גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנובה ופלוריסטם מקימות חברה לפיתוח וייצור בשר מתורבת

קבוצת המזון תנובה מקימה חברה לבשר מתורבת, בשיתוף חברת הביוטק פלוריסטם, בהשקעה של 7.5 מיליון דולר ● החברה תפתח מוצרים על בסיס טכנולוגיות פיתוח התאים של פלוריסטם המיושמות כיום בתעשיית התרופות ● לפי הצפי, מוצר גולמי ראשון יושק ב-2023

חתימת ההסכם בין תנובה ופלוריסטם. מימין: יעקב חן, המשנה למנכ''ל וסמנכ''ל כספים בתנובה; חן פרנקו-יהודה, סמנכ''לית הכספים בפלוריסטם; אייל מליס, מנכ''ל קבוצת תנובה; משמאל: יקי ינאי, נשיא ומנכ''ל פלוריסטם / צילום: תמר מצפי
חתימת ההסכם בין תנובה ופלוריסטם. מימין: יעקב חן, המשנה למנכ''ל וסמנכ''ל כספים בתנובה; חן פרנקו-יהודה, סמנכ''לית הכספים בפלוריסטם; אייל מליס, מנכ''ל קבוצת תנובה; משמאל: יקי ינאי, נשיא ומנכ''ל פלוריסטם / צילום: תמר מצפי

תנובה נכנסת לתחום הבשר המתורבת: ענקית המזון תקים יחד עם פלוריסטם , חברת הביוטק הבורסאית, חברה משותפת, שתעסוק במזון מבוסס חלבון מתורבת. החברות הודיעו הבוקר (ב') על הסכם מסגרת לפיתוח פלטפורמה טכנולוגית לגידול בשר מתורבת באמצעות חברה משותפת, עם אפשרות להתרחב גם לתחום הדגים והחלב המתורבת. מטרת החברות היא להשיק מוצר גולמי ראשון בשנת 2023.

תנובה תשקיע בחברה המשותפת 7.5 מיליון דולר, לפי הערכת שווי של 40 מיליון דולר לפני הכסף, עם אופציה להשקעות המשך בהיקף של עד 7.5 מיליון דולר נוספים בטווח של שנה.

מוצרי הבשר המתורבת מבוססים על פיתוח טכנולוגי ארוך-טווח במעבדה. בתנובה מקווים שהידע והתשתיות הקיימות בפלוריסטם יסייעו לפיתוח מואץ של מוצרים ולקיצור משמעותי של התהליכים המתרחשים כיום בזירה הטכנולוגית.

15 שנים של פיתוח

פלוריסטם היא חברה ביו-טכנולוגית חיפאית העוסקת בפיתוח תרופות המבוססות על תאים המופקים מהשליה לאחר הלידה, ומפתחת בתוך כך תאים בתנאי מעבדה עבור תעשיית התרופות, על בסיס פלטפורמה ייחודית תלת-ממדית, אשר מדמה את הסביבה הטבעית של התא ומאפשרת לו להתרבות. הדמיון שבין ההליך המתרחש במתקני החברה לבין הצרכים בתעשיית הבשר המתורבת בה מגדלים תאים במעבדה מחוץ לבעל החיים, יאפשרו לה כעת להתפתח לשוק הצומח, בו נדרשים תאים באיכות גבוהה, בייצור המוני ובעלויות תחרותיות.

החברה המשותפת תתבסס על הטכנולוגיה הייחודית של פלוריסטם לריבוי תאים, שכבר הושקעו בה לאורך 15 השנים האחרונות כ-500 מיליון דולר. בהינתן מתקנים קיימים לייצור בקנה-מידה נרחב, תוכל החברה להתאים את הטכנולוגיה הקיימת לעולם המזון המתורבת. הפלטפורמה הייחודית תתמקד תחילה במוצרי בשר, אך תאפשר בהמשך פיתוח וייצור של מגוון מוצרי מזון מתורבת ממקורות שונים ובהם בקר, עוף, דגים וחלב בהתבסס על טכנולוגיה זהה.

לפי החברות, לפלוריסטם יש יכולת לאפשר לחברה החדשה להתחיל את דרכה בשלב בוגר ו'לדלג' על שלבים ארוכים המתבצעים בחברות אחרות, ובכך לפתח תהליכים לייצור תאים בכמות מסחרית ובעלויות נמוכות ביחס למצב הקיים בשוק. לאחר פיתוח התאים, מומחי המזון של תנובה יעמלו על פיתוח מוצרים מותאמים לשוק.

פלוריסטם מפתחת מזה 15 שנה מוצרים בתחום הביו רפואה, ומוצריה זוכים להערכה טכנולוגית על ידי גורמים מקצועיים - אך הם טרם השלימו מחקרים קליניים נדרשים כדי להגיע לשוק באופן מסחרי, ומפעל החברה משמש כיום ליצור מוצרים לניסויים קליניים. כעת, פונה החברה לשוק נוסף שבו יכול להיות לה יתרון טכנוגלוגי.

"החברה שהקמנו נשענת על 15 שנים של פיתוח ומאות מיליוני דולרים שהושקעו", אומר יקי ינאי, מנכ"ל ונשיא פלוריסטם. "העתיד הוא לא בעוד 100 שנה. כשיבנו על המספרים, הסתכלנו וראינו שאנחנו מסוגלים ליצור חברה עם מובילות בטווחים קצרים. לוחות הזמנים נראים טובים, הסקייל נראה נכון".

לדבריו, "היה חשוב לנו לשתף פעולה עם מוביל מסחרי כדי לשלב את היכולות האלה באופן מהיר ומדויק, וליצור מובילות גלובלית עם יתרון טכנולוגי ושיווקי. התשתיות קיימות כבר היום במפעלים שלנו. ההסבה הנדרשת דורשת תנאים מינימליים.

"אנחנו עובדים ומתקדמים. אנחנו נשטוף קדימה חזק את התחום הזה. אנחנו לא בלוחות זמנים של שנים אלא הרבה פחות מזה. אנחנו משוכנעים שהמיזם המשותף, שאין לו תקדים, יידע לעשות יותר מהר ויותר מדויק את הדברים".

הדור הבא של תחליפי החלבון

שוק הבשר התחליפי הוא אחד הצומחים בעולם, ולפי התחזיות צפוי להגיע בעולם ל-140 מיליארד דולר עד 2030. לכן, בתנובה מקווים כי שיתוף-הפעולה יאפשר את ייצור הדור הבא של תחליפי החלבון עבור החברה, ולשם כך תספק החברה את מעטפת המו"פ לפיתוח המוצרים הסופיים לצרכן, ובהמשך את מערך ההפצה והשיווק של המוצרים אשר יימכרו ויופצו בארץ ובעולם, כאשר תנובה תהיה המפיצה הבלעדית של המוצרים בישראל. על-פי ההערכות, למוצר תהיה היתכנות טכנולוגית (POC) ב-2022 ומוצר גולמי ראשון מבוסס בשר מתורבת יועבר לאישור רגולטורי בשנת 2023.

בשר הגדל מחוץ לבעל החיים בתנאי מעבדה אינו משווק כיום בעולם ברמה מסחרית. חברות רבות המתחרות בתחום מצויות בהליכי פיתוח הדורשים עוד זמן, בנוסף לכך שמדובר במזון חדש, הנדרש בהליכים רגולטוריים סיזיפיים לשם אישור בטיחותו עבור הצרכנים.

הרגולטור הראשון והיחיד בעולם שאישר מוצרי בשר מתורבת עד כה, הוא הרגולטור הסינגפורי, שמאפשר לחברת Eat Just האמריקאית לשווק בשטחו נאגטס עוף. לפי ההערכות, עד סוף 2022, הרגולטור האמריקאי עצמו צפוי לאשר מוצרים ראשונים של חברות מתקדמות בתחום, בהן גם חברות ישראליות ובראשן Furute Meat, אחת החברות המתקדמות בעולם בתחום, שהודיעה לאחרונה על גיוס חסר תקדים בענף - 347 מיליון דולר, שישמשו להקמת מפעל לייצור בקנה-מידה מסחרי בארה"ב.

תנובה ופלוריסטם מתכננות להפוך לשחקן המשמעותי בישראל בתחום ולפרוץ לזירה הבינלאומית במהירות. בדומה ליתר החברות הפועלות לפיתוח מוצרי בשר מתורבת, גם המוצרים הראשונים שיראו אור vודות לשיתוף-הפעולה יהיו מוצרים "היברידיים", מבוססי בשר מתורבת, אך בעלי תכולה של חלבון צמחי נוסף.

מלבד היתרונות הסביבתיים הגדולים, ישנו גם יתרון עסקי: לפי פלוריסטם, קצב גידול התאים בביוראקטורים של החברה יאפשר גידול של בשר באופן מואץ בהשוואה להליכים הקיימים בטבע. אילו תצליח החברה לפתח מוצרים בעלויות נמוכות, הדבר יקנה לה יתרון גדול נוסף על פני תעשיית הבשר המסורתית.

"נביא את בשורת המזון המתורבת על כל צלחת"

אייל מאליס, מנכ"ל תנובה, סבור כי העומק הטכנולוגי והיתרון של תנובה בפיתוח מוצרים מזון תואמי שוק, יאפשר לחברות לצמוח "במהירות שיא" לעומת חברות אחרות בזירה.

ההשקעה של תנובה לראשונה בתחום איננה מקרית: בתנובה הגדילו בשנים האחרונות באופן משמעותי את ההשקעה בחלבון צמחי, כדי לתת מענה לביקוש הגובר בזירה המקומית, בעיקר בתחום תחליפי החלב.

למעשה, כ-5% ממחזור המכירות של תנובה ממוצרי חלבון, מגיע כיום ממוצרי חלבון אלטרנטיבי - תחום שנתח המכירות שלו בתנובה צומח בקצב דו ספרתי מדי שנה.

"שוק תחליפי הבשר יצטרך לעבור את המהפכה ששוק החלב עבר בישראל, והגיע כבר ליותר מחצי מיליארד שקל מכירות", אומר מאליס. "כפי שתנובה הנגישה את תחום החלבון החלופי בכל בית בישראל, כך בכוונתנו להביא את בשורת המזון המתורבת לכולם ועל כל צלחת. בעוד שנה-שנתיים נעמוד כאן ונראה שהכטל ישתנה. אנחנו רוצים להיות שם, עם היכולות ששתי החברות מביאות איתן. אין היום דוגמה למיזם שקם ומביא איתו את הטכנולוגיות האלה. אנחנו משוכנעים שבשר מתורבת זה משהו שיקרה - ויקרה בגדול".

מאליס מקווה שהרגולטור הישראלי יידע לזוז בקצב השוק ולזהות את ההזדמנויות הגדולות. בישראל ישנן חברות פודטק רבות המצויות בחזית הזירה העולמית, אך חברות רבות מוצאות את עצמן מול קשיים רגולטורים או היעדר תשתיות המאפשרות סקייל-אפ.

באשר לזירת הבשר המתורבת, במשרד הבריאות אומנם הקימו צוות קטן שיעסוק באישור המוצרים החדשים, אך בעוד שהממשלה הכריזה כי תסיר חסמים עבור חברות העוסקות בטכנולוגיות אקלים, בזירת הפודטק קיוו לראות התקדמות מהירה יותר מצד הרגולטור. לכן, בשלב זה, לא מעט יזמים בתחום לוטשים עיניים להזדמנויות מעבר לים.

"תחליפי החלבון הם מנוע צמיחה משמעותי גם עבור הכלכלה הישראלית", אומר מאליס. "הרגולטור יצטרך לדעת לרוץ מהר אחרי המגזר העסקי והטכנולוגיה. כשהמדינה רואה את חברות הפודטק המדהימות שנולדות כאן בארץ ופועלות בתחום, הרגולטור צריך לדעת לפעול מהר כדי להמשיך ולהעמיק את היתרון היחסי של ישראל בתחום, כדי שהחברות ייצרו כאן בארץ. זה יקרה, הסכר הזה ייפתח".

עוד כתבות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

צחי ברק, מנכ''ל פרודלים / צילום: יח''צ

הנפקת פרודלים לקראת השלמה לפי שווי של 2.09 מיליארד שקל

הנפקת חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות, שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?