גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם עתירה חשאית של אורקל הביאה לדחיית דיון בהקמת חוות השרתים של גוגל ואמזון?

ועדת החוץ והביטחון הייתה אמורה לדון מחר בשאלה האם אין בבנייה של חוות השרתים העיליות של גוגל ואמזון כחלק ממכרז נימבוס סכנה ביטחונית ● עם זאת, יו"ר הוועדה רם בן ברק דחה את הדיון בשל עתירה שהגישה אורקל נגד הזוכות במכרז, וביקש לחכות שגוגל ואמזון יגישו את עמדותיהן לעליון

ח"כ רם בן ברק, יו"ר ועדת החוץ והביטחון / צילום: איל יצהר
ח"כ רם בן ברק, יו"ר ועדת החוץ והביטחון / צילום: איל יצהר

ענקית התוכנה אורקל לא מוותרת על מכרז מחשוב הענן הממשלתי - ובחודשים האחרונים היא הגישה בחשאי ערעור על הפסד נוסף שלה במכרז לטובת גוגל ואמזון - כך נודע לגלובס. לבקשת המדינה לא פורסם דבר קיומו של הערעור, שהוגש כבר ב-14 לנובמבר בשנה שעברה, ומי שחשף אותו היה ח"כ רם בן ברק, יו"ר ועדת החוץ והביטחון, שביקש לדחות בגללו דיון ביטחוני נפיץ על המכרז שהיה אמור להתקיים מחר (ב').

כצידוק לדחיית הדיון יום אחד בלבד לפני פתיחתו, ציין חבר הכנסת כי יש צורך להמתין עד שהצדדים השונים - כלומר גוגל ואמזון - יגישו את עמדותיהן לבית המשפט העליון. מקורבי הח"כ טענו כי הדחייה היא זמנית - לכמה שבועות בלבד - אך האמת היא שהמועד שבו אמורות גוגל ואמזון להגיש את עמדותיהן צפוי להיות רק בסוף חודש פברואר, כלומר, עוד יותר מחודש.

גוגל ואמזון אמורות להשלים עד שנת 2024 את בנייתן של שבע חוות שרתים, שישתרעו מאזור בית שמש ועד תנובות שבשרון. בעוד שלרשות אמזון יעמדו שלוש חוות שרתים עיליות, גוגל תסתפק בתמהיל מעורב במסגרתו יושקו שתי חוות שרתים עיליות בבני ציון ובבית יהושע ועוד שתי חוות תת-קרקעיות בפתח תקווה ובאזור תעשיה ליגד הסמוכה למודיעין.

צפי לדיון סוער

הדיון שנדחה אמור היה להיות סוער ולעמת ביטחוניסטים דוגמת ראש אג"ת לשעבר, האלוף במיל' גיורא איילנד, ומובילי המחאה נגד בניית חוות השרתים של סרברפארם, עם אנשי החשב הכללי באוצר, רשות התקשוב הממשלתי, המועצה לביטחון לאומי ומערך הסייבר המשרד ראש הממשלה, ולדון בשאלה האם אין בבנייה של חוות השרתים העיליות של גוגל ואמזון - הנבנות כולן או בחלקן מעל לפני הקרקע - סכנה ביטחונית.

האם השימוש בעתירה לעליון כתירוץ לדחות את הדיון הוא מוצדק? לכאורה אין קשר בין הדברים: העתירה בבית המשפט העליון דנה בשאלה האם תהליך הבחירה של אמזון וגוגל על פני אורקל במכרז החשב הכללי נעשה כשורה, למרות שכפי שהיה בבית המשפט המחוזי, נשמעים בו גם טיעונים ביטחוניים. הדיון המתוכנן בוועדת החוץ והביטחון, מאידך, אמור היה להתמקד בנושאי ביטחון בלבד, ואין לו קשר לתהליך המכרז. בסביבת ח"כ בן ברק טוענים כי מאחר שהדיון אמור היה לעסוק גם בהצגת המכרז עצמו, יש טעם לא להתערב בתהליך משפטי שמתקיים במקביל ולהמתין. ובכל זאת, ההמתנה איננה עד להכרעה במשפט, אלא רק לשלב הבא בתהליך.

חשש שהחוות יהפכו ליעד אסטרטגי לתקיפה

לפי טענת האלוף במיל' גיורא איילנד, יש בבניית חוות השרתים - כגון זו שבונה סרברפארם בבני ציון עבור גוגל ובזק בינלאומי - משום סכנה לתושבים. חוות השרתים של גוגל ואמזון יאגרו את הנתונים הכמוסים והחשובים ביותר של משרדי הממשלה, בכלל זה גם של צה"ל, ובשל כך עשויות להפוך ליעד אסטרטגי בזמן של מתקפות טילים מצד חמאס, חיזבאללה או אירן.

מלבד הסיכון שהנתונים הלאומיים, כמו נתוני משרד הפנים, משרד הבריאות או המוסד לביטוח לאומי, עלולים להיאבד במתקפת טילים הרסנית, טוענים מקורבים לאורקל כי יש סכנה גם בהפקדת כל השירותים הממשלתיים בידי גורמים שקראו בעבר לחרם נגד מדינת ישראל. בחודש אוקטובר התפרסם ב"גארדיאן" הבריטי מכתב מטעם 90 עובדים בגוגל ועוד 300 מאמזון שבו קראו לביטול מכרז נימבוס. נכון להיום שמורים חלק מהנתונים הממשלתיים של ישראל בשרתי גוגל באירופה, מה שמייצר חשיפה אפשרית לצווים של ממשלות מקומיות נגד נתונים אלה במקרה של מבצע צבאי מעורר מחלוקת.

עוד טוענים אנשי אורקל כי הענקת כלל שירותי הענן הממשלתיים ייצור דואופול שיש בכוחו לכרסם את התחרות ולייקר את השירותים הממשלתיים.

צפרא כץ, יו''ר אורקל העולמית / צילום: עזרא לוי

המחוזי דחה את טענות אורקל

בחודש אוקטובר האחרון דחה בית המשפט המחוזי בירושלים את עתירתה של אורקל נגד המכרז. נקבע כי אף שהמכרז כלל הוראה לפיה ייבחרו שלושה זוכים "ככל הניתן", לא הוטלה חובה לבחור שלושה זוכים אם הם לא עונים לאמות-המידה המקצועיות המתאימות.

עוד נקבע כי לא נפל פסול בפניית ועדת המכרזים לשותפים המקצועיים או בהסתמכות על המלצותיהם. הטענה בדבר רמת האבטחה של שירותי הזוכות נדחתה לנוכח הציונים הגבוהים להן זכו בבדיקה המקצועית. הטענה בעניין מכתבי העובדים נדחתה גם לנוכח ההצהרות החד-משמעיות של אמזון וגוגל כי הן מחויבות להסכם שנחתם כתוצאה מזכייתן במכרז ואף רואות בו "מכרז אסטרטגי".

עוד הובהר בפסק הדין כי לו הייתה מתקבלת טענת אורקל, הרי שלנוכח נוסחת החישוב הכלולה בהוראות המכרז, לא היה עולה בידה לצלוח את "הבחינה הכלכלית" של ההצעות במכרז, והצעתה לא הייתה יכולה להיות מוכרזת כזוכה. בסיכומו של דבר חויבה אורקל לשאת בהוצאות משפט של 900 אלף שקל לכל אחת מהמשיבות: גוגל ואמזון.

עוד כתבות

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך שלא נראה 4 שנים: זה האפיק הכי פופולרי ל־2025 בשוק הקרנות

בצל הזינוקים במדדי המניות המקומיים תעשיית הקרנות המקומית מסכמת שנת שיא, במהלכה זרמו אליה כ-73 מיליארד שקל ● אחרי 3 שנים קשות הקרנות המנוהלות חוזרות למרכז הבמה ● וגם: איזה אפיק זכה לאמון מחודש מצד המשקיעים?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת משיק את "הסל של המדינה"; ברשתות טוענים: אין כאן בשורה

שר הכלכלה הציג היום את פרויקט "הסל של המדינה" - סל של 100 מהמוצרים הנמכרים ביותר בישראל, שישווקו במחיר הזול ביותר ● הסל יוצע ללקוחות ברשת מזון אחת שתיבחר במכרז ● ברקת טוען כי המהלך יסייע לבלום את יוקר המחיה, אך ברשתות השיווק לא מתרשמים

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

ההגבלות על משפיעני ההשקעות יצרו סערה ברשת

סערת רשת בעקבות החוק להגבלת משפיעני השקעות: ״צעד דורסני״

הרשת סערה בסוף השבוע כאשר משפיענים דוגמת "הסולידית" ו"הגורו" מתחו ביקורת על הדיון המתוכנן בכנסת לגבי ההצעה לחייב אותם להזדהות בשמם או להצטייד ברישיון השקעות ● למרות הסערה, ועדת הכספים לא צפויה לדון השבוע במהלך - אך הנושא עשוי לעלות על שולחנה בשבועות הקרובים

חנות ברחוב אלנבי ליד נחלת בנימין בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

מה עשו חפירות הרכבת למחיר חנות באלנבי פינת נחלת בנימין?

חצי חנות ברחוב אלנבי בת"א נרכשה ב־1.5 מיליון שקל, כשלפני שלוש שנים עסקה זהה נסגרה ב־1.6 מיליון שקל ● שמאי המקרקעין ארז כהן: "כיום, כשאלנבי חסום לתנועת רכבים ולתחבורה ציבורית והפך לאתר בנייה עבור הרכבת הקלה, הגישה לנכס נפגעה אנושות, ועמה גם הפוטנציאל העסקי של שטחי המסחר"

מיליציות של אזרחים חמושים תומכי הנשיא מדורו יוצאים לרחובות / צילום: ap, Matias Delacroix

התגובות למהלך של טראמפ, ואיפה חוששים להיות הבאים בתור?

התגובות בעולם למהלך ההתקפי של ארה"ב על ונצואלה נעו בין גינויים חריפים מצד מתנגדי המדיניות האמריקאית, להימנעות מביקורת מצד מי שאמורים להיות בעלי בריתה של ארה"ב ● נשיא ברזיל טען בתגובה כי ארה"ב "חצתה רף מסוכן מאוד", ואילו באיחוד האירופי פרסמו הודעה מתונה שבה אמרו כי הם "בעד העברת השלטון בוונצואלה בדרכי שלום"

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

האזהרה החריפה של אהרן ברק: "אנחנו כבר לא דמוקרטיה ליברלית"

בנאום מצולם ששודר בהפגנה לציון 3 שנים לנאום השר יריב לוין בהכרזה על המהפכה המשפטית - תקף נשיא העליון לשעבר אהרן ברק את רה"מ בפרט ואת הממשלה בכלל: "זכויותינו כאזרחים מופרות יום-יום - מפעל החיים של כולנו בסכנה" • הוא מתח ביקורת על המשטרה: "מפעילה את כוחה בצורה לא שוויונית ולא מרוסנת" • וקרא למפלגות שעתידות להתמודד בבחירות: "שיתחייבו שיעצרו את ההפיכה המשטרית"

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית / צילום: Shutterstock

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית

סקטור המשכנתאות החוץ־בנקאיות עדיין מהווה אחוזים בודדים בלבד משוק ההלוואות לדיור, אך צומח במהירות, כשעוד ועוד חברות ממהרות להיכנס אליו ● בענף מעריכים כי בתוך שנים יגיע לנתח של עשרות אחוזים - אלא שבשוק שבו ליועצים תפקיד מרכזי והפיקוח עדיין חלקי, עולות גם שאלות של סיכון והסדרה ● למי זה מתאים, מהם הסיכונים - ואיך המדינה מנסה לצמצם את הפרצות?

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

פוטנציאל הנפט הלא-ממומש של ונצואלה יכול להתהפך לטובת ארה"ב

ניהול גרוע של מונופול הנפט הממשלתי בידי נשיאי ונצואלה, הוגו צ'אבס וניקולס מדורו, וסנקציות אמריקאיות חסמו את "הזהב השחור" מלבוא לכדי מימוש ● כעת, בשל הפלת השלטון בוונצואלה, מזקקות הנפט בחוף הדרומי של ארה"ב יכולות להפוך לגורם מרכזי בעיבוד הנפט הזה לכדי מוצרי דלק לרחבי העולם

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

"פיטורי בינה מלאכותית הם עובדה מוגמרת, אבל אף אחד לא כותב על גיוסי העובדים"

ניטין מיטל, סמכות הבינה המלאכותית של דלויט, מסביר מדוע גל הפיטורים בענף הייעוץ והטכנולוגיה יוצר אשליה של משבר, איך ה־AI דווקא מגדילה תעסוקה בתחומים אחרים, ולמה הדיון האמיתי צריך לעבור משאלת הקיצוצים לשאלת הכישורים והצמיחה ● הוא משוכנע שישראל לא פספסה את המהפכה, אך מזהיר: "קשה לסטארט־אפים לגדול פה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

נפט, והרבה: המניע הכלכלי של טראמפ בוונצואלה והסיבה שטהרן יכולה בינתיים להירגע

נשיא ארה"ב ינמק את לכידתו של נשיא ונצואלה בהיותו מנהיג קרטל סמים, בדיכוי עמו, ובידידותו עם האויבות או היריבות של העולם המערבי - אך מדורו אינו היחיד שעושה זאת ● על כן, המניע המרכזי בפעולה שכזו הוא America First, ופוטנציאל הנפט האדיר, וההכנסות הפוטנציאליות לענקיות האנרגיה האמריקאיות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דמי הניהול במאות קרנות נאמנות מתייקרים עם תחילת השנה ● וורן באפט יורד מתחת לרדאר בברקשייר האת'וויי ● השקל מתחזק והאינפלציה מתמתנת - אך בשוק לא צופים הורדת ריבית בשבוע הבא ● וגם: הקשר הישראלי של המניה שהובילה את מדד S&P 500 השנה

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

הפטורים והמסים: כל מה שכדאי לדעת על השכרת דירה

חובת הדיווח החדשה והקפאת תקרת הפטור מאיימות לשחוק את הרווח של בעלי הדירות, אך תכנון מס נכון יכול לחסוך לכם אלפי שקלים ● מניצול ההטבה למשכירים שהם גם שוכרים, ועד לבחירה בין המסלולים - אלו הדרכים לשמור על התשואה גם כשהחוקים משתנים

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

הבנק הבינלאומי שממליץ: הגדילו חשיפה למניות וחפשו הזדמנויות בסין

ב־UBS מעריכים המשך תנופה בשוקי המניות הסיניים בשנה הקרובה ● בדויטשה בנק דווקא סבורים כי סין עלולה לאבד מומנטום בגלל משבר הנדל"ן וצופים קאמבק של הדולר; ולמרות האופטימיות בג'יי.פי מורגן לגבי הצמיחה הגלובלית, הם מזהים גם סכנת מיתון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026

כוחות צה''ל (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ

מזכ"ל האו"ם גינה את השעיית הפעילות של ארגונים בין-לאומיים בעזה ●  שגריר איראן לאו"ם פנה במכתב למזכ"ל וקרא לגנות את התבטאויותיו של טראמפ ● מייק פומפאו לשעבר שר החוץ של ארה"ב צייץ על רקע המחאות באיראן: "שנה טובה לכל איראני שנמצא ברחובות - וגם לכל סוכן מוסד שלצדם" ● האקרים איראנים: "פרצנו לטלפון של איילת שקד" ● משרד החוץ ממליץ לאזרחים ישראלים להימנע מהגעה לוונצואלה  ● דיווחים שוטפים 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ במסיבת עיתונאים לאחר התקיפה בוונצואלה, משמאלו מזכיר המדינה מרקו רובי / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

ביל אקמן צופה שמחיר הנפט יצנח לאחר נפילת מדורו, ולאיראן יש סיבה לדאגה

מבצע ארה"ב בקראקס מציב את שוק הנפט הגלובלי במרכז השיח ● שינוי מאזן הכוחות עשוי להפחית את מחירי האנרגיה, ולפגוע באינטרסים של איראן, סין ורוסיה ● במקביל, נראה כי למבצע ולשינויים שחלים במדינות השכנות לאחרונה עשויה להיות השפעה גם על מדינת ישראל

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

באיראן מודים: המשטר נדחק למצב הישרדותי בגלל המחאות

ישראל וסוריה יחדשו מחר את המו"מ על הסכם ביטחוני בגבול ● שני אזרחים ישראלים חצו בשוגג את הגבול לירדן ● בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

מייסדי KOI, עמית אסרף, עידן דרדיקמן ואיתי קרוק / צילום: עומר הכהן

פאלו אלטו במגעים לרכוש את KOI הישראלית בכ־400 מיליון דולר

לגלובס נודע כי החברה מנהלת מו"מ עם סטארט-אפ הסייבר הצעיר KOI, לקראת רכישה ראשונה בישראל בעידן שאחרי עזיבתו של המייסד ניר צוק ● KOI גייסה כ־48 מיליון דולר בלבד במהלך שני סבבים, ובין לקוחותיה נמנות הענקיות מיקרוסופט וגוגל