גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אורי יוגב: "מקווה שיפרסמו מהלך חדש לנבחרת הדירקטורים"

בפאנל "מינוי דירקטורים בעידן החדש" בכנס המחר לדירקטורים ונושאי משרה דנו בנושא התקנות החדשות של 'נבחרת הדירקטורים' במגזר הציבורי ● לדברי אורי יוגב, המצב ישתפר כשהשרים יפסיקו למנות את הדירקטורים, שכן "הם לא בוחרים את המועמדים הכי טובים, אלא את אלו שהם מכירים באיזושהי צורה"

אורי יוגב / צילום: יונתן בלום
אורי יוגב / צילום: יונתן בלום

פרופ' יוסף גרוס, יו"ר איגוד הדיקרטורים בישראל הנחה פאנל על מינוי דירקטורים בעידן החדש בכנס המחר לדירקטורים ונושאי משרה, של איגוד הדירקטורים.

אורי יוגב, שכיהן כמנהל רשות החברות הממשלתיות, נשאל על הצפי לתקנות החדשות של 'נבחרת הדירקטורים' במגזר הציבורי: "אני מקווה שיפרסמו מהלך חדש לנבחרת הדירקטורים. אני מניח שהקריטריונים יהיו דומים לקודם. יש מטובי האנשים במדינת ישראל שם. הנבחרת היא רשימת מומלצים לשרים. כמעט כולם מאוד מתאימים, והתנהלות החברות הממשלתיות השתפרה בעקבות זה.

"למרבה הצער עדיין השרים הם אלו שבוחרים מהרשימה הזאת. הם לא בוחרים את המועמדים הכי טובים, אלא את אלו שהם מכירים באיזושהי צורה. לכן המצב השתפר, אבל לא הגיע להיות מצוין. המצב יהיה מצוין כשהשרים יפסיקו למנות את הדירקטורים. אנחנו בנינו מנגנון אחר, כשהכוונה היא שהשרים או הממשלה ימנו ועדה מקצועית והיא תבחר מתוך הנבחרת. כשזה יקרה, מצבנו ישתפר בעוד מדרגה".

פרופ' גרוס שאל "באיזה שלב נכנסה האפשרות שרק אנשים מהנבחרת ייבחרו?".

יוגב ענה: "במובן הזה, ברכות לאמסלם. עד עכשיו הנבחרת הייתה המלצה בלבד, אבל בזכות אמסלם ורגב הגזימו לכיוון של אנשים שלא מתאימים, פורסמה חוות דעת של דינה זילבר שחייבים למנות לפי הקריטריונים. ועדיין זה לא מושלם - תראו, עמיר פרץ נבחר ליו"ר תעשייה אווירית".

פרו' גרוס שאל את דורון כהן, מנכ"ל השקעות דיסקונט בע"מ (דסק"ש): "מה אתה רוצה לספר לנו על מינוי דירקטורים?".

"לדסק"ש אין בעל שליטה היום", ענה כהן. "החברה שהפכה לסמל של הפירמידות עברה מהפך של סידור ותיקון לגבי השאלה איך להתמודד עם חברה בלי בעל שליטה ראשי. היום הדירקטוריון ממליץ על דירקטורים חדשים, ובעלי המניות, שהם הגופים המוסדיים, מצביעים ומחליטים. אני בא מעולם שבו צריך לתת למנכ"לים לנהל עסקים, ולא לוועדות.

"השאלה היא מי צריך לבחור ולהציע את הדירקטורים. הגופים המוסדיים [קרנות ההשקעה המחזיקות במניות, ע.א] צריכים להשקיע כסף ולא לראיין דירקטורים. מי שצריך להציע דירקטורים זה הדירקטוריון, כי הם אלו שצריכים לעבוד איתם. אם זה לא עובד, מספיק שגוף מוסדי אחד מציע והאחרים פותחים את העיניים ויודעים גם להדיח דירקטוריון שלם. בבנק הפועלים בנק ישראל ממנה את הוועדה שממנה את הדירקטוריון! אולי לא צריך את כל הוועדות האלה, אני לא מאמין בהן. חמור מאוד שאנשים מירושלים שלא ראו מניה מנסים לנהל את החברות הציבוריות בישראל".

עו"ד אהרן מיכאלי, מבכירי הליטיגטורים בישראל: "אני רוצה להזכיר לכולנו מאיפה באנו. אנחנו מלינים על 'בעיית הנציג' בחברות ציבוריות עם בעלי שליטה, ואנחנו מדברים בערגה על מצב שבו נעמוד בפני חברות ללא בעל שליטה, כי שם בעיית הנציג לכאורה לא קיימת וכל בעיות עסקאות בעלי שליטה ודירקטוריון רופס לא יהיו קיימים. מנקודת המבט שלי כעו"ד, אין ואקום. בחברות ללא גרעין שליטה בעיית הנציג בסך הכל מוחלפת - לעבר שלטון ועדות. 

"יש סיטואציה בעייתית במסגרתה בעלי המניות, הגופים המוסדיים שלא מיומנים במינוי דירקטורים מתערבים - ואין רוב לאף אחד. יש מחקרים שמצביעים על כך שצריך לאפשר לגופים המוסדיים לשתף פעולה לצורך מינוי דירקטורים. רשות התחרות אומרת שצריך לאפשר להם לשתף פעולה אד-הוק, ואני מסכים. הכוח המרכזי של בעלי המניות להעניש את הדירקטוריון אם הביצועים שלהם לוקחים בחסר.

"החוק בישראל נותן לבעלי המניות כוח עצום. מי שמחזיק באחוז או יותר יכול להציע הצעה לסדר היום באסיפה הכללית, להציע מועמדים לדירקטוריון. והם לא משתמשים מספיק בכוח הזה. יש מחקר מפורסם שבעלי המניות יכולים פשוט להצביע 'לא', וזה יביא לשיפור הממשל התאגידי. הוא יביא את הדירקטור להבין שבעלי המניות מסתכלים עליו מקרוב. בית המשפט צריך להתערב במקרי קיצון, אבל כשבעלי המניות מתערבים כשצריך, זה מאפשר לבית המשפט לא להתערב כשלא צריך".

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון