גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבי טיומקין, דרך רשת הילטון ועד כלל ביטוח: אלפרד אקירוב לא חושש מעימותים

בתוך כ-40 שנה הפך אקירוב את חברת אלרוב לאימפריה של נדל"ן ומלונאות הנסחרת בשווי של יותר מ-4.5 מיליארד שקל ● בדרך הוא נאבק עם שורה של גופים ואנשי עסקים מהבולטים במשק, שהאחרונים שבהם הם בכירי חברת הביטוח שעליה הוא מבקש להשתלט כעת

אלפרד אקירוב / צילום: איל יצהר
אלפרד אקירוב / צילום: איל יצהר

גם בגיל 80 אלפרד אקירוב לא נח. לצד הרחבת אימפריית הנדל"ן שלו בארץ ובחו"ל, נערך איש העסקים המנוסה להשתלטות על חברת כלל ביטוח, מהלך שמעורר סערה בשוק ההון, וזאת לנוכח השגות לגבי התאמתו לשמש בעל שליטה בחברת ביטוח המנהלת כספי ציבור בהיקף עצום.

בסוף השבוע שעבר הגישה חברת אלרוב  נדל"ן ומלונאות, שבשליטת אקירוב, בקשה  לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון לקבלת היתר שליטה בכלל ביטוח. בכוונת אלרוב לרכוש נתח של כ-15% נוספים ממניות כלל, מה שיכפיל את החזקותיה הקיימות בחברת הביטוח. שווי השוק של המניות שבכוונת אלרוב לרכוש עומד על כ-800 מיליון שקל. 

 

ייאמר לזכותו אקירוב כי הוא בעל הון ייחודי בנוף המקומי. מאז החל לפעול באמצעות אלרוב, שנוסדה בשנת 1978, הוא ביסס את מעמדו כאחד מאנשי העסקים הבולטים בישראל. בניגוד לשורה ארוכה של טייקונים, שקמו ונפלו במהלך התקופה, אקירוב הצליח לשרוד בהצלחה לא מעט משברים כלכליים ותהפוכות בשוק, והפך את אלרוב לאימפרייה של ממש, עם החזקה של עשרות נכסים מניבים ונכסי מלונאות באירופה ובישראל, בשווי של כ-8.5 מיליארד שקל.

נוכח פריחת תחום הנדל"ן בישראל וגם בעולם, השאירה מניית אלרוב את משבר הקורונה הרחק מאחור, עם נסיקה של יותר מפי שלושה (215%) מרמת השפל שקבעה בשיא המשבר בשווקים - בחודש מרץ 2020 - והיא נסחרת היום ברמת שיא, המשקפת לחברה שווי של יותר מ-4.5 מיליארד שקל.

נסיקת המניה העלתה את ערך החזקותיו של אקירוב בחברה (כ-74%) לכ-3.4 מיליארד שקל, והיא מקנה שווי של כ-250 מיליון שקל להחזקותיהם המשותפות של ילדיו, ג'ורג'י ושרון אקירוב (כ-5%).

הצלחתו של אקירוב להמשיך ולפתח את עסקיו במהלך השנים נקשרה גם לתכונות האופי שלו: חכם, קשוח ופיננסייר מיומן. כמנהל אקירוב נחשב לריכוזי מאוד ולמי שאינו נרתע ממאבקים מול גורמים במגזר העסקי - אולי התכונה שמעלה את מפלס החשש בקרב אלה המתריעים מפני מעורבות צפויה שלו בניהול עסקיה של כלל ביטוח (ע"ע שלמה אליהו), שלא בהכרח תיטיב עם החברה, החולשת על כספי ציבור בהיקף של יותר מרבע מיליארד שקל. 

גורמים ברגולציה, ובכלל ביטוח עצמה, חוששים מהאפשרות כי כבעל שליטה יפעל אקירוב באופן שיקדם אינטרסים עסקיים או פרסונליים שלא בהכרח ישרתו בצורה מיטבית את עסקיה של חברת הביטוח. 

כמי שאינו נרתע ממאבקים, לאורך השנים עלה שמו של אקירוב בקשר ללא מעט מאבקים מול גופים ואנשי עסקים בולטים במשק (בהם גם כלל ביטוח בעצמה). להלן הבולטים שבהם.

2020: מתעמת עם מנהלי כלל ביטוח

אלרוב של אקירוב הפכה לבעלת עניין בכלל ביטוח בשנת 2020, זמן לא רב לאחר שכלל הפכה לחברה ללא גרעין שליטה לאחר מכירה כפויה והדרגתית של החזקות בעל השליטה האחרון בחברת הביטוח - קבוצת אי.די.בי.

כניסתה של אלרוב להשקעה בכלל  (החזיקה בשלב ראשון כ-5% מהמניות) התבצעה בד בבד עם התפתחות מערכת יחסים עכורה בין אקירוב ובין בכירי חברת הביטוח, המנכ"ל יורם נוה ומנהל ההשקעות הראשי של החברה יוסי דורי. זאת סביב התנגדותה של כלל ביטוח לעסקת בעלי עניין שבה ביקשה אלרוב להיטיב עם בנו של אקירוב, ג'ורג'י, המחזיק ב-15% ממניות החברה הבת של אלרוב, לוקה, הפועלת בתחום המלונות בחו"ל.

כבעלת מניות המיעוט הגדולה באלרוב באותה עת (החזיקה בכ-13% מהמניות) היה בכוחה של כלל ביטוח לסכל את העיסקה, שנועדה להקל על אקירוב הבן בכל הקשור למימון פעילותה של לוקה בחו"ל. 

יורם נווה / צילום: כדיה לוי

בתגובה לכך, כנראה, לקח אקירוב חלק בניסיון להדחת מנכ"ל כלל ביטוח, יורם נוה. האחרון, שיצא כנגד ניסיון ההדחה שהוביל יו"ר כלל דני נוה, טען כי אלרוב הייתה בין בעלי המניות שעמדו מאחורי המהלך, וזאת על רקע ההתנגדות של כלל לעסקת בעלי העניין של אלרוב. בין הצדדים ניטש ויכוח עז, שכלל חילופי מכתבים חריפים מטעמם של עורכי דין, ובסופו של דבר, בעקבות התערבות הרגולטור והליך בדיקה חיצוני, בוטל ניסיון הדחת המנכ"ל.

איך זה נגמר: מוקדם יותר השנה אושרה עסקת בעלי העניין של אלרוב, בתמיכתה של כלל ביטוח. זאת כאשר עוד טרם ההצבעה הודיעה כלל על מכירת החזקותיה באלרוב לידי חברת הנדל"ן ישראל קנדה תמורת כ-380 מיליון שקל, מכירה שהניבה לה רווח נאה.

1998: מסתכסך בפרויקט ממילא

יותר מ-20 שנה קודם, במסגרת פרויקט ממילא של אלרוב, הנמצא סמוך לעיר העתיקה בירושלים ונחשב לאחד ממיזמי הדגל של החברה מאז נוסדה, נקלע אקירוב לסכסוך עם חברת קרתא, חברה שהוקמה לצורך פיתוח אזור ממילא ונשלטה בידי המדינה ועיריית ירושלים.

קניון ממילא בירושלים / צילום: איל יצהר

הליך בוררות בין הצדדים נפתח כבר בשנת 1998, עם טענות אלרוב לגבי מחדלים בהתנהלותה של קרתא שעיכבו את פיתוח הפרויקט, בעוד שקרתא טענה מצידה, כי אלרוב הפרה את ההסכם בין הצדדים ונמנעה מלשלם לה את הכספים שהגיעו לה.

איך זה נגמר: במהלך השנים ניתנו כמה החלטות ופסקי דין בנושא, האחרונות מהן בשנת 2020, אז החליט ביהמ"ש המחוזי בירושלים על חלוקת סכומים מקופת הפירוק של קרתא, שכללו תמורה של 35 מיליון שקל לאלרוב, ובתחילת השנה הנוכחית החליט ביהמ"ש על מתן 20 מיליון שקל נוספים לאלרוב.

1998: בוררות עם אבי טיומקין 

סכסוך אחר שאליו נקלע אקירוב בערך באותה תקופה, ואשר הסתיים בבוררות, היה בינו ובין איש העסקים ויועץ ההשקעות אבי טיומקין. הסכסוך בין הצדדים התעורר נוכח דרישת טיומקין לדמי תיווך בסכום של כ-1 מיליון דולר עבור שירותיו בעסקה שבמסגרתה רכשו קרנות ההשקעות של איל הפיננסים ג'ורג' סורוס כ-25% ממניות אלרוב, תמורת כ-30 מיליון דולר.

אבי טיומקין / צילום: עינת לברון

אקירוב מצידו טען, כי טיומקין אינו זכאי לדמי תיווך, משום שלא הוא שתיווך בעסקה, וכן טען כי העמיד בעבר לטיומקין הלוואה שבאותה עת טרם נפרעה, ואשר עמדה על כ-1.5 מיליון שקל. 

איך זה נגמר: בסיום הליך הבוררות שניהל בין השניים עו"ד רם כספי נקבע מנגנון של פיצוי בין הצדדים, שקוזז ביניהם כך שבפועל אף אחד מהם לא יצא מהבוררות עם תשלום כספי.

2000: תובע את דיוויד רובנר

עוד סכסוך של אקירוב שעשה גלים בברנז'ה העסקית היה מול איש העסקים דיוויד רובנר, לשעבר מנכ"ל חברת ציוד התקשורת ECI. לטענת אקירוב, השקעה של יותר מ-20 מיליון שקל שביצעה אלרוב בחברת הטכנולוגיה נט2וויירלס, שעסקה בהאצת תקשורת נתונים ברשתות סלולריות, ירדה לטמיון עקב מעשה הונאה של רובנר, יו"ר נט2וויירלס וממייסדיה, שהוביל את החברה המדוברת לאחר פרישתו מ-ECI.

איך זה נגמר: לאחר שאקירוב תבע את רובנר בסכום שהוערך בכ-5 מיליון דולר הגיעו הצדדים לגישור, שבו הוסכם כי חברת הביטוח המבטחת את רובנר תשלם 600 אלף דולר לאלרוב, תמורת חיסול סופי של תביעותיו.

2001: נאבק עם רשת הילטון

זמן קצר לאחר סיום המאבק מול רובנר התגלעו חילוקי דעות בין אלרוב ובין רשת המלונאות הבינלאומית הילטון  בקשר לבית מלון שהקימה אלרוב בירושלים. הילטון תבעה מאלרוב "את אכיפת הסכמי ניהול מלון הילטון ירושלים... שבוטלו באופן חד-צדדי על-ידי אלרוב" לטענתה, ומנגד טענה אלרוב, כי "ביטול ההסכם נעשה כדין לנוכח הפרה יסודית של ההסכם מצד הילטון".

איך זה נגמר: בשנת 2011 התקבל פסד דין של בימ"ש שאישר פסק בורר, והילטון מימשה ערבות בנקאית בסכום של כ-95 מיליון שקל שהועמדה על-ידי אלרוב לשם הבטחת תשלום פסק הבורר. ב-2012 הצדדים הגיעו להסדר שכלל ויתור על כל התביעות והטענות ההדדיות.

המאבק הבא: ישראל קנדה?

בצד הקונה בעסקה שבה מכרה כלל ביטוח את מניותיה באלרוב בחודש מרץ השנה הייתה חברת ייזום הנדל"ן ישראל קנדה  של ברק רוזן ואסי טוכמאייר. נכון להיום מורווחת הרוכשת במאות מיליוני שקלים על השקעתה באלרוב, שמנייתה נהנית זה תקופה ארוכה מעליות שערים משמעותיות.

עם זאת, בדברים שאמרו הצדדים לאחרונה אפשר אולי למצוא את שורשיו של מאבק עתידי פוטנציאלי. לפני מספר שבועות הצהירו רוזן וטוכמאייר שמלבד הערכתם כי אלרוב נסחרה בשווי נמוך בעת שרכשו את מניותיה, הם צופים חילופי דורות בחברה - אמירה שבשוק הבינו ככוונה להשתלט על החברה בעת שאקירוב יציע את מניותיו בה למכירה.

אקירוב מצידו לא נותר חייב, ובראיון שהעניק לאחרונה לכלכליסט, אמר כי השניים "מדברים שטויות. יש להם חלומות - שיחלמו. אני יכול לעצור בן אדם מלחלום? עוד לא ראיתי ג'וק בולע פיל, אבל הכול יכול להיות... אין לי ריב איתם. אז הם אמרו. אני לא בקשר איתם".

עוד כתבות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

טראמפ: ישראל הסכימה לתנאים להפסקת אש ל-60 יום בעזה

קטאר ומצרים יעבירו את ההסכם לחמאס; טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● שגריר ארה"ב מאיים: אולי מפציצי ה-B2 צריכים לבקר בתימן ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים