גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כפל התפקידים של השופט בדימוס חנן מלצר: במועצת העיתונות שוקלים לנסות ולהדיחו - "זלזול וניגוד עניינים"

שופט העליון בדימוס חנן מלצר צפוי להתמנות ליו"ר מגדל אחזקות במקביל לתפקידו כנשיא מועצת העיתונות, שאליו נכנס רק לפני חודשים אחדים ● מלצר הודיע לחברי המועצה על התוכניות בדיעבד, וחלק מחבריה שוקלים הצבעת אי-אמון: "בכפל תפקידים זה גלום ניגוד עניינים פוטנציאלי" ● בשבוע שעבר פורסם בגלובס כי רק לפני חצי שנה פרסם מלצר פסק דין בתחום הביטוח הנוגע גם לחברת מגדל, ובו טען כי הרגולטורים בביטוח עשויים להיות חשופים לניגודי עניינים בשל תופעת "הדלת המסתובבת"

השופט בדימוס חנן מלצר / צילום: שלומי יוסף
השופט בדימוס חנן מלצר / צילום: שלומי יוסף

כפל התפקידים של שופט העליון בדימוס חנן מלצר: במועצת העיתונות מתגברים הקולות שקוראים למלצר לפרוש מאחד התפקידים שלו - יו"ר חברת הביטוח מגדל אחזקות שבשליטת שלמה אליהו או נשיא מועצת העיתונות. נציין כי יו"ר מגדל הוא תפקיד בשכר, ואילו העבודה במועצת העיתונות נעשית בהתנדבות.

בארגון העיתונאים מבקשים להעלות את הסוגיה לדיון במועצת העיתונות, ויש גורמים שאף שוקלים לפעול להדחתו באם לא יפרוש מרצונו. בארגון מעריכים כי מלצר לא יפרוש מיוזמתו, וכי במקרה כזה הסיכויים להביא להדחתו באמצעות הצבעת אי-אמון אינם גבוהים: מועצת העיתונות הפכה בשנים האחרונות למפולגת ומפוצלת בין קולות המבקשים לבצע בה שינויים והתאמות לבין כאלה המבקשים לשמר את המצב הקיים. אומנם קשה עדיין להעריך מה יעשו נציגי הציבור וגורמים נוספים שהם חלק מהמועצה, אך על-פי ההערכות לא יהיה קל להדיח את מלצר, שמונה לתפקיד בעיקר על-ידי עמוס שוקן.

נזכיר כי במהלך השבוע שעבר התברר במפתיע כי מלצר - שפרש מכס השיפוט לפני חצי שנה בלבד ועוד טרם פרישתו סיכם על מועמדתו לתפקיד נשיא מועצת העיתונות - צפוי להתמנות לאחד התפקידים הבכירים במשק: יו"ר חברת האחזקות מגדל. ההודעה נפלה על מועצת העיתונות כרעם ביום בהיר, מאחר שמלצר לא הודיע על מועמדותו לתפקיד בכיר כלשהו לאף אחד במועצה.

ממכתב ששיגר לאחר המינוי לחברי המועצה נראה כי מלצר איננו רואה כל פגם בהתנהלותו: את הסתרת מועמדותו הסביר ב"מגבלות גילוי", וטען כי גם נשיאי מועצה אחרים פעלו במקביל לתפקידם בתחומי עיסוקיהם המקצועיים והעסקיים. מלצר לא רק שלא התייחס לאופציה של ניגוד עניינים בין שני התפקידים, אלא גם טען כי תפקידו במגדל הוא המשך לשליחויות ציבוריות שקיבל עליו בעבר.

בשבוע שעבר פרסם אבישי גרינצייג בגלובס כי רק לפני חצי שנה פרסם מלצר פסק דין בתחום הביטוח הנוגע גם לחברת מגדל, ובו טען כי הרגולטורים עשויים להיות חשופים לניגודי עניינים בשל תופעת "הדלת המסתובבת" והחשש שמא יקבלו החלטות המושפעות משאיפתם לעבוד אצל הגופים שהם מפקחים עליהם לאחר פרישתם.

"זה זלזול במועצה"

במועצת העיתונות יש מי שמתעקשים להתייחס לניגוד העניינים הפוטנציאלי בין שני התפקידים. בהתכתבויות פנימיות שנעשו בין חברי מועצת העיתונות בסוף השבוע האחרון הביעו חלק מהחברים את הבעיות שהם רואים במינוי של מלצר - החל מהאופן בו נודע למועצה עליו ועד לניגוד העניינים המתבקש בין שני התפקידים.

"עצם העובדה שגילינו פרט כה מהותי מפרסום בתקשורת זה פסול ומעיד על זלזול, לא רק בחברי המועצה, אלא גם בתפקיד הנשיא ובמהות תפקידה הציבורי של מועצת העיתונות", כתבה יו"ר ארגון העיתונאים, נורית קנטי.

לדבריה, "בכפל תפקידים זה גלום ניגוד עניינים פוטנציאלי. כל העוסקים בתחום יכולים לזהותו בנקל, ובהינתן תפקידה הציבורי החשוב של מועצת העיתונות, ובהינתן העובדה שהשופט מלצר נבחר על-מנת לשקם את מעמדה ואת תפקודה של המועצה, כלפי הציבור וכלפי העוסקים בעיתונות - אין אפשרות לנשיאת שני התפקידים ביחד.

"ברור לנו כי מי שנושא בתפקיד היו"ר בהתנדבות צריך גם להתפרנס, אולם יש לא מעט תפקידים ששופטים בדימוס יכולים ליטול על עצמם במקביל לנשיאות מועצת העיתונות. בעינינו, עמידה בראש אחד הגורמים העסקיים הכי גדולים במשק - הוא לא אחד מהם. גם עיתונאים זקוקים (על-פי רוב, לצערנו) להשלמת הכנסה, אולם איננו רואים שום אפשרות הגיונית שעיתונאי יישא תפקיד עסקי מרכזי במקביל לתפקידו כעיתונאי". קנטי מבהירה כי הארגון דורש דיון דחוף במועצה בכפל התפקידים של הנשיא.

יאיר טרצ'יצקי, אחד מנציגי ארגון העיתונאים במועצת העיתונות, הגדיר את כל ההתנהלות של מלצר כבלתי ראויה: "בעייתי בעיניי שהנשיא מלצר טורח לכתוב למועצה על המינוי שלו ארבעה ימים אחרי שזה כבר פורסם בתקשורת. זה זלזול במועצה, וזה מתחבר לעובדה שחלפו שלושה חודשים וחצי מאז שנבחר הנשיא, והוא לא טרח לכנס את המליאה או את הוועד המנהל. לפורום קוראים מועצת העיתונות - זו מועצה של מו"לים, עיתונאים ונציגי ציבור - ולא נשיא העיתונות".

טרצ'יצקי מתייחס לבחירה של מלצר להתייחס לכמות השעות שנדרשת לביצוע התפקידים, ולא למהות כ"ניסיון בוטה ולא מוצלח" להסיט את הדיון מהעיקר אל השולי, ונותן דוגמה לניגודי עניינים פוטנציאליים: למשל פגישה עם דמות כמו מפכ"ל המשטרה, שיש לו רלוונטיות לשני התפקידים של הנשיא מלצר. "האם היותו של מלצר נשיא המועצה לא נותן לו כוח משמעותי אל מול כלי תקשורת שאמורים לסקר את חברת הביטוח מגדל, אחד השחקנים החזקים ביותר במשק, שבראשה הוא יעמוד?", שואל טרצ'יצקי.

בהמשך טרצ'יצקי מתייחס לפגיעה בתדמית הציבורית של המועצה וטוען: "ניגודי העניינים והפגיעה בתדמית המועצה הם הסיפור, ולא האם התפקיד ישאיר לנשיא מלצר זמן גם למועצה. זכותו של מלצר לחשוב שכפל התפקידים שלו לא מייצר ניגוד עניינים או פגיעה בתדמית במועצה, אבל חובתו להסביר את עמדתו ולהגיב לביקורת, ולא להסיט את הדיון לסוגיות טכניות בלתי מעניינות שאף אחד לא העלה, תוך התעלמות מוחלטת מהביקורת שהוטחה בו. במובן הזה, ולא רק, המכתב ששלח מלצר הוא זלזול בוטה במועצה ובאינטליגנציה שלנו כחבריה".

הנשיאה הקודמת פרשה באקורד צורם

אלא שלא כולם רואים את הסוגיה באופן דומה. באגודת העיתונאים מירושלים, שגם תמכה בעבר תמיכה בלתי מסויגת בנשיאה הקודמת השופטת דליה דורנר, קוראים היום לקיים הצבעת אמון במלצר.

מנהלי האגודה מוציאים הבוקר הודעה הקוראת לערוך הצבעת אמון גלויה במליאת מועצת העיתונות: "נקדים ונאמר מראש: אחרי היכרות, אומנם ראשונית, יש לנו אמון ביושרה של חנן מלצר כאדם, משפטן, נשיא מועצה. זכינו במי שנטל על עצמו ויכול להוביל את המועצה לשיקום לאחר הטלטלות הקשות שעברו עליה. להתמקד בעיקר - הגנה על מעמד, חובות וגם זכויות העיתונאי/ת הראויים לתואר שהוא שליחות. חנן רק בתחילת הדרך, ורק לאחרונה עברנו את טלטלת הפרק 'דורנר הביתה'. לא נכון ומועיל יהיה למועצה להיכנס לפרק ב' - 'מלצר הביתה'. שניהם מונעים בסגנון דומה, בקצב דומה וככל הנראה עם מטרה דומה. ועם זאת, מתוך קשב לכל גווני קשת הדעות - הצעתנו היא, כאמור, שנקיים הצבעת אמון. במועצה שלנו הרוב (עדיין) קובע".

נזכיר כי מינויו של מלצר לתפקיד יו"ר מועצת העיתונות מגיע לאחר שהנשיאה הקודמת דליה דורנר פרשה באקורד צורם, כשברקע ביקורת על התנהלות שאינה עומדת בכללי מינהל תקין מצד חברים במועצה.

לאחר פרישתה קבעה ועדת הביקורת של המועצה כי פעילותה להקמת המכון לעיתונות תוך כדי כהונתה כנשיאת מועצת העיתונות, העמידה אותה במצב של ניגוד עניינים בין תפקידה במועצת העיתונות לבין פעילותה להקמת המכון, זאת ובעיקר בשל האופן שבו תכננה הנשיאה לשעבר לממן את פעילות המכון ומכוונתה לתעל את חלוקת הפרסים השנתיים של המכון.

"מועצת העיתונות במתכונתה המוסדית הנוכחית לא עובדת", אומר גורם הפעיל במועצה. "צריך לכתוב מחדש את התקנון שלה; לא להוסיף נציגים אלא לצמצם; לקבוע כללי מינוי וניגודי עניינים יותר מהודק; ליצור סוף-סוף מפתח מינויים יותר הגון. כשעניין ניגודי עניינים של נשיאי המועצה מתרחש פעם אחר פעם בפרק זמן כל-כך קצר, זה מלמד על כשל מבני" .

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

יירוטים במרכז, הערכה: רצף השיגורים יימשך בשעות הקרובות

התרעות הופעלו ברחבי הארץ אחרי שיגורים מאיראן • פיצוצים בבסיס האמריקאי בבחריין, וגם באבו דאבי • דיווח: התקיפות הישראליות מתמקדות במערך הטילים, האמריקאיות - בגרעין ובמשטר האיראני • גורם ביטחוני ל-N12: "'מבצע עם כלביא היה הפרומו" • הנשיא טראמפ בקריאה היסטורית לעם האיראני: "יש לכם הזדמנות שאסור לפספס" • עדכונים שוטפים

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● תרחיש של פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

כמעט ארבעים שנה של דיכוי וטרור: מי הוא עלי חמינאי?

לפי הערכות, המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים