גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזמת דניאלה זלצר מצאה נוסחת קסם: להפוך את הזבל של השוק הסיטונאי לארוחות גורמה

כשדניאלה זלצר ביקשה מהבסטיונרים את הסחורה של סוף היום, הם הסתכלו עליה ברחמים ● זה מה שדחף אותה להקים את עמותת מצילות המזון שלוקחת את המזון העייף, מחלקת בין התושבים ועושה ממנו מטעמים במטבח ● המטרה: לגרום לישראלים לשנות גישה, ולפתור את אחת הבעיות הסביבתיות הכואבות: האנושות זורקת לפח שליש מהמזון שהיא מייצרת

דניאלה זלצר / צילום: איל יצהר
דניאלה זלצר / צילום: איל יצהר

במשך שנה שלמה, דניאלה זלצר חיה בתוך ניסוי. את המקרר הביתי היא מילאה אך ורק בירקות ופירות משוק מחנה יהודה בעיר מגוריה, ירושלים. אך באופן די שונה ממרבית הצרכנים: "הלכתי לבסטיונרים וביקשתי את הסחורה שהם תכננו לזרוק לפח באותו סוף יום", היא מספרת. "אנשים הסתכלו עליי בצורה מוזרה, כמה פעמים אפילו הציעו לקנות לי אוכל. מישהו צעק עליי: 'תתביישי לך, זה יביך את בעלך, זה לא ראוי לאישה'. אחרים, בשקט, המליצו לי על בית תמחוי".

אותן תגובות, רק חיזקו את המוטיבציה של זלצר בת ה־30, והבהירו לה עד כמה גדולה הבעיה שהיא מבקשת לפתור. "הסברתי למי שהתרעם: זה לא מגיע מחוסר באמצעים כלכליים אלא מתוך אמונה שיש כל כך הרבה שפע בעולם, שלא צריך עוד. יש כאן המון ירקות ראויים למאכל שנזרקים לפח, וזה פוגע מאוד בסביבה ובנו", היא מספרת. "אז קיבלתי עגבניות קצת רכות, מלפפון קצת גדול, ענבים שהיה צריך קצת למיין. מזון טוב וראוי לאכילה. זה גם גרם לכך שכל התפריט שלי הפך להיות מבוסס על יצירתיות. התהליך חיבר אותי למה שקיים, ולא למה שאני רוצה, והבהיר לי עד כמה החזון שלנו אפשרי".

זלצר ייסדה יחד עם איתי פלד את ארגון "מצילות המזון": קבוצה של אזרחיות ואזרחים אכפתיים, שמצילים מזון מהשוק הסיטונאי בירושלים, ופועלים במטרה לקדם מערכת מזון עירונית בת קיימא, בדגש על צמצום בזבוז מזון. לאחר שהמזון נאסף מהשוק, הוא מחולק לקהילות ברחבי ירושלים. ויש להן גם מודל כלכלי: מסעדות פופ-אפ בהן זלצר, שותפיה ומתנדבים מכינים מזון משובח מירקות טובים שכמעט וקיפחו את חייהם. וקייטרינג חברתי בר קיימא, המבוסס ב־80% על עודפי תוצרת טרייה, בנוסף לחומרי גלם מקומיים של עסקים קטנים. הארגון גם מפתחת סדנאות ומערכי חינוך לבתי הספר, ומקיימת סיורים בנושא הפוליטיקה של האוכל.

זלצר ושותפיה, מנסים למעשה לגרום לישראלים לשנות גישה, ולפתור את אחת הבעיות הכואבות והמוזנחות בשיח - בזמן שכולם מדברים על משבר האקלים, האנושות זורקת לפח שליש מהמזון שהשקיעה משאבים כה רבים כדי לייצר. וכל זה קורה כש- 8,230 מיליון בני אדם סובלים מרעב, ומספרם רק גדל. האנושות סובלת ממצוקת שטחים ומשאבים, אבל 30% משטחי הקרקע המנוצלים לגידול מזון, מעובדים לריק. כך נזרקים לפח, יחד עם המזון, שעות עבודה רבות, מים, פלסטיק, חומרי הדברה שפוגעים בקרקע ונשטפים אל האוקיינוסים, ועוד. אותה תופעה, לא אחראית רק לפגיעה אקולוגית קשה, אלא גם לפליטות 8% מגזי החממה בעולם, וכך מתדלקת את משבר האקלים הגלובלי.

וישראל? שמור לה מקום של כבוד ברשימת הבזבזניות: היא מדורגת במקום השני בבזבוז מזון בין מדינות ה־OECD ומייצרת מידי שנה 2.5 מיליון טון פסולת מזון. כ־6% מפליטות גזי החממה שלנו, הן תוצר של הטמנת מזון עודף. הבזבוז הכלכלי זועק לשמים: לפני נתוני המשרד להגנת הסביבה - בשנה אחת, נזרקת סחורה שמוערכת בכ-20 מיליארד שקלים, כשהפגיעה הסביבתית מוערכת ב־3.2 מיליארד בשנה. על פי BDO ולקט ישראל, מדובר בבזבוז של 3,200 ש"ח לשנה למשק בית. שזה כמו לזרוק לפח 13% מהיקף ההוצאות שלנו על מזון. ואם לא די בכך, אז 50% מהמזון שנזרק ראוי למאכל אדם, אבל כאמור, מגיע לאשפה.

"לכל עגבנייה יש סיפור"

המודעות של זלצר בנושא התפתחה עוד בילדות. כשהייתה בת 10, עברה עם משפחתה לקנדה, שם שימש אביה חוקר באוניברסיטת טורנטו. בבית הספר היהודי בו למדה, נחשפה לתרבות שונה מזו שהכירה בבית. "זו אוכלוסייה מרקע סוציואקונומי מאוד גבוה. ההורים היו שולחים עם הילדים קופסאות פלסטיק עם ניוקי בשמנת, אוכמניות, ושפע שלא יצא לי לראות בעבר", היא מספרת. "בסוף כל ארוחה, ראיתי שהם זורקים את האוכל לפח עם קופסת הפלסטיק וחטפתי חלחלה. אבא שלי, היה לוקח כל דבר שנמצא במקרר, ועושה ממנו דברים יצירתיים. צנונית הוא היה מטגן ומכניס לחביתה, הסוף של המרק בלי הנוזלים היה נכנס לפירה. לא היו דברים כאלו אצלנו".

במהלך התואר הראשון שלה בטורונטו, בצדק חברתי ומעורבות קהילתית, הבינה זלצר "איך אפשר להניע תהליכים בעולם באמצעות אוכל. קיבלתי משקפיים לעולם שלם, וזה שינה לי את כל ההסתכלות על הנושא. מאותו רגע, עגבניה כבר לא הייתה עגבניה, אלא עגבניה עם סיפור. המון אנשים לאורך הדרך מעורבים בכל עגבניה שמגיעה אליי לצלחת. הצטרפתי לתנועת מחאה בשם 'אוכל במקום פצצות' בטורנטו. אספנו ארגזי מזון לפני זריקה, ואחרי שהבאנו את הכל למקום מרכזי, לקחתי שלל עצום של דברים טובים הביתה - אוכמניות, ביצי שליו, ירקות. הייתי המומה שהדברים האלו נזרקים. גם היום, כשהמתנדבים מגיעים ורואים אצלנו את הכמויות של האוכל, זה לא עוזב אותם. זה נשאר איתם לכל החיים, זה רגע מכונן".

לפני הקמת העמותה, ריכזה מטבחים קהילתיים בקנדה ואת היחידה הקולינרית של עמותת קלאבהאוס בירושלים - מרכז לקהילה של אנשים שחוו משבר נפשי. לאורך השנים נעה בין קנדה, ארה"ב וממדינות באירופה מתוך רצון ללמוד מארגוני מזון אחרים על פעילותם.

"הפוקוס על קיימות - לא נזקקות"

אחת מנקודות ההתפחות של מצילות המזון אירעה ב־2018, כשלפני הקורונה, זלצר ושותפיה החליטו לעשות אירוע גדול, כדי לחגוג את השפע שכבר קיים - ולמנוע את השלכתו. "הגענו למחנה יהודה ולסופרים ומאפיות, וביקשנו את האוכל של סוף היום. ביקשנו ממכר שלנו שהיה לו מזנון בבניין כלל להשתמש במקום. בישלנו כמויות ענקיות של אוכל, קראנו לאנשים לסעודה על בסיס 'שלמו כפי רצונכם'. עשינו 25 מנות, זה היה מדהים. עשינו את זה פעם בחודש במשך שנה. מ־50 אנשים גדלנו ל־80 ובאירוע האחרון כמעט 300. זאת הייתה ממש חגיגה, אבל בתקופת הקורונה הפעילויות הקהילתיות שעשינו היו חייבות להיעצר".

באירועים שקיימו זלצר ושותפיה על גג בניין כלל, נציר הציבור עם מוסללה, לתוכה התמזגו ״מצילות המזון״. זוהי עמותה ירושלמית מקומית, המחזיקה בכמה מרכזי פעילות סביב מודלים של קיימות עירונית.

כדי להמשיך קדימה בתקופת הקורונה, הוחלט להוסיף חלק מרכזי ששינה את כל הפעילות: הצלת מזון שיטתית. "ראינו שבשוק הסיטונאי יש כמויות היסטריות, לא נורמליות, של אוכל שנזרק. לחשוב על כל העבודה שנכנסה לתוך האוכל הזה ושאחר כך הוא מתבזבז, זה צורם. ולמה זורקים? החצילים גדולים מדי, הגזר מעוות, מגיעה אספקה חדשה של עגבניות והקודמות מעט עייפות. כוח האדם שנדרש מהסיטונאים כדי למיין את התוצרת הזו, שמבחינתנו היא מעולה, הוא יותר יקר מהעלות של הפירות והירקות. לכן יותר משתלם להם לזרוק 8־12 טון ביום".

בגל הראשון של הקורונה, תוך חודש, "מצילות המזון" פיתחו מערך מתנדבים. "ביקשנו בסטה מהסוחרים, כדי שנוכל לחלק לאנשים שאין להם נגישות לפירות וירקות. כל פעם היה סיטונאי אחר שהיה מארח אותנו בבסטה כדי שנמיין סחורה של 30 משטחים. באזור הפחים בשוק, מצאנו 3 טון של בצל סגול שנזרק. הם קרסו ממשאית שעשתה פניה חדה, ופשוט שמו אותם שם. הכנו ריבות מכל הבצל הזה וחילקנו לסוחרים. היום, השוק כבר בצורה שיטתית שולח לנו את המשטחים שמיועדים לזריקה. אנחנו עושות 3 משמרות בשבוע עם מתנדבים רבים, ממיינות את הסחורה ומחלקות אותה ל'בסטות' בקהילה. חלק קטן מהאוכל מופרש למטבח שלנו, ועוד חלק קטן לסדנאות. מאז שהתחלנו, הצלנו 210 טון, השווים בערכם ל־860 אלף שקל שלא הושלכו להטמנה".

כדי לחלק את התוצרת, יצרה העמותה קשר עם ועדי שכונות, רשתות של חד הוריות, בתי קשישים, מבקשי מקלט, מסגדים ועוד. "האמנו בכוח של הקהילות לתמוך בעצמן. הגיעו אלינו טנדרים, משאיות, אופניים, מכוניות. כל קהילה מצאה את דרך החלוקה שלה. במסגד בג'אבל מוכבר פרסו את הירקות בכניסה למסגד, בקרית יובל הביאו את התוצרת למרכז הקהילתי ושינעו משם בסלי מזון לאנשים מבוגרים. הגענו ל־22 שכונות בירושלים. התחלנו לחשוב איך לקחת את חלוקת המזון הזו ואת תופעת בזבוז המזון - בעיה יציבה שתלווה אותנו תמיד, ולהפוך אותה לפרויקט קהילתי שהוא דבק קהילתי, ויוצר רשתות פעולה אזרחיות שאנחנו לא עושים עבור אף אחד - אלא עושים עם.

"מה שהתחלנו לפתח עם המנהל הקהילתי בקרית יובל והתרחב לעוד שכונות, זה מערך שהוא בסטה לכל דבר. פתחנו שולחנות מתקפלים, שמנו מפות, התושבים אספו את המזון במכוניות מהשוק הקהילתי, פרקו במנהל הקהילתי בבסטה שפתחנו עם קונספט של 'שלמו כפי רצונכם'. אנשים באו, נפגשו, החליפו מתכונים, קנו. יש שם עכשיו 60 משפחות שמעורבות בדוכן הזה ומעגל של פעילים שמחזיק את הפעילות. מוקד הפעילות הוא חגיגה. הפוקוס הוא קיימות, ולא על נזקקות. אנחנו עושים ערבי סרטים, ארוחות, שוק תן-קח. תפוחי אדמה עם קצת ירוק הלכו להישתל בגינה, זרעים של עגבניות יובשו וחולקו הלאה, אנשים לקחו מלפפונים שנותרו, הכינו חמוצים והחזירו למכירה בבסטה".

לשחרר את התלות בחברות ענק

כדי לייצר מודל כלכלי, הקימה העמותה מטבח שנקרא 'השליש', על שם השליש האבוד של המזון שהאנושות זורקת. "לפני שנה השקנו את המטבח, כדי לתמוך ב־100% בחזון שלנו ובפן החינוכי, אבל גם כדי לתמוך כלכלית בארגון", מספרת זלצר. "כדי לחשוב על יציבות כלכלית, אנחנו יודעות שיש חשיבות לבנייה של מודל עסקי־חברתי. אנחנו מנסות לייצר מודל גדילה ורווח. 35% בשנה הראשונה היה מהכנסות עצמאיות, והשנה 45% מההכנסה תהיה מבוססת על העסק החברתי שלנו. הנתח הזה יגדל".

מה התוכניות שלכן לשנים הקרובות?
"אנחנו מעוניינות להמשיך לעורר השראה בתחום של קיימות מזון, תחום שלא כל כך מדובר בארץ: להכנס למערכת החינוך עם תכנים, לקדם בשכונות רשתות של הצלת מזון וצרכנות אלטרנטיבית - לא רק מזון, לשכפל את המודל לשווקים סיטונאיים וערים אחרות, וכך גם את המטבח. אנחנו מקוות לייצר מכולות מקומיות שמובססות על עודפים.

"הדרך שבה אנחנו מתייחסות לאוכל, משפיעה על הדרך שאנחנו מתייחסות אחת לשנייה. אם נתייחס באופן אחר לאוכל, לשרשרת המזון ולמי שמייצר אותו, נוכל לחולל שינוי חברתי. יש כל כך הרבה ידיים שמעורבות בתהליך, כל כך הרבה משאבים שנכנסים לכל חלק במזון. מי שמגדל אותו, גם מכניס אליו איזושהי כוונה. אנחנו מעוניינות ליצור קשר מחודש ביננו לאוכל שלנו. בריאות היא לא רק שאלה של אלו חומרים מזינים אנחנו מכניסות לגוף, אלא מערכת יחסים בין אנשים לסביבה, ולבעלי החיים ולאדמה - כל אלו שתומכים בקיום שלנו. אנחנו רוצות לעבור מאינדיבידואליזם לשותפות, מתלות בחברות ענק לעצמאות ומקומיות".

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת