גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבי טיומקין, דרך רשת הילטון ועד כלל ביטוח: אלפרד אקירוב לא חושש מעימותים

בתוך כ-40 שנה הפך אקירוב את חברת אלרוב לאימפריה של נדל"ן ומלונאות הנסחרת בשווי של יותר מ-4.5 מיליארד שקל ● בדרך הוא נאבק עם שורה של גופים ואנשי עסקים מהבולטים במשק, שהאחרונים שבהם הם בכירי חברת הביטוח שעליה הוא מבקש להשתלט כעת

אלפרד אקירוב / צילום: איל יצהר
אלפרד אקירוב / צילום: איל יצהר

גם בגיל 80 אלפרד אקירוב לא נח. לצד הרחבת אימפריית הנדל"ן שלו בארץ ובחו"ל, נערך איש העסקים המנוסה להשתלטות על חברת כלל ביטוח, מהלך שמעורר סערה בשוק ההון, וזאת לנוכח השגות לגבי התאמתו לשמש בעל שליטה בחברת ביטוח המנהלת כספי ציבור בהיקף עצום.

בסוף השבוע שעבר הגישה חברת אלרוב נדל"ן ומלונאות, שבשליטת אקירוב, בקשה לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון לקבלת היתר שליטה בכלל ביטוח. בכוונת אלרוב לרכוש נתח של כ-15% נוספים ממניות כלל, מה שיכפיל את החזקותיה הקיימות בחברת הביטוח. שווי השוק של המניות שבכוונת אלרוב לרכוש עומד על כ-800 מיליון שקל.

 

ייאמר לזכותו אקירוב כי הוא בעל הון ייחודי בנוף המקומי. מאז החל לפעול באמצעות אלרוב, שנוסדה בשנת 1978, הוא ביסס את מעמדו כאחד מאנשי העסקים הבולטים בישראל. בניגוד לשורה ארוכה של טייקונים, שקמו ונפלו במהלך התקופה, אקירוב הצליח לשרוד בהצלחה לא מעט משברים כלכליים ותהפוכות בשוק, והפך את אלרוב לאימפרייה של ממש, עם החזקה של עשרות נכסים מניבים ונכסי מלונאות באירופה ובישראל, בשווי של כ-8.5 מיליארד שקל.

נוכח פריחת תחום הנדל"ן בישראל וגם בעולם, השאירה מניית אלרוב את משבר הקורונה הרחק מאחור, עם נסיקה של יותר מפי שלושה (215%) מרמת השפל שקבעה בשיא המשבר בשווקים - בחודש מרץ 2020 - והיא נסחרת היום ברמת שיא, המשקפת לחברה שווי של יותר מ-4.5 מיליארד שקל.

נסיקת המניה העלתה את ערך החזקותיו של אקירוב בחברה (כ-74%) לכ-3.4 מיליארד שקל, והיא מקנה שווי של כ-250 מיליון שקל להחזקותיהם המשותפות של ילדיו, ג'ורג'י ושרון אקירוב (כ-5%).

הצלחתו של אקירוב להמשיך ולפתח את עסקיו במהלך השנים נקשרה גם לתכונות האופי שלו: חכם, קשוח ופיננסייר מיומן. כמנהל אקירוב נחשב לריכוזי מאוד ולמי שאינו נרתע ממאבקים מול גורמים במגזר העסקי - אולי התכונה שמעלה את מפלס החשש בקרב אלה המתריעים מפני מעורבות צפויה שלו בניהול עסקיה של כלל ביטוח (ע"ע שלמה אליהו), שלא בהכרח תיטיב עם החברה, החולשת על כספי ציבור בהיקף של יותר מרבע מיליארד שקל.

גורמים ברגולציה, ובכלל ביטוח עצמה, חוששים מהאפשרות כי כבעל שליטה יפעל אקירוב באופן שיקדם אינטרסים עסקיים או פרסונליים שלא בהכרח ישרתו בצורה מיטבית את עסקיה של חברת הביטוח.

כמי שאינו נרתע ממאבקים, לאורך השנים עלה שמו של אקירוב בקשר ללא מעט מאבקים מול גופים ואנשי עסקים בולטים במשק (בהם גם כלל ביטוח בעצמה). להלן הבולטים שבהם.

2020: מתעמת עם מנהלי כלל ביטוח

אלרוב של אקירוב הפכה לבעלת עניין בכלל ביטוח בשנת 2020, זמן לא רב לאחר שכלל הפכה לחברה ללא גרעין שליטה לאחר מכירה כפויה והדרגתית של החזקות בעל השליטה האחרון בחברת הביטוח - קבוצת אי.די.בי.

כניסתה של אלרוב להשקעה בכלל (החזיקה בשלב ראשון כ-5% מהמניות) התבצעה בד בבד עם התפתחות מערכת יחסים עכורה בין אקירוב ובין בכירי חברת הביטוח, המנכ"ל יורם נוה ומנהל ההשקעות הראשי של החברה יוסי דורי. זאת סביב התנגדותה של כלל ביטוח לעסקת בעלי עניין שבה ביקשה אלרוב להיטיב עם בנו של אקירוב, ג'ורג'י, המחזיק ב-15% ממניות החברה הבת של אלרוב, לוקה, הפועלת בתחום המלונות בחו"ל.

כבעלת מניות המיעוט הגדולה באלרוב באותה עת (החזיקה בכ-13% מהמניות) היה בכוחה של כלל ביטוח לסכל את העיסקה, שנועדה להקל על אקירוב הבן בכל הקשור למימון פעילותה של לוקה בחו"ל.

יורם נווה / צילום: כדיה לוי

בתגובה לכך, כנראה, לקח אקירוב חלק בניסיון להדחת מנכ"ל כלל ביטוח, יורם נוה. האחרון, שיצא כנגד ניסיון ההדחה שהוביל יו"ר כלל דני נוה, טען כי אלרוב הייתה בין בעלי המניות שעמדו מאחורי המהלך, וזאת על רקע ההתנגדות של כלל לעסקת בעלי העניין של אלרוב. בין הצדדים ניטש ויכוח עז, שכלל חילופי מכתבים חריפים מטעמם של עורכי דין, ובסופו של דבר, בעקבות התערבות הרגולטור והליך בדיקה חיצוני, בוטל ניסיון הדחת המנכ"ל.

איך זה נגמר: מוקדם יותר השנה אושרה עסקת בעלי העניין של אלרוב, בתמיכתה של כלל ביטוח. זאת כאשר עוד טרם ההצבעה הודיעה כלל על מכירת החזקותיה באלרוב לידי חברת הנדל"ן ישראל קנדה תמורת כ-380 מיליון שקל, מכירה שהניבה לה רווח נאה.

1998: מסתכסך בפרויקט ממילא

יותר מ-20 שנה קודם, במסגרת פרויקט ממילא של אלרוב, הנמצא סמוך לעיר העתיקה בירושלים ונחשב לאחד ממיזמי הדגל של החברה מאז נוסדה, נקלע אקירוב לסכסוך עם חברת קרתא, חברה שהוקמה לצורך פיתוח אזור ממילא ונשלטה בידי המדינה ועיריית ירושלים.

קניון ממילא בירושלים / צילום: איל יצהר

הליך בוררות בין הצדדים נפתח כבר בשנת 1998, עם טענות אלרוב לגבי מחדלים בהתנהלותה של קרתא שעיכבו את פיתוח הפרויקט, בעוד שקרתא טענה מצידה, כי אלרוב הפרה את ההסכם בין הצדדים ונמנעה מלשלם לה את הכספים שהגיעו לה.

איך זה נגמר: במהלך השנים ניתנו כמה החלטות ופסקי דין בנושא, האחרונות מהן בשנת 2020, אז החליט ביהמ"ש המחוזי בירושלים על חלוקת סכומים מקופת הפירוק של קרתא, שכללו תמורה של 35 מיליון שקל לאלרוב, ובתחילת השנה הנוכחית החליט ביהמ"ש על מתן 20 מיליון שקל נוספים לאלרוב.

1998: בוררות עם אבי טיומקין

סכסוך אחר שאליו נקלע אקירוב בערך באותה תקופה, ואשר הסתיים בבוררות, היה בינו ובין איש העסקים ויועץ ההשקעות אבי טיומקין. הסכסוך בין הצדדים התעורר נוכח דרישת טיומקין לדמי תיווך בסכום של כ-1 מיליון דולר עבור שירותיו בעסקה שבמסגרתה רכשו קרנות ההשקעות של איל הפיננסים ג'ורג' סורוס כ-25% ממניות אלרוב, תמורת כ-30 מיליון דולר.

אבי טיומקין / צילום: עינת לברון

אקירוב מצידו טען, כי טיומקין אינו זכאי לדמי תיווך, משום שלא הוא שתיווך בעסקה, וכן טען כי העמיד בעבר לטיומקין הלוואה שבאותה עת טרם נפרעה, ואשר עמדה על כ-1.5 מיליון שקל.

איך זה נגמר: בסיום הליך הבוררות שניהל בין השניים עו"ד רם כספי נקבע מנגנון של פיצוי בין הצדדים, שקוזז ביניהם כך שבפועל אף אחד מהם לא יצא מהבוררות עם תשלום כספי.

2000: תובע את דיוויד רובנר

עוד סכסוך של אקירוב שעשה גלים בברנז'ה העסקית היה מול איש העסקים דיוויד רובנר, לשעבר מנכ"ל חברת ציוד התקשורת ECI. לטענת אקירוב, השקעה של יותר מ-20 מיליון שקל שביצעה אלרוב בחברת הטכנולוגיה נט2וויירלס, שעסקה בהאצת תקשורת נתונים ברשתות סלולריות, ירדה לטמיון עקב מעשה הונאה של רובנר, יו"ר נט2וויירלס וממייסדיה, שהוביל את החברה המדוברת לאחר פרישתו מ-ECI.

איך זה נגמר: לאחר שאקירוב תבע את רובנר בסכום שהוערך בכ-5 מיליון דולר הגיעו הצדדים לגישור, שבו הוסכם כי חברת הביטוח המבטחת את רובנר תשלם 600 אלף דולר לאלרוב, תמורת חיסול סופי של תביעותיו.

2001: נאבק עם רשת הילטון

זמן קצר לאחר סיום המאבק מול רובנר התגלעו חילוקי דעות בין אלרוב ובין רשת המלונאות הבינלאומית הילטון בקשר לבית מלון שהקימה אלרוב בירושלים. הילטון תבעה מאלרוב "את אכיפת הסכמי ניהול מלון הילטון ירושלים... שבוטלו באופן חד-צדדי על-ידי אלרוב" לטענתה, ומנגד טענה אלרוב, כי "ביטול ההסכם נעשה כדין לנוכח הפרה יסודית של ההסכם מצד הילטון".

איך זה נגמר: בשנת 2011 התקבל פסד דין של בימ"ש שאישר פסק בורר, והילטון מימשה ערבות בנקאית בסכום של כ-95 מיליון שקל שהועמדה על-ידי אלרוב לשם הבטחת תשלום פסק הבורר. ב-2012 הצדדים הגיעו להסדר שכלל ויתור על כל התביעות והטענות ההדדיות.

המאבק הבא: ישראל קנדה?

בצד הקונה בעסקה שבה מכרה כלל ביטוח את מניותיה באלרוב בחודש מרץ השנה הייתה חברת ייזום הנדל"ן ישראל קנדה של ברק רוזן ואסי טוכמאייר. נכון להיום מורווחת הרוכשת במאות מיליוני שקלים על השקעתה באלרוב, שמנייתה נהנית זה תקופה ארוכה מעליות שערים משמעותיות.

עם זאת, בדברים שאמרו הצדדים לאחרונה אפשר אולי למצוא את שורשיו של מאבק עתידי פוטנציאלי. לפני מספר שבועות הצהירו רוזן וטוכמאייר שמלבד הערכתם כי אלרוב נסחרה בשווי נמוך בעת שרכשו את מניותיה, הם צופים חילופי דורות בחברה - אמירה שבשוק הבינו ככוונה להשתלט על החברה בעת שאקירוב יציע את מניותיו בה למכירה.

אקירוב מצידו לא נותר חייב, ובראיון שהעניק לאחרונה לכלכליסט, אמר כי השניים "מדברים שטויות. יש להם חלומות - שיחלמו. אני יכול לעצור בן אדם מלחלום? עוד לא ראיתי ג'וק בולע פיל, אבל הכול יכול להיות... אין לי ריב איתם. אז הם אמרו. אני לא בקשר איתם".

עוד כתבות

האנוי / צילום: Shutterstock

עשרות טיסות חדשות: השינויים שצפויים לחתוך את המחירים למזרח הרחוק

התעוררות הקווים למזרח והגדלת התדירויות יוצרות לחץ כלפי מטה על מחירי הטיסות ● בעוד אתיחאד הופכת את אבו־דאבי לשער מרכזי לאסיה - במקום עומאן שסגרה את המרחב האווירי - ארקיע וישראייר שוברות את הבלעדיות בקווים ישירים לתאילנד ווייטנאם

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

המדינה דוחה את בקשת נמל אילת להארכת תקופת ההפעלה

מנכ"לי משרדי התחבורה והאוצר שלחו מכתב תגובה להנהלת נמל אילת, ובו דחו את בקשתה להארכת תקופת ההסמכה להפעלה פרטית - בשל אי-עמידה ביעדי הפעילות ● המכתב מנגיעה בעקבות הפנייה אתמול של הנהלת נמל אילת, בה נטען כי המדינה מתעלמת מנסיבות חריגות של הנמל כגון משבר השיט בים האדום ותקיפות החות'ים

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בגולדמן זאקס מעריכים: אלו השווקים שיצמחו הכי הרבה

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד 

נתב''ג. יותר ישראלים עוזבים מאשר חוזרים / צילום: Shutterstock

משבר זמני? ירידה בקצב גידול האוכלוסייה, שעדיין הגבוה במערב

לפי הלמ"ס ומחקרי מרכז טאוב, שיעור הגידול הכולל באוכלוסייה היה נמוך מהרגיל, בעיקר בשל הגירה החוצה ● במקביל, התחזיות מנבאות ירידה בפריון בשנים הבאות. כיצד הדבר ישפיע על המשק?

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

רפאל מעורבת בעסקה עם צבא גרמניה, והישראלית שמוכרת באסיה

צבא גרמניה ברכישת ענק של 200 נגמ"שים עם משגרים מתוצרת רפאל ● חברת האוזניות מנתניה, שנסחרת בבורסה בניו יורק, החלה במכירת מערכות שמע טקטיות ללקוחה ביבשת אסיה ● וגם: הודו השלימה את המשלוח הראשון לצבא מרוקו של משוריינים במסגרת עסקה רחבה בין הצדדים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

"ישראל תצטרך להיות יצירתית": מה מתכנן טראמפ לשנת 2026?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה טראמפ מתכנן למזרח התיכון ב-2026, האם המפלגה הרפובליקאית תשנה את היחס שלה לישראל, ומה קורה לפלסטינים שמשתפים פעולה עם גופי המודיעין הישראליים ונתפסים • כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש / צילום: צילום מסך יוטיוב

"הופכים לעיר": מה עומד מאחורי הקמפיין החדש של היישוב בני עי"ש

קמפיין חדש בכיכובו של שלומי שבת חושף כי ליישוב בני עי"ש יש כוונה להגדיל את האוכלוסייה פי ארבעה ● במשרד החקלאות מנסים לצמצם פערי מידע שמלווים חקלאים ולחסוך להם אלפי שקלים ● בחברת המוניות Gett בוחנים מה ישראלים יודעים על אוטיזם ● וזה התפקיד החדש של הבכיר באוניברסיטת רייכמן ● אירועים ומינויים

וורן באפט. יישאר כיו''ר ובעל השליטה / צילום: Shutterstock

אחרי 60 שנה ו–5,000,000% תשואה: החותם ותמרורי האזהרה שמשאיר באפט

סופו של עידן - הגיע יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת’וויי, כנראה החברה הנערצת ביותר בארה"ב ● מה יזכרו מתקופתו הסוערת, לאן ינווט מחליפו, גרג אייבל, את קונגלומרט ההשקעות, ולמה תשמש קופת המזומנים האדירה שנצברה בקנאות

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

הרוג ופצועים בשרפת מפקדה איראנית בהפגנות

המבנה באיראן עלה בלהבות, 13 לוחמי בסיג' ושוטרים נפצעו בידי המפגינים ● טראמפ ונתניהו סיכמו: מעבר רפיח ייפתח עם שובו של רה"מ מארה"ב ● הרמטכ"ל אייל זמיר בפיקוד הדרום: "הנחישות שלנו לפרז את חמאס מנשקו היא מלאה" ● נתניהו באירוע בבית כנסת במיאמי פונה להוריו של רן גואילי: "אנחנו עובדים על החזרתו ממש עכשיו" ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

באר שבע / צילום: Shutterstock

אלף דירות יחכו: מכרזי הנדל"ן בבאר שבע נכשלים אחד אחרי השני

בזמן שהשכנות נתיבות ואופקים נהנות מהטבות מס ומבנייה מסיבית, בירת הנגב מציגה את הרבעון החלש ביותר במכירות מאז 2018 ● מכרזי הענק לצמודי קרקע נסגרים ללא מציעים, התחלות הבנייה בצניחה, והתושבים נוטשים לטובת החיסכון הכלכלי מעבר לכביש ● בשכונה אחת המשבר החריף בולט במיוחד

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: איל יצהר

הבכירים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות: מנכ"ל הקבוצה, יו"ר חברת הביטוח ומנהלת אגף הבריאות

מנכ"ל חברת ההחזקות ארי קלמן, יו"ר חברת הביטוח יהודה בן אסייג והמשנה למנכ"ל ומנהלת אגף הבריאות אורית קרמר נחקרו ביום שלישי בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות "יד לוחצת יד" ● לפי המשטרה, מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

SpaceX ו-OpenAI בדרך לבורסה / עיצוב: אלישע נדב

האם 2026 תהיה שנת ההנפקות הגדולה בהיסטוריה?

SpaceX בדרך לבורסה עם שווי שעשוי להגיע ל-1.5 טריליון דולר, ו-OpenAI צפויה להיות חברת ה-AI הראשונה שתונפק לפי טריליון דולר ● אילוצי תשתית וטכנולוגיה ולחץ משקיעים מובילים ענקיות פרטיות לבדוק מחדש את היחסים עם השוק הציבורי - והקיבולת של וול סטריט נבחנת ● מי תהיה הבאה בתור? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט סוגרת שנה שלישית של עליות: מדד S&P 500 זינק בכ-17%

נאסד"ק עלה השנה ב-20% וב-120% בשלוש השנים האחרונות ● המניות המנצחות והמפסידות השנה ● היום הוא יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת'וויי, והוא לא הבכיר היחיד שמפנה את מקומו בצמרת ● הדולר צפוי לסיים את השנה בירידה השנתית החדה ביותר שלו מאז 2017 ● מחירי הזהב והכסף רשמו את העלייה השנתית החדה ביותר זה ארבעה עשורים

שוק הסטרימינג / צילום: Shutterstock

HBO Max יעלה לישראל ב-13 בינואר. כמה זה יעלה?

חברת וורנר ברדרס דיסקברי הודיעה היום על תאריך ההשקה בישראל של HBO Max, שירות הסטרימינג הגלובלי שלה, וחשפה גם את המחירים לקהל המקומי ● בנוסף, נמסר כי השירות יהיה זמין גם באמצעות ספקיות טלוויזיה נבחרות בישראל

חנויות סגורות בעקבות מחאות על צניחת ערך המטבע, בבזאר הגדול של טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

אינפלציה דוהרת ומטבע קורס: האם המשבר הכלכלי באיראן יכריע את המשטר

קריסת הריאל וקצב אינפלציה שנתי של 52.6% הביאו להפגנות באיראן, בהשתתפות הסוחרים ● במשטר מתכוננים להעלאת שכר ולהורדת גובה מס ההכנסה כדי להתמודד עם הנזקים הכלכליים

רוכשי דירה שביטלו חוזה מ-2020 יקבלו החזר לפי ערכה היום / איור: Shutterstock

מועד התשלום או מועד הביטול? לפי איזה ערך יחושב החזר על עסקה שבוטלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה כי רוכשי דירה שביטלו חוזה שנחתם ב־2020, זכאים לקבל החזר לפי ערכה כיום ● אלה הסיבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

הדיבידנד הענק שתחלק התעשייה האווירית למדינה

לגלובס נודע כי דירקטוריון התעשייה האווירית החליט על חלוקת דיבידנד בסך 242 מיליון דולר שייכנסו לקופת המדינה מרווחי 2024 ● הגידול המשמעותי בפעילות תע"א בשנים האחרונות נובע מהשפעות שינויים גאו־פוליטיים גלובליים ומהתגברות הצרכים הביטחוניים בארץ ובעולם

ח''כ גלית דיסטל אטבריאן יו''ר ועדת התקשורת, נועה בירן דדון מנהלת הוועדה, ואלעד מקדסי מנכ''ל משרד התקשורת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

כאוס, פגמים ודהירה קדימה: תמונת מצב מוועדת התקשורת החדשה

שבע פעמים התכנסה ועדת חוק השידורים שיצאה החודש לדרך, והבעיות נערמות: פגמים מהותיים בתהליך, מתקפה על פקידים, מטרות לא ברורות לחוק והיעדר החלטות מהותיות