גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם עתירה חשאית של אורקל הביאה לדחיית דיון בהקמת חוות השרתים של גוגל ואמזון?

ועדת החוץ והביטחון הייתה אמורה לדון מחר בשאלה האם אין בבנייה של חוות השרתים העיליות של גוגל ואמזון כחלק ממכרז נימבוס סכנה ביטחונית ● עם זאת, יו"ר הוועדה רם בן ברק דחה את הדיון בשל עתירה שהגישה אורקל נגד הזוכות במכרז, וביקש לחכות שגוגל ואמזון יגישו את עמדותיהן לעליון

ח"כ רם בן ברק, יו"ר ועדת החוץ והביטחון / צילום: איל יצהר
ח"כ רם בן ברק, יו"ר ועדת החוץ והביטחון / צילום: איל יצהר

ענקית התוכנה אורקל לא מוותרת על מכרז מחשוב הענן הממשלתי - ובחודשים האחרונים היא הגישה בחשאי ערעור על הפסד נוסף שלה במכרז לטובת גוגל ואמזון - כך נודע לגלובס. לבקשת המדינה לא פורסם דבר קיומו של הערעור, שהוגש כבר ב-14 לנובמבר בשנה שעברה, ומי שחשף אותו היה ח"כ רם בן ברק, יו"ר ועדת החוץ והביטחון, שביקש לדחות בגללו דיון ביטחוני נפיץ על המכרז שהיה אמור להתקיים מחר (ב').

כצידוק לדחיית הדיון יום אחד בלבד לפני פתיחתו, ציין חבר הכנסת כי יש צורך להמתין עד שהצדדים השונים - כלומר גוגל ואמזון - יגישו את עמדותיהן לבית המשפט העליון. מקורבי הח"כ טענו כי הדחייה היא זמנית - לכמה שבועות בלבד - אך האמת היא שהמועד שבו אמורות גוגל ואמזון להגיש את עמדותיהן צפוי להיות רק בסוף חודש פברואר, כלומר, עוד יותר מחודש.

גוגל ואמזון אמורות להשלים עד שנת 2024 את בנייתן של שבע חוות שרתים, שישתרעו מאזור בית שמש ועד תנובות שבשרון. בעוד שלרשות אמזון יעמדו שלוש חוות שרתים עיליות, גוגל תסתפק בתמהיל מעורב במסגרתו יושקו שתי חוות שרתים עיליות בבני ציון ובבית יהושע ועוד שתי חוות תת-קרקעיות בפתח תקווה ובאזור תעשיה ליגד הסמוכה למודיעין.

צפי לדיון סוער

הדיון שנדחה אמור היה להיות סוער ולעמת ביטחוניסטים דוגמת ראש אג"ת לשעבר, האלוף במיל' גיורא איילנד, ומובילי המחאה נגד בניית חוות השרתים של סרברפארם, עם אנשי החשב הכללי באוצר, רשות התקשוב הממשלתי, המועצה לביטחון לאומי ומערך הסייבר המשרד ראש הממשלה, ולדון בשאלה האם אין בבנייה של חוות השרתים העיליות של גוגל ואמזון - הנבנות כולן או בחלקן מעל לפני הקרקע - סכנה ביטחונית.

האם השימוש בעתירה לעליון כתירוץ לדחות את הדיון הוא מוצדק? לכאורה אין קשר בין הדברים: העתירה בבית המשפט העליון דנה בשאלה האם תהליך הבחירה של אמזון וגוגל על פני אורקל במכרז החשב הכללי נעשה כשורה, למרות שכפי שהיה בבית המשפט המחוזי, נשמעים בו גם טיעונים ביטחוניים. הדיון המתוכנן בוועדת החוץ והביטחון, מאידך, אמור היה להתמקד בנושאי ביטחון בלבד, ואין לו קשר לתהליך המכרז. בסביבת ח"כ בן ברק טוענים כי מאחר שהדיון אמור היה לעסוק גם בהצגת המכרז עצמו, יש טעם לא להתערב בתהליך משפטי שמתקיים במקביל ולהמתין. ובכל זאת, ההמתנה איננה עד להכרעה במשפט, אלא רק לשלב הבא בתהליך.

חשש שהחוות יהפכו ליעד אסטרטגי לתקיפה

לפי טענת האלוף במיל' גיורא איילנד, יש בבניית חוות השרתים - כגון זו שבונה סרברפארם בבני ציון עבור גוגל ובזק בינלאומי - משום סכנה לתושבים. חוות השרתים של גוגל ואמזון יאגרו את הנתונים הכמוסים והחשובים ביותר של משרדי הממשלה, בכלל זה גם של צה"ל, ובשל כך עשויות להפוך ליעד אסטרטגי בזמן של מתקפות טילים מצד חמאס, חיזבאללה או אירן.

מלבד הסיכון שהנתונים הלאומיים, כמו נתוני משרד הפנים, משרד הבריאות או המוסד לביטוח לאומי, עלולים להיאבד במתקפת טילים הרסנית, טוענים מקורבים לאורקל כי יש סכנה גם בהפקדת כל השירותים הממשלתיים בידי גורמים שקראו בעבר לחרם נגד מדינת ישראל. בחודש אוקטובר התפרסם ב"גארדיאן" הבריטי מכתב מטעם 90 עובדים בגוגל ועוד 300 מאמזון שבו קראו לביטול מכרז נימבוס. נכון להיום שמורים חלק מהנתונים הממשלתיים של ישראל בשרתי גוגל באירופה, מה שמייצר חשיפה אפשרית לצווים של ממשלות מקומיות נגד נתונים אלה במקרה של מבצע צבאי מעורר מחלוקת.

עוד טוענים אנשי אורקל כי הענקת כלל שירותי הענן הממשלתיים ייצור דואופול שיש בכוחו לכרסם את התחרות ולייקר את השירותים הממשלתיים.

צפרא כץ, יו''ר אורקל העולמית / צילום: עזרא לוי

המחוזי דחה את טענות אורקל

בחודש אוקטובר האחרון דחה בית המשפט המחוזי בירושלים את עתירתה של אורקל נגד המכרז. נקבע כי אף שהמכרז כלל הוראה לפיה ייבחרו שלושה זוכים "ככל הניתן", לא הוטלה חובה לבחור שלושה זוכים אם הם לא עונים לאמות-המידה המקצועיות המתאימות.

עוד נקבע כי לא נפל פסול בפניית ועדת המכרזים לשותפים המקצועיים או בהסתמכות על המלצותיהם. הטענה בדבר רמת האבטחה של שירותי הזוכות נדחתה לנוכח הציונים הגבוהים להן זכו בבדיקה המקצועית. הטענה בעניין מכתבי העובדים נדחתה גם לנוכח ההצהרות החד-משמעיות של אמזון וגוגל כי הן מחויבות להסכם שנחתם כתוצאה מזכייתן במכרז ואף רואות בו "מכרז אסטרטגי".

עוד הובהר בפסק הדין כי לו הייתה מתקבלת טענת אורקל, הרי שלנוכח נוסחת החישוב הכלולה בהוראות המכרז, לא היה עולה בידה לצלוח את "הבחינה הכלכלית" של ההצעות במכרז, והצעתה לא הייתה יכולה להיות מוכרזת כזוכה. בסיכומו של דבר חויבה אורקל לשאת בהוצאות משפט של 900 אלף שקל לכל אחת מהמשיבות: גוגל ואמזון.

עוד כתבות

לארי אליסון / צילום: ap, Eric Risberg

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה לרכישת וורנר ברדרס באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל ידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית, שנפלו בה פגמים מהותיים בהליך קבלתה, היא התקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 שבר שיא סגירה חדש

הממדים המרכזיים בוול סטריט רשמו עליות קלות, אך נפח המסחר נמוך - לקראת היציאה לחופש ● הפתעה לטובה בצמיחה בארה"ב: הקצב השנתי עלה ל-4.3% ברבעון השלישי ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

ישלמו 50% מס? נוסח החוק שמדאיג את מנהלי הקרנות האלטרנטיביות

הקרנות האלטרנטיביות לא נכללו ברפורמה להורדת המס על המשקיעות בהייטק, ומחכות להחלטות נפרדות ● גורמים חוששים שמיסוי לא מוסדר עלול להגיע עד 50% על רווחי השותפים הפאסיביים

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026

אילוסטרציה: shutterstock

פעם ביום, על בטן ריקה: גלולת ההרזיה שאושרה ב-FDA ותשנה את השוק

התרופה וויגובי של נובו נורדיסק תשווק בארה"ב החל מ-2026 ● יעילות גלולות ההרזיה של שתי היצרניות נמצאה נמוכה מעט מיעילות הזריקות

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גלי צה"ל, וזאת בניגוד לחוות-הדעת של היועמ"שית ● שר הביטחון כ"ץ הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם