גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אשת העסקים שידעה לזהות הזדמנויות, ולקחת אותן בשתי ידיים

הפרסומאית ואשת העסקים יפית גרינברג הלכה לעולמה בגיל 70, והותירה אחריה אימפריה עסקית רבת זרועות ● המעבר מעולם הפרינט לעולם הטלוויזיה, הקמת קבוצת תקשורת ורכישת שליש ממשרד הפרסום ענבר-מרחב G, המהפך שביצעה ברשת הספרים סטימצקי וההשקעה האחרונה ברשת גולף

יפית גרינברג / צילום: איליה מלינקוב
יפית גרינברג / צילום: איליה מלינקוב

הפרסומאית ואשת העסקים יפית גרינברג, המוכרת לרבים תחת הכינוי ג. יפית, הלכה לעולמה בגיל 70, לאחר מאבק במחלת הסרטן. היא הותירה אחריה בעל, בן ושלושה נכדים.

בזיכרון הציבורי הרחב חקוקה גרינברג בזכות מסעות הפרסום שהובילה במשך שנים ארוכות, תחילה בעיתונות הכתובה ובהמשך בטלוויזיה המסחרית, בהם המליצה על מוצרי צריכה שונים שלדבריה נבדקו על ידה. מסעות הפרסום נשענו על אישיותה, על הסמכות ועל האמינות שהקרינה, וכן על הפרסום המדויק ובגובה העיניים שהיוו חותמת מסחרית שלה.

בתעשיית הפרסום ידועה גרינברג בתור אשת עסקים ממולחת, כזו שזיהתה הזדמנויות וידעה לקחת אותן בשתי ידיים. היא הייתה מהראשונות בארץ שזיהו את הפוטנציאל בטלוויזיה המסחרית, כשזו עלתה לאוויר, רכשה מראש זמני אוויר בכמות משמעותית והפכה למפרסמת משמעותית במיוחד.

בניגוד לרבים, גרינברג שרדה את המעבר מעולם הפרינט לעולם הטלוויזיה, ואף השתמשה בתבונה בפרסונה המסחרית שיצרה כדי לבנות עסקים נוספים. קבוצת התקשורת שהקימה מונה מספר חברות המתמחות בנישות בענפי הפרסום השונים, הקד"מ והיח"צ, וכן את משרד הפרסום ענבר-מרחב G שבו רכשה הקבוצה שליש מהמניות.

השיקום של סטימצקי

עם השנים התרחבו עסקיה של גרינברג מעבר לתקשורת, וכללו גם השקעות נדל"ן והשקעות בעולמות הקמעונאות מהם צמחה. ב-2014 היא רכשה עם קבוצת משקיעים את רשת סטימצקי מידי קרן מרקסטון, לאחר שהרשת נקלעה לחובות בהיקף של 100 מיליון שקל.

את הרכישה ביצעה ביחד עם בנה היחיד אייל גרינברג, שגם מונה למנכ"ל הרשת לאחר הרכישה - בתחילה כמנכ"ל זמני, ולאחר מכן כמנכ"ל קבוע. סטימצקי מונה כיום 130 סניפים בפריסה ארצית. עם הרכישה אמרה גרינברג לגלובס "באנו כדי להציל, לא כדי לחכות לפירוק. אנחנו לא טורפים שמחכים שאנשים ימותו כדי לעוט על הפגרים".

רכישת סטימצקי נעשתה לפני שהרשת נכנסה להקפאת הליכים, מה שהיה מוזיל את השווי שלה עבור גרינברג. "אם את רוצה להציל חברה, את לא נותנת לה להגיע לפירוק", נימקה בשעתו. "סטימצקי היא מוסד חשוב בישראל. זה דבר שהוא לנצח, תרבות שלמה ועולם מלא. יש דבר שאת נהנית ממנו יותר מאשר לקרוא ספר? זה שיא השיאים".

ואכן, השיקום שהבטיחה גרינברג הצליח. בחודש יוני האחרון רכשה דיסקונט קפיטל, זרוע ההשקעות של בנק דיסקונט, 20% מרשת חנויות סטימצקי בעסקה שהעניקה לרשת שווי של כ-235 מיליון שקל.

ההשקעה תורגמה להבעת אמון במותג, וביכולת שלו להמשיך לצמוח, זאת בין היתר על ידי כניסה לתחומי פעילות חדשים. הבולט שלהם היה מתחום האופנה: ב-2020 רכשה קבוצת סטימצקי כ-12% ממניות קבוצת גולף, תמורת כ-8 מיליון שקל. בהמשך שיעור ההחזקה של סטימצקי בגולף עלה ל-15.6%, ובפברואר האחרון אף מונה אייל גרינברג - במקביל לתפקידו כמנכ"ל סטימצקי - למנכ"ל קבוצת גולף, שבה הוא מכהן כמשנה ליו"ר.

ב-2018 רכשה סטימצקי את האתר גט בוקס, המשמש כפלטפורמה לספרים דיגיטליים לקוראים בעברית, ובאוקטובר האחרון רכשה 60% מרשת חנויות המתנות פופסי שמונה כ-7 סניפים. נציין כי בשנת 2013 ניהלה גרינברג מגעים עם רון לאודר כדי לרכוש את חלקו בערוץ 10 (30%), אך העסקה לא יצאה לפועל.

ללמוד מהזוטרים

גרינברג התברגה ברשימת 50 הנשים המשפיעות של גלובס לא אחת. ב-2018 נומקה בחירתה בין השאר לאור הצלחתה ברשת הספרים, שאותה רכשה ארבע שנים קודם לכן. גרינברג סיפרה כי תוך שנתיים מהרכישה נרשמה עלייה של 15% ברכישת ספרים ברשת, וסיפקה תובנות מניסיונה כמנהלת: "כשמגיעים לנהל חברה חדשה חשוב ללמוד מהאנשים הכי זוטרים, כי הידע הרב ביותר נמצא אצלם. מרמת העובדים במחסן, המפיצים, המוכרים בחנויות, וכמובן דרך זירת הניהול".

במדור פורטופליו של גלובס, שבו השתתפה לפני כשלוש שנים, סיפרה על תחילת הקריירה שלה, "כשהתחלתי עם הכתבות הפרסומיות, לא היה לי מושג לא בפרסום ולא בעסקים. למדתי איך זה מתנהל, ועם הזמן פיתחתי שיטות עבודה ומתודות לבדיקה ולמחקרים.

"פתחנו חברה לייעוץ שיווקי, מה שעזר לי להגיע לטלוויזיה. במשך שנה עבדתי עם צוות של חמישה אנשים, גם כשכבר קניתי מדיה במיליונים. אני זוכרת שכשביקשו ממני להכין סטורי בורד, לא ידעתי מה זה. תוך כמה חודשים של למידה יסודית של שוק הטלוויזיה, הפכנו לקוני המדיה הכי גדולים בארץ. כשהבנתי שזה פוגע ביחסים עם משרדי הפרסום האחרים, צמצמנו את קניית המדיה לג. יפית".

"אנחנו לא פה לנצח"

חן ענבר, מבעלי משרד הפרסום ענבר-מרחב G שבו הייתה שותפה, אומר כי "יפית גרינברג הייתה אישה מופלאה וכשרונית. היא תחיה לעד בזיכרון הקולקטיבי של מדינה שלמה. יפית הייתה אישה חזקה וחכמה שבנתה לבדה, במו ידיה, אימפריה תקשורתית ועסקית, ועשתה הכול עם חיוך גדול, עם חברות נפלאה לסובבים אותה ועם הומור עצמי ללא גבולות. נתגעגע".

שותפיה בקבוצת התקשורת G גרופ מסרו כי "מעבר להיותה שותפה בכירה, היא הייתה עבורנו מורת דרך. יפית הייתה אישה שפרצה את כל הגבולות והמוסכמות בענף הפרסום. אנחנו מודים על הזכות שהייתה לנו לעבוד לצידה, ללמוד מחוכמת החיים, הרגישות והרגש שניכר בכל דקה מאלפי השעות במחיצתה".

מיכל שקד, ששימשה כקופירייטרית לצידה של גרינברג במשך 13 שנים, מספרת כי הגיעה לעבוד עמה "כהגשמת חלום, לעבוד לצד אישה חזקה ועוצמתית. היינו צי של כותבים, ויפית הייתה בשיא הצלחתה. היא הגתה משפטים שיישארו איתנו לעד, כמו 'זה עובד וזו עובדה' או 'נ-קו-דה'. היא הייתה לי כמנטורית ומורת דרך".

על נוכחותה ברשתות החברתיות - שהתמלאו עם היוודע על דבר מותה בהספדים מרגשים - סיפרה לגלובס כי "אני נמצאת ברשתות, אבל אני אדם עם ביקורת עצמית גבוהה וגבולות ברורים". כשהתבקשה ב-2018 לחלוק תובנה שהפיקה בעשור האחרון אמרה כי "אנחנו לא פה לנצח. רק לפני שנה אחי ז"ל רקד, השתולל, היה בריא, והוא נפטר לאחר מאבק במחלה. כל אחד צריך לעשות בדק בית, האם השלמתי משימות, דברים שאני צריכה לעשות, דברים שחשוב שאעשה לא רק שאני רוצה לעשות. זו תובנה מאוד עמוקה עבורי".

עוד כתבות

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים