גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את חברת הסימולטורים שרוצה להכשיר את המנתחים ואת הרובוטים של העתיד

סימביוניקס הישראלית נמכרה פעם שנייה, הפעם לחברת Surgical Science השוודית, במהלך שיוצר לדברי מנהלי החברה את "יוניקורן הסימולציה הרפואית הראשון" ● החזון הוא לאפשר למתמחים ללמוד לנתח בשעות שפויות, ולהשתלב במגמת המעבר לניתוחים רובוטיים

בועז טל, סמנכ''ל התפעול של החברה המאוחדת / צילום: איל יצהר
בועז טל, סמנכ''ל התפעול של החברה המאוחדת / צילום: איל יצהר

לפני שבע שנים, אי אז ב-2014, דיווחנו כאן על אקזיט של 120 מיליון דולר לחברת הסימולציה הרפואית סימביוניקס. היא נרכשה אז על ידי 3D Systems, חברה אמריקאית בתחום הדפסות התלת-ממד. 3D Systems נוהלה באותן שנים על ידי הישראלי אבי ריכנטל, והוא הציג בפנינו רעיון מלהיב: השילוב בין הדפסת תלת ממד לסימולציה יאפשר לבצע בעתיד ניתוחים מותאמים אישית. המנתח יתאמן על מודל של אדם מסוים המועמד לניתוח ורק לאחר מכן יבצע את הניתוח באדם האמיתי.

בתחילת השנה התבשרנו ש-3D Systems מכרה את סימביוניקס הלאה, לחברת Surgical Science השוודית. המחיר שבו נמכרה החברה בפעם השנייה, 305 מיליון דולר, מעיד שהחברה הישראלית שגשגה מאז, אך נראה שהיא נשארה עצמאית בתוך חברת ההדפסה ולא הפכה להיות חלק אינטגרלי ממנה.

לאורך כל גלגוליה, מהימים שקדמו לאקזיט הראשון ועד המכירה השנייה, המשיכו מנכ"ל סימביוניקס רן בורנשטיין וסמנכ"ל התפעול בועז טל להוביל אותה. כעת הם יצטרפו לצוות ההנהלה של החברה הממוזגת. בשיחה עם גלובס, טל מסביר היכן עומד חזון הניתוח המותאם אישית, מדוע בכל זאת החברה נמכרה, ואילו חלומות נוספים של חדשנות בסימולציה רפואית היא הספיקה לטוות מאז, ורוצה להוציא לפועל עכשיו.

"לא בדיוק נמכרנו, התמזגנו"

"שבע השנים שהעברנו כחטיבה עצמאית בתוך תאגיד אמריקאי היו מעין שיעור, איך לעבוד עם חברה מסוג כזה - חברה מאוד גדולה, מאוד מסודרת", מספר טל.

ריכנטל, הישראלי שהיה מעין גשר תרבותי בין החברות, עזב אחרי שנה, "ובסופו של דבר לא היינו בדיוק בליבת הפעילות של 3D Systems". היום היא כבר שווה כמעט 3 מיליארד דולר בנאסד"ק, והיא עוסקת בהדפסת תלת-ממד לתחום המכשור הרפואי, אך אינה פעילה בתחום הסימולציה הרפואית. בעת המכירה, השאירה לעצמה 3D Systems חלק מהפעילות של סימביוניקס, שעוסקת בהדפסת תלת-ממד לצורך הכנה לניתוחים באופן מותאים אישית.

הפעילות הנרחבת יותר של סימביוניקס, זו שעוסקת בבניית סימולטורים רפואיים לאו דווקא עם רכיב תלת-ממד, הולך אל עתיד מבטיח משלו. "אנחנו לא בדיוק נמכרנו, אלא מתמזגים לתוך חברת Surgical Scince, מיזוג שבעצם יוצר את יוניקורן הסימולציה הרפואית הראשון", אומר טל.

ההכנסות של סימביוניקס ברבעון השלישי של 2021, היו כ-11.24 מיליון דולר, ואילו של סרג'יקל היו כ-10.4 מיליון דולר, כך שאכן מדובר במיזוג של חברות פחות או יותר שוות בגודלן. יחד הן רושמות קצב הכנסה שנתי של כ-80 מיליון דולר. שתי החברות היו רווחיות בעת המיזוג, והחברה השוודית נסחרת לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר. המניה שלה עולה באופן עקבי מאז הוכרז על המיזוג.

"תהליך הרכישה היה מאוד ארוך. היו כאן שלושה צדדים שהיו צריכים להכיר זה את זה, ובסופו של דבר כולם יצאו מרוצים", אומר טל.

"רבים על הסימולטור ב'אנטומיה של גריי'"

כעת החברה הממוזגת יוצאת לכבוש את שוק הסימולציה, שנמצא בעיצומם של שני תהליכים המשנים את פניו, אומר טל. האחד נוגע להכשרת הרופאים והאחר נוגע למעבר לניתוחים רובוטיים.

מכשירי סימולציה רפואית נועדו להכשיר רופאים בביצוע ניתוחים ופרוצדורות מסובכות, כך שלא יצטרכו לחכות להגעתו של מטופל הסובל מבעיה וגם לא יצטרכו לקפוץ ישירות מלמידה מספרים לחפירה בקרביים של אדם אמיתי, או גופה.

המערכת של סימביוניקס, מתוך ''האנטומיה של גריי'' / צילום: אתר סרג'יקל סיינס

סימביוניקס הוקמה ב-1997, ובתחילת דרכה, בכלל לא היה ברור שיש עדיפות לסימולציה על פני התנסות בשטח. "בני אדם תמיד יהיו יותר זולים ממחשבים", נאמר למנהלי החברה אז. החברה התמחתה ביצירת מודלים דומים למציאות, והסימולטור שלה איפשר למנתח להרגיש את התנגדות הרקמה ממש כמו שקורה בניתוח אמיתי, ולפתח זיכרון פיזי של התנועות הנכונות.

"אם בעבר רופאים מובילים אמרו לנו, 'אני לא צריך סימולציה, אני כבר יודע לנתח מצוין', או 'אני אוהב שהתלמידים שלי לומדים על הידיים, על הדבר האמיתי (גופה או חולה חי)', היום קצב השינוי בטכנולוגיות הניתוחיות הוא כל כך גבוה, שגם הרופאים הכי בכירים כל הזמן צריכים ללמוד שיטות חדשות ולהתאמן עליהן. אין אפשרות לצבור את הניסיון מספיק מהר, אם מתאמנים על חולים.

"כך, אנחנו סוף סוף מצליחים לגייס בקלות גם את מובילי הדעה. ואגב, מובילי הדעה הם כל הזמן צעירים יותר, והדור החדש הוא כבר דור משחקי המחשב. הסימולטור הזה לא נראה להם בכלל זר לחיים האמיתיים, אלא חלק בלתי נפרד מהם. הם לא חוששים מטכנולוגיה או רואים אותה כנחותה מהמגע הבלתי אמצעי, אלא את המציאות והסימולציה כחלק מאותו הרצף".

בכל זאת, לא כולם הפנימו עדיין את הבשורה. "אני רואה לפעמים מתמחה אחרי משמרת של 27 שעות, נשאר עוד שעה כדי שתהיה לו ההזדמנות לנתח במשך חמש דקות, וזו אחת הסיבות לכך שהמשמרות של המתמחים כל כך ארוכות. אם הוא היה משתמש במוצר שלנו, הוא היה יכול לבצע 15 ניתוחי הדמיה במשמרת, על פי לוחות הזמנים שמתאימים לו".

הרגולציה מתפתחת דווקא לטובת החברה. "הארגונים המפקחים על הכשרת רופאים בכל העולם כבר הבינו את הרעיון וכל הזמן דורשים עוד ועוד סימולציות כחלק מההכשרה, כך שבסופו של דבר מבחן ההסמכה שלהם צפוי להיות אך ורק בסימולציה. צעד אחד צעד אנחנו מתקרבים לכיוון הזה".

ולא מזיק כמובן שמעת לעת החברה מקבלת הזמנה להציג את הסימולטור בסדרת טלוויזיה רפואית כמו "האנטומיה של גריי". "בתוכנית רואים את הרופאים רבים על הזכות להתאמן על הסימולטור. כך זה גם במציאות", אומר טל.

"הרובוטים צריכים הכי הרבה אימון"

הטרנד הדרמטי יותר בעולם הסימולציה הוא המעבר לניתוחים רובוטיים. "אולי תחשבי, 'זה יגמור לכם את העסק, כי רובוט לא צריך להשתמש בסימולציה'. להפך. רובוט צריך הכי הרבה סימולציה. את הרובוט צריך לאמן, כמו שמאמנים אדם, ואם הוא הצליח בניתוח בחולה מסוים, זה לא אומר שהוא יודע לנתח את כל החולים, ולהפך, אולי הוא דווקא יודע להכליל מאדם לאדם פחות טוב מאשר מנתח אנושי. אז צריך לאמן את הרובוט, ללמד אותו כל הזמן דוגמאות חדשות, וטכנולוגיות חדשות.

"בשילוב שלנו ושל סרג'יקל, הרוכשת, אנחנו מכירים את כל הרובוטים הקיימים, והתוכנות שלנו יכולות להתממשק לשלהם. עבור הרובוטים יש לנו סימולטורים מאוד קטנים בלי חומרה".

ואתם ממשיכים לקדם את הכיוון של אימון מותאם אישית?
"כרגע אין שימוש רב באימון על מודל של חולה ספציפי. כיום הזמן של רופא או הזמן של רובוט יקרים מידי להקצות אותם לאימון חד פעמי כזה, אם כי לפעמים אנחנו אומרים לרופא 'בזמן שאתה מסתכל על תמונות ההזמנה ונערך לניתוח, היית יכול להתאמן לפחות על החלקים הכי קשים שלו'. התקווה היא שככל שהרובוטים יהיו זולים יותר, וההמרה של תמונות הדמיה למודל סימולציה תהיה אוטומטית יותר, כך ניתן יהיה לבצע את תהליך האימון בצורה פשוטה וזולה יותר וגם אימון על מודל מותאם אישית יהיה נפוץ יותר".

"השוודים נחמדים, לא נורא פורמליים"

הטכנולוגיה שלכם מתאימה גם לניתוחים מרחוק?
"יש זיקה בין הטכנולוגיות, אבל אנחנו לא מפתחים את יכולות הניתוח מרחוק. חברה כמו קורינדוס שהתמחתה בניתוח מרחוק (ונמכרה לתאגיד סימנס ב-1.1 מיליארד דולר) היא לקוח שמח שלנו".

כמה עולה סימולציה?
"הסימולטור עצמו נע בין מודלים זולים מבוססי מינוי ועד חומרה שמחירה מגיע ל-200 אלף דולר וצפונה. השאלה מי הלקוח ומה הוא צריך".

לאן אתם הולכים מכאן?
"היחס בין שני הצדדים מאוד מכבד ומאוד הרמוני. החברות היו מתחרות, אבל לא בדם רע. קמנו בערך באותן שנים. המנכ"לים עברו אותן חוויות. גילינו שהשוודים הם חבר'ה מאוד נחמדים, לא נורא פורמליים, עם חוש הומור נחמד. יש לנו באמת כימיה איתם.

"כ-100 מתוך 200 עובדי החברה הממוזגת נמצאים בישראל, ואנחנו מקווים להיות הרבה יותר. אנחנו חברה ציבורית עכשיו, ומשלמים כמו הייטק".

סימביוניקס

תחום עיסוק: פיתוח סימולטורים להכשרת מנתחים
היסטוריה: הוקמה ב־1997 ונמכרה ב־2014 לתאגיד 3D Systems. השנה נמכרה שוב ב־305 מיליון דולר ל־Surgical Science השוודית, בצעד שהיה בפועל מיזוג בין החברות. מנוהלת על ידי רן בורנשטיין (מנכ"ל) ובועז טל (סמנכ"ל התפעול של החברה המאוחדת)
נתונים: החברה הממוזגת נסחרת לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ורושמת הכנסות רבעוניות המייצגות קצב הכנסות שנתי של כ־80 מיליון דולר
עובדים: סימביוניקס מעסיקה כ־100 איש בישראל ומתכוונת
להתרחב באופן משמעותי

עוד כתבות

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל. אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה–Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו, הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות אך עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

חזית המדע / צילום: Shutterstock

לפני שאתם נכנסים לאמבטיית קרח, כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזאת

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1%, ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר ננעל בעליות: ארית בלטה, ומה עשתה רמי לוי נדל״ן

המסחר בת"א ננעל בעליות ובשיאים חדשים: מדד ת"א 39 עלה בכ-0.3%, ת"א 90 קפץ בכ-1.2% ות"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות הגיבו בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בירידות קלות ● המסחר באירופה במגמה מעורבת: הקאק יורד בכ-0.3%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-13% במסחר המוקדם

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

משרד הבריאות, ירושלים / צילום: איל יצהר

הוועדה שתכריע מי ישלוט באשפוזי הבית והבעיות שלא הגיעו לשולחן הדיונים

משרדי הבריאות והאוצר הקימו ועדה כדי לדון באופן שבו ינוהלו אשפוזי הבית ובחלוקת עוגת התמריצים בין בתי החולים לקופות ולקבלניות המשנה ● אלא ששאלות שנוגעות לאיכות הטיפול, כמו גישה לתרופות ולמומחים, עדיין רחוקות מלקבל הסדרה בחוק

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

כמה כסף תוכלו לקבל על החיסכון שלכם - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● סקירה שפרסם בנק אוף אמריקה, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית ● וגם: יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך