גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רופא בכיר מרוויח פי 5 מרופא צעיר: הממונה על השכר מתכוון "לצמצם את אי-השויוון" במערכת הבריאות

כ-78,700 שקל בממוצע לחודש: זו המשכורת של העשירון העליון של הרופאים בבתי החולים במערכת הבריאות הציבורית - יותר מכפול משכר הרופאים החציוני ● הסכם השכר של האוצר מול עובדי מערכת הבריאות פקע כבר לפני כשנתיים. הממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן, נערך כעת לקראת פתיחת המו"מ

הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, קובי בר נתן / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה
הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, קובי בר נתן / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

העשירון העליון של הרופאים בבתי החולים של מערכת הבריאות הציבורית משתכר כ-78,700 שקל בממוצע לחודש, פי חמישה יותר מהעשירון התחתון של הרופאים (לא כולל סטאז'רים), ויותר מכפול משכר הרופאים החציוני שעומד על כ-30 אלף שקל - כך עולה מדוח הממונה על השכר במשרד האוצר שמתפרסם הבוקר (א') ומתמקד במערכת הבריאות הציבורית.

על פי הדוח, בבתי החולים סטאז'ר מרוויח 10,714 שקל בחודש בממוצע, רוקחים 15,837 שקל בחודש, עובדי מעבדה מרוויחים 18,438 שקל בחודש, אחים ואחיות 19,774 ורופאים שאינם סטאז'רים נהנים משכר ממוצע של 34,421 שקל בחודש לעובד - ו-36,715 למשרה מלאה. לשם השוואה, השכר הממוצע בישראל עומד על כ-10,500 שקל בחודש.

הדוח מתייחס אומנם לנתוני שנת 2020, שבה עמדו צוותי הרפואה והבריאות הבריאות בקדמת הבמה בשל התפרצות מגיפת הקורונה, אבל מספק יותר מרמז באשר למהפכות שצפויות במערכת בשנת 2022 ואילך.

הסכם השכר של האוצר מול עובדי מערכת הבריאות פקע כבר לפני כשנתיים, כשבמהלך המשבר נערכו רק הסכמות נקודתיות. הממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן, נערך כעת לקראת פתיחת המשא ומתן במהלך השנה החדשה. מדובר בעסקת ענק שנוגעת לא רק לשכר הרופאים, אלא ל-111 אלף עובדי מערכת הבריאות הציבורית, שבה השכר הממוצע למשרה מלאה עומד על כ-26,400 שקל. בהסכם החדש יפעל הממונה להכניס למערכת הבריאות תגמולים לעובדים לפי מדדי הצטיינות ויעדים שונים.

"דירוגי הרופאים, הרוקחים ועובדי המעבדה בבתי החולים מאופיינים בפערי שכר גדולים בין עובדי אותו הדירוג. כדי לצמצם את אי-השוויון בין עובדים ותיקים לעובדים מתחילים, יש להתמקד בהסכמי השכר הבאים בתוספות שכר דיפרנציאליות ולפעול לשיפור השכר ההתחלתי, יחד עם התאמת מבנה השכר לשוק העבודה המודרני", קובע דוח הממונה על השכר. לפי הדוח, "אי-שוויון לפי דירוג הפערים בשכר עובדי בתי החולים גבוהים ביחס לשאר העובדים בשירות המדינה. עם זאת, הם נותרו דומים לפערים בשנת 2019". שכרם של הרופאים המומחים הבכירים עלה משנת 2009 ב-77%, כמעט כפול ביחס לעלייה בשכר המתמחים.

עוד אין מודל עבודה חדש שמוסכם על ידי בתי החולים ומשרד הבריאות

ככל הנראה, המשא ומתן המורכב מול ההסתדרות הרפואית יתחיל רק לאחר שיסוכם איך לפתור את מחאת המתמחים. מבנה השכר הקיים מבוסס על תורנויות ארוכות של 26 שעות ברצף. כרגע עוד אין מודל עבודה חדש שמוסכם על ידי בתי החולים ומשרד הבריאות, ולכן באגף הממונה על השכר עוד לא יכולים לבנות מודל שכר תואם.

כמות התורנויות הממוצעת שמבצע רופא מתמחה בבית חולים יורדת לאורך השנים בכל הארץ ובכל מקצועות ההתמחות, אך עדיין קיימת שונות בכמות התורנויות בין תחומי ההתמחות השונים ובין בתי חולים באזורים גאוגרפיים שונים: רופא מתמחה במרכז עושה בממוצע 4.8 תורנויות בחודש בנוסף למשרה שלו (ירידה מ-5.8 ב-2012), ומתמחה בפריפריה "העמוקה" עושה אפילו יותר - 5.6 תורנויות בחודש (ירידה מ-6.6 ב-2012). ישנה גם שונות ניכרת במספר התורנויות החודשי בין בי"ח פסיכיאטרי (4.4) כללי (5) וגריאטרי (5.6). שונות חשובה נוספת היא לפי התמחות: בעוד מתמחה ממוצע במחלות עיניים עושה 4.2 תורנויות בחודש, מתמחה בכירורגיה כללית עושה לא פחות מ-5.7. כמות התורנויות היא שונה למדי בין המתמחים, אך ברוב המקרים עומדת בין 4 ל-6 בחודש. הבעיה, בעיני המתמחים, היא שהתורנויות עצמן ארוכות למדי ביחס לעולם.

בנוסף, לפי הערכות, באוצר מעדיפים להמתין לתזמון "נוח" יותר כדי לפצוח במשא ומתן. גל התחלואה הנוכחי של וריאנט האומיקרון אינו עיתוי מתאים לשיחות על התייעלות בתנאים להם זוכים עובדי מערכת הבריאות.

בשנת 2020 נוספו למערכת הבריאות תקני קורונה לתגבור המערכת, שהתחילו כתקנים זמניים ולאחר מכן הפכו לקבועים בבסיס תקציב הבריאות. בשל כך, הוצאות השכר הכוללות עלו, אבל הממוצע לעובד ירד, כיוון שנקלטו בעיקר אחים ורופאים צעירים בעלי שכר נמוך יחסית. השכר הממוצע למשרה בבתי החולים עמד ב-2020 על 20,513 שקל, המשקפים עליה של כ-4% ביחס לשנת 2019. השכר הממוצע למשרה בקופות החולים היה דומה והגיע ל-20,561 שקל, ללא שינוי משמעותי ביחס לשכר בשנת 2019.

הוצאות השכר הישירות של קופות החולים בגין מערך הבריאות בקהילה עמדו בשנת 2020 על כ-10 מיליארד שקל. בגין התקשרות עם רופאים עצמאים שילמו קופות החולים עוד כ-5.5 מיליארד שקל. הוצאות השכר הישירות במערך בתי החולים הציבוריים עמדו על כ-5.19 מיליארד שקל, בעוד שהוצאות השכר בתאגידי הבריאות הגיעו לכ-5.2 מיליארד שקל. מערכת הבריאות הציבורית מורכבת בעיקר מבתי החולים וקופות החולים. הדוח אינו מתייחס לעובדי מטה משרד הבריאות, שנתוני השכר שלהם מתפרסמים במסגרת סקירה נפרדת על משרדי הממשלה.

עלייה דרמטית בשכר הרופאים מאז 2009

בין 2009 ל-2020, שכר המתמחים במרכז עלה ב-42%, של מתמחים בפריפריה ב-48%, של סטאז'רים ב-46%, של מומחים צעירים ב-57% ושל מתמחים בכירים בלא פחות מ-77%. בתקופה זו נרשמה עליה במדד המחירים של 8%, מה שאומר שהייתה בתקופה זו עלייה דרמטית בשכר הריאלי לכלל דרגות הרופאים.

בקופת חולים כללית, מספר המבוטחים המתוקנן (כלומר, בהתאמה לגיל הממוצע) עלה בין 2015 ל-2020 ב-7.9%, ומספר המשרות עלה בה ב-16.2%. בקופת חולים מאוחדת, מספר המבוטחים המתוקנן עלה ב-13.5% ומספר המשרות ב-24%. במכבי מספר המבוטחים המתוקנן עלה הכי מהר מכל הקופות (20.6%) אך הגידול במספר הרופאים רק מדביק קצב זה (20.8%). בקופת חולים לאומית הייתה העליה המתונה ביותר במספר המבוטחים המתוקנן (2.4%) בזמן שמספר המשרות בה עלה ב-12.5%. סך הכל, הייתה עליה של 11.2% במספר המבוטחים המתוקנן, ועליה של 18% במספר המשרות.

בקופות החולים, משרה מלאה לעובד סוציאלי מביאה לשכר של 14,541 שקל בחודש, 15,000 לעובדי מעבדה, 16,405 לאח או אחות, 17,896 לרוקחים, ו-45,639 לרופאים. לגבי רופאים, קופות החולים משלמות 91% משכרם (והיתר מעבודה נוספת והחזר הוצאות) בעוד בבתי החולים מדובר ב-74.6% בלבד משכרם, והיתר מתאגיד הבריאות.

בהקדמתו לדוח כבר הממונה בר נתן כי "הנתונים המוצגים בדוח מצביעים על כך שמרבית עובדי מערכת הבריאות משתכרים מעל השכר הממוצע במשק, על עליית השכר של עובדי מערכת הבריאות בשנים האחרונות ועל הגידול המשמעותי במשרות לעומת קצב גידול האוכלוסייה בישראל. לצד זאת, הנתונים משקפים את האתגרים הרבים שעומדים בפנינו לטובת חיזוק המערכת, וביניהם הפערים בין המרכז לפריפריה, וכן פערי השכר בין עובדים צעירים לוותיקים.

לדבריו, "אנו נמשיך לשים דגש גם בשנה הקרובה על צמצום הפערים ועל התאמת מבנה השכר לשוק העבודה המודרני, וזאת כדי להבטיח כי מערכת הבריאות תוכל להמשיך לקלוט עובדים צעירים ומוכשרים, ולשמרם במערכת הציבורית. כמו כן, נמשיך לפעול להרחבת שעות הפעילות ולשיפור הניצול של תשתיות המערכת גם בשעות אחר הצהריים, כמו גם לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית בפריפריה, כדי להבטיח מתן שירותי בריאות מיטביים לכלל תושבי ישראל" .

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; בישראל לומדים את ההצעה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%