גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את חברת הסימולטורים שרוצה להכשיר את המנתחים ואת הרובוטים של העתיד

סימביוניקס הישראלית נמכרה פעם שנייה, הפעם לחברת Surgical Science השוודית, במהלך שיוצר לדברי מנהלי החברה את "יוניקורן הסימולציה הרפואית הראשון" ● החזון הוא לאפשר למתמחים ללמוד לנתח בשעות שפויות, ולהשתלב במגמת המעבר לניתוחים רובוטיים

בועז טל, סמנכ''ל התפעול של החברה המאוחדת / צילום: איל יצהר
בועז טל, סמנכ''ל התפעול של החברה המאוחדת / צילום: איל יצהר

לפני שבע שנים, אי אז ב-2014, דיווחנו כאן על אקזיט של 120 מיליון דולר לחברת הסימולציה הרפואית סימביוניקס. היא נרכשה אז על ידי 3D Systems, חברה אמריקאית בתחום הדפסות התלת-ממד. 3D Systems נוהלה באותן שנים על ידי הישראלי אבי ריכנטל, והוא הציג בפנינו רעיון מלהיב: השילוב בין הדפסת תלת ממד לסימולציה יאפשר לבצע בעתיד ניתוחים מותאמים אישית. המנתח יתאמן על מודל של אדם מסוים המועמד לניתוח ורק לאחר מכן יבצע את הניתוח באדם האמיתי. 

בתחילת השנה התבשרנו ש-3D Systems מכרה את סימביוניקס הלאה, לחברת Surgical Science השוודית. המחיר שבו נמכרה החברה בפעם השנייה, 305 מיליון דולר, מעיד שהחברה הישראלית שגשגה מאז, אך נראה שהיא נשארה עצמאית בתוך חברת ההדפסה ולא הפכה להיות חלק אינטגרלי ממנה.

לאורך כל גלגוליה, מהימים שקדמו לאקזיט הראשון ועד המכירה השנייה, המשיכו מנכ"ל סימביוניקס רן בורנשטיין וסמנכ"ל התפעול בועז טל להוביל אותה. כעת הם יצטרפו לצוות ההנהלה של החברה הממוזגת. בשיחה עם גלובס, טל מסביר היכן עומד חזון הניתוח המותאם אישית, מדוע בכל זאת החברה נמכרה, ואילו חלומות נוספים של חדשנות בסימולציה רפואית היא הספיקה לטוות מאז, ורוצה להוציא לפועל עכשיו.

"לא בדיוק נמכרנו, התמזגנו"

"שבע השנים שהעברנו כחטיבה עצמאית בתוך תאגיד אמריקאי היו מעין שיעור, איך לעבוד עם חברה מסוג כזה - חברה מאוד גדולה, מאוד מסודרת", מספר טל.

ריכנטל, הישראלי שהיה מעין גשר תרבותי בין החברות, עזב אחרי שנה, "ובסופו של דבר לא היינו בדיוק בליבת הפעילות של 3D Systems". היום היא כבר שווה כמעט 3 מיליארד דולר בנאסד"ק, והיא עוסקת בהדפסת תלת-ממד לתחום המכשור הרפואי, אך אינה פעילה בתחום הסימולציה הרפואית. בעת המכירה, השאירה לעצמה 3D Systems  חלק מהפעילות של סימביוניקס, שעוסקת בהדפסת תלת-ממד לצורך הכנה לניתוחים באופן מותאים אישית. 

הפעילות הנרחבת יותר של סימביוניקס, זו שעוסקת בבניית סימולטורים רפואיים לאו דווקא עם רכיב תלת-ממד, הולך אל עתיד מבטיח משלו. "אנחנו לא בדיוק נמכרנו, אלא מתמזגים לתוך חברת Surgical Scince, מיזוג שבעצם יוצר את יוניקורן הסימולציה הרפואית הראשון", אומר טל.

ההכנסות של סימביוניקס ברבעון השלישי של 2021, היו כ-11.24 מיליון דולר, ואילו של סרג'יקל היו כ-10.4 מיליון דולר, כך שאכן מדובר במיזוג של חברות פחות או יותר שוות בגודלן. יחד הן רושמות קצב הכנסה שנתי של כ-80 מיליון דולר. שתי החברות היו רווחיות בעת המיזוג, והחברה השוודית נסחרת לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר. המניה שלה עולה באופן עקבי מאז הוכרז על המיזוג.

"תהליך הרכישה היה מאוד ארוך. היו כאן שלושה צדדים שהיו צריכים להכיר זה את זה, ובסופו של דבר כולם יצאו מרוצים", אומר טל.

"רבים על הסימולטור ב'אנטומיה של גריי'" 

כעת החברה הממוזגת יוצאת לכבוש את שוק הסימולציה, שנמצא בעיצומם של שני תהליכים המשנים את פניו, אומר טל. האחד נוגע להכשרת הרופאים והאחר נוגע למעבר לניתוחים רובוטיים.

מכשירי סימולציה רפואית נועדו להכשיר רופאים בביצוע ניתוחים ופרוצדורות מסובכות, כך שלא יצטרכו לחכות להגעתו של מטופל הסובל מבעיה וגם לא יצטרכו לקפוץ ישירות מלמידה מספרים לחפירה בקרביים של אדם אמיתי, או גופה.

המערכת של סימביוניקס, מתוך ''האנטומיה של גריי'' / צילום: אתר סרג'יקל סיינס

סימביוניקס הוקמה ב-1997, ובתחילת דרכה, בכלל לא היה ברור שיש עדיפות לסימולציה על פני התנסות בשטח. "בני אדם תמיד יהיו יותר זולים ממחשבים", נאמר למנהלי החברה אז. החברה התמחתה ביצירת מודלים דומים למציאות, והסימולטור שלה איפשר למנתח להרגיש את התנגדות הרקמה ממש כמו שקורה בניתוח אמיתי, ולפתח זיכרון פיזי של התנועות הנכונות. 

"אם בעבר רופאים מובילים אמרו לנו, 'אני לא צריך סימולציה, אני כבר יודע לנתח מצוין', או 'אני אוהב שהתלמידים שלי לומדים על הידיים, על הדבר האמיתי (גופה או חולה חי)', היום קצב השינוי בטכנולוגיות הניתוחיות הוא כל כך גבוה, שגם הרופאים הכי בכירים כל הזמן צריכים ללמוד שיטות חדשות ולהתאמן עליהן. אין אפשרות לצבור את הניסיון מספיק מהר, אם מתאמנים על חולים.

"כך, אנחנו סוף סוף מצליחים לגייס בקלות גם את מובילי הדעה. ואגב, מובילי הדעה הם כל הזמן צעירים יותר, והדור החדש הוא כבר דור משחקי המחשב. הסימולטור הזה לא נראה להם בכלל זר לחיים האמיתיים, אלא חלק בלתי נפרד מהם. הם לא חוששים מטכנולוגיה או רואים אותה כנחותה מהמגע הבלתי אמצעי, אלא את המציאות והסימולציה כחלק מאותו הרצף".

בכל זאת, לא כולם הפנימו עדיין את הבשורה. "אני רואה לפעמים מתמחה אחרי משמרת של 27 שעות, נשאר עוד שעה כדי שתהיה לו ההזדמנות לנתח במשך חמש דקות, וזו אחת הסיבות לכך שהמשמרות של המתמחים כל כך ארוכות. אם הוא היה משתמש במוצר שלנו, הוא היה יכול לבצע 15 ניתוחי הדמיה במשמרת, על פי לוחות הזמנים שמתאימים לו".

הרגולציה מתפתחת דווקא לטובת החברה. "הארגונים המפקחים על הכשרת רופאים בכל העולם כבר הבינו את הרעיון וכל הזמן דורשים עוד ועוד סימולציות כחלק מההכשרה, כך שבסופו של דבר מבחן ההסמכה שלהם צפוי להיות אך ורק בסימולציה. צעד אחד צעד אנחנו מתקרבים לכיוון הזה".

ולא מזיק כמובן שמעת לעת החברה מקבלת הזמנה להציג את הסימולטור בסדרת טלוויזיה רפואית כמו "האנטומיה של גריי". "בתוכנית רואים את הרופאים רבים על הזכות להתאמן על הסימולטור. כך זה גם במציאות", אומר טל.

"הרובוטים צריכים הכי הרבה אימון"

הטרנד הדרמטי יותר בעולם הסימולציה הוא המעבר לניתוחים רובוטיים. "אולי תחשבי, 'זה יגמור לכם את העסק, כי רובוט לא צריך להשתמש בסימולציה'. להפך. רובוט צריך הכי הרבה סימולציה. את הרובוט צריך לאמן, כמו שמאמנים אדם, ואם הוא הצליח בניתוח בחולה מסוים, זה לא אומר שהוא יודע לנתח את כל החולים, ולהפך, אולי הוא דווקא יודע להכליל מאדם לאדם פחות טוב מאשר מנתח אנושי. אז צריך לאמן את הרובוט, ללמד אותו כל הזמן דוגמאות חדשות, וטכנולוגיות חדשות.

"בשילוב שלנו ושל סרג'יקל, הרוכשת, אנחנו מכירים את כל הרובוטים הקיימים, והתוכנות שלנו יכולות להתממשק לשלהם. עבור הרובוטים יש לנו סימולטורים מאוד קטנים בלי חומרה".

ואתם ממשיכים לקדם את הכיוון של אימון מותאם אישית?
"כרגע אין שימוש רב באימון על מודל של חולה ספציפי. כיום הזמן של רופא או הזמן של רובוט יקרים מידי להקצות אותם לאימון חד פעמי כזה, אם כי לפעמים אנחנו אומרים לרופא 'בזמן שאתה מסתכל על תמונות ההזמנה ונערך לניתוח, היית יכול להתאמן לפחות על החלקים הכי קשים שלו'. התקווה היא שככל שהרובוטים יהיו זולים יותר, וההמרה של תמונות הדמיה למודל סימולציה תהיה אוטומטית יותר, כך ניתן יהיה לבצע את תהליך האימון בצורה פשוטה וזולה יותר וגם אימון על מודל מותאם אישית יהיה נפוץ יותר".

"השוודים נחמדים, לא נורא פורמליים"

הטכנולוגיה שלכם מתאימה גם לניתוחים מרחוק?
"יש זיקה בין הטכנולוגיות, אבל אנחנו לא מפתחים את יכולות הניתוח מרחוק. חברה כמו קורינדוס שהתמחתה בניתוח מרחוק (ונמכרה לתאגיד סימנס ב-1.1 מיליארד דולר) היא לקוח שמח שלנו".

כמה עולה סימולציה?
"הסימולטור עצמו נע בין מודלים זולים מבוססי מינוי ועד חומרה שמחירה מגיע ל-200 אלף דולר וצפונה. השאלה מי הלקוח ומה הוא צריך".

לאן אתם הולכים מכאן?
"היחס בין שני הצדדים מאוד מכבד ומאוד הרמוני. החברות היו מתחרות, אבל לא בדם רע. קמנו בערך באותן שנים. המנכ"לים עברו אותן חוויות. גילינו שהשוודים הם חבר'ה מאוד נחמדים, לא נורא פורמליים, עם חוש הומור נחמד. יש לנו באמת כימיה איתם.

"כ-100 מתוך 200 עובדי החברה הממוזגת נמצאים בישראל, ואנחנו מקווים להיות הרבה יותר. אנחנו חברה ציבורית עכשיו, ומשלמים כמו הייטק".

סימביוניקס

תחום עיסוק: פיתוח סימולטורים להכשרת מנתחים
היסטוריה: הוקמה ב־1997 ונמכרה ב־2014 לתאגיד 3D Systems. השנה נמכרה שוב ב־305 מיליון דולר ל־Surgical Science השוודית, בצעד שהיה בפועל מיזוג בין החברות. מנוהלת על ידי רן בורנשטיין (מנכ"ל) ובועז טל (סמנכ"ל התפעול של החברה המאוחדת)
נתונים: החברה הממוזגת נסחרת לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ורושמת הכנסות רבעוניות המייצגות קצב הכנסות שנתי של כ־80 מיליון דולר
עובדים: סימביוניקס מעסיקה כ־100 איש בישראל ומתכוונת
להתרחב באופן משמעותי

עוד כתבות

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות במסחר בבורסת ת"א; השקל נסחר ביציבות

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד