גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם האומיקרון יהיה גל הקורונה האחרון? אל תבנו על זה

"מולדת האומיקרון" דרום אפריקה מוזכרת כמדינה שניצחה את גל התחלואה ● אבל הסיפור שונה - מספר המתים במדינה דווקא בעלייה ● ובינתיים הקורונה שולחת עוד וריאנט - ה"דלתאקרון"

מרכז חיסונים בדרום אפריקה / צילום: Reuters, Siphiwe Sibeko
מרכז חיסונים בדרום אפריקה / צילום: Reuters, Siphiwe Sibeko

דרום אפריקה רשמה במהלך יממה אחת בסוף השבוע 115 נפטרים חדשים מקורונה, לעומת 53 לפני שבוע. מתחילת גל האומיקרון התמותה מקורונה במדינה עולה, ובימים האחרונים העלייה היא דרמטית. אז מדוע דרום אפריקה מככבת בחדשות העולם בתור המדינה שנמצאת בדרך החוצה מגל האומיקרון? והאם יש לישראל מה ללמוד ממנה?
התרחיש האופטימי שגל האומיקרון יתפתח וגם יסתיים מהר ואולי אף יהיה גל הקורונה הגדול והעוצמתי האחרון - הוא בפועל התרחיש שעליו מדינת ישראל בחרה לסמוך. גרף התחלואה בקורונה בדרום אפריקה מציג נתונים שמגיעים לשיא עם 23 אלף נבדקים ליום, לאוכלוסייה של 60 מיליון איש. אחר כך גרף המאומתים יורד דרמטית ממש באותה המהירות שבה עלה.

יש כמה סיבות לחשוד בסיפור שהנתון הזה לבדו מספר לנו. התמונה כנראה מורכבת יותר. קיבולת הבדיקות במדינה עמדה לפני האומיקרון על 40-50 אלף ליום. בשיא ההתפרצות היא הצליחה איכשהו לדגום 74 אלף איש ליום, אבל מאז מספר הבדיקות המבוצעות במדינה ירד משמעותית. במלים אחרות, מספרי המאומתים ירדו מאחר שכמות הבדיקות ירדה.

אפשר לנסות להבין את המצב של גל האומיקרון בדרום אפריקה מניתוח אחוז החיוביים. הנתון הזה מראה כי אין ירידה דרמטית בהיקף התחלואה - בשיא הגל 30% מהנבדקים היו חיוביים, וכעת שיעור החיוביים עומד על 26%. בגלים קודמים, ירידה במספר הבדיקות התרחשה במקביל לירידה באחוז החיוביים. מומחים מדרום אפריקה הצהירו בכתבה לאתר חדשות המדע The Conversation בסוף השבוע, כי הבדיקות מאתרות להערכתם רק כ-10% מהמאומתים בדרום אפריקה.

נגיף שנע ממחוז למחוז

אז למה בכל זאת כלי התקשורת המכובדים ברחבי העולם מתייחסים לדרום אפריקה בתור המדינה שניצחה את הגל? קודם כל, כי מספרי המתים ביחס למספרי המאומתים נמוך מאוד בהשוואה לגלים הקודמים. בשיאי התמותה דרום אפריקה רשמה כ-700 מקרי מוות ביום (לעומת 115 כיום, כאמור), על אותם שיעורי תחלואה פחות או יותר. עוד נאמר בעבר כי מספר מקרי המוות בדרום אפריקה בשיא הגלים הקודמים הוערכו בחסר באופן דרמטי.

נתון מעניין נוסף עולה מתוך המחוז בדרום אפריקה שבו אותר אומיקרון לראשונה - מחוז חאוטנג (Gauteng). מספר המאומתים במחוז זה דעך במהירות, וגם מספר מקרי המוות ירד. המחוז עדיין רושם כ-20 מקרי מוות ביום, אבל מדובר בירידה מכ-40-50 ביום בסוף דצמבר. זאת ועוד, הגל הגיע ועבר בלי קריסה של בתי החולים ותמותה מרקיעת שחקים, וגם העדויות מתוך בתי החולים במחוז הם שהתחלואה שבה נתקלו לא הייתה קשה כבגלים הקודמים. מה שמייחד את מחוז חאוטנג הוא שהגלים הקודמים עברו אותו בצורה קשה.

לפי ההערכות, כ-70% מתושבי המחוז חלו בקורונה לפני הגעת אומיקרון (לעומת פחות מ-20% בישראל לפני גל האומיקרון שלנו, על פי בדיקות הסקר הסרולוגי). ייתכן שזו הסיבה שרובם עברו את המחלה הפעם בצורה קלה, למרות שיעורי התחסנות נמוכים.

חאוטנג הוא מחוז של כ-15 מיליון איש. כהשוואה, מדינת ניו יורק היא מחוז בגודל כמעט דומה (18 מיליון איש), ואתמול נרשמו בה 90 אלף מאומתים. מכאן אפשר ללמוד כי אין משהו אינהרנטי באומיקרון שגורם לו להיעצר סביב 20 אלף מאומתים לגודל האוכלוסייה הזה. הדברים נכונים גם לגבי מדינות אחרות שאליהן הגיע האומיקרון יחסית מוקדם: בריטניה, דנמרק, אירלנד, צרפת.

באף אחת מהן עוד לא ראינו את המגפה נעצרת ודועכת מהר כפי שראינו בחאוטנג ובדרום אפריקה כולה. בכל המדינות הללו, גם מספר החולים הקשה נמצא בעלייה, ובכולן - למעט אירלנד - גם מקרי המוות בעלייה.

אז מה אנחנו יכולים ללמוד מדרום אפריקה? נראה שמוקדם ללמוד שגל האומיקרון יהיה חזק ומהיר בהכרח, או כי לא יכריע את בתי החולים גם בישראל או באירופה, כפי שלא הכריע את מחוז חאוטנג. אנחנו כן יכולים ללמוד כי שיעורי התחלואה הקשה באומיקרון הם נמוכים יותר, כפי שקיווינו.

ראש ה-CDC האמריקאי רושל ולנסקי הגדירה זאת היטב כשאמרה, ש"ייתכן שנראה את העלייה המהירה והירידה המהירה, אבל שהיא תטייל בכל המדינה". כלומר, בכל מחוז שאליו תגיע הקורונה היא תבער בעוצמה ותסתיים במהירות, אבל עד שהיא תכלה את פוטנציאל ההדבקה באזור הזה, היא כבר תתפשט לאזור חדש. כך שברמת המדינה, נראה בערה קבועה שאיננה מרפה.

העתיד שאחרי האומיקרון

ישראל היא כמובן קטנה, אבל גם כאן ההתפרצויות יכולות לטייל בין ערים שונות ולהבעיר בכל פעם אזור אחר עד שתגיע רגיעה. לא ברור כמה זמן ימשך כל פיק מקומי, ואין לדעת כמה זמן ימשך האירוע כולו.

באשר לשאלה האם סיום גל האומיקרון יהיה גם סיום המגפה כולה כפי שאנחנו מכירים אותה - קשה לדעת. הדבר תלוי בווריאנטים העתידיים של הקורונה. סביר להניח כי עם רמות ההדבקה שוברות השיאים בכל העולם, אומיקרון יתפוס בשלב כלשהו מצע התפתחות נוח, כנראה אדם עם כשל חיסוני, ובו יוכל לעבור אבולוציה מואצת ולהמציא את עצמו מחדש כווריאנט אחר.

ייתכן שזה קרה, ובקפריסין הודיעו היום על וריאנט חדש - שזכה כבר לכינוי הלא-רשמי "דלתאקרון" - בשל היותו משלב מאפיינים של דלתא ואומיקרון. כדי להפוך לווריאנט מדאיג, עליו להיות מדבק יותר מאומיקרון, גם להתגבר על החיסונים לווריאנטים הקודמים, וגם להתגבר על החיסוניות שנוצרת בהדרגה בימים אלה מהחלמה מאומיקרון.

מה הסיכוי שייווצר הווריאנט הזה והאם יהיה קטלני יותר או פחות? אין לדעת. מה שבטוח, הקורונה רחוקה מלומר את המילה האחרונה.

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי  ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" ● 3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום • כל העדכונים

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לפני הכניסה לרפיח: השקל צונח אל מול סל המטבעות

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"