גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות התחרות יוצאת נגד המונופול הממשלתי הגדול בתחום המים

בהמשך לצעדים האחרונים של הרשות, כעת היא צוללת גם למשק המים ומותחת ביקורת בנוגע לעלויות הגבוהות ולקצב העבודה ● מקורות: יש לקבוע סטנדרטים לפרויקטים למגזר החקלאי ולציבור הרחב - מה שיוביל להורדת העלות וקיצור משך זמן הביצוע

מנכ''ל מקורות הפורש, אלי כהן / צילום: אוראל כהן
מנכ''ל מקורות הפורש, אלי כהן / צילום: אוראל כהן

דוח עדכני של רשות התחרות שהגיע לידי גלובס נכנס לעובי הקורה בסכסוך המתמשך בין חברת המים הממשלתית מקורות, לבין הרגולטור שלה רשות המים, המבקשת להעביר פרויקטים של המדינה לאגודות מים פרטיות. הסקירה של רשות התחרות מותחת ביקורת על קצב ביצוע הפרויקטים של מקורות והעלויות הגבוהות שלהם, אבל גם מעלה תהיות על פעילות האגודות ועל כלל הרגולציה במשק המים.

תחת הכותרת של "גיוון וחלופות במשק המים", כתבה רשות התחרות: "חברת מקורות מאופיינת בביצוע פרויקטים בעלות גבוהה יותר ובקצב איטי יותר (לעומת אגודות מים פרטיות - א.ד), באופן שפוגע הן בצרכני הפרויקט עצמו והן בכלל צרכני המים בישראל, ולדעת רשות התחרות נדרש להגביר משמעותית את התחרות העומדת בפני החברה בביצוע פרויקטים במשק המים".

"ניתן לראות פער גדול בעלויות הקמת מאגרי מים", נכתב כדוגמה. "למשל, מאגר של 300 אלף מ"ק נבנה עבור מקורות בעלות מוערכת של כ-25 מיליון שקל, בעוד שאותו מתכנן ביצע הקמת מאגר בנפח דומה עבור אגודת מים בעלות מוערכת של כ-9 מיליון שקל".

 

החיסכון הצפוי: 300 מיליון שקל

במקטע הולכת המים הארצית מוסכם על כולם שכיום מקורות היא "מונופול טבעי". אולם ברשות המים שואפים להפחית את עלויות ביצוע הפרויקטים במקטע ההובלה האזורית למים לחקלאות ב-10%, באמצעות יצירת תחרות בין מקורות לתאגידי המים. אם יגיעו ליעד של אותם 10%, המהלך עשוי לחסוך למדינה כ-300 מיליון שקל בשנים הקרובות.

אלא שגם ברשות המים מבינים שהיכולת ליצור תחרות מול מונופול המים הארצי היא מוגבלת ושאגודות מים מקומיות לא יכולות להחליף את מקורות באופן מוחלט. לכן, ברשות שואפים בראש ובראשונה ליצור "אפקט של תחרות". כלומר, פרויקטים שיבצעו האגודות הפרטיות במחירים זולים ובקצב ביצוע מהיר, ישמשו כמנוף להפעלת לחצים על מקורות בפרויקטים שהיא מבצעת.

מנגד, מבחינת מקורות, הדוח של רשות התחרות מצדיק את מה שטענו בחברה הממשלתית לאורך כל הדרך: הפרויקטים של מקורות יקרים, בין השאר בגלל האופן שבו הרגולטור מתמחר את העלויות במשק המים, בגלל שמקורות מחויבת לאיכות מים גבוהה, ומאחר שהיא מחויבת במכרזים על כל הוצאה שהיא עושה, בניגוד לאגודות המים הפרטיות.

"כאגודה, אנחנו לא חייבים בחוק המכרזים וזה יתרון אדיר", מובאת בדוח של רשות התחרות תרשומת שיחה עם אגודת מים. "אנחנו מתמחרים ועושים ‘מסחר סוסים’, אנחנו משיגים מחירים שהם זולים ב-40% מהמחירים של מקורות". בציטוט זה מסתמנת גם בעיה ביכולת הפיקוח של רשות המים על אגודות המים. גם אם אותו "מסחר סוסים" מביא להוזלת מחירים, ישנה בעייתיות בכך שכספי ציבור משולמים ללא מכרזים וללא בקרה מספקת. ברשות המים מודעים לבעיה ובוחנים דרכים "למכרז" את השוק.

מודל שלא מעודד התייעלות

בניסיון להסביר את פערי העלויות, ברשות התחרות קבעו: "הסיבה המרכזית לחוסר יעילותה של מקורות נעוצה במערך התמריצים החל על החברה: היא אינה חשופה ללחצים תחרותיים בעת הקצאת הפרויקטים על ידי רשות המים, כאשר מנגנון ההכרה בעלויותיה אינו מעודד התייעלות. בהתאם לכך, מקורות נבחרת לבצע פרויקטים גם אם היא יקרה וקצב הביצוע שלה איטי ביחס לגורמים אחרים, ובפרט אגודות מים. כפי שכבר נקבע בדוח ועדת בלינקוב משנת 2014, ההכרה בהשקעות הפיתוח של מקורות נעשית לפי הסכום שאושר לה על ידי רשות המים לפני הביצוע או לפי עלות ההקמה בפועל, לפי הנמוך מבניהם. מודל הכרה זה מהווה למעשה הכרה לפי עלות אשר אינו מעודד הפחתת עלויות או התייעלות באופן כללי. לחברת מקורות מוכרת תשואה על הון בשיעור של 5.5%, מה שיוצר תמריץ להגדיל את ההון על ידי ביצוע השקעות ופרויקטים נוספים".

את הבדיקה הכינו ברשות התחרות בעקבות פנייה מטעם רשות המים, בנוגע למציאת דרכים לקידום התחרות בפיתוח ענף המים, ובפרט בכל הנוגע לפרויקטים של תשתיות לאספקת מים לחקלאות. באופן ספציפי, רשות המים ביקשה את התייחסות רשות התחרות בקשר לפרויקטים לאספקת מים בצפון המדינה באזורים המנותקים מהמערכת הארצית. ברשות המים מבקשים להעביר מידי מקורות מיזמי ענק בהיקף מאות מיליוני שקלים לחיבור האזורים המנותקים, בגליל המזרחי, בעמק הירדן ובבקעה, למערכת המים הארצית. כוונת הרשות היא להעביר את הפרויקטים אל אגודות המים הפרטיות, השייכות בעיקר למושבים ולקיבוצים באזור.

הפנייה של רשות המים והדוח של רשות התחרות התפרסם, ככל הנראה, בתזמון שאינו מקרי: בחודש הבא ידון בג"ץ בעתירה שהגישה מקורות בנושא נגד רשות המים, בטענה שהחברה הממשלתית הודרה מהפרויקט.

דוח רשות התחרות מספק במידה מסוימת רוח גבית לעמדת רשות המים לקראת הדיון בבג"ץ: "הליכים תחרותיים עשויים להיות רלוונטיים במיוחד בפרויקטים הנוגעים בעיקר לצריכה חקלאית, לאור קיומן של אגודות מים פרטיות להן יש אינטרס, תמריץ ויכולת להתמודד על הליכים תחרותיים אלו. לצד האמור, הליכים תחרותיים יכולים להיות רלוונטיים גם בפרויקטים סגורים המתממשקים בקלות לתשתיות הקיימות, גם אם אינם נוגעים בהכרח לצריכה חקלאית. באמצעות קיום הליכים תחרותיים אלו רשות המים תוכל להגיע לתוצאות טובות יותר בהיבטי עלויות וזמני ביצוע מאשר מקורות שכן היא תעמיד אלטרנטיבה תחרותית לפרויקטים המוצעים על ידי מקורות".

"אנשים שרק יודעים להגיד לא"

ברשות התחרות הוסיפו בנוגע לפרויקטים שבמחלוקת: "ההמלצות רלוונטיות גם לפרויקטים הנידונים בימים אלו ברשות המים בקשר לאספקת מים בצפון באזורים המנותקים מהמערכת הארצית. הליכים תחרותיים או הגדלת המגוון ויצירת אמות מידה צפויים להביא למקסום התועלת, באמצעות חיסכון של כסף וזמן".

בנוגע לקצב הביצוע של מקורות, נאמרו במסגרות השיחות של אנשי רשות החברות עם אגודות מים מספר אמירות המעידות על כך: "הם גוף לא יעיל, הם יודעים את זה, אבל לנו באופן אישי זה לא מגיע לבעיה. יש לנו בעיה בשיתוף פעולה איתם בנושא הסולארי, זה איטי". אמירות נוספות שמובאת בדוח הן: "יש במקורות אנשים שרק יודעים להגיד לא"; "פרויקט שלאגודה לוקח חצי שנה-שנה, למקורות לוקח 4-8 שנים; "ועוד לא דיברנו על קצב ביצוע. לפני שלוש שנים הייתה מהומת אלוהים שפלסטינים גונבים מים...ואישרו למקורות לעשות קו עוקף, שלושה וחצי קילומטרים, והוא עדיין לא עובד. אבל כבר אין שם בעיה של מים כי החקלאים התייאשו ועברו לגדל במבוא חמה בגולן".

נדיר שחברה ממשלתית עותרת לבג"ץ נגד הרגולטור שלה, וגם לא שכיח שרשות התחרות מתייצבת מול מונופולים ממשלתיים. אבל במקרה הזה, מעבר למאבקים בין הגופים השונים, צריך לזכות את המחיר שמשלם הציבור על חוסר היעילות הממשלתי בחשבון המים, ובעקיפין גם במחירי התוצרת החקלאית. ביולי 2022 ייפתחו תעריפי המים הקיימים להחלטת מועצת רשות המים. צוות מקצועי שמונה על ידי מנהל רשות המים קובע שיעור עלייה דרמטי במחירי המים לחקלאות, כאשר במקביל בקווי היסוד של הממשלה כתוב שמחירי המים לחקלאות ירדו - והמאבק הזה עדיין פתוח.

ממקורות נמסר בתגובה: "הפרויקטים המבוצעים על ידי מקורות נעשים בסטנדרטים הגבוהים ביותר. לפיכך על רשות המים לקבוע מהם הסטנדרטים הרצויים על ידה הן לפרויקטים למגזר החקלאי והן לפרויקטים המתבצעים עבור הציבור הרחב. אבחנה זו אינה קיימת כיום ושינוי כזה יתרום הן להורדת עלות הביצוע והן לקיצור משך זמן הביצוע".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים