גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם עתירה חשאית של אורקל הביאה לדחיית דיון בהקמת חוות השרתים של גוגל ואמזון?

ועדת החוץ והביטחון הייתה אמורה לדון מחר בשאלה האם אין בבנייה של חוות השרתים העיליות של גוגל ואמזון כחלק ממכרז נימבוס סכנה ביטחונית ● עם זאת, יו"ר הוועדה רם בן ברק דחה את הדיון בשל עתירה שהגישה אורקל נגד הזוכות במכרז, וביקש לחכות שגוגל ואמזון יגישו את עמדותיהן לעליון

ח"כ רם בן ברק, יו"ר ועדת החוץ והביטחון / צילום: איל יצהר
ח"כ רם בן ברק, יו"ר ועדת החוץ והביטחון / צילום: איל יצהר

ענקית התוכנה אורקל לא מוותרת על מכרז מחשוב הענן הממשלתי - ובחודשים האחרונים היא הגישה בחשאי ערעור על הפסד נוסף שלה במכרז לטובת גוגל ואמזון - כך נודע לגלובס. לבקשת המדינה לא פורסם דבר קיומו של הערעור, שהוגש כבר ב-14 לנובמבר בשנה שעברה, ומי שחשף אותו היה ח"כ רם בן ברק, יו"ר ועדת החוץ והביטחון, שביקש לדחות בגללו דיון ביטחוני נפיץ על המכרז שהיה אמור להתקיים מחר (ב').

כצידוק לדחיית הדיון יום אחד בלבד לפני פתיחתו, ציין חבר הכנסת כי יש צורך להמתין עד שהצדדים השונים - כלומר גוגל ואמזון - יגישו את עמדותיהן לבית המשפט העליון. מקורבי הח"כ טענו כי הדחייה היא זמנית - לכמה שבועות בלבד - אך האמת היא שהמועד שבו אמורות גוגל ואמזון להגיש את עמדותיהן צפוי להיות רק בסוף חודש פברואר, כלומר, עוד יותר מחודש.

גוגל ואמזון אמורות להשלים עד שנת 2024 את בנייתן של שבע חוות שרתים, שישתרעו מאזור בית שמש ועד תנובות שבשרון. בעוד שלרשות אמזון יעמדו שלוש חוות שרתים עיליות, גוגל תסתפק בתמהיל מעורב במסגרתו יושקו שתי חוות שרתים עיליות בבני ציון ובבית יהושע ועוד שתי חוות תת-קרקעיות בפתח תקווה ובאזור תעשיה ליגד הסמוכה למודיעין.

צפי לדיון סוער

הדיון שנדחה אמור היה להיות סוער ולעמת ביטחוניסטים דוגמת ראש אג"ת לשעבר, האלוף במיל' גיורא איילנד, ומובילי המחאה נגד בניית חוות השרתים של סרברפארם, עם אנשי החשב הכללי באוצר, רשות התקשוב הממשלתי, המועצה לביטחון לאומי ומערך הסייבר המשרד ראש הממשלה, ולדון בשאלה האם אין בבנייה של חוות השרתים העיליות של גוגל ואמזון - הנבנות כולן או בחלקן מעל לפני הקרקע - סכנה ביטחונית.

האם השימוש בעתירה לעליון כתירוץ לדחות את הדיון הוא מוצדק? לכאורה אין קשר בין הדברים: העתירה בבית המשפט העליון דנה בשאלה האם תהליך הבחירה של אמזון וגוגל על פני אורקל במכרז החשב הכללי נעשה כשורה, למרות שכפי שהיה בבית המשפט המחוזי, נשמעים בו גם טיעונים ביטחוניים. הדיון המתוכנן בוועדת החוץ והביטחון, מאידך, אמור היה להתמקד בנושאי ביטחון בלבד, ואין לו קשר לתהליך המכרז. בסביבת ח"כ בן ברק טוענים כי מאחר שהדיון אמור היה לעסוק גם בהצגת המכרז עצמו, יש טעם לא להתערב בתהליך משפטי שמתקיים במקביל ולהמתין. ובכל זאת, ההמתנה איננה עד להכרעה במשפט, אלא רק לשלב הבא בתהליך.

חשש שהחוות יהפכו ליעד אסטרטגי לתקיפה

לפי טענת האלוף במיל' גיורא איילנד, יש בבניית חוות השרתים - כגון זו שבונה סרברפארם בבני ציון עבור גוגל ובזק בינלאומי - משום סכנה לתושבים. חוות השרתים של גוגל ואמזון יאגרו את הנתונים הכמוסים והחשובים ביותר של משרדי הממשלה, בכלל זה גם של צה"ל, ובשל כך עשויות להפוך ליעד אסטרטגי בזמן של מתקפות טילים מצד חמאס, חיזבאללה או אירן.

מלבד הסיכון שהנתונים הלאומיים, כמו נתוני משרד הפנים, משרד הבריאות או המוסד לביטוח לאומי, עלולים להיאבד במתקפת טילים הרסנית, טוענים מקורבים לאורקל כי יש סכנה גם בהפקדת כל השירותים הממשלתיים בידי גורמים שקראו בעבר לחרם נגד מדינת ישראל. בחודש אוקטובר התפרסם ב"גארדיאן" הבריטי מכתב מטעם 90 עובדים בגוגל ועוד 300 מאמזון שבו קראו לביטול מכרז נימבוס. נכון להיום שמורים חלק מהנתונים הממשלתיים של ישראל בשרתי גוגל באירופה, מה שמייצר חשיפה אפשרית לצווים של ממשלות מקומיות נגד נתונים אלה במקרה של מבצע צבאי מעורר מחלוקת.

עוד טוענים אנשי אורקל כי הענקת כלל שירותי הענן הממשלתיים ייצור דואופול שיש בכוחו לכרסם את התחרות ולייקר את השירותים הממשלתיים.

צפרא כץ, יו''ר אורקל העולמית / צילום: עזרא לוי

המחוזי דחה את טענות אורקל

בחודש אוקטובר האחרון דחה בית המשפט המחוזי בירושלים את עתירתה של אורקל נגד המכרז. נקבע כי אף שהמכרז כלל הוראה לפיה ייבחרו שלושה זוכים "ככל הניתן", לא הוטלה חובה לבחור שלושה זוכים אם הם לא עונים לאמות-המידה המקצועיות המתאימות.

עוד נקבע כי לא נפל פסול בפניית ועדת המכרזים לשותפים המקצועיים או בהסתמכות על המלצותיהם. הטענה בדבר רמת האבטחה של שירותי הזוכות נדחתה לנוכח הציונים הגבוהים להן זכו בבדיקה המקצועית. הטענה בעניין מכתבי העובדים נדחתה גם לנוכח ההצהרות החד-משמעיות של אמזון וגוגל כי הן מחויבות להסכם שנחתם כתוצאה מזכייתן במכרז ואף רואות בו "מכרז אסטרטגי".

עוד הובהר בפסק הדין כי לו הייתה מתקבלת טענת אורקל, הרי שלנוכח נוסחת החישוב הכלולה בהוראות המכרז, לא היה עולה בידה לצלוח את "הבחינה הכלכלית" של ההצעות במכרז, והצעתה לא הייתה יכולה להיות מוכרזת כזוכה. בסיכומו של דבר חויבה אורקל לשאת בהוצאות משפט של 900 אלף שקל לכל אחת מהמשיבות: גוגל ואמזון.

עוד כתבות

יוסי חסון / צילום: באדיבות מייטאון

"אני אופטימי – הדברים יחזרו לעצמם": היזם שעזב את עולם ההייטק, והקים חברת נדל"ן

מנכ"ל ויו"ר מיי טאון, יוסי חסון, היה בין המשקיעים הראשונים ב־Waze - ובשלב מסוים החליט "לחתוך" מעולם ההייטק וההשקעות אל הנדל"ן ● היום הוא מקווה להפוך את מיי טאון לאחת המובילות בהתחדשות עירונית, מודה כי בדיעבד היה נכנס לעולם הפינוי־בינוי מוקדם יותר, ומלין על הבירוקרטיה המכבידה: "תב"ע ובקשה להיתר בתוך חמש שנים? צריך להיות הודיני"

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גל"צ, וזאת בניגוד לחוות הדעת של היועצת המשפטית ● שר הביטחון הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה, וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לחימה"

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א לחברות הציבוריות: כך תוכלו לממש את הפוטנציאל של מסחר בשישי

לקראת המעבר לימי מסחר גלובליים בתחילת ינואר, הבורסה בת"א פנתה למנכ"לי החברות הציבוריות במטרה לנצל את השינוי ולהגדיל את חשיפתן למשקיעים זרים ● בין ההמלצות: לחזק פעילות באנגלית, להעמיק קשרי משקיעים בינלאומיים וליישר קו עם סטנדרט הדיווח המקובל בעולם

מושגים לאזרחות מיודעת.המדד לפעילות המשק / צילום: Shutterstock

לבנק ישראל יש מדד חדש שהוא בוחן לפני החלטת ריבית. כך זה עובד

בנק ישראל פרסם לאחרונה מדד חודשי חדש לפעילות המשק ● איך הוא בנוי, ומי אמור להיות מושפע ממנו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

ביהמ"ש קיבל את בקשת המשטרה: ארנון בר-דוד יורחק מההסתדרות עד מרץ 2026

לטענת המשטרה, ארנון בר-דוד רקם מנגנון שוחדי שמטרתו לעשות במשאבי ההסתדרות כבשלו ● השופטת דורית סבן-נוי קבעה כי החזרתו לתפקידו כיו"ר ההסתדרות תקל עליו לבצע עבירה דומה, ויהיה בה כדי לאפשר השפעה על עדים ושיבוש של החקירה ● בנוסף, ביהמ"ש האריך ב-90 יום גם את ההגבלות על עזרא גבאי, החשוד המרכזי הנוסף בפרשה

הבורסה בתל אביב לא ראתה שנה כזו מאז 1992 / צילום: Shutterstock

השיא ה־60: הבורסה בתל אביב לא ראתה שנה כזו מאז 1992. מה קרה אחר־כך?

מדד ת"א 35 שבר ביום ראשון את השיא ה־60 מתחילת השנה. כך, שנת 2025 קטפה את התואר השנה עם הכי הרבה שיאים מאז השקת מדד הדגל ב־1992 ● גלובס בדק מה קרה בהיסטוריה אחרי שנים כל־כך טובות בבורסה. ולמה שיאים לא תמיד מגיעים יחד עם תשואות גבוהות

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

המניות שעלו ב־65%, והבכיר באנליסט ש"לא רואה משהו יותר אטרקטיבי מהן"

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● וממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל"

"שונא היהודים הנתעב ביותר של 2025": הזוכה בתואר אנטישמי השנה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המדינה הערבית שהפכה לשותפה של ישראל בתעשייה הצבאית, איראן מגיבה לאיומים של ישראל בתקיפה נוספת, בניו יורק טיימס מסקרים את המלחמה על קרקעות פלסטיניים באיו"ש, וטאקר קרלסון "זכה" בפרס אנטישמי השנה ● כותרות העיתונים בעולם

נאוויטס פטרוליום / צילום: נאוויטס פטרוליום

עם הנפט ממפרץ מקסיקו גם המזומנים יזרמו? רגע האמת של נאוויטס מגיע

לאחר שסיפקה למשקיעים תשואה פנומנלית של יותר מ-1,500% מאז ההנפקה, שותפות האנרגיה בראשות גדעון תדמור משאירה מאחור את שלב פיתוח המאגרים עתיר המזומנים, ונכנסת להפקה מאסיבית ויצירת תזרים חופשי ● האם מחירי הנפט מותירים למניה עוד אפסייד? ● מדור חדש

איל אפרת / צילום: אורן דאי

לאומי מקים מרכז AI ומקדם את ראש החטיבה הטכנולוגיות איל אפרת לתפקיד מפתח

איל אפרת, המכהן כסמנכ"ל בכיר וראש חטיבת הטכנולוגיות של בנק לאומי, ימונה לראש החטיבה הבנקאית של הבנק ויחליף את אייל בן-חיים ● הבנק הודיע היום על סדרה של מינויי בכירים נוספים הנוגעים למשרות בתחומי הטכנולוגיה וה-AI

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

ישלמו 50% מס? נוסח החוק שמדאיג את מנהלי הקרנות האלטרנטיביות

הקרנות האלטרנטיביות לא נכללו ברפורמה להורדת המס על המשקיעות בהייטק, ומחכות להחלטות נפרדות ● גורמים חוששים שמיסוי לא מוסדר עלול להגיע עד 50% על רווחי השותפים הפאסיביים

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה, יקבלו 10 אלף שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים, יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

הנפקת סולראדג' בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

אחרי ההתרסקות: תוצאות סולאראדג' משכנעות את השוק שהיא מתאוששת

מעטות החברות שעברו טלטלות כמו סולאראדג' ● מתואר הישראלית הגדולה בעולם ומקום של כבוד במדד S&P 500 - להתרסקות מפוארת עם מחיקה של 95% מהשווי ● כעת נראה כי המניה שינתה כיוון, וגם התוצאות מדהימות את השוק ● האם זו תחילתו של זינוק מחדש?

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

יצרן בשר, קרן של יוצאי בנק וצמד אחים: המרוויחים הגדולים מגל ההנפקות בת"א

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026