גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבי טיומקין, דרך רשת הילטון ועד כלל ביטוח: אלפרד אקירוב לא חושש מעימותים

בתוך כ-40 שנה הפך אקירוב את חברת אלרוב לאימפריה של נדל"ן ומלונאות הנסחרת בשווי של יותר מ-4.5 מיליארד שקל ● בדרך הוא נאבק עם שורה של גופים ואנשי עסקים מהבולטים במשק, שהאחרונים שבהם הם בכירי חברת הביטוח שעליה הוא מבקש להשתלט כעת

אלפרד אקירוב / צילום: איל יצהר
אלפרד אקירוב / צילום: איל יצהר

גם בגיל 80 אלפרד אקירוב לא נח. לצד הרחבת אימפריית הנדל"ן שלו בארץ ובחו"ל, נערך איש העסקים המנוסה להשתלטות על חברת כלל ביטוח, מהלך שמעורר סערה בשוק ההון, וזאת לנוכח השגות לגבי התאמתו לשמש בעל שליטה בחברת ביטוח המנהלת כספי ציבור בהיקף עצום.

בסוף השבוע שעבר הגישה חברת אלרוב נדל"ן ומלונאות, שבשליטת אקירוב, בקשה לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון לקבלת היתר שליטה בכלל ביטוח. בכוונת אלרוב לרכוש נתח של כ-15% נוספים ממניות כלל, מה שיכפיל את החזקותיה הקיימות בחברת הביטוח. שווי השוק של המניות שבכוונת אלרוב לרכוש עומד על כ-800 מיליון שקל.

 

ייאמר לזכותו אקירוב כי הוא בעל הון ייחודי בנוף המקומי. מאז החל לפעול באמצעות אלרוב, שנוסדה בשנת 1978, הוא ביסס את מעמדו כאחד מאנשי העסקים הבולטים בישראל. בניגוד לשורה ארוכה של טייקונים, שקמו ונפלו במהלך התקופה, אקירוב הצליח לשרוד בהצלחה לא מעט משברים כלכליים ותהפוכות בשוק, והפך את אלרוב לאימפרייה של ממש, עם החזקה של עשרות נכסים מניבים ונכסי מלונאות באירופה ובישראל, בשווי של כ-8.5 מיליארד שקל.

נוכח פריחת תחום הנדל"ן בישראל וגם בעולם, השאירה מניית אלרוב את משבר הקורונה הרחק מאחור, עם נסיקה של יותר מפי שלושה (215%) מרמת השפל שקבעה בשיא המשבר בשווקים - בחודש מרץ 2020 - והיא נסחרת היום ברמת שיא, המשקפת לחברה שווי של יותר מ-4.5 מיליארד שקל.

נסיקת המניה העלתה את ערך החזקותיו של אקירוב בחברה (כ-74%) לכ-3.4 מיליארד שקל, והיא מקנה שווי של כ-250 מיליון שקל להחזקותיהם המשותפות של ילדיו, ג'ורג'י ושרון אקירוב (כ-5%).

הצלחתו של אקירוב להמשיך ולפתח את עסקיו במהלך השנים נקשרה גם לתכונות האופי שלו: חכם, קשוח ופיננסייר מיומן. כמנהל אקירוב נחשב לריכוזי מאוד ולמי שאינו נרתע ממאבקים מול גורמים במגזר העסקי - אולי התכונה שמעלה את מפלס החשש בקרב אלה המתריעים מפני מעורבות צפויה שלו בניהול עסקיה של כלל ביטוח (ע"ע שלמה אליהו), שלא בהכרח תיטיב עם החברה, החולשת על כספי ציבור בהיקף של יותר מרבע מיליארד שקל.

גורמים ברגולציה, ובכלל ביטוח עצמה, חוששים מהאפשרות כי כבעל שליטה יפעל אקירוב באופן שיקדם אינטרסים עסקיים או פרסונליים שלא בהכרח ישרתו בצורה מיטבית את עסקיה של חברת הביטוח.

כמי שאינו נרתע ממאבקים, לאורך השנים עלה שמו של אקירוב בקשר ללא מעט מאבקים מול גופים ואנשי עסקים בולטים במשק (בהם גם כלל ביטוח בעצמה). להלן הבולטים שבהם.

2020: מתעמת עם מנהלי כלל ביטוח

אלרוב של אקירוב הפכה לבעלת עניין בכלל ביטוח בשנת 2020, זמן לא רב לאחר שכלל הפכה לחברה ללא גרעין שליטה לאחר מכירה כפויה והדרגתית של החזקות בעל השליטה האחרון בחברת הביטוח - קבוצת אי.די.בי.

כניסתה של אלרוב להשקעה בכלל (החזיקה בשלב ראשון כ-5% מהמניות) התבצעה בד בבד עם התפתחות מערכת יחסים עכורה בין אקירוב ובין בכירי חברת הביטוח, המנכ"ל יורם נוה ומנהל ההשקעות הראשי של החברה יוסי דורי. זאת סביב התנגדותה של כלל ביטוח לעסקת בעלי עניין שבה ביקשה אלרוב להיטיב עם בנו של אקירוב, ג'ורג'י, המחזיק ב-15% ממניות החברה הבת של אלרוב, לוקה, הפועלת בתחום המלונות בחו"ל.

כבעלת מניות המיעוט הגדולה באלרוב באותה עת (החזיקה בכ-13% מהמניות) היה בכוחה של כלל ביטוח לסכל את העיסקה, שנועדה להקל על אקירוב הבן בכל הקשור למימון פעילותה של לוקה בחו"ל.

יורם נווה / צילום: כדיה לוי

בתגובה לכך, כנראה, לקח אקירוב חלק בניסיון להדחת מנכ"ל כלל ביטוח, יורם נוה. האחרון, שיצא כנגד ניסיון ההדחה שהוביל יו"ר כלל דני נוה, טען כי אלרוב הייתה בין בעלי המניות שעמדו מאחורי המהלך, וזאת על רקע ההתנגדות של כלל לעסקת בעלי העניין של אלרוב. בין הצדדים ניטש ויכוח עז, שכלל חילופי מכתבים חריפים מטעמם של עורכי דין, ובסופו של דבר, בעקבות התערבות הרגולטור והליך בדיקה חיצוני, בוטל ניסיון הדחת המנכ"ל.

איך זה נגמר: מוקדם יותר השנה אושרה עסקת בעלי העניין של אלרוב, בתמיכתה של כלל ביטוח. זאת כאשר עוד טרם ההצבעה הודיעה כלל על מכירת החזקותיה באלרוב לידי חברת הנדל"ן ישראל קנדה תמורת כ-380 מיליון שקל, מכירה שהניבה לה רווח נאה.

1998: מסתכסך בפרויקט ממילא

יותר מ-20 שנה קודם, במסגרת פרויקט ממילא של אלרוב, הנמצא סמוך לעיר העתיקה בירושלים ונחשב לאחד ממיזמי הדגל של החברה מאז נוסדה, נקלע אקירוב לסכסוך עם חברת קרתא, חברה שהוקמה לצורך פיתוח אזור ממילא ונשלטה בידי המדינה ועיריית ירושלים.

קניון ממילא בירושלים / צילום: איל יצהר

הליך בוררות בין הצדדים נפתח כבר בשנת 1998, עם טענות אלרוב לגבי מחדלים בהתנהלותה של קרתא שעיכבו את פיתוח הפרויקט, בעוד שקרתא טענה מצידה, כי אלרוב הפרה את ההסכם בין הצדדים ונמנעה מלשלם לה את הכספים שהגיעו לה.

איך זה נגמר: במהלך השנים ניתנו כמה החלטות ופסקי דין בנושא, האחרונות מהן בשנת 2020, אז החליט ביהמ"ש המחוזי בירושלים על חלוקת סכומים מקופת הפירוק של קרתא, שכללו תמורה של 35 מיליון שקל לאלרוב, ובתחילת השנה הנוכחית החליט ביהמ"ש על מתן 20 מיליון שקל נוספים לאלרוב.

1998: בוררות עם אבי טיומקין

סכסוך אחר שאליו נקלע אקירוב בערך באותה תקופה, ואשר הסתיים בבוררות, היה בינו ובין איש העסקים ויועץ ההשקעות אבי טיומקין. הסכסוך בין הצדדים התעורר נוכח דרישת טיומקין לדמי תיווך בסכום של כ-1 מיליון דולר עבור שירותיו בעסקה שבמסגרתה רכשו קרנות ההשקעות של איל הפיננסים ג'ורג' סורוס כ-25% ממניות אלרוב, תמורת כ-30 מיליון דולר.

אבי טיומקין / צילום: עינת לברון

אקירוב מצידו טען, כי טיומקין אינו זכאי לדמי תיווך, משום שלא הוא שתיווך בעסקה, וכן טען כי העמיד בעבר לטיומקין הלוואה שבאותה עת טרם נפרעה, ואשר עמדה על כ-1.5 מיליון שקל.

איך זה נגמר: בסיום הליך הבוררות שניהל בין השניים עו"ד רם כספי נקבע מנגנון של פיצוי בין הצדדים, שקוזז ביניהם כך שבפועל אף אחד מהם לא יצא מהבוררות עם תשלום כספי.

2000: תובע את דיוויד רובנר

עוד סכסוך של אקירוב שעשה גלים בברנז'ה העסקית היה מול איש העסקים דיוויד רובנר, לשעבר מנכ"ל חברת ציוד התקשורת ECI. לטענת אקירוב, השקעה של יותר מ-20 מיליון שקל שביצעה אלרוב בחברת הטכנולוגיה נט2וויירלס, שעסקה בהאצת תקשורת נתונים ברשתות סלולריות, ירדה לטמיון עקב מעשה הונאה של רובנר, יו"ר נט2וויירלס וממייסדיה, שהוביל את החברה המדוברת לאחר פרישתו מ-ECI.

איך זה נגמר: לאחר שאקירוב תבע את רובנר בסכום שהוערך בכ-5 מיליון דולר הגיעו הצדדים לגישור, שבו הוסכם כי חברת הביטוח המבטחת את רובנר תשלם 600 אלף דולר לאלרוב, תמורת חיסול סופי של תביעותיו.

2001: נאבק עם רשת הילטון

זמן קצר לאחר סיום המאבק מול רובנר התגלעו חילוקי דעות בין אלרוב ובין רשת המלונאות הבינלאומית הילטון בקשר לבית מלון שהקימה אלרוב בירושלים. הילטון תבעה מאלרוב "את אכיפת הסכמי ניהול מלון הילטון ירושלים... שבוטלו באופן חד-צדדי על-ידי אלרוב" לטענתה, ומנגד טענה אלרוב, כי "ביטול ההסכם נעשה כדין לנוכח הפרה יסודית של ההסכם מצד הילטון".

איך זה נגמר: בשנת 2011 התקבל פסד דין של בימ"ש שאישר פסק בורר, והילטון מימשה ערבות בנקאית בסכום של כ-95 מיליון שקל שהועמדה על-ידי אלרוב לשם הבטחת תשלום פסק הבורר. ב-2012 הצדדים הגיעו להסדר שכלל ויתור על כל התביעות והטענות ההדדיות.

המאבק הבא: ישראל קנדה?

בצד הקונה בעסקה שבה מכרה כלל ביטוח את מניותיה באלרוב בחודש מרץ השנה הייתה חברת ייזום הנדל"ן ישראל קנדה של ברק רוזן ואסי טוכמאייר. נכון להיום מורווחת הרוכשת במאות מיליוני שקלים על השקעתה באלרוב, שמנייתה נהנית זה תקופה ארוכה מעליות שערים משמעותיות.

עם זאת, בדברים שאמרו הצדדים לאחרונה אפשר אולי למצוא את שורשיו של מאבק עתידי פוטנציאלי. לפני מספר שבועות הצהירו רוזן וטוכמאייר שמלבד הערכתם כי אלרוב נסחרה בשווי נמוך בעת שרכשו את מניותיה, הם צופים חילופי דורות בחברה - אמירה שבשוק הבינו ככוונה להשתלט על החברה בעת שאקירוב יציע את מניותיו בה למכירה.

אקירוב מצידו לא נותר חייב, ובראיון שהעניק לאחרונה לכלכליסט, אמר כי השניים "מדברים שטויות. יש להם חלומות - שיחלמו. אני יכול לעצור בן אדם מלחלום? עוד לא ראיתי ג'וק בולע פיל, אבל הכול יכול להיות... אין לי ריב איתם. אז הם אמרו. אני לא בקשר איתם".

עוד כתבות

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

אפקט סמוטריץ': הרכישות מחו"ל צמחו בינואר ב-35% לעומת אשתקד

בזמן שמליאת הכנסת ושר האוצר מתכתשים על צו הפטור ממס על יבוא אישי, הישראלים הגדילו את סלי הקנייה שלהם - מאופנה ועד מוצרי חשמל ● המדד החודשי של רכישות מאתרי האונליין

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

בהיקף 255 מיליון דולר: הפועלים יממן התרחבות של נופר אנרגיה בארה"ב

הבנק יממן קניית צבר ייצור סולארי בארה"ב בהיקף של ג'יגהוואט אחד ● בנק הפועלים לא יהיה חלק מקונסורציום, אלא יהיה המממן הבלעדי של החוב ● תנאי ההלוואה טרם פורסמו

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

מיקנעם לקליפורניה: המספרים המדהימים של אנבידיה בישראל נחשפים

ענקית השבבים שוב הצליחה להכות את תחזיות השוק, ובדרך גם חשפה פרטים חדשים על הפעילות בישראל ● מספר העובדים גדל, היקף המס המשולם האמיר, ומעל הכול בלטה פעילות חטיבת התקשורת שמבוססת על רכישת מלאנוקס שהציגה שיעור צמיחה של 263%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% - והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ביקור ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מנשק או טכנולוגיה: מה חיפש ראש ממשלת הודו בישראל השבוע

השבוע נולדה בישראל "ארכיטקטורת היהלום": רשת בריתות אסטרטגית המשתרעת מיוון במערב ועד הודו ● בלב הציר עומד נרנדרה מודי שהגיע לירושלים כדי לקבוע סדר עולמי חדש ● איך נראה המרחב מהעיניים שלו ומה אנחנו מביאים לשולחן? ● טור אורח