גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שהפכה לחברה הרווחית בישראל: צים דורשת מס מופחת

השנה הגיע תורה של ענקית הספנות לשלם מס חברות, אחרי שהתחילה להרוויח - ובגדול ● לגלובס נודע כי צים מבקשת מרשות המסים ומשרד האוצר שינוי חקיקה שיאפשר תשלום מס נמוך בעשרות אחוזים ● אם החוק לא יעבור, החברה עלולה להעביר את הפעילות למדינה אחרת

מכולות של חברת צים / צילום: Shutterstock
מכולות של חברת צים / צילום: Shutterstock

אחרי שנים של הפסדים, חברת הספנות "צים" התחילה להרוויח - ומיד נכנסה לדיונים עם רשות המסים ומשרד האוצר על שיעורי המס שהיא אמורה לשלם. גורמים בחברה העבירו לנציגים באוצר "מסר", לפיו אם המדינה לא תאמץ לחקיקה "מס תפוסה", שנהוג כבר במדינות רבות ומחשב את גובה המס על פי תפוסת האוניות ולא על פי רווחי החברה, היא תעביר את פעילותה למדינה אחרת.

מהפסדי ענק לרווחי שיא

צים, שמנוהלת בידי אלי גליקמן, הונפקה בינואר 2021 בוול סטריט לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר אחרי הכסף. מאז, זינקה מניית החברה ביותר מ-280%, למחיר המשקף לחברת הספנות שווי של כ-6.6 מיליארד דולר. הזינוק הזה נרשם בזכות התוצאות הפנטסטיות שהציגה צים בשנה החולפת, כתוצאה מהגאות בענף התובלה הימית.
בתשעת החודשים הראשונים של 2021 רשמה צים הפרשות למס הכנסה של 636 מיליון דולר, שמהוות 17.8% מהרווח של החברה בתקופה זו. באותם שלושה רבעונים רשמה צים רווח נקי של 2.935 מיליארד דולר (גם שילמה דיבידנד של 237 מיליון דולר לבעלי מניותיה).

כל הטוב הזה אחרי שנים שבהן הציגה צים הפסדי עתק, וחבות המס שלה הייתה בהתאם - אפסית. את שנת 2020 סיימה צים עם הפסדים צבורים של 1.523 מיליארד דולר. כל זה מאחוריה. הרווחים של החברה לא רק מכסים על ההפסדים, היא החברה הרווחית ביותר בישראל וככזאת, גם מחויבת במס בשיעור גבוה.

 

מנוף הלחץ של צים

כשהגיע הרגע לשלם מאות מיליוני דולרים מס, הגיע גם הרגע של צים לדבר עם המדינה על יוזמת חקיקה שעלתה בעבר ואמורה להפחית את חבות המס של חברות הספנות באורח דרמטי - חקיקת "מס תפוסה".

על פי שיטת מס התפוסה, מחושבת ההכנסה החייבת של חברת הספנות בהתאם לתפוסת כלי השייט שהחברה מפעילה (כמה טון האוניות יכולות לשנע). זאת, במקום מס חברות שעומד כיום על 25%, ובעבר עמד גם על כ-30%. בעוד מס חברות מתייחס לרווחיות של החברה, מס התפוסה מתייחס לגודל ותכולת הספינות של החברה. מדינות רבות בעולם אימצו את שיטת מס התפוסה לפני 15 ו-20 שנה, בהם מדינות האיחוד האירופי, אך בישראל, למרות שהתקיימו דיונים בנושא, הם לא גובשו לכדי חקיקה.

בנוסף, עד כה לא היו בישראל חברות ספנות גדולות מספיק כדי שהשינוי יהיה רלוונטי עבורם. הלחץ על הממשלות בעבר לא היה מספיק גבוה, וכך יוזמת המס התמסמסה.
כעת, כאמור, צים מחזירה את הדיון לשולחן במטרה להוריד את חברות המס שלה דרמטית. כמה דרמטית?

לדברי מומחה המס עו"ד יניב שקל: "בדרך כלל שיעורי המס מחושבים לכל ספינה בנפרד ויורדים ככל שהספינה גבוהה יותר. כך למשל, בקפריסין סכומי המס המוטלים על ספינה לשנה נעים בין 0.365 אירו לטון ל-1,000 הטון הראשונים, דרך 0.31 אירו לטון על 9,000 הטון הבאים, ועד ל- 0.04 אירו לטון.

"המשמעות היא שספינה בגודל של 20,000 טון לדוגמה תשלם מס שנתי של כ-5,000 אירו, שהוא סכום זניח ביחס לרווח שניתן לעשות עם אותה ספינה.

"בישראל החקיקה הנוגעת למיסוי חברות ספנות היא מנדטורית, לא ברורה, ולא עודכנה בעשרות השנים האחרונות על מנת שתהיה תואמת את ההתפתחויות בעולם".

קשה להעריך כמה מס תשלם צים מס אם יוחל מס תפוסה בישראל, כיוון שלא ברור מה יהיה המודל שיאומץ. אבל גם בחישובים גסים לפי תזכירי החוק שהונחו בעבר על שולחן הכנסת מדובר בצניחה דרמטית של חבות המס - ממאות מיליוני שקלים לעשרות מיליונים בלבד.

ברשות המסים מתקיימים בימים אלה דיונים על שומות המס הנוכחיות של צים, גובה הרווחים וחבות המס, אך במקביל מתקיים הדיון על המס העתידי שיוטל על החברה. גורמים בכירים ברשות המסים, באוצר ובצים, כולל המנכ"ל גליקמן מעורבים בדיון שלדברי החברה יכריע את המשך דרכה בארץ.

אבל גם למנוף הלחץ של החברה הרווחית בישראל יש גבולות גזרה. עידן עופר, בעל השליטה בצים, יודע שהיכולת שלו "לאיים" על המדינה היא בעירבון מאוד מוגבל. מלבד הפעילות בצים, עופר רושם בכל שנה הכנסות של מיליארדי שקלים ממפעלים שלא יכולים לעבור מישראל ותלויים בהבנות מול מוסדות המדינה.

בעשור הקרוב יסתיים הזיכיון של כיל (ICL) במפעלי ים המלח, ובמקביל המדינה כבר הודיעה כי היא מתכננת לפנות בעשור הקרוב את מפעלי בז"ן ממפרץ חיפה. כשעל השולחן יערכו דיונים רגישים, מורכבים ויקרים על הארכת זיכיון הכרייה באוצרות הטבע של ישראל ועל הפיצוי בעקבות הפינוי הכפוי בחיפה, יש גבול לשרירים שכדאי לעופר לחשוף מול רשויות המס.

עידן עופר. היה היו''ר בעל השליטה בבטר פלייס / צילום: סיון פרג'

האיחוד האירופי כבר שם

הדיון סביב השאלה כמה מס צריכות חברות הספנות לשלם הוא דיון וותיק. בענף התפתח מצב של "דגלי נוחות" - בריחה של ציי סחר למדינות עם משטרי מס נוחים. כפתרון לזליגה פותחו תמריצים בדמות "מס התפוסה". כ-90% מהצי העולמי פועל תחת השיטה הזו. באיחוד האירופי אובחנה מגמה של "בריחת" כלי שיט לדגלים מחוץ לאיחוד כבר בשנות ה-80, אשר התגברה במהלך שנות ה-90. מדינות האיחוד נדרשו להחיל שיטת מס תפוסה עד ל-30 ביולי 2005.

גם ארה"ב מפעילה "מס תפוסה", כמו גם סין, יפן, דרום קוריאה והודו.
בישראל מס התפוסה מתגלגל בין ממשלות ומגירות כבר מ-1999, אז החליטה הממשלה לתמוך בענף הספנות. בזמנו גובשה רפורמה, שעיקרה שיפור כושר התחרות הכלכלי של הספנות הישראלית, לרבות מס תפוסה - אך היוזמה לא התרוממה.

ב-2009, על רקע המשבר העולמי בענף, אישר שר האוצר דאז, יובל שטייניץ, לאפשר לראשונה לחברות הספנות לשלם מס שיחושב בהתאם לתפוסת האוניות במקום הרווח. אבל תזכיר מס התפוסה שהופץ אז, לא עבר את שלבי החקיקה ונגנז.

ב-2016 חזר מס התפוסה אל שולחן המחוקק והופץ תיקון לפקודת מס הכנסה (מיסוי חברות ספנות לפי תפוסה), אך גם הוא נתקע בשלבי החקיקה. הניסיון להחיות אותו שוב בשנת 2018 על ידי שר האוצר דאז, ישראל כ"ץ, כשל בשל הפלונטר הפוליטי שהחל.
ברשות המסים מסתכלים על המגמה העולמית ותומכים כבר מ-2018 במס התפוסה. אבל המפתחות למהלך מונחות על שולחנו של שר האוצר הנוכחי, אביגדור ליברמן, שעמדתו בנושא טרם הושמעה.

צים מסרה בתגובה לדברים כי "צים גאה להיות חברה ישראלית ,תישאר כזו ומעולם לא איימה לעזוב את ישראל.

"צים תומכת בהחלת משטר של מס תפוסה (tonnage tax) בישראל אשר יתקן הפלייה של חברות ספנות ישראליות ביחס לחברות ספנות זרות אשר פוגעת בתחרותיות של החברות הישראליות מול המתחרות מחו"ל.

"מודל זה של מס תפוסה הונהג במרבית המדינות בעולם על מנת לאפשר, בין היתר, תחרות בתנאים שווים בין חברות הספנות בעולם, וישראל היא בין המדינות הבודדות בעולם שמודל זה לא אומץ בהן.

"יצוין כי לגבי 'מס תפוסה' קיימת הצעת חוק ממשלתית בעניין כבר משנת 2018 על בסיס תזכיר של משרדי הממשלה משנת 2016, כך שמדובר בעיוות שפתרונו עומד על הפרק כבר מספר שנים, ואשר המדינה עצמה מודעת לו ואשר פוגע ללא הצדקה ביכולת התחרות של חברות ישראליות עם חברות זרות".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע