גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפעת העופות: אלפי עגורים מתים בעמק החולה - "הפגיעה הקשה ביותר בחיות הבר מזה שנים"

הסברה היא כי שפעת עופות הגיעה לארץ עם עופות נודדים ביניהם עגורים ושקנאים, אך לא ניתן לקבוע בוודאות בשלב זה מי הגורם המפיץ ● עד כה נמצאו בכמה ביישובים בצפון הארץ מספר לולים הנוגעים בווירוס ● משרד החקלאות פועל לנטר את הלולים, לבודד אותם ולאחר מכן להשמיד את העופות ולפצות את החקלאים

עגור חולה בשפעת העופות באגמון החולה / צילום: גיא אילון - רשות הטבע והגנים
עגור חולה בשפעת העופות באגמון החולה / צילום: גיא אילון - רשות הטבע והגנים

שפעת העופות מתפשטת באגמון החולה וגובה קורבנות רבים: לפי רשות הטבע והגנים, בשל תפוצת שפעת העופות באזור הצפון, אלפי עופות מתו או נפגעו עד כה באגמון החולה, המשמש מרכז פעיל לנדידת מאות מינים ועשרות אלפי עופות וציפורים מדי שנה.

באזור נמצאו גם לולי תרנגולות נגועים, ובמשרד החקלאות עדיין בודקים את היקף התופעה. לפי משרד החקלאות עד כה,בשלושת הימים האחרונים 27 לולים הושמדו, ובעלי חיים ב-33 לולים נוספים עומדים כעת בפני המתה. נכון לשעה זו, 244 אלף מטילות יומתו ב-60 לולים. בנוסף, נבדקת יחידה נפרדת של 320 אלף מטילות לגביה יש חשד להדבקה.

ברשות הטבע והגנים טוענים כי מדובר ב"אירוע הפגיעה הקשה ביותר בחיות בר מזה שנים". הסברה היא כי שפעת עופות הגיעה לארץ עם עופות נודדים ביניהם עגורים ושקנאים, אך לא ניתן לקבוע בוודאות בשלב זה מי הגורם המפיץ.

זן שפעת העופות שזוהה בעמק החולה ובמשקים באזור (H5N1), עלול לגרום במקרים חריגים לתחלואה גם בקרב בני אדם, ולכן בהחלטה משותפת עם משרד הבריאות והחקלאות, תיסגר שמורת החולה ממחר ועד ל-28 בדצמבר, במטרה למנוע חשיפה של המבקרים לסיכונים.

גורמי המקצוע במשרדי החקלאות והגנת הסביבה, פועלים בשיתוף עם רשות הטבע והגנים על מנת לעצור את שרשרת ההדבקה, ולמנוע את המשך ההתפרצות שמסכנת את המערכות הטבעיות בצפון ישראל ואת הפגיעה הקשה בחיות הבר.

היקפי הדבקה חריגים

שפעת העופות תועדה בישראל לראשונה ב-2006 בדרום הארץ, ומאז הופיעה כל מספר שנים באזורים אחרים, תוך הבנה שההדבקות הגיעה מעופות נודדים. ואולם, כעת מדובר בהיקפי הדבקה חריגים מאוד, שאנשי המקצוע לא זוכרים כמותם.

בתוך ימים בודדים, מתו כ-1,800 עגורים באזור האגם לפחות, כאשר חלק גדול מהפגרים נמצאים בתוך גוף המים. אנשי המקצוע באזור מספרים כי בשטח האגמון פזורות גופות רבות של עגורים, וכי מטבע הדברים - בעלי חיים נוספים המתגוררים באזור, מצויים בסיכון גובר. במהלך ימים אלה תועדו עגורים חולים וחלשים רבים שהגיעו לתחומי ישובים ולקרבת אנשים.

בראשית דצמבר 2021, תועדו בעמק החולה כ-40 אלף עגורים בריאים. מוות המוני של אלפים מהם, עלול לפגוע גם במערכת האקולוגית באזור. לפי בדיקת מדגמית של פרופ' רן נתן בקרב עגורים הנושאים משדר, ייתכן כי אחוזים ניכרים מהאוכלוסייה שנמצאת בעמק החולה צפויים להידבק במחלה ולמות.

הצפיפות הרבה של הפרטים באזורי האכלה, והלינה בתוך האגמון, תורמת להעברה מהירה של המחלה. מנגד, נראה שעקב החולשה של העגורים, מיעוטם עוברים לחבלי ארץ אחרים, אם כי הדבר אפשרי.

גיא אילון, מנהל מחוז צפון של רשות הטבע והגנים, מספר על המראות והתחושות הקשות בשטח: "העגורים הם עוף משפחתי הנודד בצוותא כמשפחה, זוג הורים בוגר אשר אליהם מצטרף הגוזל המתבגר שלהם שזו הנדידה הראשונה, וכן מצטרפים לא פעם גם עגורים צעירים משנים קודמות. הנדידה המשפחתית מלמדת את הצעירים את רזי הנדידה ועוזרת להם לצלוח בעיקר בשנה הראשונה את האתגרים הקשים. בעמק החולה רואים בכל מקום את משפחות העגורים רועות בשטחים הפתוחים. זוג הורים בוגר וצעיר או שניים שמתלווים אליהם. אחד הדברים הבולטים כעת בשיא שפעת העופות, זה הימצאות של עגורים צעירים רבים אשר הוריהם מתו מהשפעת, כשהם בודדים וחסרי הכוונה, וככל הנראה הם לא ישרדו, על אף שלא נדבקו בשפעת".

מצב אקוטי למערכת האקולוגית

כיצד תושפע המערכת האקולוגית באזור מהאירוע אותו מתארים אנשי רשות הטבע והגנים כדרמטי וגדול ביותר בזירת חיות הבר בארץ? "יש כאן מצב אקוטי", אומר ד"ר עמית דולב, אקולוג במחוז צפון ברשות הטבע והגנים. "כמות גדולה מאוד נפגעה וצפויה עוד להיפגע בשל צפיפות האוכלוסייה - עשרות אלפי פריטים בעמק קטן יחסית. כאן, עולה השאלה מה יקרה הלאה. האם עופות נודדים נוספים יפגעו, והאם המחלה תעבור לאזורים אחרים בארץ.

"כרגע ממשיכים עם פרויקט ההאכלה בעמק החולה כדי לא לעודד מעבר לאזורים אחרים. הווירוס הזה, שהוא וירוס נשימתי, הוא עובר בלשלשת. עופות דורסים ויונקים יכולים לאכול את הפגרים ולהידבק. ואז, אנחנו מדברים על התפשטות בקרב בעלי חיים אחרים כמו חתולי ביצות - טורף נדיר בארץ הנמצא בעמק. כך גם לוטרות, גיריות וחזירים. כרגע אין לנו עדויות בעניין. מעבר לכל זה, אין לנו מושג איך זה משפיע על גוף המים עצמו מבחינת האם הווירוס שורד במים, עד כמה הוא נמהל ואיך זה משפיע הלאה. יש המון אי ודאות. גם לאסוף את החיה הפגועה, זה עסק מורכב מאוד. פגיעה כזו באוכלוסיית חיות הבר, אנחנו לא מכירים".

מחלה קטלנית שעוברת במהירות בלולים

שפעת העופות היא מחלה נגיפית התוקפת עופות. הנגיף מועבר ע"י מגע בעופות נגועים או בהפרשות שלהם. עופות נודדים מוכרים כווקטור להעברת המחלה לאזורים שונים בנדידתם. אחד הקונפליקטים עם מערכת חקלאית הוא הידבקות של לולי תרנגולות ותרנגולות הודו. זוהי מחלה קטלנית, ובגלל הצפיפות הרבה בלולים, המחלה מועברת בקצב מהיר וגורמת לתמותה רבה.

הזן הנמצא כעת בישראל(H5N1) מוגדר כזן אלים, המסוגל במקרים חריגים מאוד להדביק בני אדם. המהלך הקליני של שפעת עונתית יכול להתבטא במגוון תסמינים קליניים, החל ממחלה קלה ועד למחלה קשה הכוללת דלקת ריאות נגיפית ראשונית, התקדמות מהירה לאי ספיקה נשימתית, פגיעה רב מערכתית ותמותה של עד כ-60%, כך לפי משרד הבריאות.

במהלך היום, עלה חשש לחשיפה של 20 תלמידים מחצור הגלילית לשפעת העופות. ילדי כיתה שביקרה באגמון ביום ראשון, ליטפו עגור שהתברר כחולה. התלמידים נמצאים במעקב לשכת הבריאות צפת, ועד כה לא דווח על כל סימני מחלה - כך לפי משרד הבריאות. הדבקה אנושית הינה עניין נדיר, אך לשם משנה זהירות, אדם שנחשף לבעל חיים חולה, מקבל טיפול מניעתי בכדורים, וכך גם במקרה המדובר.

עגורים נגועים, נמצאו גם בקריית שמונה הסמוכה, וכידוע, שפעת העופות מתפשטת גם במשקים באזור. לפי מכתב של משרד הבריאות לרופאי המחוזות ולמנהלי בתי החולים ברחבי הארץ, בתקופה האחרונה ישנה תמותה מוגברת של עופות בר והדבקה בעופות משק בשפעת העופות, במחוז הצפון אך גם במחוזות חיפה ואשקלון. אף שהמחלה יכולה להדביק בני אדם במקרים נדירים וכך גם הדבקה מאדם לאדם אינה שכיחה כלל, הונחו הרופאים לבצע בדיקות במידה והם נתקלים במקרה המעורר חשד.

במושב נאות גולן הסמוך לכנרת, התגלתה שפעת העופות בלול שבו כ-17 אלף תרנגולי הודו. במשרד החקלאות בודדו את החווה, והחלו בפעולות הכנה לטיפול במוקד ההתפרצות - השמדה של כלל הלול, ופיצוי החקלאים.

בתחילת השבוע התגלה מקרה שפעת עופות גם במרגליות (224 אלף תרנגולות מטילות), ומאז מתבצע ניטור בכל החוות והלולים שבאזור. לולי מרגליות, משווקים לפי משרד הבריאות 6 מיליון ביצים בחודש בשוק המקומי (מתוך 200 מילין ביצים שנצרכות בחודש בישראל). לאחרונה, זוהתה שפעת העופות גם בכפר ברוך, בקיבוץ עין צורים, באביגדור, במעיין צבי ובנהלל.

משרד הבריאות מחדד את ההנחיות השגרתיות טרם צריכת מוצרי בשר עוף וביצים: הציבור נדרש להקפיד על רכישה במקומות מוסדרים בלבד וביצים חתומות בחותמת פיקוח. יש להקפיד על בישול יסודי של ביצים ובשר עוף, שמירה על היגיינה ושטיפת הידיים לאחר מגע עם הבשר או הביצים והפרדה בין המזון מן החי טרם בישולו למזונות אחרים.

ברשות הטבע והגנים מציינים כי במקרה והציבור מזהה בשטח מיני עופות פגועים או מתים יש להימנע מכל מגע עימם ועם הפרשותיהם, ולדווח על כך מיד למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639*.

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20