גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

70 חוקרים מובילים בעולם נגד שימוש לרעה בתיאוריה פסיכולוגית ששולטת בבתי המשפט למשפחה

פרופ' אבי שגיא-שורץ מאוניברסיטת חיפה הוא אחד מ-70 חוקרים מובילים בעולם נגד שימוש לרעה בתיאוריה פסיכולוגית ששולטת בבתי המשפט למשפחה ● "באופן אבולוציוני אנחנו בנויים ליצור קשר עם דמות מטפלת. חשוב מאוד לשמר את הקשרים גם כשהם לא בדפוס האידאלי"

''אנחנו בנויים ליצור קשר עם דמות מטפלת'' / צילום: Shutterstock
''אנחנו בנויים ליצור קשר עם דמות מטפלת'' / צילום: Shutterstock

לתיאוריה פסיכולוגית שפותחה בשנות ה-70 של המאה הקודמת, עדיין יש השפעה מכרעת על קבלת החלטות בבתי דין למשפחה - בנושאים כמו משמורת על ילדים, הוצאת ילדים מן הבית על ידי רשויות הרווחה וסוגיות של אימוץ. אבל לאחרונה קבוצה של 70 חוקרים חברה יחד כדי לומר לבתי המשפט: אתם לא עושים את זה נכון.

בתי המשפט משתמשים בתיאוריית ההתקשרות (Attachment Theory), כדי לנסות להכריע מי מההורים הוא הטוב ביותר עבור הילדה או הילד. החוקרים לעומת זאת אומרים - כל עוד יש התקשרות, אפילו אם לא בדפוס האידאלי, וכל עוד לא מדובר ביחס פוגעני, יש לעשות מאמץ למקסם את הקשר עם כל דמויות ההתקשרות של הילדים.

ההצהרה גובשה בסימפוזיון שערכו החוקרים בתחום, והמאמר "Attachment Goes to Court", פורסם בכתב העת Attachment and Human Development. ברשימת המחברים מופיעים מומחים מובילים כמו פרופ' רובי דושינסקי מאוניברסיטת קיימברידג' ופרופ' פר גנקוויסט מאוניברסיטת שטוקהולם. הנציג הישראלי הוא פרופ' אמריטוס אבי שגיא-שורץ מאוניברסיטת חיפה.

תיאוריה ותיקה שחוללה מהפכה

מהי בעצם התקשרות, וכיצד הפכה גישה זו לדומיננטית בפסיכולוגיה ובעקבות זאת בדיני המשפחה? התיאוריה מיוחסת לרוב לפסיכולוגים ג'ון בולבי ומרי איינסוורת', שהחלו לחקור בשנות ה-60 את האופן בו נוצר בילדות הקשר עם המטפלים העיקריים וכיצד הוא משפיע על המשך חיינו. מאז נכתבו אלפי מאמרים בתחום.

הטענה הבסיסית היא שכולנו נקשרים לדמויות המטפלות בנו בשנות החיים הראשונות, אך לא כל הקשרים זהים. ניתן לחלק אותם לשלושה סוגים עיקריים: התקשרות בטוחה, התקשרות נמנעת והתקשרות אמביוולנטית. אופן ההתקשרות לדמויות המטפלות העיקריות, משפיע לאורך החיים - גם על המשך הקשר עם ההורה, אבל הרבה מעבר לכך. על פי התיאוריה, אנחנו משחזרים את דפוסי ההתקשרות מול ההורים גם ביחסים חברתיים אחרים, וגוזרים מכך את התפיסה העצמית שלנו.

ניסוי שנערך בשנות ה-60 מצא, כי קופים שיכלו לבחור בין בובה דמויית אם מספוג שמעניקה רכות וחמימות לבין בובת אם מברזל שמעניקה אוכל, פנו לאם המאכילה כשהיו רעבים, אבל לאם הרכה כשהיו זקוקים להגנה או לנחמה. באותה תקופה זו הייתה הפתעה, התפיסה המקובלת גרסה שההורים אוהבים את התינוקות אבל מטרתם העיקרית של התינוקות בקשר בשלב זה היא לספק את צורכיהם הפיזיים. היום נראה לנו מובן מאליו שקשר אנושי הוא אחד הצרכים הבסיסיים והמהותיים של תינוקות.

"אנחנו נקשרים כי אנחנו זקוקים לזה ברמה האבולוציונית הכי בסיסית", אומר שגיא-שורץ. "הקשר עם דמות מטפל עיקרי אחת לפחות, הוא קריטי להתפתחות של התינוק. שבירה של הקשר הזה, גם אם ההתקשרות מלכתחילה הייתה לא אידאלית, זו טראומה. האדם נסדק מן היסוד".

הפסיכולוגיה מגיעה לבית המשפט

אחת הסיבות שבגללה בתי משפט אוהבים את התיאוריה, היא שיש לה מבחן. ילד נכנס לחדר עם הורה, ולפתע ההורה נעלם ולחדר נכנס אדם זר. לאחר זמן מה ההורה חוזר. אם ההתקשרות בטוחה, הילד נלחץ ובוכה כשההורה נעלם, ורץ להתנחם בזרועותיו כשהוא חוזר, ונרגע מהר. בהתקשרות אמביוולנטית, הילד מתקשה להתרחק מההורה עוד לפני שהוא נעלם, נלחץ כשהוא נעלם, וכאשר הוא חוזר הילד חשדן ולא ממהר להתנחם בזרועותיו אלא מתקרב ומתרחק לסירוגין, ומביע כעס. ילדים עם התקשרות נמנעת, מביעים מצוקה וכעס כשההורה נעלם, אבל כשהוא חוזר הם מפגינים אדישות, כאילו הוא לא חסר להם.

כיום בתי המשפט, או הגורמים המקצועיים המעידים בפניהם, לא יקבלו החלטות על משמורת או התערבות רשויות הרווחה רק על סמך סיטואציה אחת שבה הודגמו דפוסי התקשרות במעבדה. אבל הם לומדים לחפש את הדפוסים האלה בזמן שהם עורכים ביקורי בית ושיחות עם הילדים וההורים.

"מה שבתי המשפט לפעמים מפספסים", אומר שגיא-שורץ, "הוא שגם התקשרות לא בטוחה - אמביוולנטית או נמנעת - היא התקשרות". כל עוד התינוק קיבל מענה כלשהו לצרכים שלו וראה באותו גורם דמות מטפלת, הוא קשור אליו. אם כך, הטראומה שבפרידה או הפחתת זמן הקשר תהיה לדעת שגיא וקבוצת החוקרים החתומים על המכתב, יותר גדולה מאשר הנזק שיכול להיגרם לכאורה לילד מהתקשרות לא בטוחה. כלומר מהתקשרות אמביוולנטית או מהתקשרות נמנעת, גם אם זו יכולה להשפיע לרעה על האופן שבו הוא מנהל את הקשרים שלו בעתיד.

אוניברסיטת חיפה עורכת במסגרת התואר השני בהתפתחות הילד, תוכנית ייחודית לחשיפת שופטים מתחום דיני המשפחה למידע בסיסי ועדכונים בתחום התפתחות הילד. בתוכנית ניתן דגש על יישומי ידע המושתת על ידע נתמך ראיות מחקריות. שגיא-שורץ מציין שהחשיפה משדרגת באופן משמעותי את איכות עבודתם: "היא שיפרה מאוד את ההתערבויות וההחלטות שיפוטית של שופטי משפחה ונוער ונוצרה שותפות יוצאת דופן בין האקדמיה (אוניברסיטת חיפה) -למערכת המשפט".

כשהורים טובים דיים מתגרשים

"חי לו ילד עם הורים", מתאר שגיא-שורץ, "והם דמויות טובות דיין. בואו נניח שאנחנו לא מדברים כרגע על דמויות פוגעות. ואז נוצר נניח משפט גירושים, וההורים עוברים תקופה של שבר, ההורה בעצמו חרד, ההורה בעצמו כועס. ועורכי הדין לא תמיד מרגיעים, לפעמים הם מלבים את המאבק. בית המשפט מגיע מאוריינטציה של צדק - הוא רוצה לדעת מי ההורה הטוב יותר, ולתגמל אותו ביותר זמן משמורת. נוצר מצב שבו הורה, שלפני כן אף אחד לא חשב לשאול אם הוא הורה כשיר או לא, שתפקד איכשהו כמו כל ההורים, מקבל תיוג של התקשרות לא בטוחה - ועל הבסיס הזה נגזרים גורלות".

לדברי שגיא-שורץ, ככל שדמות מטפלת היא יותר רגישה, יותר נענית לסימנים של הילד, תהיה התקשרות בטוחה. ככל שהתגובות של ההורה לילד הן פחות רגישות, פחות מדויקות, פחות מתואמות מבחינת התזמון, יכול להיות שהילד ייפתח התקשרות לא בטוחה. "אבל התקשרות לא בטוחה היא לא פתולוגיה", אומר שגיא-שורץ. "זה לא אומר שהילד לא ישרוד. התקשרות לא בטוחה היא האסטרטגיה השנייה-הכי-טובה אחרי התקשרות בטוחה. הילד צריך את ההורה הזה, והוא לומד לדעת מה הוא יכול לחפש אצלו ומה אין טעם לחפש. נניח הוא יידע שלפעמים כשהוא מגיע עם סיגנלים מסוימים לאחד ההורים שלו, ההורה הזה דוחה אותו, כי הרי גם הורים יש להם איזשהו אופי, איזושהי היסטוריה.

"אנחנו עלולים לומר - 'הילד עושה מניפולציות', הוא יודע שיש דברים שצריך לבקש מאמא ואחרים מאבא או נניח מהאמא השנייה, ואחרים דווקא מסבתא. אבל זו לא מניפולציה אלא חלק מהלמידה החברתית של הילד. הוא יישם אותה אחר כך גם עם חברים, גם עם בני זוג, ידע מה הוא יכול לקבל מכל אחד מהם ולמה עדיף מראש לא לצפות".

איך תיאוריית ההתקשרות כמו שהפסיכולוגיה מבינה אותה היום, חושבת שצריך לגשת לסוגיית המשמורת?
"הסוגיה היא מורכבת, אבל בגדול, תיאוריית ההתקשרות המודרנית אומרת שכל דמות התקשרות היא חשובה לילד. באופן אבולוציוני אנחנו בנויים ליצור קשר עם דמות מטפלת, וזה כולל גם עם דמות שמטפלת בנו לא טוב. וחשוב מאוד לשמר את הקשרים האלה גם במקרים שההתקשרות היא לא בדפוס האידאלי. אנחנו חושבים שלמעט במקרים קיצוניים, איננו רוצים שהשאלה 'מי ההורה היותר טוב' תעלה בכלל".

"לא אחד על חשבון השני"

במסמך העמדה שפרסמו 70 הפסיכולוגים נכתב: "הטעות היסודית היא להניח שטיב ההתקשרות הוא הסמן היחיד של טיב הקשר, וכי אפשר לשפוט התקשרות על בסיס צפייה בהתנהגויות בדידות לאורך זמן קצר. התקשרות יכולה לבוא לידי ביטוי בנסיבות ספציפיות כמו משחק משותף מסוים, הנחיה או הוראה. לעומת זאת חרדתיות או נטייה לבכי יכולים לנבוע מסיבות אישיות של הילד, ולא להעיד על טיב הקשר עם ההורה".

שגיא-שורץ אומר, כי "זו טעות להדגיש יותר מדי את החיבור הבטוח עם הורה אחד. קשרים עמוקים לא מגיעים אחד על חשבון השני. לפעמים אנחנו רואים שבית המשפט אומר שאם יש דמות התקשרות אחת טובה, עדיף להתמקד בה ולמנוע חשיפה לדמויות התקשרות פחות טובות. אנחנו אומרים שיש להמשיך את הקשר עם דמויות ההתקשרות כולן. הן לא 'יהרסו' לילד את הפסיכולוגיה הטובה שהוא לומד מדפוס ההתקשרות הטוב עם הורה אחד".

כלומר גם במקרה שבו ברור שהקשר עם הורה אחד מאופיין בדפוס התקשרות פחות טוב, לא היית מתחשב בכך בשיקולי המשמורת?
"אנחנו לא מדברים דווקא על לקצוב את הזמן שווה בשווה, ותמיד צריך גם להתחשב בנסיבות המקרה, אבל הרעיון הוא כן לשמור על קשר מקסימלי עם כל דמות התקשרות בעולמו של הילד. אנחנו רואים שילדים באופן טבעי, רוצים 'להשיג' את כל דמויות ההתקשרות שלהם. במקרים מסוימים כאשר ההורה לא נותן לילד ביטחון, דווקא אז הילד עושה את המקסימום כדי לחפש את הביטחון אצל ההורה, מה שאולי הוא לא מרגיש שהוא חייב לעשות כשדפוס ההתקשרות בטוח יותר".

ואז, אומר שגיא-שורץ, דווקא עם ההורה הזה צריך לעבוד, ולחזק את הקשר, לשפר את מערכת היחסים, ולתת לילד זמן איתו דווקא כשהסיטואציה משברית לשני הצדדים. "דווקא עם ההורה הבטוח, צריך פחות עזרה".

"כלים שפותחו למטרות מחקר"

שגיא-שורץ מציין כי הפסיכולוגיה פיתחה כלים ללמוד דפוסי התקשרות, כמו המבחן שתואר לעיל, "אבל אלה כלים שפותחו למטרות מחקר". הם לא נועדו להוות מבחן משפטי, שיקבע דיני נפשות.

"למעשה אין הרבה מידע אמפירי על הקשר בין התקשרות לבין חלוקת הזמן ומיקום הבית. עולה השאלה, האם ילד צריך מרכז חיים אחד או שזה בסדר שיהיו לו שני בתים. לרוב התשובה היא ששני בתים זה בסדר גמור, כל עוד הם קרובים זה לזה. לפעמים הורים רוצים לשנות מקום מגורים בגלל הזדמנויות מסוגים שונים ואנחנו אומרים, מה לעשות, בנית משהו יחד עם האדם הזה, ויש לך התחייבות לשמור על הקשר שלו עם ההורה השני".

עם הזמן, אומר שגיא-שורץ, ילד מתבגר ייטה לשהות בסופו של דבר יותר עם הורה שהוא מרגיש איתו יותר בטוח. "הילדים עושים את ההחלטות שלהם, אבל אנחנו כמובן לא נשאל אותם מה הם מעדיפים, כדי שלא יכנסו לקונפליקט נאמנות. תוך כדי תנועה הם לומדים להכיר היכן טוב להם יותר בנסיבות שונות".

לפעמים יש הורה שנעלם מהסיטואציה, או שדווקא לא רוצה משמורת משותפת. לפעמים זה מתבטא כבר ברמה המשפטית ולפעמים רק פרקטית, בחיים עצמם.
"אלה המקרים הנדירים. אנחנו ממליצים גם להורה במשבר, להמשיך לעשות כל מה שאפשר כדי לכונן את הקשר הכי אינטנסיבי ומקסימלי עם הילד. אם הוא מרגיש שזה לא מתאים לו, וההורה האחר מעוניין גם הוא שהדגש מבחינת חלוקת הזמן יהיה אצלו, אז כמובן אף אחד בבית המשפט לא יכריח אותם. ישנן סיטואציות שעובדות מצויין שבהן מרכז הכובד הוא אצל הורה אחד וישנם מפגשים יותר ספורדיים עם ההורה השני. ספורדיים אבל עדיין מיטיבים. כמובן שיכולים להיות גם מפגשים לא מיטיבים, אבל אנחנו מדברים על הנורמה".

להוציא את המיטב מהקשר

איזו המלצה יש לך לאדם שנמצא בקונפליקט לגבי קשר עם דמות מטפלת שהוא מרגיש שגם פוגעת בו? נניח לרגע למקרים קיצוניים דרמטיים, אבל קיימים לא מעט אנשים שמרגישים קשורים להורים, אבל בכל מפגש הם גם נפגעים עמוקות. זה יכול להיות ילד שההורה הלא משמורן שלו מגיע לבקר אותו באופן לא צפוי, או אפילו אדם מבוגר שההורה שלו תמיד ביקורתי כלפיו. איך היית ממליץ כפסיכולוג לאדם לשמור על עצמו בסיטואציה כזו?

"זו שאלה אחת המורכבת בפסיכולוגיה וצריך להיזהר ממתן תשובות פשטניות. בכל זאת בגרסה המאוד-מקוצרת: כולנו מפתחים אסטרטגיות של הסתגלות, בעיקר אם יש לנו מספר קשרים קרובים, ואז ניתן להישען על הקשר היותר בטוח כחוף מבטחים. שיח עם דמות שעימה אנו מרגישים בטוחים יכול לסייע לפחות בתובנות לגבי מה ניתן לצפות מקשר פחות מיטיב. זה כמובן לא בהכרח משנה לחלוטין את תחושת הפגיעה והכאב, אך הידיעה שיש עוד מישהו בשבילי שמבין, בהחלט יכולה להקל.

פרופ' אבי שגיא־שורץ / צילום: אוני' חיפה

"לעיתים קשה לשנות את המציאות, אבל בעל מקצוע יכול לסייע כיצד לתאם ציפיות, וברגע שישנן תובנות לגבי למה ניתן לצפות, זה מסייע במידה מסוימת ומקטין את האכזבה. את זה אני מציין באופן כללי לגבי בני אדם בכלל. לגבי הורה לא משמורן שאינו מעניק את כל מה שהילד מצפה (נניח אבא), הרי גם כאן אני מעריך שאם ההורה שהוא המטפל העיקרי (נניח אימא), אם היא ידידותית לצרכים של הילד, היא צריכה לחפש דרכים לעודד את הילד להוציא את המיטב מהקשר עם האבא, גם כאן סיוע מקצועי יכול לתרום. כמובן, לכל סיטואציה יש את המאפיינים שלה, וצריכים לזהות ולאפיין אותם כדי לראות מה דרכי הפעולה הכי יעילות".

ניתוק מתאים רק במקרי קיצון

בנוסף יש גם מקרים פתולוגיים של ממש. גם שם, כמו שאמרת, הילדים כבר פיתחו התקשרות להורה הפוגעני. לשבור את ההתקשרות זו טראומה. איך אתה ממליץ לילד כזה להתנהל מול ההורה?
"במקרה קיצון, כאשר הקשר הוא פוגעני ממש, למשל במקרה של התעללות פיזית או מינית, אז כן עולה הדילמה האם להפריד או לא. כך גם במקרה שבו נניח ההורה הוא נרקומן, ואז אולי בעבר הייתה התקשרות חזקה, אבל כרגע ההורה לא יכול לטפל בילד. כן, צריך לקחת בחשבון במקרה כזה שמדובר בטראומה קשה מאוד, גם אם היה לילד מאוד קשה עם ההורה שלו, וגם אם הוא מקבל 'במקומו' מסגרת טיפולית טובה.

"לבני אדם יש חוסן שעוזר לנו להתמודד גם עם חוויות מאוד קשות. ראיתי דוגמאות לילדים שיצאו ממשפחה פוגעת ומצאו נחמה במשפחה גרעינית משלהם, שהיוותה עבורם חוויה מתקנת. ויש ביטחון התקשרותי שיכול לצמוח מחוויה כזו. הקשר עם ההורה הוא מאוד מאוד מאוד חשוב, אבל הוא לא ההתחלה והסוף של העולם.

"מעגלי ההתקשרות של הילד הם רחבים, ולכן כאשר מחליטים את ההחלטה הקשה לנתק ילד מההורים, השאלה היא גם לאן לוקחים אותו. אם הוא כבר קשור לסבא או לסבתא או לדוד, עדיף תמיד להשאיר אותו בסביבה של דמויות ההתקשרות הקודמות שלו.

"למשל במקרה של הילד איתן בירן (שהוריו נהרגו באיטליה ושני חלקי המשפחה רבים על המשמורת עליו, ג"ו). אני לא מכיר את פרטי המקרה לעומקם, חוץ מאשר כמובן לדעת שמדובר בטרגדיה נוראית בכל מובן, אבל אני כן יודע שהפתרון האידאלי יהיה כזה שמשאיר את הילד מחובר לשני הצדדים. שמעתי שרוצים עכשיו להסגיר לאיטליה את הסבא שחטף אותו לישראל. אני חושב שהוא עשה את שגיאת חייו, קיבל כנראה עצת אחיתופל. אבל הילד צריך אותו. כרגע, במקום שהמשפחה עובדת לטובת הילד, הם מרסקים אותו עוד יותר. כדי שהילד הזה יישתקם חייבת להיות הרמוניה בין הצדדים".

רקע: הקשר המעצב שמתפתח בין הורה לילד

לפי התיאוריה מתחום הפסיכולוגיה ההתפתחותית, סוג הקשר שנוצר בגיל הרך עם דמות המטפל העיקרי מעצב את היחסים החברתיים שלנו ואת התפיסה העצמית שלנו. לפי התיאוריה ישנם שלושה סוגי קשרים מרכזיים:

התקשרות בטוחה נוצרת כאשר ההורה נוכח ומגיב לצרכים של הילד. אז הוא חש בטוח ללכת לחקור את העולם סביבו, ולחזור כשסיים או כאשר הוא חש לפתע איום כלשהו. לאחר שהאיום הוסר, הוא חוזר לענייניו.

התקשרות אמביוולנטית היא כזו שנוצרת כאשר הילד לפעמים מקבל מענה מן ההורה ולפעמים לא. במקרה זה הילד לא ירגיש בנוח להתרחק מן ההורה, ואם יש איום, הוא ייצמד אליו ולא ירצה להתרחק ממנו, גם זמן רב יחסית אחרי שהאיום חלף.

התקשרות נמנעת נובעת מקשר עם הורה שנתפס כמי שאינו נותן מענה מוצלח לצרכים של הילד, ואין טעם לפנות אליו ברגעים של איום או חוסר ביטחון.

אלה כמובן הגדרות פשטניות יחסית - גורמים מטפלים יכולים לתת מענה בתחומים מסוימים ולא באחרים; מערכת היחסים יכולה לעבור שינויים לאורך השנים; וילדים יכולים להתנהל בצורה מסוימת לא רק בגלל חוויית הטיפול של ההורה, אלא גם בגלל אופי או טראומות אחרות. ישנה קבוצה של פסיכולוגים אשר טוענת כי כאשר מניחים שכל מערכת הקשרים של הילדים בבגרותם תלויה באותם קשרים ראשונים שיצרו עם ההורים, לא מביאים בחשבון את המזג של הילד. בכך מטילים יותר מידי אחריות על ההורה, מה שמביא גם לרגשות אשמה.

אבי שגיא־שורץ

אישי: נולד, גדל וחי בחיפה, נשוי ואב לשלוש
מקצועי: פרופ' אמריטוס לפסיכולוגיה והתפתחות הילד, בית הספר למדעי הפסיכולוגיה, אוניברסיטת חיפה. את הדוקטורט בפסיכולוגיה ועבודה סוציאלית קיבל מאוניברסיטת מישיגן. התמחה בחקר השפעת מעונות יום על התפתחות הילד, העברה בין דורית של טראומות השואה, אומנה ואימוץ
עוד משהו: במקביל ללימודיו עבד כנהג באגד

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד