גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לשווי של מיליארד שקל: יבואן הברזים שחוגג על הגאות בנדל"ן

בתוך 4 שנים ביצעה חברת חמת רכישות בכרבע מיליארד שקל, של החברות חזיבנק, אלוני ולאחרונה גם מטבחי זיו ופורמקס ● הגדלת הפעילות והשיפור בתוצאותיה של חמת, על רקע גאות בענף הבנייה, תורגמו לזינוק של 120% במנייתה בשנה האחרונה

יואב גולן, יו''ר קבוצת חמת / צילום: רמי זרנגר
יואב גולן, יו''ר קבוצת חמת / צילום: רמי זרנגר

הגאות המאפיינת את שוק הנדל"ן למגורים בישראל, דוחפת קדימה גם תחומי פעילות משיקים ומשלימים, ובהם אספקת מוצרים לבנייה ולבית. כמגמה, חברות התחום נהנות כבר תקופה ממושכת מעלייה בביקושים, צמיחה בפעילות וכפועל יוצא מכך, כמגמה, גם מעליית ערכן בבורסה.

מבין חברות הענף, מי שבולטת כבר תקופה לא קצרה - הן בשיפור התוצאות הכספיות והן בביצועי מנייתה - היא חמת, שפעילותה בתחומי הייצור, יבוא ומכירת מוצרים לבית ומוצרי גמר בנייה נתמכת בכמה רכישות משמעותיות ובהרחבת הפעילות שהיא מבצעת.

אחרי שבשנים האחרונות הרחיבה חמת בצורה משמעותית את פעילות מוצרי חדרי האמבטיה והמטבח, הקרמיקה ועיצוב הבית, בעיקר באמצעות רכישת החברות חזיבנק ואלוני, היא מפנה כעת מיקוד ומשאבים לפעילויות בעיקר בתחום המטבח ונוספים, עם שתי רכישות משמעותיות תוך פחות משבועיים.

מדובר בהשקעה מצרפית של יותר מ-80 מיליון שקל שמתכננת חמת לבצע בכניסה לשותפות ושליטה בחברות מטבחי זיו ופורמקס תעשיות עץ - המשלימה מסע רכישות בהיקף של כרבע מיליארד שקל בארבע שנים.

כפי שחמת מסבירה בעדכונים לגבי העסקאות האחרונות, מדובר ב"חלק ממימוש תוכניתה האסטרטגית ליצירת מנועי צמיחה נוספים בתחומי פעילויות חדשים המשיקים לפעילותה". זאת "בדגש על פעילויות המתכתבות עם פעילויות הליבה של הקבוצה, ומיקודה בשוקי הבנייה למגורים והשיפוצים".

 תשואה של כמעט פי 3 לבעל השליטה גולן על השקעתו

את השנה שהסתיימה זה עתה סיכמה מניית חמת , שבשליטת היו"ר יואב גולן, עם עלייה חדה של קרוב ל-120%, המשלימה לה זינוק של כ-350% מרמת השפל שאליה הגיעה בחודש אפריל 2020 - רגע לאחר שיא משבר הקורונה בשווקים. כך שהמניה משקפת כעת לחמת שווי שיא של כ-1 מיליארד שקל.

 

הנהנה העיקרי מעליית ערך המניה הוא בעל השליטה גולן. כעשור לאחר שהשתלט על חמת עם רכישת מניות שהחזיקו קרן פימי וחברת כתר פלסטיק, גולן מסכם לעצמו תשואה "על הנייר" של כמעט פי 3 (190%) על השקעה של כ-200 מיליון שקל שביצע ברכישת השליטה בחמת. החזקותיו הנוכחיות בחברה, בשיעור של כ-55% מההון, מתקרבות לכ-600 מיליון שקל.

גולן (73), הנמצא בדרך כלל "מתחת לרדאר", הוא איש תעשייה ותיק הפועל באמצעות חברת ניאור אחזקות, אשר "מחזיקה ומנהלת פורטפוליו מגוון של חברות ציבוריות ופרטיות". נוסף להחזקתה בחמת עוסקת ניאור, הפועלת מאשדוד, ביבוא, ייצור ושיווק מוצרי עץ לבנייה ונגרות ובמתן שירותי לוגיסטיקה והפצה.

משנים קשות לפריחת תחום עיצוב ושיפוץ הבית בישראל

בשנים קודמות התמודדה חמת עם לא מעט אתגרים, ובהתאם, תוצאותיה הכספיות היו פושרות, כמו גם ביצועי מנייתה. מלבד שחיקה בחלק מהפעילויות השוטפות, ובהן בתחום הברזים, כלים סניטריים ומוצרי צריכה מעוצבים בתחומי הפלסטיקה והאינסטלציה, תוצאותיה הכספיות של חמת נפגעו גם מהחלטה לסגור את מפעל חרסה בבאר שבע, שייצר כלים סניטריים, במקביל להפסדים שספגה ממפעל שהקימה בטורקיה, אשר החל לפעול ב-2018 בתחום דומה לזה של מפעל חרסה.

אולם, בשנים האורונות הפך הסנטימנט בתוצאות הכספיות ובביצועי המניה לחיובי. זאת כאמור, בתמיכת הרחבת הפעילויות, נוסף למהלכי "סידור" וארגון חלק מהפעילויות, צעדי התייעלות וכן משבר הקורונה, שלאחר שגרם לעצירת הפעילות למשך תקופה קצרה בשנת 2020, הוביל לפריחת תחום עיצוב ושיפוץ הבית בישראל, בדומה למקומות אחרים רבים בעולם.

כך, את תשעת החודשים הראשונים של 2021 סיכמה חמת עם עלייה של קרוב ל-20% בהכנסותיה לכ-600 מיליון שקל, לצד זינוק של כ-80% ברווח הנקי שלה בתקופה זו שהגיע לכ-60 מיליון שקל.

מלבד התמיכה מצירוף חברות נרכשות, חמת דיווחה גם כי זיהתה "גידול בביקוש למוצרי הקבוצה" וכן על עלייה במחירי המכירה של חלק ממוצריה, תוך שנרשמה עלייה במכירות "ללקוחות הפרטיים, בבנייה הרוויה, לפרויקטים מסחריים ולסוחרים בענף". כל זאת תוך צמצום משמעותי בהוצאות המימון שלה.

בסיכום שנת 2020 הציגה חמת זינוק של 55% בהכנסות לכ-700 מיליון שקל, בתמיכת צירוף עסקיה של חברת אלוני בתחילת אותה שנה, במקביל לדיווח על שיפור רוחבי בפעילות, צמצום עלויות תפעול וצעדי התייעלות שבהם נקטה.

כך, הרווח הנקי לאותה שנה הסתכם ב-51 מיליון שקל - פי 5 מרווח נקי של 10 מיליון שקל שהציגה בסיכום שנת 2019.

רצף רכישות שביססו השליטה בענף גמר בנייה לבית 

את סדרת הרכישות וההשקעות המסיבית האחרונה שלה החלה חמת כבר לפני כארבע שנים. בפברואר 2018 רכשה את השליטה בחברת חזיבנק, הפועלת בתחום יבוא ושיווק מוצרי קרמיקה ועיצוב הבית, בהשקעה של כ-75 מיליון שקל, וב-2019 השקיעה יותר מ-20 מיליון שקל נוספים כדי להפוך לבעלת המניות היחידה בחזיבנק, שנפרדה מהמייסד שלה, יחזקאל (חזי) בנק ובת-זוגו מרגלית.

פחות משנה לאחר מכן, בפברואר 2020 השלימה חמת עסקה לרכישת מלוא מניותיה של חברת שיש אלוני, העוסקת במסחר, יבוא, שיווק ומכירת ריצופים, חיפויים, כלים סניטריים, ברזים ומוצרי גמל משלימים לחדר האמבטיה והמטבח - מידיה של חברת אינרום הבורסאית, בהשקעה של כ-65 מיליון שקל.

כיום חמת חולשת על פעילויות בתחומי הייצור, פיתוח, יבוא, שיווק, הפצה ומכירה של מוצרים לעיצוב הבית ומוצרי גמר בנייה לבית.

לפי הסבריה של חמת, המוצרים העיקריים שהיא מציעה כוללים ברזים, כיורים, כלים סניטריים, מקלחונים, אביזרים נלווים לאמבטיה, חיפויים וריצופים מקרמיקה, גרניט פורצלן, שיש ופרקט, וכן מוצרי אינסטלציה שונים.

לקוחותיה הם בעיקר אולמות תצוגה בענף הקרמיקה, סוחרים סיטונאים ומפיצים, מוסדות, בתי מלון, קבלנים, לקוחות קמעוניים ופרטיים.

כעת על הפרק ניצבות כאמור שתי עסקאות שיאפשרו לחמת המשך התרחבות וצמיחה.

הפוקוס ברכישות האחרונות: עץ ומטבחים

רגע לפני סיומה של 2021 דיווחה חמת כי חתמה על הסכם לרכישת השליטה בחברת מטבחי זיו, אחת מהחברות הבולטות בתחום העוסקת בייצור, שיווק ומכירת מטבחים ומוצרים נלווים, וכעת דיווחה על הסכם כניסה לשותפות בחברת פורמקס תעשיות עץ, העוסקת בייצור ושיווק דלתות לארונות מטבח, אמבט ועוד.

במסגרת העסקה עם מטבחי זיו סיכמה חמת על רכישת 70% מהחברה תמורת 35 מיליון שקל, וכן קיבלה אופציה (Call) לרכישת יתרת ההחזקות בהמשך ובסכום שייקבע על בסיס תוצאות מטבחי זיו. לפי הנתונים שמציגה חמת, הכנסות מטבחי זיו למחצית הראשונה של 2021 הגיעו לכ-40 מיליון שקל, אחרי הכנסות שנתיות של כ-66-72 מיליון שקל שהציגה ב-2019-2020.

מטבחי זיו, שבשליטת אבי זיו, פועלת משנת 1991 בייצור, שיווק ומכירת מטבחים מעוצבים, וכן מוצרים נלווים למטבחים. לחברה, המעסיקה כ-200 עובדים, 7 אולמות תצוגה ברחבי הארץ, ופעילות הייצור שלה מתבצעת במפעל על קרקע בשטח של כ-24 דונם שבבעלותה בשדרות.

במסגרת העסקה של פורמקס תעשיות עץ, סיכמה חמת על רכישת 50% ממניות החברה מידי ארבעת בעליה המחזיקים בה בשותפות שווה, תמורת קרוב ל-50 מיליון שקל, כשסכום הרכישה הסופי ייקבע בהמשך על בסיס תוצאותיה הכספיות של פורמקס.

גם בפורמקס קיבלה חמת אופציית רכש (Call) ולמוכרים ניתנה אופציית מכר (Put) לרכוש את יתרת החזקות השותפים, בתמורה שתיקבע על בסיס תוצאותיה של פורמקס.

לפי הנתונים שמציגה חמת, הכנסות פורמקס בתשעת החודשים הראשונים של 2021 הגיעו לכ-76 מיליון שקל, אחרי הכנסות שנתיות של כ-72 מיליון שקל בכל אחת מהשנים 2019-2020.

פורמקס, לפי תיאורי חמת, היא "חברה תעשייתית העוסקת בייצור ושיווק חזיתות (דלתות) לארונות מטבח ואמבט, ואלמנטים שונים לריהוט תחת המותג Formex".

נוסף לכך החברה מייצרת ומשווקת מטבחי חוץ מאלומיניום תחת המותג Alumex ומחזיקה בהסכם לייצור ארונות הזזה עבור המותג KLOSS. לפורמקס, המעסיקה כ-170 עובדים, מפעל ייצור בבעלות המוכרים בשטח של כ-18 אלף מ"ר באזור התעשייה תפן שבצפון הארץ.

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד