גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחליפי בשר ועד סו-שף רובוטי: הטרנדים החמים של הפודטק לשנת 2022

השילוב בין חיבה מופגנת למזון, היכולות הטכנולוגיות של "אומת סטארט-אפ" ומורשת חקלאית מפוארת הפכו את ישראל למעצמת פוד-טק ושחקנית משמעותית בשוק הגלובלי ● לקראת תחילת 2022, להלן מספר טרנדים שיבלטו מאוד בשנה הקרובה

uncle arnies
uncle arnies

ישראלים אוהבים אוכל, והרבה. כל מי שאי פעם התארח אצל תושב מקומי באחת ממדינות המערב, הבין עד כמה המנהג "לפתוח שולחן" הוא ישראלי. אני עדיין זוכרת את ההלם שאחז בי כשגיליתי שחגיגת יום הולדת לילדים במלבורן פירושה עוגת גלידה וקאפקייקס בלבד. איפה שולחן החטיפים העמוס ושורת המגשים שיכולים להשביע פלוגת טירונים בגולני?

השילוב בין חיבה מופגנת למזון, היכולות הטכנולוגיות של "אומת סטארט-אפ" ומורשת חקלאית מפוארת הפכו את ישראל למעצמת פוד-טק. החדשנות הזו משנה את עולם המזון המקומי והעולמי. סלט ביצים ללא ביצים ומדפסות תלת-ממד להדפסת תחליפי בשר - הראש הישראלי ממציא לנו פטנטים.

הרעב לחידושים הללו גדול: דוח שפרסמה לאחרונה חברת Global Industry Analysts Inc., קובע כי שוק שירותי המזון העולמי (מסעדות, פאסט פוד וכדומה) הגיע ב-2020 לשווי של 3 טריליון דולר. הצפי ל-2026 הוא לשווי שוק גבוה מ-4 טריליון דולר. לפי אתר Statista, שוק המזון בכללותו חווה קפיצה ב-2020 לאחר שנים של עלייה מתונה. בסטטיקה מעריכים ששוק המזון הגלובלי הניב ב-2020 הכנסות בגובה 9 טריליון דולר לחברות בתחום.

שנת 2021 מתקרבת לסיומה וזה הזמן לסיכומים ותחזיות. בחרתי להציג 4 טרנדים בתחום האוכל, שלהערכתי יבלטו בשנה הקרובה על המדפים והצלחת של הסועד הישראלי. אלו מגמות קולינאריות בינלאומיות, שמקבלות בארץ גוון מקומי בתיבול ישראלי.

חלבון מהצומח ומהמעבדה

משבר האקלים, שיקולי בריאות והדאגה לזכויות בעלי החיים הפכו את תחליפי הבשר לסגמנט החזק והצומח ביותר בתעשיית הפוד-טק. חברות הצליחו לייצר במעבדה חלבוני חלב, ביצים ואפילו רקמות בשר ועוף על בסיס צמחים, מבלי ששום חיה תיפגע בתהליך.

סטייק מודפס של Redefine Meat / צילום: Redefine Meat

ההנפקה הראשונה בתחום של Beyond Meat ב-2019 עוררה סערה בנאסד"ק ולאחריה באו חברות נוספות. החידוש הוא שמדובר בחוויית בשר אמיתית ללא בשר: צרכנים טוענים שהטעם זהה וההמבורגרים אפילו מזילים צבע אדום דמוי דם בשעת הצלייה. לאחרונה קמה לה מתחרה ישראלית, Redefine Meat, שכבר החלה בפיילוט במסעדות נבחרות בארץ. במקביל, ניתן למצוא על המדף יותר ויותר תחליפי חלבון ממקורות קונבציונאליים יותר כמו חומוס, סויה, אפונה. גם עולם אבקות החלבון וחטיפי החלבון מתחדש במוצרים על בסיס צמחי שמתחלפים את חלבוני החלב המסורתיים.

נפרדים מדיאטות קיצוניות

המגמה הזו מחוברת מאד למגמה הקודמת. הצרכן המערבי מצא עצמו בדילמה: מצד אחד, שיקולי בריאות ואידיאולוגיה הפכו לחלק בלתי נפרד מהתפריט. מצד שני, תרבות השפע מקשה על שמירת דיאטה לאורך זמן. גם כשהצורך להפחית ביצים, בשר או סוכר הוא הכרח בריאותי, העין והחך המערבי מתקשים לוותר על התענוגות המוכרים.
הדילמה הזו יצרה קהל יעד חדש: "המפחיתנים". אלו צרכנים שמצמצמים את צריכת המוצרים שנתפסים בעייתיים, אך מבלי לוותר עליהם לגמרי. הדיאטות הקיצוניות שפרחו בעשור האחרון, דוגמת פליאו ותזונה קטוגנית, מפנות מקום לפתרונות מאוזנים יותר.
מהלך בולט שרלוונטי לטרנד הזה והקודם הוא השקת סדרת הממרחים הטבעוניים של אחלה.

סלט ביצים טבעוני / צילום: שלומי ארביב

הממרחים מבוססים על קטניות וירקות ומתחלפים מזונות מוכרים דוגמת ממרח שעועית שום ושמיר במקום ממרח גבינה. השיא - סלט "ביצים" טבעוני ללא ביצים.
דינה שובל, מנהלת שיווק חטיבת האוכל בשטראוס מדווחת ש"המפחיתנים" בישראל מהווים כ- כ-40% מצרכני הבשר, שהחליטו לצמצם במזון מהחי ולאכול יותר מזון מהצומח. לפי סטורנקסט, נתח השוק המצטבר ב-2021 של אחלה בקטגוריית הסלטים הארוזים היה 43.7%. סדרת הממרחים החדשה תרמה לגידול של 1.6%. החיים הבריאים הם גם מפנקים.

רובוט הוא הסו-שף החדש

פיצה האט מתכננת להשיק בקרוב בקניון דרורים את סניף הפיצה הרובוטי הראשון בעולם. הסניף יופעל כולו בידי רובוטים, מהכנת הפיצה ועד לאריזתה למשלוח. השליח שיגיע הביתה עדיין יהיה אנושי. החנות האוטונומית והאוטומטית תוכל לעבוד 24/7 שעות ללא הפסקה ולייצר 60 פיצות בשעה. לטענת הרשת, השפים הרובוטים מסוגלים להכין פיצה שזהה באיכותה לפיצה שנמכרת בחנויות הרשת. הבאג במערכת - כרגע היא מוגבלת לארבע תוספות בלבד של זיתים, פטריות, בצל ותירס. בסניף גם לא יהיה מי שימלא בקשות בסגנון "שהזיתים לא יגעו בתירס אחרת הילד לא יאכל".

בעולם הרובוטים כבר החלו להשתלט על ענף הפאסט פוד. החברה המפורסמת ביותר בתחום היא Miso Robotics. הרובוטים שלה נמצאים כבר ב-10 רשתות מתוך 25 רשתות המזון המהיר המובילות בארה"ב. לדברי החברה, הרובוטים שלה טיגנו עד כה יותר מ-175,000 צ'יפסים ויותר מ-12,000 המבורגרים. טבחי כל העולם יכולים לנשום לרווחה, לפחות בינתיים: הרובוטים של מיסו מתפקדים כעוזרי שף בלבד, ואמונים על ביצוןע משימות מונוטוניות. המטבח של העתיד הוא רובוטי, אך לא צפוי לזכות בכוכבי מישלן בקרוב.

המרכיב הסודי: קנאביס

ההתפתחות הבאה תלויה מאד בשאלה האם יאושר החוק למכירת מוצרי קנאביס בלתי רפואיים. בחרתי לציין אותו כי ישראל נחשבת למובילה עולמית בתחום הקנאביס וכי יותר ויותר מדינות מאשרות מכירת מוצרי קנאביס לקהל הרחב. מזונות מבוססי קנאביס כוללים אחד מהחומרים הפעילים בצמח, THC או CBD בריכוז שנחשב לבלתי ממכר אך מאפשר לצרכן ליהנות מתועלותיו - המרצה (THC) או רגיעה (CBD). המגוון כולל משקאות, עוגיות, סוכריות ואפילו גלידה.

קליפורניה היא אחת מ-10 המדינות בארה"ב שאישרו לגליזציה מלאה של קנביס. לפי נתוני Headset (מעין מקבילה לסטורנקסט בארץ), משקה הקנביס 100 מ"ג THC הנמכר ביותר בקליפורניה שייך לסטארט-אפ הישראלי Fly Brands, שהשלים עכשיו גיוס למעלה מ-3 מיליון שקל. מדובר במשקה בטעם לימונדה שמיוצר בננו-טכנולוגיה על-מנת לשמור על איכות ופיזור אחיד של החומר. לא עוד חביתות מאולתרות בסיני - הקנאביס נכנס למרכולים בדלת הראשית והחוקית.

אין לדעת מה צופן העתיד עבור 2022. מה שבטוח, היא הולכת להיות טעימה ומגוונת יותר מקודמותיה.

הכותבת היא הבעלים של חברת Round Angle לפיצוח תובנות עסקיות וסטוריטלינג. עבדה עם חברות מובילות וזכתה בפרסים בארץ ובעולם

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת