גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  המשרוקית

האם יוניליוור איבדה 20% מערכה בגלל החרם של בן אנד ג'ריס?

מה אפשר להגיד על ירידת מניית יוניליוור בחצי השנה האחרונה? שמתאם אינו סיבתיות ● המשרוקית של גלובס

איילת שקד, ימינה. ציוץ בטוויטר, 19.1.22
איילת שקד, ימינה. ציוץ בטוויטר, 19.1.22

"חצי שנה אחרי שהודיעה לאבי זינגר, הבעלים של בן אנד ג'ריס ישראל, על סיום ההתקשרות עמו בשל סירובו להפסיק למכור את הגלידות ביהודה ושומרון, חברת יוניליוור העולמית רושמת צניחה של 20.7% בשווי המניה שלה - הפסד מצטבר של כ-26 מיליארד דולר". את הדיווח הזה העלה העיתונאי ירון אברהם באתר N12. השרה איילת שקד שיתפה צילום מסך שלו והוסיפה את המסקנה המתבקשת: "לא שווה להחרים את ישראל".

הדיווח בנושא ב-N12, ובכלי תקשורת אחרים, מבוסס על הודעת יח"צ שהפיצה בן אנד ג'ריס ישראל. שם תיאור האירוע הוא אפילו דרמטי יותר ומוגדר כ"התרסקות חסרת תקדים... תוצאה של עבודה מאומצת של משרד החוץ והקהילות היהודיות בחו"ל המנהלים בימים אלה מאבק רחב היקף מול יוניליוור העולמית".

ואכן, לפי דיווחים בתקשורת, מאז "הודעת החרם" הכריזו כמה מדינות בארה"ב - בהן פלורידה, טקסס, ניו יורק, ניו ג'רזי ואחרות - על כוונתן להורות לקרנות הפנסיה המדינתיות למשוך את השקעותיהן במניות החברה, בהתאם לחוקים האוסרים על חרם על ישראל, שנחקקו בארה"ב בשנים האחרונות.

אבל האם באמת ניתן ליחס את הירידה שנרשמה בחצי השנה האחרונה במניית יוניליוור להחלטה שקיבלה אחת מחברות-הבת שלה?

נפתח ונאמר שקביעת הסיבות לירידה או עלייה של מניה היא אינה עניין מדעי. תזוזת מניה משקללת את הערכותיהם ואת ציפיותיהם של כלל המשקיעים בכל רגע נתון, ולא תמיד ניתן להצביע על גורם ספציפי שאחראי לכך.

יחד עם זאת, כשמדובר במניה של חברת ענק כמו של יוניליוור (נסחרת בלונדון לפי שווי של 94 מיליארד ליש"ט), שמכוסה על-ידי אנליסטים רבים, ופעולותיה המרכזיות זוכות לסיקור תקשורתי נרחב, הדבר מאפשר להניח הנחות סבירות בעניין. אז מה עבר על המניה בחצי השנה האחרונה?

ביום שלאחר "הודעת החרם" של חברת הגלידות (19.7), במניית החברה-האם שלה, יוניליוור, לא נרשמה תגובה מיוחדת (ירידה של פחות מאחוז). דווקא כמה ימים לאחר מכן, כשהחברה פרסמה את דוחות הרבעון השני שלה, היא איבדה כ-6%. האם אלה קשורים לבן אנד ג'ריס ישראל? כנראה שלא. "הסיפור הישראלי" הרי היה כבר מוכר למשקיעים, ובדיווחי העיתונות הכלכלית העולמית מאותם ימים, וגם בניתוחים של אנליסטים הוא כלל אינו מוזכר.

האירוע הדרמטי ביותר במניה בחצי השנה האחרונה התרחש ממש בימים האחרונים, וייתכן שלא במקרה זהו גם העיתוי שבו יצאה הודעת היח"צ (שבאופן רשמי מציינת חצי שנה ל"הודעת החרם"). בימים האחרונים ביקשה יוניליוור לבצע רכישת ענק של חברת פארמה גדולה בשם GSK. מדובר בעסקה בהיקף של 68 מיליארד דולר (במזומן ובמניות), ונראה כי המשקיעים לא אהבו את המהלך הזה. עקב כך, בימים שקדמו ל-19 בינואר איבדה מניית יוניליוור 10.7% מערכה.

הירידה הזאת אחראית מן הסתם לנתח נכבד מתוך סך הירידה שבה התפארו דוברי בן אנד ג'ריס ישראל, שאף היו מספיק הגונים כדי להזכיר זאת בעצמם בהודעה שפרסמו לתקשורת. אגב, בימים האחרונים, לאחר שיוניליוור הודיעה כי היא יורדת מהעסקה, מנייתה דווקא עלתה ב-4.5%, כך שנכון לעכשיו מאז 19 ביולי היא איבדה "רק" 15.4%.

אבל האמת היא שאין מחלוקת בשוק ההון על כך שיוניליוור מציגה בתקופה האחרונה תשואת חסר לעומת מתחרותיה וביחס למדד המרכזי של הבורסה בלונדון, FTSE 100, שאליו היא משתייכת. בהודעה של בן אנד ג'ריס ישראל מוזכר כי במהלך חצי השנה האחרונה "המתחרה הגדולה" שלה, נסטלה, הוסיפה לערכה 5%.

הבחירה דווקא בנסטלה אינה מוסברת, ואפשר לבחור חברות אחרות שדווקא הציגו ירידה במהלך אותה תקופה, אך כאמור, אין מחלוקת על כך שמניית החברה אינה בתקופה טובה. למעשה, כחלק מהביקורת המתמשכת של משקיעים על יוניליוור הצלחנו למצוא אפילו ביקורת שעסקה בנושא "החרם".

טרי סמית', הבעלים של קרן הפרייבט אקוויטי פאנדסמיט, אחת המחזיקות הגדולות ביוניליוור, יצא לאחרונה בביקורת על החברה שזכתה לאזכורים בתקשורת בעיקר בשל העובדה שהוא לגלג על כך שיוניליוור חשה צורך "להגדיר את מטרתו של מיונז הלמנ'ס" ("המיונז קיים מאז 1913, אז אפשר להניח שבינתיים הצרכנים כבר הבינו למה הוא משמש", כתב. "אזהרת ספוילר - לסלטים וכריכים"). אבל כהקדמה לביקורת הזאת, שעסקה בכך שהחברה עוסקת ב"מנפיסטיים חברתיים" במקום ביסודות העסקיים שלה, הוזכרה "הדוגמה המובהקת ביותר לכך", והיא, לפי סמית', "סירובה של בן אנד ג'ריס למכור גלידה בגדה המערבית".

אגב, בשורה התחתונה סמית' מסביר למה הוא עדיין ממשיך להאמין בחברה, כך שאפילו כאן, כשמדובר במשקיע חשוב שטורח להזכיר את סוגיית בן אנד ג'ריס, לא ניתן למצוא עדות לפגיעה עסקית משמעותית שנגרמה למניית יוניליוור בשל האופן שבו מתנהלת אחת מחברות-הבת שלה במדינה קטנה במזרח התיכון.

ובכלל, כדאי לחזור רגע להודעה של בן אנד ג'ריס ישראל ולהכניס קצת דברים לפרופורציה. הירידה של מניית החברה בכ-20% בחצי שנה היא אינה "התרסקות חסרת תקדים" כפי שנכתב בה. גם אם נשים בצד את העיתוי הבעייתי של בדיקת התשואה (רגע לאחר הסאגה עם GSK), אפשר לראות שגם בתקופות קודמות נפלה המניה בשיעורים דומים, ושהיא סובלת כבר מזה זמן מסנטימנט שלילי בשווקים. כך, בין אוקטובר 2020 לפברואר 2021 איבדה המניה למעלה מ-20% מערכה. נפילה דומה נרשמה גם בין ספטמבר 2019 למרץ 2020, אם כי כאן מדובר בתקופה שכוללת גם את הנפילות שנרשמו בכל שוקי העולם בשל התפרצות הקורונה.

בהודעת היח"צ גם נכתב גם כי משמעות הירידה של כ-20% במניה היא "הפסד עצום של 26 מיליארד דולר" לחברה, טענה שקיבלה ביטוי גם בדיווח של ירון אברהם ב-N12. אלא שלא מדובר בהפסד - יוניליוור היא חברה רווחית - כי אם בירידת שווי השוק של החברה, בעקבות הירידות במניה.

בשורה התחתונה: הציוץ של שקד מטעה. בחצי השנה שעד 19 בינואר מניית יוניליוור אכן איבדה כ-20% מערכה, אך קשה לקבוע כמה, אם בכלל, מהירדה הזאת קשורה להחלטה של חברת-הבת שלה, בן אנד ג'ריס, להפסיק למכור גלידה מעבר לקו הירוק. הירידה החדה שנרשמה במניה בימים שלפני פרסום הודעת היח"צ מיוחסת - גם בדיווחים בתקשורת וגם לפי דוברי בן אנד ג'ריס ישראל עצמם - לעסקת ענק שהתכוונה לבצע.

תחקיר: אורי כהן

עוד כתבות

עבירות מס | אילוסטרציה

עורך דין חשוד בהעלמת 10 מיליון שקל. אחרי חצי שנה הותר שמו לפרסום

לאחר חצי שנה שחל צו איסור פרסום, ביהמ"ש התיר לפרסם את שמו של עו"ד אחיקם גריידי, שנחקר ע"י רשות המסים בחשד כי לא דיווח על מלוא הכנסותיו ממתן שירותים משפטיים, השמיט נכסי נדל"ן בבעלותו מהצהרת הון שהגיש ואף התחמק מתשלומי מס רכישה תוך מרמה והעברת נכסים על שם בני משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שלומי יוסף, CANDO, Shutterstock

שתי חברות קטנות ומפסידות הנפיקו בתל אביב. מה לגבי היתר?

ירידות השערים בבורסה בחודש החולף קיררו את שוק ההנפקות הלוהט ושלחו חברות שכבר הגישו תשקיפים לבחון את צעדיהן מחדש (אביסרור, רפא, קיסו ועוד) ● למרות ההתקררות, שתי חברות קטנות שעדיין רושמות הפסדים השלימו לאחרונה הנפקה בת"א

מה צפוי בשקל-דולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

כמעט כל עסק חמישי בישראל מדווח: נפגענו מצניחת הדולר

סקר חדש של הלמ"ס ובנק ישראל מעלה כי כ-20% מהעסקים נפגעו מהיחלשות הדולר בחצי השנה האחרונה, בעיקר בענפי ההייטק והפיננסים ● רק 3% מהמשיבים דיווחו שהושפעו לטובה, ויתר העסקים לא הושפעו משמעותית

מערכת שליטה ברחפן של פירוס אירונאוטיקס / צילום: Oleg Volk

קצין המילואים שלחם בעזה, והקים מיזם לשליטה ברחפנים צבאיים מהנשק

אלעד עמר חזר מארה"ב לשדה הקרב, והבין שתפעול רחפנים מסכן את חיי הלוחמים ● הפתרון: חברת פירוס, שפיתחה מערכת שליטה ברחפן בלי להוריד את האצבע מההדק, וכבר פועלת בצה"ל

מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית במשרד האוצר / צילום: חיים צח - לע''מ

ההכנסות ממסים קפצו, והגירעון ירד בחודש יוני ל-3.3% מהתוצר

הגירעון החודשי עמד על כ-8.6 מיליארדי שקל ● ההכנסות ממסים עמדו על 45.2 מיליארד שקל בחודש שעבר ● הוצאות הממשלה היו נמוכות יחסית, אך במחצית השנייה של השנה קצב ההוצאות צפוי לגדול משמעותית

כריכת הספר ''לא סקיצה''

הדרך להצלחה של אנדי וורהול הישראלי

גדעון עמיחי הוא ללא ספק הקריאייטיב הגדול והמוכשר ביותר שהוציא מקרבו ענף הפרסום בישראל ● ספרו החדש מציג סקיצות ששלח למגזין הנודע "ניו יורקר" בעת שהותו בארה"ב, לאחר שהשלים בהצטיינות את לימודיו בבצלאל - ושלא התקבלו

אתר בנייה (אילוסטרציה) צילום: Shutterstock

פינוי מחזיקים ושחרור תוכנית שנתקעה 15 שנה: 2 החלטות משמעותיות בענף הנדל"ן

בית המשפט המחוזי בבאר שבע אישר את פינוי מתחם בקעת קנאים ואימץ את עמדת רמ"י ● ועדת הערר המחוזית מרכז קבעה כי אין לעכב תוכניות נקודתיות בשל תכנון כוללני שטרם הבשיל ● ההחלטות צפויות להשפיע על עשרות הליכי פינוי ותוכניות בנייה נוספות

משרדי MyHeritage

מיי הריטג' מפטרת עשרות עובדים בישראל

לגלובס נודע כי חברת הטכנולוגיה הישראלית, המתמחה בחקר שורשים משפחתיים ובדיקות DNA, החלה במהלך שבמסגרתו יפוטרו עשרות עובדים בישראל, וכ-15% מכוח העובדה של החברה ● החברה מעסיקה כיום כ-500 עובדים בישראל, בארה"ב ובאירופה

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

טראמפ מאותת: נאפשר לאוקראינה לייצר מיירטי פטריוט באופן עצמאי

המהלך נועד לחזק את ההגנה האוקראינית מפני מתקפות הטילים הרוסיות ● טראמפ וזלנסקי נפגשו בשולי פסגת נאט"ו באנקרה ●  הנשיא האמריקאי אף רמז כי ארה"ב עשויה לרכוש כטב"מים מתוצרת אוקראינה

אסף רפפורט / צילום: עומר הכהן

עמוד אינסטגרם בשווי 80 מיליון שקל: אסף רפפורט השלים את רכישת ישראל בידור

העסקה הבאה של אסף רפפורט בתחום המדיה: קרן מריט, שמובילה גם את עסקת רשת 13, רוכשת 60% מחברת-האם של ישראל בידור, Z Platform, לפי שווי של 80 מיליון שקל ● מייסדי ישראל בידור, האחים דוד ושלמה סער, ימשיכו לנהל באופן עצמאי את הקבוצה, הכוללת מספר ערוצי אינסטגרם וטיקטוק מסחריים מהמובילים בישראל

מחלף גלילות / צילום: אלבטרוס

גלילות, הרצליה ופתח תקווה: זיהום הקרקע שמאיים על אלפי דירות חדשות במרכז

המדינה מודה כי באינספור מתחמים המיועדים לבנייה, כמו גלילות, סירקין ועוד, עלולות להימצא תרכובות מסוכנות בקרקע ● רשות מקרקעי ישראל: "מספיק ש־5% ממתחם מזוהם, כדי שהוא יוכרז חשוד. לא נאשר בנייה לפני שקרקע תהיה מטוהרת"

צביקה שווימר, מנכ''ל אלקטרה צריכה / צילום: איל יצהר

צביקה שווימר: "הרבה מהמתחרים רוצים לסכל לנו את הנפקת קרפור בבורסה"

קמעונאית המזון קרפור ספגה ביקורת בעקבות מהלך "הסל של המדינה" בחודשים האחרונים ● כעת, בשיחה עם גלובס, אומר צביקה שווימר כי "בשבועות הקרובים נחליט אם להמשיך" ● במקביל נערכת הרשת להנפקה ולכניסת המנכ"לית החדשה בחודש הבא

דיון ועדת הכספים בכנסת (ארכיון) / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

עימות חריף בין יועמ"שית הכנסת לאגף התקציבים סביב אישור העברות תקציביות בדיעבד

יועמ"שית הכנסת, שגית אפק, מאשימה את אגף התקציבים כי עיכב תקציבים למשרד ממשלתי בניסיון להפעיל לחץ לאישור העברה שכבר בוצעה, בניגוד לחוק ● באוצר דוחים את הטענות בחריפות ומדגישים כי מדובר בניסיון לכסות חריגה תקציבית חריגה ונקודתית של 7 מיליון שקל

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלי קבוצת הנדל''ן אאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

אאורה חושפת כמה דירות מכרה במחצית הראשונה

אאורה מכרה 291 דירות במחצית הראשונה של השנה, רחוק מהקצב הנדרש לעמידה ביעד השנתי של 1,200 דירות • יחד עם זאת, אטרקצ'י מסביר כי באופן מסורתי החברה מוכרת יותר במחצית השנייה וטוען כי מדובר בהישג ביחס לחודשי מלחמה ● בנוסף, הנתונים מצביעים על תלות במכירות בפרויקטים במסגרת תוכניות סבסוד ממשלתיות כמו "מחיר למשתכן" ו"דירה בהנחה"

שכונת רמת אפעל / צילום: תמונה פרטית

שש דירות ייבנו על כל דירה ישנה בפרויקט התחדשות עירונית בשכונת אפרידר באשקלון

אחרי שלושה כישלונות רצופים הצליחה רשות מקרקעי ישראל לשווק קרקע ל־73 יחידות דיור בפארק לכיש באשדוד ● רוטשטיין תקים עם שותפה פרויקט בהיקף השקעה המוערך ב-1.22 מיליארד שקל ● עיריית אשקלון מקדמת תוכנית להתחדשות עירונית במרכז העיר ● חדשות השבוע בנדל"ן

סקוט ראסל / צילום: NiCE

"אני לא אפסיד": מנכ"ל נייס מדבר לראשונה על צניחת המניה, מהפכת ה־AI והעתיד של ענקית התוכנה

סקוט ראסל, מנכ"ל נייס, קיבל את החברה בתקופה מאתגרת במיוחד, שבה נדרש להמציא אותה מחדש בעולם ה־AI, בזמן שהמניה צוללת ב־70% ● בראיון ראשון הוא מספר על הטמעת הבינה המלאכותית: "אנחנו מקדימים את התוכניות בחצי שנה", ובטוח שלחברה יש יתרון תחרותי" ● ויש לו גם מסר למשקיעים: "התאוששות המניה תגיע"

מבצע הנפט החשאי של ארה''ב בהורמוז / צילום: Reuters, Mohammed Aty

ארה"ב תקפה באיראן וסגרה לה את הברז. האם המלחמה מתחדשת?

בתגובה לירי איראני על מכליות נפט, ארה"ב תקפה הלילה עשרות מטרות באיראן והודיעה על החזרת הסנקציות על מכירת נפט ● איך תושפע איראן, מה זה אומר על מצבה של ישראל, והאם המלחמה תחזור? ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ בשיחות בפסגת נאט''ו / צילום: ap, Filip Singer

טראמפ תוקף מדינה מפתיעה: "שותפה נוראית, אנשים רעים, אל תדברו איתם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מחריף את הטון בפסגת נאט"ו באנקרה, תוקף את ספרד וקורא לנתק את כל הסחר איתה, שב על דרישתו לקבל את גרינלנד ומשבח את טורקיה על רקע המלחמה באיראן ● נשיא טורקיה ארדואן שיבח בדבריו את טראמפ ואת הרצון שלו "להשכין שלום"

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

הנשיא הרצוג העניק חנינה לשרגא ברוש: שוחרר אחרי חודש וחצי במאסר

בעקבות חנינה שקיבל מהנשיא יצחק הרצוג, שוחרר שרגא ברוש מהכלא לאחר חודש וחצי של מאסר בלבד ● ברוש הורשע בעבירות של קבלת דבר במרמה וזיוף מסמך, נידון לשנת מאסר בפועל

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

ארה"ב לא יכלה לשתוק על המהלך הזה של איראן

ארה"ב תקפה באיראן לאחר שמשמרות המהפכה תקפו שלוש מכליות שניסו לצאת ממצר הורמוז דרך המרחב הימי הדרומי - שנמצא בשטח עומאן ● הנתיב החלופי הזה עשוי לפגוע בתוכנית האיראנית לגבות תשלום על מעבר במצר ● וגם: המפסידות הגדולות מההסלמה, ומה יעשה טראמפ