גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמעט בלי להכניס את היד לכיס: כך תיראה חבילת הסיוע של ליברמן

למרות שהתנגד לפצות עסקים, הביקורת החריפה נגדו הובילה את שר האוצר לפרסום תוכנית רזה, שכמעט לא כוללת הוצאות כספים ● בכיר באוצר: מצב המשק טוב משהיה לפני הקורונה

שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: רפי קוץ
שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: רפי קוץ

אחרי ששר האוצר אביגדור ליברמן הכריז בישיבת סיעת ישראל ביתנו ביום שני שייתן סיוע לענפים שנפגעו במשק בעקבות גל האומיקרון, כעת מציגים משרד האוצר ורשות המיסים את ההקלות. מדובר בשורה של צעדים שיכולים לתת מרווח נשימה לעסקים ולעצמאים שסובלים מירידה בפעילות. עם זאת, לא יינתנו פיצויים, מענקים והנחות בארנונה, כפי שהוענקו לעסקים בסבבים הראשונים של הקורונה תחת הממשלה הקודמת. למרות שהאוצר כמעט לא יכניס יד לכיס, חלק מנציגי המגזר העסקי בירכו על המהלך וכינו אותו "צעד חשוב לעזרת העסקים", אך אחרים כינו אותו "בדיחה גרועה".

בתחילת גל האומיקרון ניהלו ליברמן והאוצר קרב בלימה מול דרישות העסקים לסיוע. כעת, כשהגל מתארך, הגישה באוצר קצת מתרככת, גם אם ראשי המשרד מסייגים את מתן הסיוע הצנוע בכך שהמשק במצב טוב מאוד לתפישתם. "אנחנו רוצים לסייע לעסקים מתוך נקודת מבט אחראית שמדובר בכספי ציבור וצריך שהסיוע יגיע רק למי שזקוק לו", אמר בכיר באוצר. "את שנת 2021, למרות כל ההתנהלות שלנו עם משבר הקורונה והסגרים שהיו, סיימנו עם צמיחה של 7%. אנחנו כבר לא במצב שהיינו לפני שנה, בסגר ועם נתוני אבטלה גבוהים שנושקים ל-18% אחוז. יש לנו אינדיקציות כלכליות שרמת הפעילות במשק היא גבוהה, ורואים את זה בהוצאות בכרטיסי אשראי. מצב המשק הוא יותר טוב ממה שהיה ב-2019 לפני הקורונה, אבל יש עסקים בענפים מסוימים שנפגעים. אנו נמצאים במצב של מגבלות כאלה ואחרות ויש פחות תנועה בעסקים מסוימים ולהם אנחנו מסייעים".

"נשפוך חצי מיליארד"

הסיוע של האוצר יתמקד בהקלות תזרימיות לעסקים ומוסדות, להבדיל מסיוע תקציבי, בהיקף של 1.3 מיליארד שקל. ההקלות יוענקו בדמות ביטול שיטת ה"שוטף פלוס" על ידי מעבר לתשלום מידיי לספקים ונותני שירות המתקשרים עם הממשלה, בהיקף מוערך של 600 מיליון שקל. הקלה זאת, שכבר ניתנה בעבר במהלך הגלים של הקורונה, תינתן לתקופה של חודשיים.

בנוסף, נקבע מהלך ממוקד להקדמת שחרור החזרים במערכי מע"מ ומס הכנסה בהיקף מוערך של 500 מיליון שקל. זאת, בנוסף לתשלום מקדמות למוסדות תרבות הנתמכים על ידי המדינה, בהיקף של 25% מסכום התמיכה בהיקף מוערך של 200 מיליון שקל. לפי גורם באוצר, כסף זה יעבור החל משבוע הבא לעובדי במה, אומנים, תאורנים ושאר העוסקים בענף.

"ביום שלישי הבא נשפוך חצי מיליארד שקל ישירות לתוך החשבונות של העסקים, בשחרור החזרים במע"מ ומס הכנסה", התייחס למהלך בכיר ברשות המסים. "אנחנו מקדימים החזרים שצריכים העסקים לקבל, כי בדרך כלל זה יכול לקחת 30-90 יום. גביית המע"מ בחודש דצמבר הייתה טובה מאוד והניכויים בינואר גם טובים - זה מעיד שהמשק עובד יפה למרות האומיקרון".

ייצואנים ייקבלו סיוע

צעד נוסף עליו סוכם הוא הרחבת פעילות קרן ההלוואות לעסקים בערבות המדינה, שעמדה עד כה על סכום של 25 מיליארדי שקלים. תקופת ההחזר להלוואות בערבות מדינה תוארך מתקופה של 5 שנים לתקופה של 10 שנים - תקופת החזר ארוכה בהשוואה להלוואות לעסקים. ההארכה תקפה גם להלוואות חדשות וגם להלוואות ישנות. כמו כן, תנאי הסף לכניסה למסלול הפגיעה המוגברת ישונו כך שיאושרו על סמך תחזית ירידה במחזור. עוד תוענק תקופת "גרייס" להלוואות בערבות מדינה: עד שנה נוספת בקרן הקורונה ועד 3 חודשים בקרן הרגילה.

ברשות המיסים הודיעו גם על הקלת הליכים בירוקרטיים, שאמורים לחסוך לעסקים זמן ובכסף. ראשית, תינתן לעסקים ארכה של חודשיים להגשת הצהרת עוסק פטור, עד לסוף חודש מרץ הקרוב. בנוסף, ייפתח מסלול ירוק לקבלת אורכות פרטניות בתשלומי מע"מ, מקדמות מס הכנסה וניכויים.

כבר מספר חודשים שהאוצר נמצא במשא ומתן מול היצואנים, שדרשו סיוע בעקבות התחזקות השקל מול המטבעות הזרים ושחיקת רווחיהם של היצואנים. במסגרת הסיוע, הודיע האוצר על חבילת הטבות מסוימת ליצואנים קטנים ובינוניים. ראשית, ייפתח מסלול מיוחד להלוואות בערבות מדינה לייצואנים קטנים ובינוניים, שבו יינתנו הלוואות למטרת הון חוזר או השקעה. ליצואנים יועמדו הלוואות בסכום של עד 15% מהמחזור השנתי לתקופה של 5 שנים, מתוכם 6 חודשי גרייס. ההלוואות יכולות להינתן בשקל, דולר או אירו. בתוך כך, יינתנו ביטחונות מופחתים בשיעור של 10% בלבד.

בנוסף, יצואנים ועסקים מקומיים יקבלו סיוע באמצעות ביטוח אשראי לטווח קצר המעניק הגנה מפני סיכוני חדלות פירעון של קונים. התכנית תהיה בתוקף עד סוף שנת 2022 ותבוצע בשיתוף עם חברות ביטוח האשראי הפרטיות. היקף התכנית עומד על 2.6 מיליארד שקל. לצידה יינתן ביטוח אשראי לטווח בינוני בהיקף 650 מיליון שקל, כסיוע ליצואנים קטנים ובינוניים בביצוע עסקאות ייצוא וסחר חוץ.

נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר, אמר לגלובס שהוא מרוצה מההחלטה, למרות שאינה כוללת פיצויים לעסקים: "שכנענו את האוצר שכרגע הדבר הכי חשוב הוא הסיוע התזרימי. לתפיסת עולמנו, גל האומיקרון ייגמר בתחילת מרץ, ואז נבדוק אם יהיו ענפים שנפגעו במיוחד ויצטרכו סיוע ממוקד, ואולי האוצר יהיה יותר נדיב לגביהם כשהוא לא צריך לפצות את כל המשק כולל את מי שלא צריך. הרעיון של תזרים עכשיו, ובחינת הירידה במחזור אחר כך הוא נכון יותר, כשצריך לטפל באחוז קטן שנפגע. יש משהו במה שהאוצר אומר שהירידה בהוצאות האשראי היא קטנה".

מנגד, יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, טען שהסיוע של האוצר לעצמאיים הוא בדיחה גרועה: "יש כאן רשימת מכולת של הקלות שלא נוגעות לעסקים הקטנים. נגיד את זה ברור, לא פיצוי-לא מעניין. איפה בדיוק העזרה לעסקים הקטנים? זו עבודה בעיניים על אנשים שבקושי מצליחים לסיים את החודש, מגל קורונה אחד לאחר כבר שנתיים. לצערי הרב, העסקים הקטנים לא זוכים במכרזים של הממשלה (רק 13% מהם) ולכן ביטול ‘השוטף פלוס’ כלל אינו רלוונטי".

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מקבלן חשמל למיליארדר: איך הבעלים של אחת החברות הבולטות בת"א נותר אנונימי?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● צבי לוי, בעל השליטה ביצרנית המרעומים ארית, הפך השקעה של 14 מיליון שקל לפני שני עשורים לכזו ששווה מיליארדים ומימש בשבוע שעבר חלק מההחזקה תמורת כ־400 מיליון שקל ● ועדיין הוא שומר על אנונימיות כמעט מוחלטת, ואפילו תמונה שלו ברשת קשה למצוא

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו

אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● דיווח בלבנון: חיל האוויר תקף בעומק המדינה ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ●  מחבלים יידו אבנים במהלך הלילה לעבר רכב צבאי לא מאויש של כוחות צה"ל שפעל במרחב יריחו ●  בישראל נערכים לפתיחת מעבר רפיח ● דיווחים שוטפים

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

שמש זה לא מספיק: המכשול המרכזי שתוקע את מהפכת החשמל הסולארי

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה ירדה בוול סטריט

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: ap, Anjum Naveed

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

קישוא בלדי / צילום: אסף קרלה

הביסטרו הכשר הטוב ביותר שפועל היום מצדיק את הפקקים של שער הגיא

מי שהתגעגע ליד של רפי כהן מ"רפאל" המיתולוגית ישמח לגלות את נורה שבקריית ענבים, שם הוא שף–מלווה שמחולל בה קסמים

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הדיווח שמקפיץ את מניית הבורסה: מו"מ למכירת פעילות המדדים לגוף זר

הבורסה בת"א מתקרבת להצפת ערך בפעילות המדדים שלה, שצמחה פי שמונה תוך שנתיים, אותה היא מתכננת למכור לגוף זר ● בשנה שעברה העריכו כי הבורסה תמכור את הפעילות, לה הכנסות של 25 מיליון שקל, תמורת 300-400 מיליון שקל

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב