גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עכשיו זה המאני-טיים: איך תגיע ישראל לחגיגות ה-100

כן, ב-2048 ישראל תהיה יותר צפופה, פקוקה, מבוגרת ● אבל לא הכל שחור: חוקרים, יזמים ומקבלי החלטות שהופיעו השבוע בוועידת ישראל לעסקים הציגו לא מעט הזדמנוית שמחכות בדרך ופתרונות שיאפשרו לנו להגיע מוכנים יותר ● על דבר אחד כולם מסכימים - חייבים להתחיל לתכנן ולבצע כבר היום

ישראל בת 100 / איור: גיל ג'יבלי
ישראל בת 100 / איור: גיל ג'יבלי

בוועידת ישראל לעסקים שנערכה השבוע, הציגו חוקרים, יזמים ומקבלי החלטות את תחזיותיהם לגבי ישראל בשנתה ה-100. היום כבר לא מדובר ב"טווח הארוך" הערטילאי, אלא בתאריך ברור ומוחשי בעוד פחות מ-27 שנים. זו המציאות שמי שנולדו בעשור האחרון יחיו בה כאנשים בוגרים. לא הכל יהיה שחור, ובנוסף לאתגרים הרבים יהיו גם הזדמנויות ניכרות - אך אלו תלויות מאוד בפעולותינו היום. אחת התמות המרכזיות של הכנס היא שמתוך אחריות כלפיהם - צריך לחשוב כבר מעכשיו איך המציאות הזאת תיראה וכיצד יש להיערך.

איזו מדינה תהיה לנו ב-2048, כמה אנשים יחיו כאן ובאיזה חלקים ברחבי הארץ, כמה בעייתית תהיה התנועה בכבישים, ומהם האתגרים המרכזיים שבהם, כאמור, רצוי להתחיל כבר עכשיו לטפל.

דמוגרפיה: מדינה קטנה שתצטופף במרכז

השינוי הבולט והברור ביותר הוא הדמוגרפי: בעוד רוב המערב (ואף רבות ממדינות אסיה) כבר ירדו מזמן מתחת לסף שימור האוכלוסייה של 2.1 ילדים לאישה - הישראלית הממוצעת יולדת כ-3 ילדים. לא רק זה, אלא שנתון זה שומר על יציבות כבר מעל 30 שנה. המשמעות העתידית: האוכלוסייה צפויה להמשיך לגדול - מ-9.4 מיליון איש נכון להיום, ל-17 מיליון איש ב-2048.

אזור המרכז (מחוזות ת"א, מרכז וירושלים) צפוי לצמוח מ-6.5 מיליון אנשים היום ל-12 מיליון. הצפון צפוי לגדול בקצב איטי יותר, מ-1.5 מיליון איש היום ל-2.4 מיליון ב-2048. לגבי הנגב - זו שאלה של הגדרה. בעוד תנועת "אור" הציגה בכנס נתונים שמחשיבים את מערב הנגב (נפת אשקלון) כחלק מאזור המרכז, משרד האוצר ראה את אותו האזור בדיוק כחלק מאזור הדרום. זה יצר פער של מיליון איש בהצגה של אותם הנתונים.

האם נפת אשקלון היא דרום או מרכז? זו שאלה פרקטית - האם מי שגר במערב הנגב יזכה לגישה קלה למרכזי התעסוקה בגוש דן, למשל באמצעות רכבות מהירות, או שיוכוון למרכזי התעסוקה של באר שבע והסביבה? התשובה אינה ברורה מאליה. ככה או ככה, זו החלטה אסטרטגית שצריך לקבל כבר עכשיו, ולהתחיל לתעדף את תשתיות התחבורה הרלוונטיות בהתאם לחזון שייקבע.

הרכב האוכלוסייה: שאלת הפריון בחברה החרדית

היסטורית, אוכלוסיית החברה הערבית בישראל היא ברוכת-ילדים, אולם היא מסתנכרנת עם המגמה העולמית של צמצום בשיעור הילודה ומתכנסת לעבר הממוצע הכלל-ישראלי. לכן, שיעור האוכלוסייה הערבית בישראל (לא כולל הפלסטינים בגדה, כמובן) יעמוד ב-2048 על 21% מהאוכלוסייה, בדיוק כמו היום.

השינוי הניכר ביותר צפוי להיות בחברה החרדית, שכיום הממוצע בה עומד על ילודה של כ-7 ילדים לאישה. בהינתן שלא יהיה שינוי תרבותי גדול ומהיר בחברה החרדית ב-27 השנים הקרובות, שיעור החברה החרדית מהאוכלוסייה צפוי לעלות מ-13% ל-23% - כמעט רבע מכלל ישראל.

בהתחשב בשיעורי הפריון הנמוכים של חרדים בישראל, נתונים אלו עלולים לגרור לתרחיש בעייתי ברמה הכלכלית. אך זה לא חייב להיות כך: מנכ"ל האוצר רם בלינקוב הציב בכנס יעדים להגדלת שיעור התעסוקה של גברים חרדים ב-25%, מה שיביא אותם עד כדי נגיעה משיעור התעסוקה בישראל, שנחשב גבוה ביחס לעולם - 66%. מאז 2003, שיעור התעסוקה של גברים חרדים זינק משמעותית, אך נבלם בשנים האחרונות. הורדת גיל הפטור ל-21, יחד עם תוכניות הכשרה מקצועית וצמצום תשלומי הרווחה - תוכל על פי האוצר לשבור את הקפאון של השנים האחרונות ולהשיב את המגמה לעלייה.

בחברה הערבית מגמות התעסוקה מעורבות: 40% מהנשים הערביות מועסקות, ובכך הן עוקפות בשנתיים את היעד הממשלתי מלפני עשור - תוך כדי משבר הקורונה. אך אצל הגברים הערבים המגמה הפוכה, ושיעור התעסוקה שלהם ירד מ-80% (מעל הממוצע הישראלי) ב-2017, ל-73% כיום. זאת בשל משבר הקורונה, וכניסת עובדים פלסטינים וזרים רבים לענף הבנייה. עם זאת, ייתכן וזהו משבר זמני, שמהווה חלק מ"הגמילה" של גברים ערבים בישראל מהתלות בענף הבנייה לצורכי פרנסה.

ההכנסה הממוצעת למשק בית בישובים ערביים זינק ב-15 השנים האחרונות ב-134% ריאלית, מה שמבטא שינויים מבניים באופי התעסוקה - כולל חלוקה שוויונית יותר בנטל העבודה בין גברים לנשים. עם זאת, הפער עדיין גדול מאוד ויידרש מאמץ ומדיניות נכונה כדי לסגור אותו.

ישראל מתבגרת: להכין את מערכת הבריאות

אתגר נוסף הוא העלייה בשיעור האוכלוסייה המבוגרת בישראל: נכון ל-2019, 11.9% בלבד מהאוכלוסייה בישראל הם בני 65 ומעלה, שיעור שנחשב נמוך ביחס למערב. אך עד 2048, שיעור זה צפוי לעלות ל-15.4% ולהמשיך לעלות ככל שיעבור הזמן.

שינוי דמוגרפי זה בהרכב הגילאים יוביל לנטל נוסף על מערכת הרפואה בישראל. למרות התקציבים האדירים שהושקעו בה בעשור האחרון, שיעור הרופאים והאחיות לנפש במצב רע ביחס למערב וצפוי להידרדר עוד. נדרש שינוי גדול באופי וקצב הכשרת הצוות הרפואי בישראל כדי להביאו למצב הרצוי ב-2048, ורצוי להתחיל בשינוי כבר מעכשיו - זמן הכשרת רופא לא מאפשר התנהלות של "כיבוי שריפות" ומחייב תכנון ארוך טווח.

 

צמצום ההוצאה הצבאית: לנתב את הכסף שיתפנה

משרד האוצר צופה צמיחה גבוהה בשנים הקרובות, ואחד הדברים שיתרמו לכך הוא צמצום ההוצאה הצבאית. לפני 27 שנים, בשנת 1994, ישראל הוציאה 7.3% מהתוצר השנתי שלה על ביטחון, ועד 2021 שיעור זה הצטמצם ל-4.3% בלבד. הוצאות הביטחון כמובן גדלו בזמן הזה, אך הכלכלה צמחה בקצב מהיר עוד יותר.

אפילו אם ימשיך שיעור הירידה האיטי של העשור האחרון, אנחנו צפויים להגיע ל-3.2% הוצאות ביטחון מהתוצר ב-2048. הכסף שיתפנה יאפשר להשקיע עוד בתשתיות, מנועי צמיחה והורדת נטל המס.

מנכ"ל האוצר בלינקוב ציין בכנס שני מהלכים נוספים שיסייעו להוריד נטל עודף מתקציב המדינה: העלאת גיל הפרישה לנשים, ושינוי מודל אגרות החוב המיועדות. הוא ציין גם שני מנועי צמיחה שיסייעו להעלות את רמת החיים: חשיפת המשק לייבוא ורפורמה בתקינה, והקמת המטרו וניהול ביקושים בתחבורה. כך, טוענים באוצר, נוכל להביא לצמיחה מהירה ולהיכנס עד 2048 לרשימת 20 המדינות עם התוצר הגבוה לנפש ב-OECD. כיום מדורגת ישראל במקום ה-24.

תחבורה: צרה ענקית שמחייבת תכנון חכם

האתגר אולי הגדול ביותר במבט קדימה הוא התחבורה. על פי דו"ח ארגון "צפוף", בתרחיש ריאלי נגיע מ-180 רכבים לק"מ כביש ב-2020, ל-480 רכבים לק"מ כביש ב-2050. רק מעט מתחת למומבאי, שידועה בפקקי-הענק שבה.

בתקציב 2021-2022 השקיעה המדינה 28 מיליארד שקל בשנה בפיתוח התחבורה הציבורית - הכפלה ביחס לתקציב האחרון. אך להשקיע כסף זה לא מספיק, ונדרש גם תכנון חכם של מערכי הסעת ההמונים וביצוע מהיר תוך שיתוף פעולה של כלל הגורמים.
ישראל בת 100 יכולה להיות מקום מצוין לחיות בו, מעצמה כלכלית וטכנולוגית שמשלבת את האוכלוסיות השונות בה. אלא שהאחריות לכך לא מוטלת על ישראל ב-2048, אלא על ישראל 2021. כדי להביא אותנו שם נדרשים כבר היום תכנון, חזון, ויכולת ביצוע שחורגת מגבולות הקדנציה הקרובה. עכשיו זה ה"מאני-טיים". 

גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים ובחסות תנועת אור, הפניקס, פרופימקס, אמדוקס, שטראוס, אזורים, HOT וסופר-פארם. ובהשתתפות: מקורות, חברת חשמל, נמל אשדוד, עיריית תל אביב ורשות החדשנות

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים