גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף הלוגיסטיקה: גם שירותי המחסנים למשפחות בצמיחה

טרנד האחסון העצמי במחסן שכור מקובל מאוד בארצות הברית אבל היה פחות מוכר בישראל ● כעת הוא בצמיחה, בעיקר במרכז הארץ

מחסן של חברת אביה. טווח שכירות ממוצע של חצי שנה / צילום: דור קדמי
מחסן של חברת אביה. טווח שכירות ממוצע של חצי שנה / צילום: דור קדמי

ד’, כבן 50, התגרש לאחרונה. עד שיקבל את המפתח לדירה ששכר, שכר מחסן בחולון, שאליו העביר את כל הרהיטים ומכשירי החשמל שקנה. לאחר שקיבל את המפתח העביר את כל החפצים לדירה החדשה.

שירות האחסנה לטווח קצר, שמציע פתרון למשפחות במעברי דירה, בתקופת שיפוצים או במעבר לחו"ל לתקופה קצובה, נפוץ בארצות הברית, אבל עד לשנים האחרונות היה פחות מוכר בקרב הצרכנים הישראלים.

על פי ממצאים של מכון גיאוקרטוגרפיה, בישראל ישנן כיום 20 חברות המספקות שירותי אחסנה ב-39 אתרים ברחבי הארץ, מהם כ-20 מתחמים בערים פתח תקווה, ראשון לציון, חולון וביישובים הכפריים הממוקמים דרומית מזרחית ללוד ורמלה. "עיקר הביקוש לתאי אחסון הוא באזור שבין חדרה לגדרה", אומר יששכר יששכר, הבעלים של האחים יששכר הובלה ואחסנה, אחת מהחברות הוותיקות בשוק, המחזיקה שלושה אתרי אחסון בראשון לציון, במושב אחיסמך ובצומת כנות שליד גדרה.

מנתוני גיאוקרטוגרפיה עולה עוד כי בשנת 2020 חל גידול המוערך ב-20%-30% במספר החברות המספקות שירותי אחסנה לעומת תחילת 2017. השחקנים החדשים הם לרוב חברות הובלה שמציעות שירותי אחסנה כשירות משלים, ולצד זאת יש התרחבות של השחקנים הוותיקים.

החברה הגדולה ביותר בענף היא אביה אחסנה, שהוקמה בשנת 1996 ומחזיקה היום 12 אתרי אחסנה ברחבי הארץ. לאחרונה פתחה החברה אתר אחסון חדש ברחוב קרליבך בתל אביב, והיא מתכננת לפתוח עוד שניים בשנתיים הקרובות. מיכאל פורז, מנהל השיווק של החברה, מציין כי "השוק הזה נמצא בצמיחה בכל העולם ובארצות הברית הוא מפותח באופן מיוחד, שם 10% ממשקי הבית משתמשים בשירות הזה. באירופה הוא נמצא בשלב התחלתי ביחס לארה"ב, ובישראל השוק התחלתי עוד יותר".

מיכאל פורז, מנהל שיווק, חברת אביה / צילום: אורלי עבו

לדבריו, "השירות במקור היה שוק שנלווה לענף הנדל"ן, הוא תמך בעיקר במעברי דירות, שיפוצים ורילוקיישנים. רוב הלקוחות מאחסנים תכולות של דירות, אבל עם הזמן הוא התפתח לכיוון של סגנון חיים. תרבות הצריכה השתנתה ואנשים צוברים רכוש. לחלק גדול ממנו יש ערך סנטימנטלי, כמו ירושות למשל. לא רוצים להיפטר מהדברים אבל אין איפה לשמור אותם. כאן נכנס עניין האחסנה בשביל לפנות מקום בבית".

הלקוחות: יותר פרטיים, פחות עסקיים

בגיאוקרטוגרפיה מציינים שרוב החברות המציעות שטחי אחסון קטנים פונות גם למגזר העסקי, וחלקן גם לגורמים ממשלתיים (כמו למשל אחסון ארכיונים של עיריות ומשרדי ממשלה).

"אנחנו נותנים מענה לעסקים קטנים, אבל מדובר על נתח קטן מקהל הלקוחות שלנו", אומר פורז. "עסק שגדל עם הזמן, ישתלם לו לשכור מחסן משלו. למסעדות ולברים שיש להם ציוד קיץ למשל, הגיוני לאחסן אצלנו, אבל אם מדובר על ציוד יומיומי, גם אם השירות שלי נמצא במרחק של רבע שעה נסיעה, זה כבר פחות שימושי".

הביקוש לשירות קשור באופן הדוק לתקופת המעברים ובחברות האחסנה מצביעים על התעוררות מוגברת בחודשי הקיץ לעומת תרדמה בחודשי החורף. "בזמן הזה אנשים מסיימים את חוזי השכירות ועושים מעברי דירות, כי הילדים בחופש. לעומת זאת, בחורף אין יותר מדי תנועה, והשוק יחסית רדום", אומר יששכר.

פורז מסכים: "התקופה המבוקשת ביותר היא בקיץ, כי אנשים מכוונים את מעברי הדירות לחופשה".

מה התפוסה אצלכם?
פורז: "בסניפים העירוניים הוותיקים (פתח תקווה, חולון, נתניה וכו’) אנחנו קרובים ל-100% רוב הזמן, ויש רשימת המתנה. בסניפים הפריפריאליים זה מושפע הרבה יותר מעונתיות, בחורף אנחנו יורדים ל-83% תפוסה, ובקיץ עולים ל-98%".

"ענף האחסנה הושפע מסגרי הקורונה אבל נפגע פחות משאר הענפים במשק", מדגיש פורז. "בתקופת הקורונה לא ראינו הרבה אנשים שפינו חדר בבית בשביל לפנות מקום לשולחן עבודה, בארה"ב זה כן קורה".

יששכר מציין כי דווקא בתקופת הקורונה חלה צריכה מוגברת של השירות. "השירות הזה סיפק מענה לצעירים שלא עבדו, עזבו את הדירות השכורות שלהם וחזרו לבית ההורים. הם חיפשו מקום לאחסן את הדברים שלהם עד שימצאו פתרון".

כמה מקום צריך: בערך 24 קוב לדירה שלמה

התשלום על האחסון נעשה בנפח, לפי קוב. הנפח הממוצע הנדרש היום לאחסנת דירה הוא 24 קוב. לגבי טווח הזמן, הספקים מצביעים על טווח רחב מאוד הנע בין חודש לשנתיים.

"המינימום זה חודש, אבל כמעט שלא נתקלנו במישהו ששוכר את התא לחודש. רוב האנשים שוכרים להרבה יותר זמן. בדרך כלל הממוצע הוא כחצי שנה. אנשים יכולים לבקשה אחסנה לתקופה של חודשים ובסוף ישכרו את התא לשנתיים", אומר יששכר.
מנתונים שנמסרו ממכון גיאוקרטוגרפיה עולה כי המחיר לקוב מחסן עומד בטווח שבין 27-45 שקל לקוב. איתי שפרן, מנהל הפיתוח העסקי בגיאוקרטוגרפיה, אומר שנכון לתחילת 2022 כל החברות העלו את המחירים בכ-5%, בעיקר במחוז מרכז ובמחוז תל אביב, ושם נרשמים שיעורי תפוסה גבוהים באתרים.

כצפוי, המחירים בתוך הערים ובאזורי תעשייה גבוהים יותר בהשוואה למחירים ביישובים הכפריים. "קוב אחסנה בקיבוץ הראל יעלה לצרכן 30 שקל, לעומת 45 שקל שיצטרך לשלם במתחם החברה בחולון", אומר פורז מחברת אביה. "יש תוספת של ביטוח בהתאם לצורכי הלקוח", מוסיף יששכר.

כל פריט אפשר לשים אצלכם באחסנה?
פורז: "יש הרבה דברים שאסור לאחסן, כמו חומרים מסוכנים ודברים לא חוקיים וזה רשום בהסכם, חומרים דליקים, אבקות שיכולה לפגוע בסביבה ובשאר הלקוחות שלנו".

המיקום: לולים ישנים ומבנים חקלאיים

"בעבר עסקנו בהסבת מתחמים חקלאיים לאתרי אחסון, כדי לצמצם עלויות ולהקל על הצרכן", אומר פורז. "אבל כיום אנחנו פחות הולכים על הכיוון הזה, בעיקר בגלל עניין הנגישות. עם זאת, יש הבדל של פי 2-3 בדמי הארנונה והשכירות בין אתר ברחוב קרליבך בת"א לבין אזור כפרי שהיה בעבר מפעל או בניין חקלאי".
גורם משמעותי הוא גובה התקרה, "בניין גבוה מדי לא רלוונטי, כנ"ל בניין עם תקרה נמוכה, משום שצריך גובה שיאפשר בין היתר התקנה של מערכות אבטחה", מדגיש פורז.

העתיד: "רמת המודעות לשירות עדיין נמוכה"

עו"ד ערן טל, סמנכ"ל נכסי לוגיסטיקה באשטרום נכסים, מצנן קצת את ההתלהבות מהסגמנט החדש: "אנחנו מנהלים יותר מ-200 אלף מ"ר של אחסנה ולוגיסטיקה. לפני שנתיים עשינו סקרי שוק מעמיקים ובמסגרת הבדיקה ראינו את המגמה המתפתחת של ה-self storage, שהוא סגמנט בתחום הלוגיסטיקה.

ערן טל, סמנכ''ל נכסי לוגיסטיקה, אשטרום נכסים / צילום: אשטרום

"ממצאי מהבדיקה העלו שבישראל ההיצע מוגבל ונמצא בעיקר בשרון ובמרכז. רמת המודעות לשירות עדיין נמוכה, מה שמצריך השקעה רבה בפרסום ושיווק. מדובר אמנם בשוק צומח, אבל קטן ומסוכן בכדי להשקיע בו בצורה חזקה בשל המודל הכלכלי הלא יציב. נוסף לכך, יש חסמי כניסה נמוכים למתחרים חדשים - למעשה כל בעל מחסן יכול להיכנס לענף. ואחרי הכול, למרות מחירי המגורים היקרים בישראל עדיין יותר זול לאחסן בחדר מאשר בתא אחסנה".

למרות ההסתייגויות, טל מספר כי בכוונת החברה לשלב אפשרות לאחסון עצמי בפרויקטים חדשים שהיא מקימה בתחום הלוגיסטיקה. "הרעיון הוא לספק יחידות שיכולת השימוש בהם היא חופשים מסביב לשעון".

"האסטרטגיה שלנו בהקמת מרכזים חדשים, תהיה בקרבת נמלים ובקרבה לערים גדולות, ובתוך המרלו"ג יהיה אפשר להקים משרדים או מטות של חברות, זה יהיה מעין wework של הלוגיסטיקה, ובמסגרת המתחם הזו תהיה אפשרות לספק שירות של self-storage. הכיוון הוא ש-15%-25% מנפח המרכז יוקצה להקמת מחסנים לשימוש אישי. כי הוא יכול להיות שירות תומך לכל הלקוחות שלנו".

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים