גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם יוניליוור איבדה 20% מערכה בגלל החרם של בן אנד ג'ריס?

מה אפשר להגיד על ירידת מניית יוניליוור בחצי השנה האחרונה? שמתאם אינו סיבתיות ● המשרוקית של גלובס

איילת שקד, ימינה. ציוץ בטוויטר, 19.1.22
איילת שקד, ימינה. ציוץ בטוויטר, 19.1.22

"חצי שנה אחרי שהודיעה לאבי זינגר, הבעלים של בן אנד ג'ריס ישראל, על סיום ההתקשרות עמו בשל סירובו להפסיק למכור את הגלידות ביהודה ושומרון, חברת יוניליוור העולמית רושמת צניחה של 20.7% בשווי המניה שלה - הפסד מצטבר של כ-26 מיליארד דולר". את הדיווח הזה העלה העיתונאי ירון אברהם באתר N12. השרה איילת שקד שיתפה צילום מסך שלו והוסיפה את המסקנה המתבקשת: "לא שווה להחרים את ישראל".

הדיווח בנושא ב-N12, ובכלי תקשורת אחרים, מבוסס על הודעת יח"צ שהפיצה בן אנד ג'ריס ישראל. שם תיאור האירוע הוא אפילו דרמטי יותר ומוגדר כ"התרסקות חסרת תקדים... תוצאה של עבודה מאומצת של משרד החוץ והקהילות היהודיות בחו"ל המנהלים בימים אלה מאבק רחב היקף מול יוניליוור העולמית".

ואכן, לפי דיווחים בתקשורת, מאז "הודעת החרם" הכריזו כמה מדינות בארה"ב - בהן פלורידה, טקסס, ניו יורק, ניו ג'רזי ואחרות - על כוונתן להורות לקרנות הפנסיה המדינתיות למשוך את השקעותיהן במניות החברה, בהתאם לחוקים האוסרים על חרם על ישראל, שנחקקו בארה"ב בשנים האחרונות.

אבל האם באמת ניתן ליחס את הירידה שנרשמה בחצי השנה האחרונה במניית יוניליוור להחלטה שקיבלה אחת מחברות-הבת שלה?

נפתח ונאמר שקביעת הסיבות לירידה או עלייה של מניה היא אינה עניין מדעי. תזוזת מניה משקללת את הערכותיהם ואת ציפיותיהם של כלל המשקיעים בכל רגע נתון, ולא תמיד ניתן להצביע על גורם ספציפי שאחראי לכך.

יחד עם זאת, כשמדובר במניה של חברת ענק כמו של יוניליוור (נסחרת בלונדון לפי שווי של 94 מיליארד ליש"ט), שמכוסה על-ידי אנליסטים רבים, ופעולותיה המרכזיות זוכות לסיקור תקשורתי נרחב, הדבר מאפשר להניח הנחות סבירות בעניין. אז מה עבר על המניה בחצי השנה האחרונה?

ביום שלאחר "הודעת החרם" של חברת הגלידות (19.7), במניית החברה-האם שלה, יוניליוור, לא נרשמה תגובה מיוחדת (ירידה של פחות מאחוז). דווקא כמה ימים לאחר מכן, כשהחברה פרסמה את דוחות הרבעון השני שלה, היא איבדה כ-6%. האם אלה קשורים לבן אנד ג'ריס ישראל? כנראה שלא. "הסיפור הישראלי" הרי היה כבר מוכר למשקיעים, ובדיווחי העיתונות הכלכלית העולמית מאותם ימים, וגם בניתוחים של אנליסטים הוא כלל אינו מוזכר.

האירוע הדרמטי ביותר במניה בחצי השנה האחרונה התרחש ממש בימים האחרונים, וייתכן שלא במקרה זהו גם העיתוי שבו יצאה הודעת היח"צ (שבאופן רשמי מציינת חצי שנה ל"הודעת החרם"). בימים האחרונים ביקשה יוניליוור לבצע רכישת ענק של חברת פארמה גדולה בשם GSK. מדובר בעסקה בהיקף של 68 מיליארד דולר (במזומן ובמניות), ונראה כי המשקיעים לא אהבו את המהלך הזה. עקב כך, בימים שקדמו ל-19 בינואר איבדה מניית יוניליוור 10.7% מערכה.

הירידה הזאת אחראית מן הסתם לנתח נכבד מתוך סך הירידה שבה התפארו דוברי בן אנד ג'ריס ישראל, שאף היו מספיק הגונים כדי להזכיר זאת בעצמם בהודעה שפרסמו לתקשורת. אגב, בימים האחרונים, לאחר שיוניליוור הודיעה כי היא יורדת מהעסקה, מנייתה דווקא עלתה ב-4.5%, כך שנכון לעכשיו מאז 19 ביולי היא איבדה "רק" 15.4%.

אבל האמת היא שאין מחלוקת בשוק ההון על כך שיוניליוור מציגה בתקופה האחרונה תשואת חסר לעומת מתחרותיה וביחס למדד המרכזי של הבורסה בלונדון, FTSE 100, שאליו היא משתייכת. בהודעה של בן אנד ג'ריס ישראל מוזכר כי במהלך חצי השנה האחרונה "המתחרה הגדולה" שלה, נסטלה, הוסיפה לערכה 5%.

הבחירה דווקא בנסטלה אינה מוסברת, ואפשר לבחור חברות אחרות שדווקא הציגו ירידה במהלך אותה תקופה, אך כאמור, אין מחלוקת על כך שמניית החברה אינה בתקופה טובה. למעשה, כחלק מהביקורת המתמשכת של משקיעים על יוניליוור הצלחנו למצוא אפילו ביקורת שעסקה בנושא "החרם".

טרי סמית', הבעלים של קרן הפרייבט אקוויטי פאנדסמיט, אחת המחזיקות הגדולות ביוניליוור, יצא לאחרונה בביקורת על החברה שזכתה לאזכורים בתקשורת בעיקר בשל העובדה שהוא לגלג על כך שיוניליוור חשה צורך "להגדיר את מטרתו של מיונז הלמנ'ס" ("המיונז קיים מאז 1913, אז אפשר להניח שבינתיים הצרכנים כבר הבינו למה הוא משמש", כתב. "אזהרת ספוילר - לסלטים וכריכים"). אבל כהקדמה לביקורת הזאת, שעסקה בכך שהחברה עוסקת ב"מנפיסטיים חברתיים" במקום ביסודות העסקיים שלה, הוזכרה "הדוגמה המובהקת ביותר לכך", והיא, לפי סמית', "סירובה של בן אנד ג'ריס למכור גלידה בגדה המערבית".

אגב, בשורה התחתונה סמית' מסביר למה הוא עדיין ממשיך להאמין בחברה, כך שאפילו כאן, כשמדובר במשקיע חשוב שטורח להזכיר את סוגיית בן אנד ג'ריס, לא ניתן למצוא עדות לפגיעה עסקית משמעותית שנגרמה למניית יוניליוור בשל האופן שבו מתנהלת אחת מחברות-הבת שלה במדינה קטנה במזרח התיכון.

ובכלל, כדאי לחזור רגע להודעה של בן אנד ג'ריס ישראל ולהכניס קצת דברים לפרופורציה. הירידה של מניית החברה בכ-20% בחצי שנה היא אינה "התרסקות חסרת תקדים" כפי שנכתב בה. גם אם נשים בצד את העיתוי הבעייתי של בדיקת התשואה (רגע לאחר הסאגה עם GSK), אפשר לראות שגם בתקופות קודמות נפלה המניה בשיעורים דומים, ושהיא סובלת כבר מזה זמן מסנטימנט שלילי בשווקים. כך, בין אוקטובר 2020 לפברואר 2021 איבדה המניה למעלה מ-20% מערכה. נפילה דומה נרשמה גם בין ספטמבר 2019 למרץ 2020, אם כי כאן מדובר בתקופה שכוללת גם את הנפילות שנרשמו בכל שוקי העולם בשל התפרצות הקורונה.

בהודעת היח"צ גם נכתב גם כי משמעות הירידה של כ-20% במניה היא "הפסד עצום של 26 מיליארד דולר" לחברה, טענה שקיבלה ביטוי גם בדיווח של ירון אברהם ב-N12. אלא שלא מדובר בהפסד - יוניליוור היא חברה רווחית - כי אם בירידת שווי השוק של החברה, בעקבות הירידות במניה.

בשורה התחתונה: הציוץ של שקד מטעה. בחצי השנה שעד 19 בינואר מניית יוניליוור אכן איבדה כ-20% מערכה, אך קשה לקבוע כמה, אם בכלל, מהירדה הזאת קשורה להחלטה של חברת-הבת שלה, בן אנד ג'ריס, להפסיק למכור גלידה מעבר לקו הירוק. הירידה החדה שנרשמה במניה בימים שלפני פרסום הודעת היח"צ מיוחסת - גם בדיווחים בתקשורת וגם לפי דוברי בן אנד ג'ריס ישראל עצמם - לעסקת ענק שהתכוונה לבצע.

תחקיר: אורי כהן

עוד כתבות

התרופה שהצמיחה תעשייה משגשגת, והתגלתה כקטלנית / צילום: Shutterstock

התרופה לדיכאון התגלתה כקטלנית במיוחד

לפני כמה שנים אושר השימוש בקטמין, חומר הרדמה בעל מאפיינים פסיכדליים, כטיפול חדשני לדיכאון ● הוא משווק ביותר מ-500 אתרים בארה"ב, שמקדמים אותו כתרופת פלא שיכולה לחווט מחדש את המוח ● אלא שהיום הוא כבר נקשר במאות מקרי מוות, בהם של מת'יו פרי, כוכב הסדרה "חברים"

פסל לכבודו של היוצר האנונימי של המטבע הדיגיטלי ביטקוין בפארק ליד נהר הדנובה בבודפשט, ניצב על בסיס אבן ועליו חרוט שמו של סאטושי נקמוטו / צילום: ap, Bela Szandelszky

בריטי בן 55: בניו יורק טיימס טוענים - זה ממציא הביטקוין

מיהו סאטושי נאקאמוטו? לפי תחקיר שמבוסס בין היתר על ניתוח מבוסס בינה מלאכותית, מדובר בבריטי בשם אדם באק, 55 ● בניו יורק טיימס אומרים שעמלו על התחקיר שנה שלמה וניתחו אלפי עדויות וכתבים בני עשרות שנים ● באק, מצידו, מכחיש

יו''ר הפרלמנט האיראני מוחמד באקר קאליבאף / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

יו"ר הפרלמנט האיראני: הפסקת האש הופרה עוד לפני המו"מ

סמ"ר טובאל יוסף ליפשיץ, לוחם בגדוד 13 בן 20 מבית שאן, נפל בקרב בדרום לבנון ● פיקוד העורף: חזרה למסגרות חינוכיות - ממחר בבוקר ● הבית הלבן: לבנון אינה חלק מהסכם הפסקת האש ● צה"ל: ביצענו את התקיפה הגדולה ביותר בלבנון מאז תחילת המבצע ● משרד החוץ של איחוד האמירויות: על איראן לשלם פיצויים על הנזקים ● שר המלחמה האמריקני הגסת': "ניצחנו באופן מוחץ, איראן התחננה להפסקת האש הזו" • כל העדכונים

בנגקוק, תיאלנד / צילום: Shutterstock

אפקט השמיים הסגורים: כרטיס לבנגקוק ב-2000 דולר לכיוון אחד ביום העצמאות

גלובס בדק כמה יעלה כרטיס טיסה בחברות התעופה הישראליות בשבוע של יום העצמאות ● מחירי הכרטיסים אמנם הכי זולים באל על אך היא טרם מאפשרת רכישה, ואילו המחירים בארקיע גבוהים משמעותית משתי המתחרות

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

שנה אחרי ההשקה: OpenAI מוותרת על סרטוני הווידאו לטובת יעד חדש

בסיבוב פרסה מפתיע הודיעה חברת הבינה המלאכותית לעובדיה על סגירת פלטפורמת הווידאו Sora שהייתה אמורה לטלטל את התעשייה ● בשוק אומרים כי הסיבה היא ההוצאות הגדולות, וכי החברה, שמנסה לשמור על שוויה לקראת הנפקה, מעדיפה להתמקד בכיוונים רווחיים יותר

ג'יימי דיימון, מנכ''ל גיי פי מורגן / צילום: ap, Alex Brandon

נביא הזעם של השווקים פרסם את המכתב השנתי. מה מטריד אותו?

מנכ"ל בנק השקעות הגדול בעולם כתב כי הטלטלות בזירה הגאו־פוליטית הן הסיכון המרכזי העומד בפני הכלכלה העולמית כעת ● דיימון כתב כי התפרצות אינפלציונית עלולה להיות "בואש במסיבה" בשנה הקרובה וציין כי נותרה אי־ודאות גבוהה באשר להשפעות המכסים ● ובאשר ל-AI: "בזכותו אנשים יחיו חיים ארוכים ובטוחים יותר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

הפתעה: מנכ"ל התעשייה האווירית ימונה ליו"ר

אחרי הפארסה במינוי יו"ר לתעשייה האווירית ופרישתו של המועמד האחרון סילבן שלום, סיכמו השרים ישראל כ"ץ ודוד אמסלם על המינוי המפתיע

צוערים בקורס קצינים של צבא ניו זילנד / צילום: ap, Corporal Naomi James

לאור התעוזה של סין, אפילו ניו זילנד מתחילה להתייחס לצבא שלה ברצינות

תרגילים ימיים של הכוחות הסיניים באש חיה באזור קרוב אליה במהלך 2025, הזכירו לניו זילנד כי היא לא יכולה להסתמך על מיקום בקצה הגלובוס כדי להימנע מצרות ● בשנים הקרובות מתכננת המדינה בת ה־5.3 מיליון איש, להוציא מיליארדי דולרים על הגנה

למה מטרות המלחמה נהיו עמומות, ואיך הן משתנות תוך כדי הלחימה? / צילום: Shutterstock

מטרות המלחמה של ישראל עמומות למדי. מומחים מסבירים: זה לא במקרה

הממשלה יכולה לפרסם את מטרות המלחמה, אבל היא בוחרת שלא לעשות את זה ● ניסיון לדלות בכל זאת יעדים מוגדרים מראה שהם הפכו להיות מעורפלות יותר עם השנים ● ואיך המטרות משתנות כתלות במשך הלחימה? ● המשרוקית של גלובס

האי ח'ארג / צילום: Reuters, Science Photo Library

טראמפ מגביר לחץ ותוקף ב"אי הנפט" - אלה ההשלכות

12 שעות לדד ליין פיצוצים נשמעו ב"אי הנפט" ח'ארג, המכונה גם נקודת החנק, ואחראי על 90% מתפוקת הנפט ● התקיפות בוצעו נגד "עשרות" מטרות צבאיות ● מדובר בהגברת לחץ משמעותית על האיראנים

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הכלכלן שמעריך: אלה המניות שירוויחו מהפסקת האש

הכרזת טראמפ על הפסקת אש של שבועיים סוחפת את השווקים מסביב לעולם לעליות שערים חדות ● הכלכלן רונן מנחם מנתח: מה יקרה למחיר הנפט ולריבית, איזה סקטורים ירוויחו ומה סימן השאלה שמרחף מעל הבורסה בישראל

רחפני FPV של חיזבאללה / צילום: דובר צה''ל

כך הצליח חיזבאללה להפוך את הרחפנים שלו לחסינים מפני יירוט

רחפני FPV של חיזבאללה, שעולים כ-500 דולר בלבד, משוגרים לעבר טנקים נגמשים וציוד הנדסי ישראלי על בסיס יומי בלבנון ● האתגר: אל כלי הנשק מחובר סיב אופטי שמספק לו הגנה מלאה מפני יירוט באמצעות שיבוש תקשורת ● מומחים מזהירים: "קלות ההכנה והשיגור מבשרת שהנשק הזה צפוי להיות נפוץ בשדה הקרב"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"טראמפ ירד מהסולם": כך רואים באירופה את סוף המלחמה נכון לעכשיו

בזמן שמנהיגי אירופה בירכו על ההפסקה המיידית של המלחמה, כלי התקשורת ביבשת ניסו להעריך איזה צד ניצח במלחמה ● בניגוד למנהיגים, הניתוחים של כלי התקשורת לא נקטו בלשון דיפלומטית וקבעו כי נשיא ארה"ב נסוג

תחנת הכוח הגרעינית בבושהר / צילום: ap, Asgaripour Majid

"מספיק לפגוע רק בחלק": האיום של טראמפ מעביר את המלחמה לשלב הבא

האולטימטום האמריקאי מתקרב לפקיעה, והמסר ברור: פתיחת מצרי הורמוז - או מעבר לתקיפת תשתיות ● המשמעות עלולה להיות שיתוק כלכלי וצבאי באיראן ובמקביל הסלמה אזורית רחבה ● לכן, לדברי מומחה בנושא, "הפגיעה חייבת להיות נרחבת ומהירה - לא הדרגתית"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ הודיע על הפסקת אש של שבועיים: "הורמוז ייפתח"

אזעקות הופעלו באזורים רבים בארץ ● באיראן דיווחו על תקיפות באספהאן ● הנשיא צייץ: "אני מסכים להשעות את ההפצצות והתקיפה של איראן לתקופה של שבועיים. זה יהיה הפסקת אש דו-צדדית" ● שעות בודדות לפני שהודיע על הפסקת האש אמר הנשיא: "אנחנו בעיצומו של מו"מ סוער" ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

פסימיות בשווקים לגבי הפסקת אש: נעילה מעורבת בוול סטריט

נעילה אדומה באירופה ● המסחר באסיה ננעל במגמה חיובית ● ארה"ב תקפה מטרות צבאיות באי הנפט של איראן ● הנשיא טראמפ: "אפשר להשמיד את איראן בלילה אחד, וזה עלול להיות בשלישי בלילה" ● חברת פרשינג סקוור של ביל אקמן הגישה הצעה לרכישת יוניברסל מיוזיק גרופ לפי שווי כ-56 מיליארד אירו ● המכתב השנתי של מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון ● וגם: איך יגיבו השווקים ביום שאחרי?

יפית גריאני, מנכ''לית כאל / צילום: ענבל מרמרי

היא עזבה את ישרכארט כדי לנהל את המתחרים, ואז החברה חטפה מכה

לאחר תקופה מפוארת בישראכרט נאלצה יפית גריאני לסיים את דרכה - בעקבות פארסה פנימית בעיצומה של המכירה לקבוצת דלק ● אלא שלא חלף זמן רב, ובדצמבר היא מונתה להוביל את המתחרה כאל ● כעת היא צריכה להתמודד עם עסקת הענק של Fly Card, שתפקיע את המועדון היוקרתי מידיה

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

אחרי ההכרזה על הפסקת האש זו השאלה שמטרידה את העולם

בעוד שההצהרות של נשיא ארה"ב בנוגע להפסקת האש מדברות על פתיחה מלאה ומיידית של מצר הורמוז, ההצהרות של האיראניים שונות בתכלית ● בינתיים הספינות שתקועות כבר 40 יום במפרץ הפרסי לא זזות

הבניין שקרס. כשלים בבנייה ובתחזוקה / צילום: לפי סעיף 27 א'

מי אחראי על הבניין שקרס בדרום תל אביב, וכמה נוספים כאלו יש

בשבוע שעבר קרס בניין באזור שוק לוינסקי בתל אביב - שלא מפגיעת טיל ● ברשימת המבנים המסוכנים של העירייה יש מאות מבנים, אבל האחריות לתיקונם מוטלת על הבעלים, והשוכרים נופלים בין הכיסאות

אריה דרעי ודוד אמסלם / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

התפקיד הנחשק שהצית מאבק בין דוד אמסלם לאריה דרעי

המשנה למנכ"ל משרד הפנים משה מור יוסף, המזוהה עם ש"ס, נבחר ע"י ועדת האיתור לתפקיד מנכ"ל החברה למתנ"סים, אך המינוי מצוי בבדיקת הוועדה למינויים לאחר פנייה בנושא זיקות פוליטיות ● במקביל סומנה מועמדת נוספת שנתמכת ע"י אמסלם ● התפקיד נחשב לבעל משקל רב: החברה אחראית על תקציב של כ־5 מיליארד שקל ומהווה מנוף משמעותי ביחסים מול הרשויות המקומיות