גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לבנקים יש בעיה, אבל מי קבע שהביטקוין הוא הפתרון"

השינויים הטכנולוגיים ובראשם המטבעות הדיגיטליים מייצרים אתגרים למערכת הפיננסית ● דוח חדש של תאגיד הענק מקינזי סוקר את ההשפעות על ענף הבנקאות ● משת"פ עם פינטקים ועד הבעיות עם הקריפטו: בראיון לגלובס מסביר בכיר בפירמה מה על הבנקים לעשות

אוליבייה דנקר / צילום: מקינזי
אוליבייה דנקר / צילום: מקינזי

מגפת הקורונה האיצה שינויים גדולים בהרגלי התשלומים, שמובילים גם ליצירת הדור הבא של המזומן. בממוצע, בשנת 2020 נרשמה ירידה של 16% בשימוש במזומן בעולם (בהשוואה לשנת 2019). הטריגר לכך הוא סגירת מקומות המסחר בגלל המגפה, אך במדינות שונות בעולם היו סיבות נוספות - העלאת עמלות משיכה וצמצום מכשירי כספומטים.

על רקע שינוי מתמשך זה, מתפתח הדור הבא של המזומן - מטבעות הקריפטו ובעיקר המטבעות הדיגיטליים של הבנקים המרכזיים (CBDC). התפיסה הבסיסית של מטבע דיגיטלי היא להחליף את הצורך בשטרות נייר ומטבעות בנכסים דמויי כסף. כיום, הערך המצרפי של מטבעות קריפטוגרפיים עולה על 2 טריליון דולר, אך הוא סובל מתנודתיות קיצונית.

לטענת אוליבייה דנקר, המתמחה בתחום התשלומים ומנהל תחום הידע בתאגיד מקינזי, אחד הענפים המרכזיים שחווים את אותם שינויים הוא ענף הבנקאות. "חלקים רווחיים מאוד כמו תשלומים ואשראי עוברים לידי שחקנים אחרים במערכת הפיננסית. יש בנקים שלא מצליחים לתפוס הזדמנויות אחרות לצמוח", הוא אומר.

חישוב מסלול מחדש

לאורך השנים הבנקים ניסו לפעול בכל מיני תחומים. צמיחת המתחרים החדשים, המתמחים בתחומים ספציפיים, הציבה מולם אתגר. "הבנקים אמנם נהנו מכל מיני שיתופי פעולה, אבל כעת זה לא מספיק", דנקר טוען. לאחרונה מקינזי סקרה מגמות בתחום הבנקאות והכיוון ברור - כל אחד במערכת הפיננסית יתמחה במה שהוא טוב והבנקים יתחילו להתמחות במתן שירותים יותר ספצפיים.

 

מה בנקים מסורתיים צריכים לעשות כדי להישאר רלוונטיים?
"אם מסתכלים על כל השחקנים שמצליחים בתחום התשלומים, רואים שערך מגיע ממיקוד. הבנקים תמיד מנסים לעשות הכל עבור כולם באותה רמה. בפועל, מדובר במצב מאוד קשה, מכיוון שלרוב לגופים מומחים יהיה יתרון. הם צריכים לחשוב מחדש מה הם בונים ומה הם מציעים. זה יצטרך להיעשות במסגרת חשיבה חדשה על מה חשוב באמת, ועד כמה הם באמת טובים בו".

בנקים מכירים ויודעים לעבוד עם לקוחות. למה זה לא עובד בתחום התשלומים?
"תשלומים בבנקים זה משהו שמפוצל על פני כל הארגון. היחיד שיש לו ראייה כללית על התשלומים בבנק הוא המנכ"ל, אך המיקוד שלו לא נמצא בתחום התשלומים. יש צורך במיקוד ארגוני, ולפעמים זה נעשה באמצעות הכנסת התחום למיזם חיצוני. זו הסיבה שלבנקים יש דרך חשיבה מסורתית, ולכן הכל מאוד איטי שם", אומר דנקר. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא בנושא תשלומים "חוצי גבולות". "דרך הבנקים זה מאוד איטי, לא יעיל ויקר. לענף הפינטק (שירותים פיננסיים-טכנולוגיים) יש יתרון משמעותי. דרך אגב, כדאי לשים לב שפינטקים שצומחים מהר, מגיעים לנקודה בה הם מבקשים להפוך בעצמם לבנקים. למשל, פייפל, אימץ את הסטטוס הזה".

שת"פ עם פינטקים

האם הבנקים מאמצים מנטליות של פינטקים צומחים?
"המעבר מגוף גדול ויציב למשהו שמשתנה מהר הוא לא קל, ובנקים רבים נאבקים בשינויים. אם יש לך עסק גדול מדור קודם, איך תשנה אותו תוך כדי שמירה על מה שכבר קיים? אנחנו רואים כמה בנקים עושים זאת טוב יותר מהאחרים, והרבה מהיכולת להצליח נמצאת בפוקוס שאתה שם במקום בו אתה רוצה להיות חדשני. בנקים מחלקים את העלות היקרה על פני כל המרחב, אבל אם אתה מתמחה במקומות ספציפיים, שם אפשר להיות חדשני ויעיל".

המשמעות היא לא לתת שירותים לכל האוכלוסייה?
"יש שירותים שהבנקים לא מרוויחים מהם אבל הם מעניקים אותם. למשל, מיקוד בהעברות בינלאומיות משמעותו שאזורים מסוימים יושפעו יותר מאחרים. נגיד שאנשים רוצים לשלוח כסף למשפחה ברוסיה עשויים להיות מושפעים הרבה יותר מאנשים שרוצים לשלוח כסף לארה"ב". אם מדובר במצב לא רווחי, עולה השאלה האם החברה מוכנה לנתק את הצד הרוסי. 

אז איך זה יעבוד בעתיד?
"אני מאמין בשיתוף פעולה בין הבנק לבין פינטקים שמציעים את תחומים שהוא לא מתמחה בהם. במצב כזה הבנק לא יספק את השירות, אבל יפנה אותי למי שכן". עם זאת, דנקר מודע למורכבות ביישום המהלך: "הבעיה הגדולה היא שפעמים רבות הפינטקים נכנסים לשירותים מהם הבנקים לא מעוניינים להרפות או יש שירותים לא רווחיים לבנקים, שאליהם לא נכנסים פינטקים, כמו תחום המזומן". לדבריו: "יהיו שירותים שיתומחרו יותר גבוה כי הסובסידיות הצולבות בתוך הבנקים ייעלמו. מערכות התשלומים סבסדו שירותים אחרים. שרשרת הערך של הבנקאות ובתשלומים ספציפית בעצם מתפרקת ומתחברת מחדש".

קריפטו כתחליף. האמנם?

כאמור, אחד השינויים המרכזיים במציאות הדיגיטלית הוא צמיחת המטבעות הדיגיטליים. "הקריפטו הוא סיפור אחר לגמרי", מתעקש דנקר. "יש הלך רוח שאומר שהבלוקצ'יין (טכנולוגיה לביצוע פעילות עסקית מאובטחת) הוא פתרון להרבה מאוד בעיות. עם זאת, מי אמר שזה הפתרון הטוב ביותר לבעיות בעולם הבנקאות? צריך לשים לב שמטבעות קריפטוגרפיים הם פופולריים מאוד כנכס השקעה ולא כמנגנון תשלום. כמנגנון תשלום הוא בעייתי, ובעיקר סובל מתנודתיות. אם קניתי היום טאקו, ושילמתי עליו בביטקוין, יכול להיות שמחר יתברר שקניתי טאקו ב-300 שקל".

איך הבנקים ישתלבו בעולם הקריפטו?
"בשלב הראשון הם יעזרו ללקוחות להשקיע בקריפטו כנכס השקעה. השלב הבא יהיה הופעה של שני סוגים חדשים של מטבעות קריפטוגרפיים, שהם המטבעות היציבים - הסוג הראשון יהיה של הבנקים המרכזיים, הסוג השני יהיה מטבעות יציבים פרטיים". דנקר מכנה מצב זה כ"מרוץ חימוש" - "אם למדינה אחת יש מטבע דיגיטלי ולאחרת אין, היא מסתכנת בכך שהיא הופכת ללא רלוונטית וזה קריטי למסחר הבינלאומי. יש כאן ניסיון לשמור על שליטה".

הבנקים המרכזיים לא אוהבים את המטבעות היציבים הפרטיים
"מצב זה מאפשר לעשות עסקאות גדולות, בערכים אמינים לחלוטין, מבלי שתהיה להם יכולת לראות אותן, ומבחינתם זה יכול להוביל לבעיה ביציבות. אבל הם גדלים מהר מאוד. אם יהיו מטבעות יציבים פרטיים אמינים בהם ניתן לסחור ללא חיכוך במערכת הפיננסית, אז מדוע נבחר במטבע הדיגיטלי של הבנק המרכזי?". דנקר טוען שאנחנו חייבים להבין את ההשפעה של המטבעות הדיגיטליים על הבנקים: "מדברים על מתן אפשרות להחזיק במטבע הדיגיטלי של הבנק המרכזי. נניח שיגבילו אותו ל-3,000 יורו. אני עכשיו חושב על 400 מיליון אירופאים הולכים לבנק ומושכים 3,000 יורו לארנק הדיגיטלי שלהם במקום לשים אותם בבנק, זה משמעותי מאוד ליכולת הפעילות ומתן האשראי של הבנקים".

הביטקוין יחליף את הכסף כמו שאנחנו מכירים אותו היום?
"אני לא מאמין גדול באלטרנטיבה של מציאות מדומה לחיים האמיתיים. אם נסתכל על האבולוציה של ביטקוין, מדובר במטבע לא יציב. גם אם יש מדינות שכרגע המדיניות המוניטרית שלהן לא מצליחה, זה עדיין לא אומר שביטקוין הוא הפתרון. פעם הייתה דולריזציה של כלכלת מדינה, האם תהיה גם 'ביטקוניזציה'? לא יודע, אבל מקווה שלא נגיע למצב כזה. איך תלך למוכר הבננות בשוק ותסביר לו שהוא צריך לקבל כסף מהטלפון בשבריר ביטקוין עם ערך לא ברור?", אומר דנקר. "אם נסתכל אפילו על שיעורי האינפלציה של מערכת הכספים פיאט הבעייתיים, הם עדיין יציבים לעומת השינויים במטבעות הקריפטו. אם עושים מטבעות יציבים, אז גם ככה הם מושפעים מהאינפלציה בדולר. אם יש צורך לשנות את המדיניות בגלל אינפלציה, אז זה מה שצריך לעשות, לא להחליף את המטבעות".

אוליבייה דנקר

תפקיד: שותף בתאגיד הייעוץ האסטרטגי מקינזי, מנהל תחום הידע בנושא תשלומים; מייעץ ללקוחות בנושאים אלו ומנהל פרויקטים בתחום.
משהו נוסף: בעל תואר שני בהנדסה; כיום מתגורר בבריסל.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

איראן נחלה כישלון חרוץ בתקיפת ישראל, אך האם זה יבלום את הביקוש לכטב"מים שלה?

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30