גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלצת הוות"ל: להקים תחנות כוח חדשות בקסם ובחדרה

אחרי דיון ארוך שבו בחנו חברי הוועדה לתשתיות לאומיות תוכניות להקמת ארבע תחנות כוח חדשות, הוחלט להמליץ לממשלה לקדם את תחנות קסם ו-OPC2 שבשליטת עידן עופר ● בעבר החליטה הוות"ל להמליץ גם על תחנת ריינדיר ● ההכרעה בנושא עוברת לממשלה שככל הנראה תצביע על הקמה של שתיים מהן בשנים הקרובות

עו״ד שלומי הייזלר / צילום: יח''צ
עו״ד שלומי הייזלר / צילום: יח''צ

הוועדה לתשתיות לאומיות, בראשות שלומי הייזלר החליטה להמליץ לממשלה להקים שתי תחנות כוח חדשות שמונעות בגז טבעי. תחנה אחת במחלף קסם ותחנה שנייה בחדרה. הצורך בתחנות כוח חדשות, נגזר מצרכי המשק לשנים הבאות, ולאור העמדה המקצועית של משרד האנרגיה שיש צורך ביתירות אנרגטית של 4,000 מגה-וואט נוספים, מעבר למצב הקיים, וזאת גם במצב שבו 30% מהחשמל שייוצר בישראל בעתיד (בשאיפה כבר בשנת 2030) יהיה מאנרגיות מתחדשות. כיום משק האנרגיה יודע לייצר כ-17,600 מגה-וואט.

בדיון שהתקיים היום (ב') בוות"ל נבחנו תוכניות לארבע תחנות כוח חדשות. תחנה במחלף קסם (תחנה שמקדמת חברת קסם אנרגיה שבשלטת מבטח שמיר), תחנה של OPC במישור רותם, ועוד אחת של OPC2 - (בשליטת עידן עופר) בחדרה, והרחבה של תחנת הכוח דוראד (בשליטת קצא"א ואדלטק).

בנוסף נבחנה גם הצעה להקמת תחנת כוח בשורק שליד ראשון לציון. לקראת הדיון המסקרן העבירה לפני מספר שבועות שרת האנרגיה, קארין אלהרר, מכתב לחברי הוות"ל שבו היא המליצה כי הקו שינחה אותם בבואם לבחור את המלצותיהם יהיה הרחבה של תחנות קיימות, ולא בנייה של תחנות חדשות.

עם זאת , בשבוע שעבר חשף גלובס כי עמדתה של החברה הממשלתית נגה (חברת ניהול המערכת), שאמונה על פיתוח רשת החשמל בישראל שונה. לפי עמדת נגה השיקול החשוב ביותר הינו דווקא להקים תחנות כוח חדשות קרוב לאזורי הביקוש, קרי באזור המרכז.

זאת היות שאזור המרכז הינו צרכן אנרגיה כבד שעושה שימוש בכ-56% מהחשמל בישראל, בעוד שמיוצר בו כ-11% בלבד מהחשמל בישראל. המשמעות של המשך הקמה של תחנות כוח בדרום או בצפון היא בנייה של עוד ועוד תשתיות מתח גבוה, הליך שהינו יקר, בזבזני בשטח וגם אורך זמן רב.

ההחלטה של הוות"ל כעת משלבת בין שתי הגישות. תחנת קסם היא הקרובה ביותר מבין כל ההצעות למרכז הארץ. ומצד שני התחנה בחדרה היא הרחבה של תחנה קיימת. יוזכר כי ב-2019 אישרה הוות"ל תחנת כוח אחרת - תחנת ריינדיר שבין בעליה נמצאת חברת סימנס. וכך ההמלצות שיועמדו בפני הממשלה הן שלוש התחנות הללו. עוד החליטה הוות"ל לקדם גם את ההרחבה של תחנת דוראד שבאשקלון, אך זאת רק אם אחת משלוש החלופות האחרות תיפסל.

מהוועדה לתשתיות לאומיות נמסר כי "במסגרת ההערכות האנרגטית של מדינת ישראל לשנת 2040, אישרה היום הוות"ל שלוש תחנות כוח בגז טבעי, שייתנו מענה לגידול בצריכה באזור מטרופולין גוש דן.

"התחנות משלימות את המלאי התכנוני הנדרש לשם הבטחת תפקוד משק החשמל והן ישמשו עתודה תכנונית נוספת למלאי הקיים.

"תחנות הכוח נבחרו בהתאם לקריטריונים שקבעה המועצה הארצית לתכנון ובניה ביום 10.11.2020, לפיהם התוכניות שיקודמו יעמדו בתנאים הבאים: קרבה לאזורי הצריכה, תוך צמצום רשת ההולכה; העדפה לתכנון תוספת יחידות ייצור שתיעשה באמצעות שדרוג או הרחבה של אתרים קיימים; מתן עדיפות לקליטה של אנרגיה מתחדשת ברשת ההולכה; העדפה ליחידות ייצור שאותן ניתן להקים בטכנולוגיה מיטבית".

יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל אסיף איזק מסר בתגובה כי "האיגוד יאבק נגד החלטת הוות"ל - בנוגע להקמת תחנת הכוח OPC 2 במישור המקצועי והציבורי. חוות הדעת שהגשנו קובעת בפירוש שהקמת התחנה תגרום לפגיעה משמעותית באיכות הסביבה ואיכות חיי התושבים. לחוות הדעת שותפות 18 רשויות מקומיות - בהן מתגוררים 750 אלף תושבים. יש לפעול להקמת ולביסוס אנרגיות מתחדשות במרחב האיגוד - ולא להקים תחנות כוח חדשות הפועלות באמצעות דלקים פוסילים - בדמות גז טבעי".

יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית" ומייסד "הפורום לאנרגיה נקייה", מסר בתגובה כי "בלתי נתפס שמדינת ישראל ממשיכה ללכת הפוך, בניגוד למגמות העולמיות, כאשר פתרונות נכונים יותר זמינים. בחמש השנים הקרובות 95% ממתקני ייצור החשמל החדשים בעולם כולו יתבססו על אנרגיה מתחדשת, על פי סוכנות האנרגיה הבינלאומית.

"ובישראל- מקימים תחנות גזיות מזהמות שישמשו אותנו עשרות שנים קדימה, בעידן של משבר אקלים חריף. זאת, כאשר גם המשרד להגנת הסביבה וגם גורמים אזרחיים הציגו תוכניות חלופיות, מופחתות פליטות גזי חממה. כשישראל תתפכח מהתמכרותה לגז, ואין לה כל ברירה אלא להתפכח, התחנות שאושרו היום יהפכו לפיל לבן ומיותם וכספי המשקיעים, קרי כספי הפנסיה שלנו, יירדו לטמיון. מאכזב שהממשלה ממאנת לפקוח את עיניה".

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג הגיבה להחלטה ומסרה כי "היה מקום לדחות את ארבע התוכניות. קידום ייצור חשמל באנרגיה מתחדשת, אגירה וצמצום השימוש בדלקים פוסיליים הוא יעד לאומי אסטרטגי של ישראל, אשר הכרחי לצמצום פליטות גזי החממה, זיהום האוויר, התחלואה והתמותה הנובעים ממנו.

"בנוסף, ישראל התחייבה לקדם מעבר לכלכלה דלת פחמן, כחלק מהתהליך הבינלאומי למאבק במשבר האקלים. לפי דיווחי רשות החשמל לגבי צורכי המשק, ועל בסיס עבודות עומק שבוצעו במשרד להגנת הסביבה בסיוע מומחים בתחום החשמל, ניתן לספק את תוספת הייצור הנדרשת למשק בעשור הקרוב באמצעות אנרגיה סולארית המשלבת אגירה, תוך הגברת אמינות אספקת החשמל והשגת חיסכון עצום למשק הנאמד במיליארדי שקלים.

"בעקבות עבודות אלה, בעקבות הגדלת יעדי האנרגיות המתחדשות על-ידי הממשלה, ובהתחשב בהספק הייצור בתוכניות מאושרות כיום - שלהן יש יתירות תכנונית של לפחות 1,200 מגה-וואט, אין צורך לקדם הספק נוסף בתחנות פוסיליות, ועל אחת כמה וכמה לא תחנות כוח המאפשרות הפעלה כתחנת פיקר (מחזור פתוח)".

יו"ר מטה המאבק נגד תחנת כוח נוספת בחדרה ארז אריאב מסר כי "מטה המאבק, המהווה את חוד החנית במאבק, קיבל בצער רב את ההחלטה 'הדורסנית' של מליאת הוות"ל. לצערנו הרב על אף התנגדויות של המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, ועדת הפנים ואיכות הסביבה של כנסת ישראל (שהתכנסה בחודש אוקטובר האחרון וזאת לאור בקשת מטה המאבק), איגוד ערים שרון כרמל לאיכות הסביבה והתנגדויות של מאות בתי אב מהאזור כולו בחרה הוות"ל לאשר את תוכנית תת"ל 20 ב-opc2 חדרה. וזאת למרות שכבר היום האזור כולו סובל מחריגות מ'חוק אויר נקי' לנוכח שלל התשתיות הלאומיות באזור כגון: תחנת כוח אורות רבין, מתקני התפלה, אסדת הגז וכו'. ולזה יש להוסיף את הרצון להעתיק את שדה התעופה מהרצליה למזרח חדרה ואת הרצון של בעלי מאגר לוויתן לאחסן את הקודנסט במתחם אורות רבין שבחדרה.

אנו עדים למצב אבסורדי שבו חדרה והאזור כולו למעשה מקבלים 'אישור" מהוות"ל להפוך ל'פח האשפה' ו'החצר האחורית' של המדינה בכל הנוגע לתשתיות לאומיות. וזאת כשבפועל תחנת הכוח opc2 כלל אינה הולכת לשרת את האזור. אנו נמשיך במאבק הצודק לפעול ולהוריד מסדר היום את התוכנית המדוברת, ואף בוחנים את האפשרויות המשפטיות העומדות לפנינו".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס