גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות לפעמים פשוט 'מדיחות' כסף היישר אל הביוב"

חברת האקלים-טק הישראלית ווינט, שחוסכת מאות אלפים לחברות על בזבוז מים, גייסה 15 מיליון דולר ● לפי ניתוח שביצעה ווינט, 25% מהמים הנצרכים בבניינים מתבזבזים על תקלות, ציוד לא מקונפג ומערכות בזבזניות ● מנכ"ל החברה: "אסלה אחת יכולה לבזבז בבניין בינוני 40 אלף שקל בשנה לריק"

מערכות צינורות בבניין / צילום: WINT
מערכות צינורות בבניין / צילום: WINT

בבניין משרדים של חברה גדולה במרכז הארץ, הגיע המאבטח לעוד יום עבודה. כשהוא יושב על כסאו, הבחין לפתע שעל ראשו דולפות טיפות מים גדולות. לאחר שהזעיק את איש התחזוקה של הבניין, התגלה גודל הנזק: צינורות מים בבניין דלפו באין מפריע מתחת לרגלי העובדים, מבלי שאיש יכול היה להבחין בכך.

מאות אלפי שקלים נדרשו כדי לתקן את הנזק, אך למרבה הצער, מדובר בבעיה נפוצה ולא במזל רע של בניין אחד: נזקי מים באתרי בנייה ובנכסים הם הסיבה הראשית לתביעות ביטוח מבנה, עם תשלומי ביטוח ביותר מ-13 מיליארד דולר בשנה בארה"ב וכמיליארד ליש"ט באנגליה.

הסטארט-אפ הישראלי "ווינט", המספק פתרונות לחברות מובילות בעולם ומצליח לחסוך עבורן ממון רב ובזבוז של משאב טבע חשוב, הודיע היום על גיוס של 15 מיליון דולר, שיאפשרו לו להרחיב את ההתמקדות בפתרונות טכנולוגיים למניעת נזקי מים ובזבוז בבניינים ובאתרי בנייה, מסחר ותעשייה. סבב הגיוס שהובל על ידי "אינסייט פרטנרס" וכולל וחברות נדל"ן וקבלנים מהמובילים בעולם, יאפשר לחברה להאיץ את צמיחתה ולהרחיב את הפעילות בארה"ב, אנגליה, אירופה, ישראל ודרום מזרח אסיה.

כיום, מותקנים חיישני החברה באתרים של חברות ענק המעוניינות למנוע נזקי ובזבוז מים בנכסים שלהן, דוגמת מייקרוסופט, HP, דל, פפסיקו ואמפייר סטייט בילדינג, ובישראל, ברשימת לקוחותיה מכון ויצמן, כלל חברות הביטוח, בנק דיסקונט, אמפא, עזריאלי ועוד.

החברה פיתחה מערכת IOT, המיישמת טכנולוגיית בינה מלאכותית. "ווינט" מתקנים חיישן זרימת מים ושסתום חשמלי בצינורות המים בניינים. אלו מחוברים למערכת העיבוד והבקרה של החברה, ומנטרים בזמן אמת את זרימת המים בכל רגע נתון, ומאתרים דליפות נסתרות או אנומליות, עוד לפני שהן מספיקות לגרום לנזק גדול למבנה, או לבזבוז מים וכסף רב.

"בחשבון המים רואים את הסיפור האמיתי"

לפי ניתוח שביצעה ווינט, 25% מהמים הנצרכים בבניינים מתבזבזים על תקלות, ציוד לא מקונפג ומערכות בזבזניות. בזבוז מים ודליפות מציבים אתגרים קשים בעולמות הנדל"ן והבנייה, תוך שהם מחריפים את המחסור במים ומייצרים כמויות גדולות של פליטות פחמן.

בארה"ב למשל, 13% מצריכת החשמל הארצית משמשת לאספקת מים ולטיפול בהם. לפי ווינט, מערכות החברה מסוגלות לסייע לחברות לצמצם את צריכת המים ב-20-25%, לקצץ בעלויות התפעוליות בנזק הסביבתי.

"חברות לפעמים פשוט 'מדיחות' כסף היישר אל הביוב, בלי לשים לב לכך", מספר אלון גבע, מנכ"ל ווינט. "בבניין ממוצע, משהו כמו 2-3% מהאסלות תפוסות בכל רגע נתון. בבניין בו יש 100 אסלות למשל, שתיים מהן דולפות בכל רגע נתון, ולעיתים באופן שקשה להבחין בו בעין. רואים אסלה מעט רטובה, וממשיכים הלאה.

"אבל בחשבון המים רואים את הסיפור האמיתי: המים זורמים בקצב של 400-500 ליטרים בשעה. בחשבון שנתי, זה אומר שאסלה דולפת צורכת 4 וחצי מיליון ליטר מים בשנה, פי 100-120 ממצב תקין. זה אומר שאסלה אחת, יכולה לבזבז בבניין בינוני 40 אלף שקל בשנה לריק, סתם ככה. בפליטות פחמן, מדובר ב-50 טון פחמן. כמו מכונית שנוסעים בה במשך שנה. בניינים מלאים בנזילות סמויות שאף אחד לא מרגיש".

לפי החברה, שיתופי הפעולה שלה עם לקוחות גדולים נושאים פרי. כך למשל, באמפייר סטייט בילדינג, הצליחה ווינט למנוע נזק גדול כש'תפסה על חם' משאבה שהתפוצצה, וגם לחסוך 100 אלף דולר בשנה כשזיהתה תקלה סמויה בציוד ששפכה כמויות מים גדולות לביוב. "אם אמפייר סטייט בילדינג לא היו מתקנים את התקלה הזאת, הם היו מייצרים פליטות פחמן השקולות להטסה של 170 איש בכל שנה מלונדון לניו יורק בכיוון אחד", מספר גבע. בזירה המקומית, הצליחה החברה לקצץ ב-40% את זרימת המים בבנייני קבוצת עזריאלי בחולון, וכ-400 אלף דולר בחיסכון במים בבנייניה בתל אביב.

בשל משבר האקלים והלחץ הרב שמפעילה החברה האנושית על מקורות המים הטבעיים ברחבי העולם, מתמודד העולם עם משבר מים המחייב את החברות להתמודד עם בזבוז משאבים. לפי המרכז למשאבי מים בארה"ב, סדק קטן של 3 מילימטרים בצינור, יכול לבזבז כ-946 ליטר (250 גלונים) של מים ביום. לאובדן מים או לנזק לו הם גורמים כאשר הם זורמים באין מפריע בצנרת פגומה, ישנה גם משמעות כלכלית מורגשת היטב בכיס עבור חברות: בעולם הביטוח, הנושא של נזקי מים הוא משמעותי מאוד. בעולם, חברות ביטוח כבר העלו את גובה ההשתתפות העצמית בהצפה במקרים מסוימים, לכדי חצי מיליון דולר למבוטח.

אך הרעיון להקמת החברה לא נולד דווקא מהצורך לפתור את בעיית בזבוז המים בעולם או לעמוד מול אתגרי משבר האקלים, אלא דווקא בעקבות סיפור אישי יום-יומי, בו נתקלו רבים במהלך חייהם. הוא התבשל במוחו של המהנדס משה רביד, שהחליט לגשת לעבודה ולמצוא פתרון לנושא לאחר שחזר לביתו ומצא אותו מוצף מים בשל צינור שנפרץ.

אותו רגע אחד של חוסר אונים מעל ריצפה מוצפת מים, מאפשר היום לחברות לדלג בקלות מעל אותה בעיה. "צינור נפרץ בקומה ה-20, מים מטפטפים ומחלחלים, והורסים כל דבר שעומד בדרכם: קירות, שטיחים, מחשבים ותשתיות חשמל", מסביר גבע. יש לנו לקוחות שהפסידו עשרות מיליוני דולרים באירוע בודד".

עוד כתבות

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר