גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם כל הכבוד לאינטרסים: לפעמים מדינות לא יכולות לשתוק

"מדיניות חוץ" היא יותר מהגדרה צרה של אינטרסים ● לפעמים צריך להעדיף את הנעלה על המועיל ● מיליון בני אדם במחנות ריכוז הם אולי סיבה למחווה קטנה של מחאה

העמיד את ההגנה על הדמוקרטיה במרכז מדיניות החוץ שלו. הנשיא ביידן / צילום: Shutterstock, Stratos Brilakis
העמיד את ההגנה על הדמוקרטיה במרכז מדיניות החוץ שלו. הנשיא ביידן / צילום: Shutterstock, Stratos Brilakis

הנרי קיסינג'ר אמר פעם, וצוטט מאז עד זרא, ש"לישראל אין מדיניות חוץ, רק מדיניות פנים". אינני בטוח שהוא צדק. אני הייתי מציע תחליף: לישראל אין יחסי חוץ, יש רק קשרים דו-צדדיים. מה ההבדל? היא אינה מתעניינת, לא ברצינות, במשוואות גלובליות מורכבות. היא מעוניינת רק ברווח המיידי שהיא יכולה להפיק ממערכות יחסים עם מדינות אינדיבידואליות. ממילא אין לה חישוקים ואין לה עכבות.

זו כמובן אינה תגלית גדולה. ארצות משתדלות לקדם את האינטרסים הלאומיים שלהן. פרגמטיות, לא אידיאולוגיה, היא האמצעי. אבל זה אינו פוטר ארץ מן הצורך להעמיד את עצמה בקונטקסטים רחבים, ולשקול מפעם לפעם עמדות שמתיישבות עם משהו הנעלה אפילו יותר מאינטרס לאומי.

מה יכול להצדיק את העדפת ה"נעלה" על ה"מועיל"? כנראה רק נכונות לצקת מידה של מטאפיזיקה, של אמונה, או של אתיקה, אל הדיון הציבורי; וגם הצורך התקופתי להתבונן במראה מבלי להיבהל.

להגן על הדמוקרטיה

ישראל מצאה את עצמה בשבוע שעבר בחבורה מיוחסת למדי של 110 ארצות, שהנשיא ביידן הזמין לוועידה וירטואלית של הדמוקרטיות. הנשיא הזה העמיד את ההגנה על הדמוקרטיה במרכז מדיניות החוץ שלו. זו אינה מליצה שדופה. הדמוקרטיה צריכה הגנה, מפני שהיא נמצאת בנסיגה. והיא נמצאת בנסיגה לא רק מפני שמתמעט והולך מספר הארצות הרשאיות לטעון שהן דמוקרטיות, אלא מפני שבין הדיקטטורות יש סיפורי הצלחה כלכליים מרשימים, המעמידים לכאורה בספק את התיימרותן של הדמוקרטיות להציע את שיטת הממשל היעילה ביותר.

לא הוזמנו אל הפורום הזה סין, רוסיה, טורקיה, רוב ארצות אסיה, רוב ארצות אפריקה, רוב ארצות אמריקה המרכזית. ישראל היא המדינה היחידה במזרח התיכון שהוזמנה. זה כמובן מתאים לדיפלומטיה הישראלית ולדימוי העצמי. "הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון", אבל מה זה בדיוק אומר?

האם לדמוקרטיה צריכים להיות יחסים מיוחדים עם דמוקרטיות אחרות? האם היא צריכה להעדיף את חברתן? האם עליה לקבל סיכונים כלשהם בהגנה על הרעיון הדמוקרטי? למשל, האם ישראל צריכה להצטרף אל ארה"ב, אל בריטניה, אל קנדה, אל אוסטרליה ואל אחרות בחרם דיפלומטי על אולימפיאדת החורף בסין?

את החרם יזמה ארה"ב, במחאה על "רצח עם" בחבל שינג׳יאנג בצפון-מערב סין. זה מקום מושבם של בני המיעוט האויגורי, מוסלמים דוברי לשון טורקית, שהדיקטטורה הסינית חושבת למסוכנים. כלי תקשורת וארגוני זכויות אדם במערב חשפו בשנים האחרונות דיכוי שיטתי של האויגורים, כולל כליאת המונים במחנות ריכוז.

הזיווג של ספורט ופוליטיקה, או ההפרדה ביניהם, היו תמיד בעייתיים. דיקטטורות משתמשות במאורעות ספורט המוניים לצורכי יוקרה ולשם הסחת דעת. קיסרי רומא התחילו בזה. העולם נהר לברלין ב-1936, אף כי מחנות ריכוז כבר נפתחו ברחבי גרמניה, אסירים פוליטיים מילאו אותם, ויהודים היו נתונים לחוקי נירנברג. האולימפיאדה עצמה התנהלה כסדרה, אבל שימשה את היטלר להפגנה מרשימה של כוח ושל פופולריות.

"המשחקים האולימפיים משאירים זוהר של גאווה ברייך", הייתה הכותרת בסיום האולימפיאדה. לא בביטאון המפלגה הנאצית, אלא ב"ניו יורק טיימס". נשיא הוועד האולימפי, אברי בראנדג׳, אמריקאי, תקף את "הקנוניה הקומוניסטית-יהודית" להחרמת המשחקים. הוא עמד בראש הוועד עד 1972.

ב-1980 ברית המועצות אירחה את המשחקים. חצי שנה לפני פתיחתם הצבא הסובייטי פלש לאפגניסטן. ארה"ב יזמה חרם של אולימפיאדת מוסקבה. המשחקים נערכו גם בהיעדר המחרימים, אבל יותר מ-60 ארצות נעדרו. זו היתה פגיעה קשה ביוקרת המשטר.

ישראל הצטרפה לחרם על משחקי מוסקבה. לכאורה, זו היתה החלטה קלה. היחסים עם ברית המועצות עמדו בשפל עמוק. אבל דווקא ב-1979 גבר זרם היהודים היוצאים. לישראל היה מה להפסיד מהחרמת ברית המועצות ומן ההחמרה במלחמה הקרה בין מזרח למערב. אבל לא היתה לה ברירה.

הפעם לא מדובר בהחרמת המשחקים בתור שכאלה. ספורטאים אמריקאיים ובריטיים וקנדיים יגיעו לסין. רק דיפלומטים יחרימו את האולימפיאדה. אבל חמת הסינים בוערת בהם להשחית, בין השאר מפני שחימה בוערת הפכה לברירת המחדל של הדיפלומטיה הסינית בשנים האחרונות.

האם ישראל יכולה להרשות לעצמה להצטרף למחאה הדיפלומטית נגד הדיכוי בסין? האם ישראל יכולה להרשות לעצמה שלא להצטרף? האם ישראל יכולה להסתכן בניכורה של מעצמת-על, ששריריה המדיניים והצבאיים מתחילים להתקרב אל שריריה הכלכליים? האם ישראל יכולה להחשות כאשר מיליון בני אדם נכלאים במחנות כפייה בגלל דתם ולשונם?

סדרת חינוך קטנה

אני קורא בחשבון הטוויטר של חבר הכנסת ולדימיר בליאק דברי הלל לשר החוץ. "מה ש @yairlapid הצליח לעשות במשרד החוץ [...] ב-6 חודשים בלבד - זה פשוט בלתי נתפס. איזו תנופה מדהימה".

הנה מה שמר לפיד לא הצליח, מפני שלא ניסה: להעמיד את הדילמות של מדיניות החוץ על סדר היום. בהכרח מוגבלת היא יכולתה של ממשלת ההפכים לחולל שינויים כמעט באיזשהו עניין. אבל שריה יכולים לנצל את תשומת הלב, שהרף העין המיניסטריאלי מעניק להם, כדי להרביץ איזו סדרת חינוך קטנה.

שר החוץ יכול לקיים שיחה עם הציבור על מקומם של ערכים בדיפלומטיה, שתביא בחשבון את הצורך לחרוג מפעם לפעם מן ההגדרה הצרה ביותר של אינטרסים. אולי נגזר על ישראל להיות יום אחד וסאלית סינית. אולי זה ייגזר על חלק ניכר מ-110 הדמוקרטיות בוועידה הווירטואלית של הנשיא ביידן. אבל זה עדיין לא קרה.

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני