גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה לכניסת התקן החשבונאי החדש: חברות הביטוח והפיננסים בכוננות

התקן הבינלאומי IFRS 17 ישנה מקצה לקצה את ההתנהלות החשבונאית, הפיננסית והעסקית של חברות הביטוח וגופי הפנסיה ● התקן יחייב בין היתר הפרדה בין רווח מפעילות הביטוח ובין רווח מהשקעות, ויאפשר השוואה בין חברות לטובת משקיעים ● האקטואר דניאל ישראלי: "החברות יצטרכו להפעיל מבחנים לצירוף לקוחות או הפרדה של פוליסות"

עוד שנה ליישום התקן החשבונאי שמכניס לכוננות את חברות הביטוח והפיננסים / אילוסטרציה: Shutterstock
עוד שנה ליישום התקן החשבונאי שמכניס לכוננות את חברות הביטוח והפיננסים / אילוסטרציה: Shutterstock

עוד בטרם תסתיים שנת העסקים 2021 חברות הביטוח וגופי הפנסיה כבר נושאים עיניהם למפת הדרכים שיצרה רשות שוק ההון להחלת תקן 17 IFRS - דירקטיבה חשבונאית בינלאומית למדידת חוזי הביטוח (פוליסות). התקן צפוי להיכנס לתוקף כבר ביחס לפוליסות ביטוח מינואר 2023, לרבות השוואת מדידת הפוליסות לשנת 2022.

התקן יצטרף למשטר כושר פירעון ההון סולבנסי 2 לניהול הסיכון של חברות הביטוח וגופי הפנסיה, ובכך תושלם המציאות העסקית החדשה בתעשיית הביטוח והפיננסים בישראל. בעוד שהסולבנסי נועד להבטיח את יכולת הפירעון של החברות גם בעוד עשורים מהיום, לתקן ה-IFRS מספר השפעות מרכזיות אחרות, בהן: תיעדוף רווחיות ארוכת-טווח על פני תוצאות עסקיות קצרות-טווח, הפרדה ברורה בדוח הרווח וההפסד של החברות בין הרווח החיתומי מפוליסות הביטוח ובין הרווח מעולם ההשקעות וכן יכולת ניתוח והשוואה טובה יותר לאנליסטים ולמשקיעים ביחס לביצועי החברות בישראל ובעולם.

 

לדברי דניאל ישראלי, אקטואר מוסמך F.IL.A.A, חבר הוועד המנהל באגודת האקטוארים בישראל והאקטואר הראשי של חברת הביטוח איילון , "לא פחות מ-20 שנה לקח לגבש תקן זה על-ידי צוותים מהתעשייה העולמית, ולראשונה הוא מאפשר יכולת השוואתיות בין מדינות ובין מוצרים דומים, ולכן יגביר את השקיפות וההשוואתיות".

התייחסות למספר כיסויים כפוליסה אחת

על פי התקן ייקבעו עקרונות חדשים להגדרה ולמדידה של חוזי הביטוח בין חברת הביטוח ובין המבוטח. כך למשל, בצירוף ובהפרדה של מרכיבים בפוליסות. ישראלי מסביר: "ניקח לדוגמה פוליסת בריאות, שבה קיים כיסוי בסיסי לתרופות שאינן בסל הבריאות והשתלות, נוסף על הרחבה של כתב שירות לכיסוי אמבולטורי. מבחינת התקן מדובר בפוליסת ביטוח אחת, וחישובה יהיה בהתאם, כך שאם המבוטח מבטל את כיסוי התרופות הרי גם כתב השירות יתבטל. ביחס לרפורמה המוצעת בביטוחי הבריאות, שעליה הכריז לאחרונה רשות שוק ההון, בנוגע לפוליסת בסיס ולרכישת הרחבה ללא התניה בפוליסה הבסיסית הנרכשת בחברה מסוימת, לפי התקן תידרש הפרדה בהתייחסות למוצרים ייעודיים בעל אופי מסוים ומתן האפשרות להשוות ביניהם".

עיקרון דומה ניתן יהיה לראות גם במוצרי ביטוח אחרים, כמו פוליסה לבתי עסק, הכוללת מספר כיסויים בגין רכוש וחבויות, שייתכן ומופקות ללקוח כפוליסות נפרדות לרכוש ולחבויות. ישראלי: "בניגוד לאופן ההתייחסות עד כה, לפי התקן החדש נתייחס לפוליסות הללו כאל פוליסה אחת, היות שהחברה לא מוכרת ללקוח כיסוי בודד, אלא חבילת כיסויים. המשמעות: החברות יצטרכו למפות ולזהות את כל פוליסות הביטוח, ולהפעיל מבחנים ושיקול דעת בקבלת החלטות בדבר צירוף לקוחות או הפרדה של פוליסות".

בתוך כך, לאחר הגדרת הפוליסות יעברו החברות לנהל במשותף פוליסות בעלות סיכון דומה, ולחשבן כקבוצות רווח או הפסד נפרדות על פי תחומי הביטוח השונים - ביטוח כללי, ביטוח בריאות וביטוח חיים. "משכך", טוען ישראלי, "תהיה חשיבות רבה בקביעת הקבוצות, הואיל שהפסדים יוכרו מיידית בדוחות החברות, בעוד שהרווח ייפרס לאורך שנים ברמת כל קבוצת סיכוני ביטוח. מרגע שתקבענה את קבוצות פוליסות הביטוח, תידרשנה החברות גם להוסיף ולכלול את כל תזרימי המזומנים של כל פוליסה לאורך התקופה המוגדרת בתקן כ'גבול חוזה הביטוח'".

כך לדוגמה, בפוליסת בריאות קבוצתית, שבה למבוטח בפוליסה עם רצף ביטוחי האפשרות לרכוש פוליסת פרט ללא חיתום ותקופת אכשרה בתנאים מסוימים. "קיומה של אפשרות זו יוצרת זכויות למבוטח ומחויבויות לחברת הביטוח, שכן לפי עקרונות התקן יהיה 'גבול החוזה' מועד סיום תוקפה או אי-חידושה של פוליסת הפרט. לכן, גם כאן החברות תידרשנה לבצע בחינה בכל קבוצות פוליסות הביטוח ולהתאים את התזרימים בהתאם לגבולות הפוליסות השונות", אומר ישראלי.

השפעה משמעותית יותר על פוליסות החיים והבריאות

בעקבות מורכבות התקן, הצפי הוא ליצירת מודל מדידה עיקרי אשר ייתן לחברות הביטוח תמונת מצב שוטפת ועדכנית של פרמיות הביטוח הצפויות בניכוי תביעות והוצאות, ובהתאמה לסיכון ולערך הזמן בפוליסה. הוא יתבסס על תחזיות ומחקרים אקטואריים בנוגע להנחות עדכניות עתידיות בכל פוליסה, כגון ביטולים, תמותה, תחלואה, פדיון, סילוק, שיעורי מימוש גמלה וכדומה.

הנחות אלו יתבצעו באמצעות גישות לחישוב מרווחי הסיכון, שבבסיסן קו מוביל אחד: המחיר שחברת ביטוח תשלם כדי שתסכים לקחת על עצמה את ההתחייבות, הנושאת עימה מידה של אי-ודאות לגבי הסכום והעיתוי של תזרימי המזומנים הנובעים מפוליסת הביטוח. לכן, מטבע הדברים השפעת התקן תהיה משמעותית יותר בפוליסות ארוכות-טווח בתחומי ביטוח החיים והבריאות, אולם גם בפוליסות ביטוח כללי, שברובן הינן עד שנה, קיימות מורכבויות וסוגיות לא מבוטלות.

 

ישראלי אומר: "לאחר החלת 17 IFRS, מה שהיה הוא לא מה שיהיה. אנו למעשה לקראת שינוי מקצה לקצה בהתנהלות החשבונאית, הפיננסית והעסקית של כל חברת ביטוח או גוף פנסיה, בסביבה מורכבת מאוד, המושפעת מהתחרות העזה בשוק, מרגולציה אקטיבית וממשתנים מאקרו-כלכליים מאתגרים. לכן, בכירי חברות הביטוח והאקטוארים עומלים כבר בימים אלה על הטמעת התקן, הנושא עימו השלכות מהותיות, שיובילו ליצירת מציאות אקו-סיסטם חדשה בתעשייה".

עוד הוא מוסיף ומציין, כי "בשינוי זה לאקטוארים תפקיד מרכזי בפיתוח מודלים מתאימים, לרבות ניהול מידע בכלים מתקדמים כדוגמת ביג דאטה ואנליטיקה עסקית, חישובי מרווחי הסיכון ואף מעבר לכך: יישום התקן ירחיב את תחומי האחריות של האקטוארים בחברות הביטוח ובגופי הפנסיה. תחומים אלו ישלבו בין עריכת הדוחות הכספיים של הגופים המוסדיים וחישוב ההון הנדרש כנגד ההתחייבויות שלהם ובין פעילותם העסקית השוטפת לצורך עמידה ביעדיהם הכספיים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?