גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את חברת הסימולטורים שרוצה להכשיר את המנתחים ואת הרובוטים של העתיד

סימביוניקס הישראלית נמכרה פעם שנייה, הפעם לחברת Surgical Science השוודית, במהלך שיוצר לדברי מנהלי החברה את "יוניקורן הסימולציה הרפואית הראשון" ● החזון הוא לאפשר למתמחים ללמוד לנתח בשעות שפויות, ולהשתלב במגמת המעבר לניתוחים רובוטיים

בועז טל, סמנכ''ל התפעול של החברה המאוחדת / צילום: איל יצהר
בועז טל, סמנכ''ל התפעול של החברה המאוחדת / צילום: איל יצהר

לפני שבע שנים, אי אז ב-2014, דיווחנו כאן על אקזיט של 120 מיליון דולר לחברת הסימולציה הרפואית סימביוניקס. היא נרכשה אז על ידי 3D Systems, חברה אמריקאית בתחום הדפסות התלת-ממד. 3D Systems נוהלה באותן שנים על ידי הישראלי אבי ריכנטל, והוא הציג בפנינו רעיון מלהיב: השילוב בין הדפסת תלת ממד לסימולציה יאפשר לבצע בעתיד ניתוחים מותאמים אישית. המנתח יתאמן על מודל של אדם מסוים המועמד לניתוח ורק לאחר מכן יבצע את הניתוח באדם האמיתי. 

בתחילת השנה התבשרנו ש-3D Systems מכרה את סימביוניקס הלאה, לחברת Surgical Science השוודית. המחיר שבו נמכרה החברה בפעם השנייה, 305 מיליון דולר, מעיד שהחברה הישראלית שגשגה מאז, אך נראה שהיא נשארה עצמאית בתוך חברת ההדפסה ולא הפכה להיות חלק אינטגרלי ממנה.

לאורך כל גלגוליה, מהימים שקדמו לאקזיט הראשון ועד המכירה השנייה, המשיכו מנכ"ל סימביוניקס רן בורנשטיין וסמנכ"ל התפעול בועז טל להוביל אותה. כעת הם יצטרפו לצוות ההנהלה של החברה הממוזגת. בשיחה עם גלובס, טל מסביר היכן עומד חזון הניתוח המותאם אישית, מדוע בכל זאת החברה נמכרה, ואילו חלומות נוספים של חדשנות בסימולציה רפואית היא הספיקה לטוות מאז, ורוצה להוציא לפועל עכשיו.

"לא בדיוק נמכרנו, התמזגנו"

"שבע השנים שהעברנו כחטיבה עצמאית בתוך תאגיד אמריקאי היו מעין שיעור, איך לעבוד עם חברה מסוג כזה - חברה מאוד גדולה, מאוד מסודרת", מספר טל.

ריכנטל, הישראלי שהיה מעין גשר תרבותי בין החברות, עזב אחרי שנה, "ובסופו של דבר לא היינו בדיוק בליבת הפעילות של 3D Systems". היום היא כבר שווה כמעט 3 מיליארד דולר בנאסד"ק, והיא עוסקת בהדפסת תלת-ממד לתחום המכשור הרפואי, אך אינה פעילה בתחום הסימולציה הרפואית. בעת המכירה, השאירה לעצמה 3D Systems  חלק מהפעילות של סימביוניקס, שעוסקת בהדפסת תלת-ממד לצורך הכנה לניתוחים באופן מותאים אישית. 

הפעילות הנרחבת יותר של סימביוניקס, זו שעוסקת בבניית סימולטורים רפואיים לאו דווקא עם רכיב תלת-ממד, הולך אל עתיד מבטיח משלו. "אנחנו לא בדיוק נמכרנו, אלא מתמזגים לתוך חברת Surgical Scince, מיזוג שבעצם יוצר את יוניקורן הסימולציה הרפואית הראשון", אומר טל.

ההכנסות של סימביוניקס ברבעון השלישי של 2021, היו כ-11.24 מיליון דולר, ואילו של סרג'יקל היו כ-10.4 מיליון דולר, כך שאכן מדובר במיזוג של חברות פחות או יותר שוות בגודלן. יחד הן רושמות קצב הכנסה שנתי של כ-80 מיליון דולר. שתי החברות היו רווחיות בעת המיזוג, והחברה השוודית נסחרת לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר. המניה שלה עולה באופן עקבי מאז הוכרז על המיזוג.

"תהליך הרכישה היה מאוד ארוך. היו כאן שלושה צדדים שהיו צריכים להכיר זה את זה, ובסופו של דבר כולם יצאו מרוצים", אומר טל.

"רבים על הסימולטור ב'אנטומיה של גריי'" 

כעת החברה הממוזגת יוצאת לכבוש את שוק הסימולציה, שנמצא בעיצומם של שני תהליכים המשנים את פניו, אומר טל. האחד נוגע להכשרת הרופאים והאחר נוגע למעבר לניתוחים רובוטיים.

מכשירי סימולציה רפואית נועדו להכשיר רופאים בביצוע ניתוחים ופרוצדורות מסובכות, כך שלא יצטרכו לחכות להגעתו של מטופל הסובל מבעיה וגם לא יצטרכו לקפוץ ישירות מלמידה מספרים לחפירה בקרביים של אדם אמיתי, או גופה.

המערכת של סימביוניקס, מתוך ''האנטומיה של גריי'' / צילום: אתר סרג'יקל סיינס

סימביוניקס הוקמה ב-1997, ובתחילת דרכה, בכלל לא היה ברור שיש עדיפות לסימולציה על פני התנסות בשטח. "בני אדם תמיד יהיו יותר זולים ממחשבים", נאמר למנהלי החברה אז. החברה התמחתה ביצירת מודלים דומים למציאות, והסימולטור שלה איפשר למנתח להרגיש את התנגדות הרקמה ממש כמו שקורה בניתוח אמיתי, ולפתח זיכרון פיזי של התנועות הנכונות. 

"אם בעבר רופאים מובילים אמרו לנו, 'אני לא צריך סימולציה, אני כבר יודע לנתח מצוין', או 'אני אוהב שהתלמידים שלי לומדים על הידיים, על הדבר האמיתי (גופה או חולה חי)', היום קצב השינוי בטכנולוגיות הניתוחיות הוא כל כך גבוה, שגם הרופאים הכי בכירים כל הזמן צריכים ללמוד שיטות חדשות ולהתאמן עליהן. אין אפשרות לצבור את הניסיון מספיק מהר, אם מתאמנים על חולים.

"כך, אנחנו סוף סוף מצליחים לגייס בקלות גם את מובילי הדעה. ואגב, מובילי הדעה הם כל הזמן צעירים יותר, והדור החדש הוא כבר דור משחקי המחשב. הסימולטור הזה לא נראה להם בכלל זר לחיים האמיתיים, אלא חלק בלתי נפרד מהם. הם לא חוששים מטכנולוגיה או רואים אותה כנחותה מהמגע הבלתי אמצעי, אלא את המציאות והסימולציה כחלק מאותו הרצף".

בכל זאת, לא כולם הפנימו עדיין את הבשורה. "אני רואה לפעמים מתמחה אחרי משמרת של 27 שעות, נשאר עוד שעה כדי שתהיה לו ההזדמנות לנתח במשך חמש דקות, וזו אחת הסיבות לכך שהמשמרות של המתמחים כל כך ארוכות. אם הוא היה משתמש במוצר שלנו, הוא היה יכול לבצע 15 ניתוחי הדמיה במשמרת, על פי לוחות הזמנים שמתאימים לו".

הרגולציה מתפתחת דווקא לטובת החברה. "הארגונים המפקחים על הכשרת רופאים בכל העולם כבר הבינו את הרעיון וכל הזמן דורשים עוד ועוד סימולציות כחלק מההכשרה, כך שבסופו של דבר מבחן ההסמכה שלהם צפוי להיות אך ורק בסימולציה. צעד אחד צעד אנחנו מתקרבים לכיוון הזה".

ולא מזיק כמובן שמעת לעת החברה מקבלת הזמנה להציג את הסימולטור בסדרת טלוויזיה רפואית כמו "האנטומיה של גריי". "בתוכנית רואים את הרופאים רבים על הזכות להתאמן על הסימולטור. כך זה גם במציאות", אומר טל.

"הרובוטים צריכים הכי הרבה אימון"

הטרנד הדרמטי יותר בעולם הסימולציה הוא המעבר לניתוחים רובוטיים. "אולי תחשבי, 'זה יגמור לכם את העסק, כי רובוט לא צריך להשתמש בסימולציה'. להפך. רובוט צריך הכי הרבה סימולציה. את הרובוט צריך לאמן, כמו שמאמנים אדם, ואם הוא הצליח בניתוח בחולה מסוים, זה לא אומר שהוא יודע לנתח את כל החולים, ולהפך, אולי הוא דווקא יודע להכליל מאדם לאדם פחות טוב מאשר מנתח אנושי. אז צריך לאמן את הרובוט, ללמד אותו כל הזמן דוגמאות חדשות, וטכנולוגיות חדשות.

"בשילוב שלנו ושל סרג'יקל, הרוכשת, אנחנו מכירים את כל הרובוטים הקיימים, והתוכנות שלנו יכולות להתממשק לשלהם. עבור הרובוטים יש לנו סימולטורים מאוד קטנים בלי חומרה".

ואתם ממשיכים לקדם את הכיוון של אימון מותאם אישית?
"כרגע אין שימוש רב באימון על מודל של חולה ספציפי. כיום הזמן של רופא או הזמן של רובוט יקרים מידי להקצות אותם לאימון חד פעמי כזה, אם כי לפעמים אנחנו אומרים לרופא 'בזמן שאתה מסתכל על תמונות ההזמנה ונערך לניתוח, היית יכול להתאמן לפחות על החלקים הכי קשים שלו'. התקווה היא שככל שהרובוטים יהיו זולים יותר, וההמרה של תמונות הדמיה למודל סימולציה תהיה אוטומטית יותר, כך ניתן יהיה לבצע את תהליך האימון בצורה פשוטה וזולה יותר וגם אימון על מודל מותאם אישית יהיה נפוץ יותר".

"השוודים נחמדים, לא נורא פורמליים"

הטכנולוגיה שלכם מתאימה גם לניתוחים מרחוק?
"יש זיקה בין הטכנולוגיות, אבל אנחנו לא מפתחים את יכולות הניתוח מרחוק. חברה כמו קורינדוס שהתמחתה בניתוח מרחוק (ונמכרה לתאגיד סימנס ב-1.1 מיליארד דולר) היא לקוח שמח שלנו".

כמה עולה סימולציה?
"הסימולטור עצמו נע בין מודלים זולים מבוססי מינוי ועד חומרה שמחירה מגיע ל-200 אלף דולר וצפונה. השאלה מי הלקוח ומה הוא צריך".

לאן אתם הולכים מכאן?
"היחס בין שני הצדדים מאוד מכבד ומאוד הרמוני. החברות היו מתחרות, אבל לא בדם רע. קמנו בערך באותן שנים. המנכ"לים עברו אותן חוויות. גילינו שהשוודים הם חבר'ה מאוד נחמדים, לא נורא פורמליים, עם חוש הומור נחמד. יש לנו באמת כימיה איתם.

"כ-100 מתוך 200 עובדי החברה הממוזגת נמצאים בישראל, ואנחנו מקווים להיות הרבה יותר. אנחנו חברה ציבורית עכשיו, ומשלמים כמו הייטק".

סימביוניקס

תחום עיסוק: פיתוח סימולטורים להכשרת מנתחים
היסטוריה: הוקמה ב־1997 ונמכרה ב־2014 לתאגיד 3D Systems. השנה נמכרה שוב ב־305 מיליון דולר ל־Surgical Science השוודית, בצעד שהיה בפועל מיזוג בין החברות. מנוהלת על ידי רן בורנשטיין (מנכ"ל) ובועז טל (סמנכ"ל התפעול של החברה המאוחדת)
נתונים: החברה הממוזגת נסחרת לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ורושמת הכנסות רבעוניות המייצגות קצב הכנסות שנתי של כ־80 מיליון דולר
עובדים: סימביוניקס מעסיקה כ־100 איש בישראל ומתכוונת
להתרחב באופן משמעותי

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות