גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המס על כלים חד-פעמיים אושר ע"י ועדת הכספים. אלה השינויים בו

ועדת הכספים אישרה את המיסוי על כלים חד-פעמיים מפלסטיק במטרה להכפיל את המחיר הסופי לצרכן ● בצו הסופי ביצעה הוועדה שני שינויים עיקריים - האחד נוגע לכוסות נייר שימוסו באופן מופחת מזה שקבע הצו הראשוני, והשני נוגע לכלים המיועדים לשימוש רב פעמי

יו''ר ועדת הכספים, ח"כ אלכס קושניר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
יו''ר ועדת הכספים, ח"כ אלכס קושניר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום (ג') את הצו המתוקן המטיל מס על כלים חד-פעמיים, כחודש לאחר שנכנס לתוקפו. המס החדש, שמטרתו להפחית את צריכתם של המוצרים המזיקים לסביבה, מכפיל את מחירם של הכלים החד-פעמיים הנמכרים לצרכנים, ונקבע לפי משקל הפלסטיק בכלים.

בצו המקורי בוצעו שני שינויים משמעותיים: המס המוטל על כוסות נייר המצופות פלסטיק וכבדות יותר במשקלן מכוסות פלסטיק דקות, תוקן כך שהמס בין שני המוצרים יהיה זהה. בנוסף, לעניין מוצרי פלסטיק שמיועדים לשימוש רב-פעמי אבל עוביים נמוך מהעובי שנקבע בצו, נקבע מנגנון שיאפשר ליצרנים וליבואנים לבקש להכיר בהם ככלים רב-פעמיים, שיהיו פטורים ממס.

"הנתון המחריד: ענף החד"פ צמח ב-50% ב-4 שנים", אמר הבוקר ח"כ אלכס קושניר, יו"ר ועדת הכספים. "הישראלים התמכרו לחד"פים, ואומדן הנזקים הוא בלתי נתפס. אני רוצה לומר בצורה ברורה - המס הזה על כלים חד-פעמיים הולך לשמור על הטבע שלנו, על הסביבה שלנו ועל הבריאות של כולנו, כולל הילדים שלנו והילדים של הילדים שלנו. אני גאה בכך שאנחנו מובילים מדיניות סביבתית".

לפי ההסכמות שהושגו, יופחת מס קנייה על כלי נייר בעלי שכבת פלסטיק, כך שמס הקנייה לכלים אלה יעמוד על 3.30 שקלים לקילו, לעומת 11 שקל ליתר הכלים. לפי המשרד להגנת הסביבה, מדובר בהשוואה של המס על הכלים החד-פעמיים העשויים נייר מצופה פלסטיק לזה המוטל כעת על כוסות פלסטיק דקות בעלות תכולת משקה דומה אך משקלן נמוך יותר. זאת, מפני ששתי הכוסות גורמות לנזק סביבתי דומה. כוסות נייר שאין בהן כלל תכולת פלסטיק, לא ימוסו כלל.

ח"כ ד"ר אלון טל אמר על כך כי "כוס שיש בה ציפוי פלסטיק יותר קשה להפריד ולמחזר. אנחנו יודעים מבדיקות שהכוסות האלה נשארות לנצח. מטרת החוק היא שינוי התנהגות. בעולם הבינו שהתלות למשל בקשים היא מיותרת. למה לתת הקלות בתחום הזה לנייר? איך אנחנו משנים את ההרגלים? במסגרת ההקלות, המס יהיה נמוך יותר ולא יעודד שינוי הרגלים. אנחנו צריכים גם לעשות יותר כדי לעודד עסקים לאפשר שימוש בכוס רב-פעמית שהצרכנים מביאים מהבית".

את עמדתו של המשרד להגנת הסביבה הציגו בדיון יובל לסטר, סמנכ"ל בכיר לתכנון, מדיניות ואסטרטגיה; ואביטל עשת, מנהלת תחום כלכלה במשרד.

ארגון הסביבה "אדם, טבע ודין" הביע התנגדות להפחתת המס על כוסות הנייר מצופות הפלסטיק, ולכך שכוסות נייר שאינן מצופות פלסטיק לא ימוסו כלל, מאחר שגם אלה דורשות משאבי ייצור רבים וגורמות לזיהום סביבה לא מבוטל. לדברי עו"ד מירב עבאדי מהארגון, "עמדתנו היא שכדי להוביל לשינוי בהתנהגות הציבור, מחיר הכלים החד-פעמיים צריך להיות מוכפל. זאת בהתבסס על סקר שנעשה על-ידי המשרד להגנת הסביבה ואשר הובילו לאופן חישוב המס. ככל שהמיסוי על הכלים העשויים נייר יביא גם הוא להכפלת המחיר, הרי שעל פניו מטרת הצו תוגשם. אך מעבר לכך חשוב להבטיח שלא תיווצר מוטיבציה לעבור ממוצרים חד-פעמיים העשויים פלסטיק למוצרים חד-פעמיים העשויים מחומרים אחר, שפגיעתם בסביבה חמורה לא פחות".

כך יוכרו כלי פלסטיק ככלים רב-פעמיים

תיקון נוסף נוגע לכלי פלסטיק המיועדים לשימוש רב-פעמי. בשל הטלת המס על כלים לפי עוביים, נכנסו למעגל המיסוי גם כלים דקים המיועדים לשימוש חוזר. כדי לפתור זאת, יוכלו יבואנים ויצרנים לפנות בבקשה למשרד להגנת הסביבה להכיר בכלים רב-פעמיים שאינם מוגדרים תחת העובי בצו, כאשר הקריטריונים הקיימים במכון התקנים לבטיחות כלי מזון, ישמשו כקריטריונים בסיסיים.

ספי העובי לבקשות יהיו: כוס, צלחת, צלחת הגשה וקערה - 1 מ"מ; מזלג, סכין, כף וכפית -0.6 מ"מ; קשית -0.5 מ"מ. כלומר, החל מסף של חצי מהעובי שנקבע בתקנות, יוכלו לפנות בבקשות לקבוע שמדובר בכלים רב-פעמיים ומכוח כך לבקש פטור ממס. האישור הסופי ליבואנים יינתן תוך 30 יום, ואישור מקדמי יינתן תוך 7 ימים מרגע הגשת הבקשה.

בתי החולים ביקשו בדיון להחריגם מהצו, מאחר שבתקופת הקורונה חלקם עברו לשימוש מוגבר בכלים חד-פעמיים והפסיקו את השימוש בכלים הרב-פעמיים, עד כדי השבתת המטבח בחלקם. לפי נציג משרד האוצר, תוספות התקציב שנתנו בתקופת הקורונה לבתי החולים כוללות גם את העלייה בשימוש בכלים החד-פעמיים.

משפחה של 5 נפשות: 6,130 שח על חד"פ בשנה

היקף הצריכה הביתית של כלי פלסטיק חד-פעמיים בישראל הוא גבוה במיוחד: 7.5 ק"ג לנפש בשנה - פי 5 מהצריכה הביתית באירופה. ההוצאה הביתית על כלים חד-פעמיים בישראל נאמדת בכ-1.3 מיליארד שקל בשנה, והיא עולה בהתמדה בכל שנה והוכפלה בתוך עשור.

כמה עולה לציבור הבחירה לאכול בכלים חד-פעמיים? לפי בדיקת ארגון "אדם, טבע ודין", משפחה בת חמש נפשות הבוחרת לאכול רק בכלים חד-פעמיים, מוציאה בשנה סכום של משכורת חודשית, כ-6,130 שקל, וזה עוד לפני עליית מחירי הכלים החד-פעמיים שנובעת מהמס על כלים אלה.

מאידך, משפחה בת חמש נפשות שתבחר לאכול בכלי זכוכית, ויהיו לה הוצאות הצטיידות בכלים רב-פעמיים כולל פחת על כלים שנשברים, כמו גם הוצאות בגין השטיפה של הכלים, כולל חימום המים, סבון הכלים והסקוטש - תהיה בעלת הוצאות של 1,213 שקל בשנה.

במחקר שנערך עבור המשרד להגנת הסביבה ואפיין את רגישות הביקוש למחירי כלים חד-פעמיים, נמצא כי הטלת מס באופן שיביא להכפלת המחיר לצרכן הסופי צפויה להפחית את הצריכה בכ-40%. באיחוד האירופי אסרו לחלוטין שימוש בסוגים רבים של כלי פלסטיק חד-פעמיים.

בניגוד לגישה האירופית, בישראל בשלב זה הוחלט שלא לאסור את השימוש בכלים חד-פעמיים, אלא לכוון התנהגות באמצעות מהלך כלכלי. לפי המשרד להגנת הסביבה, הטלת המס מאפשרת שינוי התנהגות באופן גמיש, תוך שמירה על מרחב בחירה וחלופות אפשריות, כמו כלים רב-פעמיים.

בנוסף, הטלת מס על רכישת רכיבים מזהמים עולה בקנה אחד עם עקרון "המזהם משלם", כך שמי שבוחר לצרוך כלים חד-פעמיים, יישא בעלות של הנזק הסביבתי באופן פרופורציונלי להיקף הצריכה שלו.

ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, סיפר בדיון בוועדה על הנזק הנגרם לטבע בשל ההתמכרות האנושית לשימוש בכלים חד-פעמיים המזיקים לסביבה. לדבריו, "אנחנו העיר הראשונה שהעבירה חוק עזר שאוסר כניסה של חד"פ לחופים. ראינו מה עוצמת הנזק האמיתי של שימוש בכלים חד-פעמיים בשטח. ראיתי איך דולפין מת כתוצאה מאכילת פלסטיק, והדברים נכונים גם לחיות המדבר. זה ערך שעומד בפני עצמו. אנחנו לא יכולים יותר להתגולל עם טונות של מוצרים חד-פעמיים בטבע. הפעולה הזו נכונה. יש כמויות אדירות של זוהמה בים, בעיקר מכלים חד-פעמיים".

כדי לעודד את הציבור להשתמש בכלים רב-פעמיים, משרדי האוצר והגנת הסביבה יחל בפעולות הסברה ותמיכה תקציבית ברשויות המקומיות. בין היתר, בקרוב יופץ קול קורא בהיקף של 50 מיליון שקל לניטור הלכלוך במרחב הציבורי, ותוכניות למניעת השלכה של פסולת במרחב הציבורי, ותתוקצב הקמה של מתקנים לשטיפת כלים בגנים הלאומיים של רשות הטבע והגנים. בנוסף, יופץ קול קורא לרכישת מדיחי כלים למוסדות חינוך ולבתי חולים אשר בהם עדיין אין מדיחים.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית