גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנובה ופלוריסטם מקימות חברה לפיתוח וייצור בשר מתורבת

קבוצת המזון תנובה מקימה חברה לבשר מתורבת, בשיתוף חברת הביוטק פלוריסטם, בהשקעה של 7.5 מיליון דולר ● החברה תפתח מוצרים על בסיס טכנולוגיות פיתוח התאים של פלוריסטם המיושמות כיום בתעשיית התרופות ● לפי הצפי, מוצר גולמי ראשון יושק ב-2023

חתימת ההסכם בין תנובה ופלוריסטם. מימין: יעקב חן, המשנה למנכ''ל וסמנכ''ל כספים בתנובה; חן פרנקו-יהודה, סמנכ''לית הכספים בפלוריסטם; אייל מליס, מנכ''ל קבוצת תנובה; משמאל: יקי ינאי, נשיא ומנכ''ל פלוריסטם / צילום: תמר מצפי
חתימת ההסכם בין תנובה ופלוריסטם. מימין: יעקב חן, המשנה למנכ''ל וסמנכ''ל כספים בתנובה; חן פרנקו-יהודה, סמנכ''לית הכספים בפלוריסטם; אייל מליס, מנכ''ל קבוצת תנובה; משמאל: יקי ינאי, נשיא ומנכ''ל פלוריסטם / צילום: תמר מצפי

תנובה נכנסת לתחום הבשר המתורבת: ענקית המזון תקים יחד עם פלוריסטם , חברת הביוטק הבורסאית, חברה משותפת, שתעסוק במזון מבוסס חלבון מתורבת. החברות הודיעו הבוקר (ב') על הסכם מסגרת לפיתוח פלטפורמה טכנולוגית לגידול בשר מתורבת באמצעות חברה משותפת, עם אפשרות להתרחב גם לתחום הדגים והחלב המתורבת. מטרת החברות היא להשיק מוצר גולמי ראשון בשנת 2023.

תנובה תשקיע בחברה המשותפת 7.5 מיליון דולר, לפי הערכת שווי של 40 מיליון דולר לפני הכסף, עם אופציה להשקעות המשך בהיקף של עד 7.5 מיליון דולר נוספים בטווח של שנה.

מוצרי הבשר המתורבת מבוססים על פיתוח טכנולוגי ארוך-טווח במעבדה. בתנובה מקווים שהידע והתשתיות הקיימות בפלוריסטם יסייעו לפיתוח מואץ של מוצרים ולקיצור משמעותי של התהליכים המתרחשים כיום בזירה הטכנולוגית. 

15 שנים של פיתוח

פלוריסטם היא חברה ביו-טכנולוגית חיפאית העוסקת בפיתוח תרופות המבוססות על תאים המופקים מהשליה לאחר הלידה, ומפתחת בתוך כך תאים בתנאי מעבדה עבור תעשיית התרופות, על בסיס פלטפורמה ייחודית תלת-ממדית, אשר מדמה את הסביבה הטבעית של התא ומאפשרת לו להתרבות. הדמיון שבין ההליך המתרחש במתקני החברה לבין הצרכים בתעשיית הבשר המתורבת בה מגדלים תאים במעבדה מחוץ לבעל החיים, יאפשרו לה כעת להתפתח לשוק הצומח, בו נדרשים תאים באיכות גבוהה, בייצור המוני ובעלויות תחרותיות.

החברה המשותפת תתבסס על הטכנולוגיה הייחודית של פלוריסטם לריבוי תאים, שכבר הושקעו בה לאורך 15 השנים האחרונות כ-500 מיליון דולר. בהינתן מתקנים קיימים לייצור בקנה-מידה נרחב, תוכל החברה להתאים את הטכנולוגיה הקיימת לעולם המזון המתורבת. הפלטפורמה הייחודית תתמקד תחילה במוצרי בשר, אך תאפשר בהמשך פיתוח וייצור של מגוון מוצרי מזון מתורבת ממקורות שונים ובהם בקר, עוף, דגים וחלב בהתבסס על טכנולוגיה זהה.

לפי החברות, לפלוריסטם יש יכולת לאפשר לחברה החדשה להתחיל את דרכה בשלב בוגר ו'לדלג' על שלבים ארוכים המתבצעים בחברות אחרות, ובכך לפתח תהליכים לייצור תאים בכמות מסחרית ובעלויות נמוכות ביחס למצב הקיים בשוק. לאחר פיתוח התאים, מומחי המזון של תנובה יעמלו על פיתוח מוצרים מותאמים לשוק.

פלוריסטם מפתחת מזה 15 שנה מוצרים בתחום הביו רפואה, ומוצריה זוכים להערכה טכנולוגית על ידי גורמים מקצועיים - אך הם טרם השלימו מחקרים קליניים נדרשים כדי להגיע לשוק באופן מסחרי, ומפעל החברה משמש כיום ליצור מוצרים לניסויים קליניים. כעת, פונה החברה לשוק נוסף שבו יכול להיות לה יתרון טכנוגלוגי.

"החברה שהקמנו נשענת על 15 שנים של פיתוח ומאות מיליוני דולרים שהושקעו", אומר יקי ינאי, מנכ"ל ונשיא פלוריסטם. "העתיד הוא לא בעוד 100 שנה. כשיבנו על המספרים, הסתכלנו וראינו שאנחנו מסוגלים ליצור חברה עם מובילות בטווחים קצרים. לוחות הזמנים נראים טובים, הסקייל נראה נכון".

לדבריו, "היה חשוב לנו לשתף פעולה עם מוביל מסחרי כדי לשלב את היכולות האלה באופן מהיר ומדויק, וליצור מובילות גלובלית עם יתרון טכנולוגי ושיווקי. התשתיות קיימות כבר היום במפעלים שלנו. ההסבה הנדרשת דורשת תנאים מינימליים.

"אנחנו עובדים ומתקדמים. אנחנו נשטוף קדימה חזק את התחום הזה. אנחנו לא בלוחות זמנים של שנים אלא הרבה פחות מזה. אנחנו משוכנעים שהמיזם המשותף, שאין לו תקדים, יידע לעשות יותר מהר ויותר מדויק את הדברים".

הדור הבא של תחליפי החלבון

שוק הבשר התחליפי הוא אחד הצומחים בעולם, ולפי התחזיות צפוי להגיע בעולם ל-140 מיליארד דולר עד 2030. לכן, בתנובה מקווים כי שיתוף-הפעולה יאפשר את ייצור הדור הבא של תחליפי החלבון עבור החברה, ולשם כך תספק החברה את מעטפת המו"פ לפיתוח המוצרים הסופיים לצרכן, ובהמשך את מערך ההפצה והשיווק של המוצרים אשר יימכרו ויופצו בארץ ובעולם, כאשר תנובה תהיה המפיצה הבלעדית של המוצרים בישראל. על-פי ההערכות, למוצר תהיה היתכנות טכנולוגית (POC) ב-2022 ומוצר גולמי ראשון מבוסס בשר מתורבת יועבר לאישור רגולטורי בשנת 2023.

בשר הגדל מחוץ לבעל החיים בתנאי מעבדה אינו משווק כיום בעולם ברמה מסחרית. חברות רבות המתחרות בתחום מצויות בהליכי פיתוח הדורשים עוד זמן, בנוסף לכך שמדובר במזון חדש, הנדרש בהליכים רגולטוריים סיזיפיים לשם אישור בטיחותו עבור הצרכנים.

הרגולטור הראשון והיחיד בעולם שאישר מוצרי בשר מתורבת עד כה, הוא הרגולטור הסינגפורי, שמאפשר לחברת Eat Just האמריקאית לשווק בשטחו נאגטס עוף. לפי ההערכות, עד סוף 2022, הרגולטור האמריקאי עצמו צפוי לאשר מוצרים ראשונים של חברות מתקדמות בתחום, בהן גם חברות ישראליות ובראשן Furute Meat, אחת החברות המתקדמות בעולם בתחום, שהודיעה לאחרונה על גיוס חסר תקדים בענף - 347 מיליון דולר, שישמשו להקמת מפעל לייצור בקנה-מידה מסחרי בארה"ב.

תנובה ופלוריסטם מתכננות להפוך לשחקן המשמעותי בישראל בתחום ולפרוץ לזירה הבינלאומית במהירות. בדומה ליתר החברות הפועלות לפיתוח מוצרי בשר מתורבת, גם המוצרים הראשונים שיראו אור vודות לשיתוף-הפעולה יהיו מוצרים "היברידיים", מבוססי בשר מתורבת, אך בעלי תכולה של חלבון צמחי נוסף.

מלבד היתרונות הסביבתיים הגדולים, ישנו גם יתרון עסקי: לפי פלוריסטם, קצב גידול התאים בביוראקטורים של החברה יאפשר גידול של בשר באופן מואץ בהשוואה להליכים הקיימים בטבע. אילו תצליח החברה לפתח מוצרים בעלויות נמוכות, הדבר יקנה לה יתרון גדול נוסף על פני תעשיית הבשר המסורתית. 

"נביא את בשורת המזון המתורבת על כל צלחת"

אייל מאליס, מנכ"ל תנובה, סבור כי העומק הטכנולוגי והיתרון של תנובה בפיתוח מוצרים מזון תואמי שוק, יאפשר לחברות לצמוח "במהירות שיא" לעומת חברות אחרות בזירה.

ההשקעה של תנובה לראשונה בתחום איננה מקרית: בתנובה הגדילו בשנים האחרונות באופן משמעותי את ההשקעה בחלבון צמחי, כדי לתת מענה לביקוש הגובר בזירה המקומית, בעיקר בתחום תחליפי החלב.

למעשה, כ-5% ממחזור המכירות של תנובה ממוצרי חלבון, מגיע כיום ממוצרי חלבון אלטרנטיבי - תחום שנתח המכירות שלו בתנובה צומח בקצב דו ספרתי מדי שנה.

"שוק תחליפי הבשר יצטרך לעבור את המהפכה ששוק החלב עבר בישראל, והגיע כבר ליותר מחצי מיליארד שקל מכירות", אומר מאליס.  "כפי שתנובה הנגישה את תחום החלבון החלופי בכל בית בישראל, כך בכוונתנו להביא את בשורת המזון המתורבת לכולם ועל כל צלחת. בעוד שנה-שנתיים נעמוד כאן ונראה שהכטל ישתנה. אנחנו רוצים להיות שם, עם היכולות ששתי החברות מביאות איתן. אין היום דוגמה למיזם שקם ומביא איתו את הטכנולוגיות האלה. אנחנו משוכנעים שבשר מתורבת זה משהו שיקרה - ויקרה בגדול".

מאליס מקווה שהרגולטור הישראלי יידע לזוז בקצב השוק ולזהות את ההזדמנויות הגדולות. בישראל ישנן חברות פודטק רבות המצויות בחזית הזירה העולמית, אך חברות רבות מוצאות את עצמן מול קשיים רגולטורים או היעדר תשתיות המאפשרות סקייל-אפ.

באשר לזירת הבשר המתורבת, במשרד הבריאות אומנם הקימו צוות קטן שיעסוק באישור המוצרים החדשים, אך בעוד שהממשלה הכריזה כי תסיר חסמים עבור חברות העוסקות בטכנולוגיות אקלים, בזירת הפודטק קיוו לראות התקדמות מהירה יותר מצד הרגולטור. לכן, בשלב זה, לא מעט יזמים בתחום לוטשים עיניים להזדמנויות מעבר לים.

"תחליפי החלבון הם מנוע צמיחה משמעותי גם עבור הכלכלה הישראלית", אומר מאליס. "הרגולטור יצטרך לדעת לרוץ מהר אחרי המגזר העסקי והטכנולוגיה. כשהמדינה רואה את חברות הפודטק המדהימות שנולדות כאן בארץ ופועלות בתחום, הרגולטור צריך לדעת לפעול מהר כדי להמשיך ולהעמיק את היתרון היחסי של ישראל בתחום, כדי שהחברות ייצרו כאן בארץ. זה יקרה, הסכר הזה ייפתח".

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?