גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמעט בלי להכניס את היד לכיס: כך תיראה חבילת הסיוע של ליברמן

למרות שהתנגד לפצות עסקים, הביקורת החריפה נגדו הובילה את שר האוצר לפרסום תוכנית רזה, שכמעט לא כוללת הוצאות כספים ● בכיר באוצר: מצב המשק טוב משהיה לפני הקורונה

שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: רפי קוץ
שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: רפי קוץ

אחרי ששר האוצר אביגדור ליברמן הכריז בישיבת סיעת ישראל ביתנו ביום שני שייתן סיוע לענפים שנפגעו במשק בעקבות גל האומיקרון, כעת מציגים משרד האוצר ורשות המיסים את ההקלות. מדובר בשורה של צעדים שיכולים לתת מרווח נשימה לעסקים ולעצמאים שסובלים מירידה בפעילות. עם זאת, לא יינתנו פיצויים, מענקים והנחות בארנונה, כפי שהוענקו לעסקים בסבבים הראשונים של הקורונה תחת הממשלה הקודמת. למרות שהאוצר כמעט לא יכניס יד לכיס, חלק מנציגי המגזר העסקי בירכו על המהלך וכינו אותו "צעד חשוב לעזרת העסקים", אך אחרים כינו אותו "בדיחה גרועה".

בתחילת גל האומיקרון ניהלו ליברמן והאוצר קרב בלימה מול דרישות העסקים לסיוע. כעת, כשהגל מתארך, הגישה באוצר קצת מתרככת, גם אם ראשי המשרד מסייגים את מתן הסיוע הצנוע בכך שהמשק במצב טוב מאוד לתפישתם. "אנחנו רוצים לסייע לעסקים מתוך נקודת מבט אחראית שמדובר בכספי ציבור וצריך שהסיוע יגיע רק למי שזקוק לו", אמר בכיר באוצר. "את שנת 2021, למרות כל ההתנהלות שלנו עם משבר הקורונה והסגרים שהיו, סיימנו עם צמיחה של 7%. אנחנו כבר לא במצב שהיינו לפני שנה, בסגר ועם נתוני אבטלה גבוהים שנושקים ל-18% אחוז. יש לנו אינדיקציות כלכליות שרמת הפעילות במשק היא גבוהה, ורואים את זה בהוצאות בכרטיסי אשראי. מצב המשק הוא יותר טוב ממה שהיה ב-2019 לפני הקורונה, אבל יש עסקים בענפים מסוימים שנפגעים. אנו נמצאים במצב של מגבלות כאלה ואחרות ויש פחות תנועה בעסקים מסוימים ולהם אנחנו מסייעים".

"נשפוך חצי מיליארד"

הסיוע של האוצר יתמקד בהקלות תזרימיות לעסקים ומוסדות, להבדיל מסיוע תקציבי, בהיקף של 1.3 מיליארד שקל. ההקלות יוענקו בדמות ביטול שיטת ה"שוטף פלוס" על ידי מעבר לתשלום מידיי לספקים ונותני שירות המתקשרים עם הממשלה, בהיקף מוערך של 600 מיליון שקל. הקלה זאת, שכבר ניתנה בעבר במהלך הגלים של הקורונה, תינתן לתקופה של חודשיים.

בנוסף, נקבע מהלך ממוקד להקדמת שחרור החזרים במערכי מע"מ ומס הכנסה בהיקף מוערך של 500 מיליון שקל. זאת, בנוסף לתשלום מקדמות למוסדות תרבות הנתמכים על ידי המדינה, בהיקף של 25% מסכום התמיכה בהיקף מוערך של 200 מיליון שקל. לפי גורם באוצר, כסף זה יעבור החל משבוע הבא לעובדי במה, אומנים, תאורנים ושאר העוסקים בענף.

"ביום שלישי הבא נשפוך חצי מיליארד שקל ישירות לתוך החשבונות של העסקים, בשחרור החזרים במע"מ ומס הכנסה", התייחס למהלך בכיר ברשות המסים. "אנחנו מקדימים החזרים שצריכים העסקים לקבל, כי בדרך כלל זה יכול לקחת 30-90 יום. גביית המע"מ בחודש דצמבר הייתה טובה מאוד והניכויים בינואר גם טובים - זה מעיד שהמשק עובד יפה למרות האומיקרון".

ייצואנים ייקבלו סיוע

צעד נוסף עליו סוכם הוא הרחבת פעילות קרן ההלוואות לעסקים בערבות המדינה, שעמדה עד כה על סכום של 25 מיליארדי שקלים. תקופת ההחזר להלוואות בערבות מדינה תוארך מתקופה של 5 שנים לתקופה של 10 שנים - תקופת החזר ארוכה בהשוואה להלוואות לעסקים. ההארכה תקפה גם להלוואות חדשות וגם להלוואות ישנות. כמו כן, תנאי הסף לכניסה למסלול הפגיעה המוגברת ישונו כך שיאושרו על סמך תחזית ירידה במחזור. עוד תוענק תקופת "גרייס" להלוואות בערבות מדינה: עד שנה נוספת בקרן הקורונה ועד 3 חודשים בקרן הרגילה.

ברשות המיסים הודיעו גם על הקלת הליכים בירוקרטיים, שאמורים לחסוך לעסקים זמן ובכסף. ראשית, תינתן לעסקים ארכה של חודשיים להגשת הצהרת עוסק פטור, עד לסוף חודש מרץ הקרוב. בנוסף, ייפתח מסלול ירוק לקבלת אורכות פרטניות בתשלומי מע"מ, מקדמות מס הכנסה וניכויים.

כבר מספר חודשים שהאוצר נמצא במשא ומתן מול היצואנים, שדרשו סיוע בעקבות התחזקות השקל מול המטבעות הזרים ושחיקת רווחיהם של היצואנים. במסגרת הסיוע, הודיע האוצר על חבילת הטבות מסוימת ליצואנים קטנים ובינוניים. ראשית, ייפתח מסלול מיוחד להלוואות בערבות מדינה לייצואנים קטנים ובינוניים, שבו יינתנו הלוואות למטרת הון חוזר או השקעה. ליצואנים יועמדו הלוואות בסכום של עד 15% מהמחזור השנתי לתקופה של 5 שנים, מתוכם 6 חודשי גרייס. ההלוואות יכולות להינתן בשקל, דולר או אירו. בתוך כך, יינתנו ביטחונות מופחתים בשיעור של 10% בלבד.

בנוסף, יצואנים ועסקים מקומיים יקבלו סיוע באמצעות ביטוח אשראי לטווח קצר המעניק הגנה מפני סיכוני חדלות פירעון של קונים. התכנית תהיה בתוקף עד סוף שנת 2022 ותבוצע בשיתוף עם חברות ביטוח האשראי הפרטיות. היקף התכנית עומד על 2.6 מיליארד שקל. לצידה יינתן ביטוח אשראי לטווח בינוני בהיקף 650 מיליון שקל, כסיוע ליצואנים קטנים ובינוניים בביצוע עסקאות ייצוא וסחר חוץ.

נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר, אמר לגלובס שהוא מרוצה מההחלטה, למרות שאינה כוללת פיצויים לעסקים: "שכנענו את האוצר שכרגע הדבר הכי חשוב הוא הסיוע התזרימי. לתפיסת עולמנו, גל האומיקרון ייגמר בתחילת מרץ, ואז נבדוק אם יהיו ענפים שנפגעו במיוחד ויצטרכו סיוע ממוקד, ואולי האוצר יהיה יותר נדיב לגביהם כשהוא לא צריך לפצות את כל המשק כולל את מי שלא צריך. הרעיון של תזרים עכשיו, ובחינת הירידה במחזור אחר כך הוא נכון יותר, כשצריך לטפל באחוז קטן שנפגע. יש משהו במה שהאוצר אומר שהירידה בהוצאות האשראי היא קטנה".

מנגד, יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, טען שהסיוע של האוצר לעצמאיים הוא בדיחה גרועה: "יש כאן רשימת מכולת של הקלות שלא נוגעות לעסקים הקטנים. נגיד את זה ברור, לא פיצוי-לא מעניין. איפה בדיוק העזרה לעסקים הקטנים? זו עבודה בעיניים על אנשים שבקושי מצליחים לסיים את החודש, מגל קורונה אחד לאחר כבר שנתיים. לצערי הרב, העסקים הקטנים לא זוכים במכרזים של הממשלה (רק 13% מהם) ולכן ביטול ‘השוטף פלוס’ כלל אינו רלוונטי".

עוד כתבות

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אברך תבע מזונות מאשתו בגלל משכורת נמוכה. מה קבע ביהמ"ש?

אברך טען כי הוא מרוויח 1,100 שקל בחודש, ולכן אשתו צריכה לשלם לו מזונות - ביהמ"ש העריך את הכנסתו ב־50 אלף שקל ● חברת תיווך הציגה נכס לרוכשת, והיא פנתה לבסוף למתווכת אחרת בקשר לאותה הדירה. מי זכאי לדמי התיווך? ● ובג"ץ החמיר את התנאים להוכחת זכאות לקרקע לבנייה ביישוב מגורים ● 3 פסקי דין בשבוע

סמי סגול, בעל השליטה לשעבר בכתר / צילום: יח''צ

ההכנסה הפסיבית של התעשיין הוותיק: מאחורי האקזיט הנדל"ני של סמי סגול

כמו משפחת ורטהיימר לפניו, גם סגול שמר בידיו נכסי נדל"ן פרטיים, המושכרים לפעילות התעשייתית שמכר שנים קודם לכן ● כעת הוא מוכר אותם ביותר מחצי מיליארד שקל לוילאר

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

חקירתו של ברוורמן הסתיימה אחרי 13 שעות; הורחק מלשכת רה"מ ל-15 יום

ראש הסגל בלשכת רה"מ נחשד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, ועוכב על ידי שוטרי להב 433 ● דוברו לשעבר של נתניהו, אלי פלדשטיין, חשף כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" את החקירה שצה"ל פתח נגדו

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות בחוזים בוול סטריט בצל פתיחת החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד, טראמפ: "לא ידעתי על זה" ● מיטב: מעדיפים מניות ואג"ח ממשלתיות על פני אג"ח חברות ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בישראל ובארה"ב ● בועה או לא בועה? התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט, ומה מלמדת היסטוריית הבועות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

מנכ''ל ולנס יורם זלינגר / צילום: ולנס סמיקונדקטור

בלילה אחד: ציוץ אנונימי הקפיץ את מניית האוטוטק מהוד השרון ב־60%

מניית ולנס לא ראתה יום כזה מאז שהחלה להיסחר: עם מחזור גבוה פי 30 מהרגיל, המניה זינקה ב־60% בן־לילה ● זאת, בשל עסקה גדולה עם יצרנית רכב וציוץ אנונימי שטוען כי השוק כולו טועה בנוגע להיקף המלאים של החברה ● האנליסטים מעריכים: יש לה עוד מקום לעליות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה מגלה: בכמה קפץ מחזור המסחר ביום שישי האחרון לעומת ימי ראשון

פעילות המשקיעים הזרים היוותה כרבע ממחזור המסחר שעמד על 1.9 מיליארד שקל – כ-26% מעל המחזור הממוצע בימי ראשון אשתקד ● מחזור המסחר היומי הממוצע בשבוע החולף טיפס ל-4.7 מיליארד שקל

איור: shutterstock

כמה מתנות והטבות קיבל העובד הישראלי הממוצע בשנת 2025?

על רקע יוקר המחיה, שנת 2025 הסתיימה עם עלייה של 10% ברכישות דרך מועדוני לקוחות; העובד הישראלי הממוצע קיבל מהמעסיק מתנות והטבות בשווי של כ-1,200 שקל ● מנכ"ל חברת ICL אירח במפעלי ים המלח את שגריר ארה"ב ● התערוכה החדשה של הפקולטה לאמנויות בסמינר הקיבוצים ● וזה המנכ"ל החדש של הסניף הישראלי בחברת התרופות הגדולות בעולם ● אירועים ומינויים

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

קובה כבר נמצאת על סף קריסה, והדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

הדחת נשיא ונצואלה מאיימת לנתק את קובה ממקור הנפט המרכזי שלה, בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי חריף ● הפסקות חשמל, הגירה המונית וקריסת שירותים בסיסיים מעמידות את המשטר הקומוניסטי בפני מבחן קשה, והקובנים תוהים: האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול?

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

טבע חתמה על הסכם להאצת פיתוח תרופה מקורית למחלת עור ומספקת תחזיות לשנים הבאות

החברה חתמה על הסכם של עד 500 מיליון דולר עם רויאלטי פארמה לפיתוח התרופה למחלת ויטיליגו שתיכנס לשלב 2 בניסויים הקליניים ● צופה השנה הכנסות דומות או ירידה קלה לעומת 2025 לצד גידול ברווחיות ובתזרים החופשי, וב-2027 צמיחה בהכנסות, ברווחיות ובתזרים

גרינלנד / אילוסטרציה: ap, Evgeniy Maloletka

התוכנית האירופית: להציב חיילים מהיבשת בגרינלנד נגד השתלטות טראמפ

לאחר שהנשיא האמריקאי החריף את הרטוריקה בנושא גרינלנד בימים האחרונים, מדינות אירופה שוקלות לשלוח חיילים למדינה ● ראש ממשלת בריטניה שוחח על כך עם מנהיגים נוספים, בגרמניה פוליטיקאים ואנשי ציבור קוראים לבצע את המהלך ובדנמרק איימו על סופה של נאט"ו: "הנשיא האמריקאי שינה את כללי המשחק"

יוגב שרביט / צילום: ארקדי ריסקין

כך תשפיע הדמוגרפיה על אזורי הביקוש של ישראל

ב־25 השנים הבאות אוכלוסיית ישראל צפויה לעבור שינוי משמעותי - מה שישפיע על אזורי הביקוש ועל אופי בנייה ● יוגב שרביט, כלכלן מבילד אסטרטגיה אורבנית, מסביר מהן המגמות הדמוגרפיות שצריכות לעניין את המשקיעים

החזיתות של אנבידיה / צילום: Shutterstock

סדקים בחומה: כך מנסות גוגל ומטא לשחרר את עולם ה־AI מהתלות באנבידיה

הדומיננטיות של אנבידיה נשענת על שילוב עוצמתי בין חומרה מתקדמת למערכת הפעלה שהפכה לסטנדרט בתעשייה ● כעת, שתי ענקיות טכנולוגיה משלבות כוחות כדי ליצור חלופת תוכנה שתשחרר את המפתחים מהתלות היקרה ● האם הן יצליחו לשנות את יחסי הכוחות בשוק? ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

פייסבוק / צילום: Shutterstock

הונאות ההשקעה ברשת עולות מדרגה - זו ההודעה המחשידה

נוכלים פתחו פרופילים מזויפים בפייסבוק ובמסנג'ר והתחזו לכתב שוק ההון ולמגיש פודקאסט "כסף בקיר" של גלובס, בניסיון לקדם קבוצות השקעה פיקטיביות ● בתגובה ראשונית לפניית העיתון, קבעה מטא כי אין הפרה של כללי הקהילה

התותח הישראלי החדש שיודע להתמודד עם האיום האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מגזין אמריקאי טוען שהתותח החדש של אלביט יכול לתת מענה לטילים מאיראן, האם המחאה באיראן יכולה להפיל את המשטר, וישראל וחמאס בדרך לעימות נוסף • כותרות העיתונים בעולם

יאיר פינס / צילום: גבע טלמור

בדרך להנפקה? אגד השלימה את המהלך להפרדת זרוע הנדל"ן מפעילות התחבורה

לגלובס נודע כי באגד השלימו את ההפרדה המבנית של פעילות הנדל"ן - כך שתהפוך לזרוע של בעלת השליטה, קרן קיסטון ● לאגד עשרות נכסים, בהם בין היתר התחנה המרכזית בחוף הכרמל בחיפה ושטח באזור התעשייה עטרות, המוערכים בכ־1.3 מיליארד שקל

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

תושב חוץ קנה בית בקריית גת במחיר גבוה במיוחד

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

מכמעט 30 מיליארד שקל ל־6 מיליארד: האם טרנד ה-S&P 500 חלף?

בשנה האחרונה אכזבו מסלולי ה-S&P 500 עם תשואת חסר גדולה מול השוק הישראלי ● התוצאה: כסף חדש הפסיק לזרום ● ובכל זאת, יש הבדל גדול בין התנהגות החוסכים בגמל ובפנסיה - מה הסיבה לכך, והאם דווקא עכשיו כדאי להגדיל חשיפה למדד המניות המוכר בעולם