית אגדי קרנות שיהיו המוצר המוביל לסוג כזה של תיקים. יש מספר חברות לניהול קרנות נאמנות שהקימו כאלה, ויצרנו מספר אגדים המותאמים לרמת הסיכון המתאימה ללקוח. באגדי הקרנות אין כפל דמי ניהול. יתרון נוסף הוא שבעת מכירה בתוך האגד אין אירוע מס. כך הלקוח יקבל פיזור איכותי עבור סכום קטן יחסית".

מהם היתרונות של ייעוץ בבנק על פני ניהול בבית ההשקעות?
"ישנם שני מסלולים שונים - לייעוץ ולשיווק. בבתי השקעות עוסקים בשיווק השקעות ואז יש ניגודי עניינים כי בית ההשקעות מוטה לטובת מוצרי הבית שלו. ייעוץ השקעות אובייקטיבי, בלי ניגודי עניינים, מתבסס על תמורה זהה מכל היצרנים וההתייחסות היא בהתאם למאפיינים של הלקוח. אין לשום בנק עניין לקדם השקעה בקרן א' או בקרן ב' וזה קריטי כי מי שנותן את השירות בא ממקום נקי שכל עולם ההשקעות פתוח בפניו ומתחיל את הייעוץ בצורה נכונה ושקופה".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?