גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הנדל"ן שהניבה ליצחק מירילשוילי רווח של כחצי מיליארד שקל על הנייר

בשבע השנים שחלפו מאז רכש מירילשוילי את השליטה ברוטשטיין, חברת בנייה למגורים, זינק שווי מניותיה בכ-400% לנוכח הגאות בענף ● לכך נוספה עסקת בעלי עניין שבה מכר לחברה קרקע פרטית תמורת 275 מיליון שקל - פי 2 מהשווי שבו רכש אותה ב-2014

פרויקט כרמי הנדיב של רוטשטיין בקריית מלאכי. בעיגול: יצחק מירלשוילי / צילום: מצגת החברה
פרויקט כרמי הנדיב של רוטשטיין בקריית מלאכי. בעיגול: יצחק מירלשוילי / צילום: מצגת החברה

בין שלל עסקאות הנדל"ן המדווחות על-ידי יזמיות הבנייה למגורים הנסחרות בבורסה, על רקע הפריחה בענף הנהנה מביקושי שיא וזינוק במחירים, מעטים שמו לב לעסקת בעלי עניין גדולה מהשבוע שעבר, במסגרתה רכשה חברת רוטשטיין נדל"ן  קרקע בלוד מידי בעל השליטה בה, המיליארדר יצחק מירילשוילי, תמורת 275 מיליון שקל.

עבור מירילשוילי מדובר ב"סיבוב" נאה על הקרקע, שיותר מהכפילה ערכה מאז רכש אותה בשנת 2014 מידי חברת טלרד נטוורקס תמורת כ-130 מיליון שקל. מדובר בקרקע שעליה זכויות בנייה לכ-900 דירות ועוד כ-14 אלף מ"ר לשטחי מסחר ותעסוקה. זו, מהווה חלק ממתחם "טלרד" שבמרכז לוד, הממוקם "בסביבה המאופיינת במבני תעשיה ושטחי תעסוקה", עליו מתוכננת בסה"כ הקמת כ-2,400 דירות וכ-52 אלף שטחי מסחר ותעסוקה, כמו גם כ-6,500 מ"ר למבני ציבור.

את העסקה, עליה דיווחה רוטשטיין לראשונה בסוף חודש מאי ואשר הושלמה רגע לפני סיומה של שנת 2021 לאחר אישור בעלי המניות פה אחד, מבצעת החברה באמצעות שותפות מוגבלת יחד עם גורם פרטי, השותף עימה גם בפרויקטים בקרית מלאכי ובבית שמש.

 

ברוטשטיין ציינו לקראת העסקה בין היתר, כי "ההיצע לקרקעות מתאימות לצורך ייזום ובנייה למגורים באזורים בהם פועלת החברה הינו מצומצם, קל וחומר, קרקעות אשר מצבן התכנוני מאפשר הקמת פרויקט גדול יחסית במונחי החברה".

עוד ציינו ברוטשטיין, כי "מבחינה שוטפת שהחברה ביצעה ומבצעת לצורך איתור הזדמנויות עסקיות וקרקעות באזור המרכז (לוד והסביבה), לא ידוע לחברה על קרקע מתאימה או חלופית מבחינה תכנונית וסדרי גודל של הפרויקט". לפיכך, הוסיפו ברוטשטיין, "החברה סבורה כי העסקה המוצעת הינה עסקה העולה בקנה אחד עם היעדים והאסטרטגיה של החברה".

רוטשטיין מציינת כי לקראת אישור עסקה קיימה ועדת הביקורת שלה חמש ישיבות, כולל סיור במקום, אישררה מינוי מעריך שווי בלתי תלוי, וגיבשה מתווה לניהול מו"מ לרכישה ללא מנכ"ל החברה, אבישי בן חיים, אשר מחזיק נתח מחברה הפרטית "אבני שוהם", באמצעותה חולש מירילשוילי על כ-75% מהונה של חברת רוטשטיין. למרות שלמנכ"ל בן חיים יש החזקה של רבע ממניות אבני שוהם, אין בין השניים הסכמים ביחס לרוטשטיין "ויצחק מירילשוילי הינו בעל השליטה היחיד בחברה".

חברת הייעוץ הכלכלי אנטרופי המליצה ללקוחותיה לתמוך באישור העסקה, בין היתר נוכח ההיצע הנמוך של קרקעות וכן שההתקשרות בעסקה נעשית גם עם צד בלתי קשור המספק "אינדיקציה לכך שהתמורה בעסקה הינה בסבירות גבוהה בתנאי שוק".

רוטשטיין נהנית מפריחת הבנייה למגורים

לצד העסקה הרווחית למכירת הקרקע בלוד, שכאמור מכפילה את ערך ההשקעה של מירילשוילי בנכס לאחר כשבע שנים, גם העסקה בה רכש את השליטה ברוטשטיין עצמה, שבוצעה באותה שנה (2014) משקפת לו תשואה מרשימה, של עד פי 5 (400%) על ההשקעה במניות החברה, שבוצעה בשני שלבים.

ב-2014 רכש מירילשוילי כ-55% ממניות רוטשטיין מידי בעלי השליטה הקודמים בה, בהם שמואל לבייב, אחיו של איש העסקים לב לבייב, תמורת כ-67 מיליון שקל - ולפי שווי חברה של כ-120 מיליון שקל.

יצחק מירילשוילי / צילום: wikimedia RONENGOLDMAN.COM

ב-2016 מימש מירילשוילי אופציה שניתנה לו להגדלת חלקו ברוטשטיין עם רכישת כ-20% ממניות החברה מבעלי השליטה הקודמים בה תמורת כ-34 מיליון שקל, ולפי שווי חברה הגבוה בכ-25% מבהשקעתו הראשונית.

רוטשטיין, שכמו עמיתותיה לענף הבנייה למגורים נהנית מהעדנה בתחום, נסחרת כיום בשווי של כ-670 מיליון שקל, אחרי טיפוס שנתי של קרוב ל-70% שהציגה מנייתה בסיכום השנה שהסתיימה זה עתה אשר השלים לה זינוק של כ-350% מרמת השפל שרשמה בשיא משבר הקורונה בשווקים - בחודש מרץ 2020.

נוכח עליית ערך המניה, החזקות מירילשוילי, באמצעות חברת אבני שוהם (כאמור יחד עם המנכ"ל בן חיים) הגיעו לשווי הנע סביב כ-500 מיליון שקל.

מירילשוילי: החזקות תשתיות, טכנולוגיה ותקשורת

יצחק מירילשוילי (38) עשה הון עצום לפני כעשור, כשמכר את חלקו (40%) ברשת החברתית "וי-קונטקטנה", שהייתה באותה עת הגדולה ברוסיה בתחומה, תמורת כ-1.1 מיליארד דולר - במהלך שהפך אותו לאחד מעשירי רוסיה כשהיה בן פחות מ-30.

נכון להיום הוא בעל מגוון החזקות בתחומי הנדל"ן, התשתיות, הטכנולוגיה והתקשורת. בין היתר החזיק מירילשוילי בנתח משמעותי ממניות חברת האפליקציות והמשחקים המקוונים פלאריום, שנמכרה לפני כמה שנים לחברה אוסטרלית תמורת סכום שהוערך בכ-500 מיליון דולר.

על-ידי קרן יסודות, שהוקמה בשנת 2014, פועל מירילשוילי בתחום התשתיות, ובין היתר השקיע באמצעותה בשנים האחרונות בתחנת הכוח IPM וברכישת צבר מתקנים סולאריים מידי חברת שיכון ובינוי. עוד הוא מחזיק בערוץ 14 המסחרי (לשעבר ערוץ 20) בטלוויזיה.

בתחום ההון סיכון פועל מירילשוילי באמצעות קרן ההון סיכון האמריקאית ויזרע צמיחה (Vaizra). לאחרונה נחשף בגלובס כי הקרן הציפה רווח "על הנייר" של עשרות מיליוני דולרים בהנפקת אפליקציית המסחר רובין הוד , בה השקיעה מיליוני דולרים בודדים בשנת 2015.

אביו של יצחק, מיכאל מירילשוילי, שנולד בגיאורגיה, פעיל גם בעסקי היהלומים והאנרגיה, ולפני כעשור השקיע כ-40 מיליון שקל בחברת הכשרה אנרגיה שבשליטת עופר נמרודי - במהלך שהסב לו הפסדים כבדים לנוכח כישלון קידוחי הנפט שביצעה החברה.

רוטשטיין: הסכם לרכישת קרקע בבאר יעקב

עיקר עיסוקה של חברת רוטשטיין מתרכז בייזום והקמת פרויקטים של בנייה למגורים מסוגים שונים - ייזום והקמת פרויקטים חדשים, פינוי בינוי, תמ"א ועוד. לחברה גם פעילות בתחום הנדל"ן המניב.

לפי נתונים שהציגה החברה באחרונה, היא מעורבת בפרויקטים להקמת כ-8,000 דירות, חלקה בהן כ-4,900, וכ-100 אלף מ"ר שטחי השכרה.

בסך הכול, רוטשטיין צופה הכנסות בהיקף של כ-3.5 מיליארד שקל מפרויקטים שיסתיימו בין השנים 2021-2025.

כאמור, כמו מרבית עמיתותיה בפעילות הנדל"ן למגורים בבורסה, נהנתה רוטשטיין ב-2021 משנת פעילות חיובית במיוחד. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2021 נהנתה החברה מהתקדמות ביצוע ומכירות בכמה פרויקטים שלה, וכן מאיחוד תוצאות החברה הבת "אנשי העיר" במהלך שנת 2020, כך שהכנסותיה בין ינואר לספטמבר 2021 קפצו כמעט ב-80% והגיעו ל-352 מיליון שקל.

איחוד פעילות "אנשי העיר", הפועלת בתחום ההתחדשות העירונית בתל אביב, הניב לרוטשטיין בסיכום שנת 2020 רווח משערוך השקעה של כ-42 מיליון שקל, כך שלמרות השיפור החד בהכנסות, הרווח הנקי של רוטשטיין בתשעת החודשים הראשונים של 2021 נשחק ב-10% והסתכם ב-43 מיליון שקל.

השבוע עדכנה רוטשטיין על הסכם לרכישת קרקע בבאר יעקב, אשר עליה, להערכת החברה, ניתן לבנות כ-180 דירות "בכפוף לאישור תכנית מפורטת על-בסיס תכנית המתאר" (תב"ע מפורטת), בהשקעה המוערכת על-ידה בכ-290 מיליון שקל, ואשר ממנה היא צופה הכנסות בהיקף של כ-340 מיליון שקל. מדובר בקרקע אשר בהתאם לתוכנית מיתאר שאושרה בחודש אפריל האחרון, שונה ייעודה מקרקע חקלאית למגורים.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון