גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים ענף אטרקטיבי להשקעה? לא תצטרכו לקדוח עמוק מדי

ענף האנרגיה הוא מהנהנים העיקריים מהתאוששות הכלכלה הגלובלית, ובראשו סקטור שירותי הקידוח המספק פתרונות לחברות החיפוש וההפקה ● הצמיחה המחודשת מעלה את הביקוש לנפט ואיתו את מספר הבארות הפעילות, אך זו עדיין רחוקה מאוד מהממוצע - כך שהתעריף היומי לקידוח צפוי להמשיך לעלות ● וכמו בכל צפי אופטימי - גם כאן צריך לזכור את הסיכונים

בארות קידוח באוקלהומה / צילום: Associated Press, Sue Ogrocki
בארות קידוח באוקלהומה / צילום: Associated Press, Sue Ogrocki

אנו סבורים כי מהלך ההתאוששות הרוחבי בכלכלה הגלובלית צפוי להוביל לחלוקה בלתי פרופורציונלית של פירות ההתאוששות בין הסקטורים השונים. בפרט, אנו צופים שענף האנרגיה, על שרשרת הייצור המגוונת שבו, יהיה מהנהנים העיקריים במהלך השנה הקרובה, בדגש על חברות שירותי הקידוח (Drilling services), המספקות מגוון של שירותים הנדסיים עבור חברות החיפוש וההפקה.

חברות שונות בענף האנרגיה פועלות בחלקים השונים של שרשרת החיפוש, ההפקה והייצור, וחברות שירותי הקידוח הן חוליה מרכזית בשלב ההפקה. די במבט חטוף באסדת קידוח כדי להבין שמדובר בעולם מורכב, עתיר מכשור, ידע הנדסי וטכנולוגיה.

מכאן, שיש צורך בהתמחויות ספציפיות הנוגעות למגוון תחומי הפעילות וסוגי הקידוחים השונים - בין שהם מתבצעים ביבשה, במים, בקרבת החוף או בעומק הים - על שלל האתגרים והמורכבויות הגיאולוגיות והטופוגרפיות.

לנוכח המורכבות הטכנולוגית, נשלט הסקטור על ידי החברות האמריקאיות, שביססו התמחות והובלה עולמית בתחום. החברות, בוודאי הגדולות שבהן, דוגמת בייקר יוז (סימול: BKR) ושלומברגר (סימול: SLB) הן שחקניות גלובליות, המספקות שירותים וציוד לקידוחים גם במזרח התיכון, ברוסיה ובמקומות נוספים ברחבי העולם.

כמה עולה לקדוח?

אחד המדדים הבולטים המשקפים את עקומת הביקוש וההיצע לשירותי חברות הקידוח הוא ה-"Rig Rate", המשקף את התעריף היומי לקידוח על פני האסדות השונות. קיימים פרמטרים רבים המשפיעים על התעריף היומי, וביניהם סביבת מחירי הנפט, מספר הבארות הפעילות (rig count) רמת הניצולת (utilization) של כלל האסדות וכן רמת התחרות בין החברות הפועלות בתעשייה.

מתחילת 2021 אנו עדים לעלייה רוחבית בפעילות הכלכלית העולמית במספר מישורים. בין היתר, אנו עדים לגידול משמעותי בביקוש לדלק לכלי רכב בארה"ב, בשל חזרת הנהגים לכבישים, זאת לצד גידול בביקוש לדלק סילוני בעקבות עלייה במספר הטיסות.

לשם המחשה, במהלך חודש דצמבר 2021 עמד מספר הנוסעים הממוצע ליום בנמלי התעופה בארה"ב על למעלה מ-2 מיליון, זאת בהשוואה ל-800 אלף נוסעים ביום בלבד במהלך חודש דצמבר 2020. זהו עדיין מספר נמוך של נוסעים ביחס לתקופה של טרם המשבר (כ-2.5 מיליון בחלק מן הימים), אך הוא בהחלט מעיד על מגמה של שיפור.

לצד העלייה בביקוש לנפט, מספר הבארות הפעילות מצוי אף הוא במגמת עלייה מתמדת בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2021, אך עדיין רחוק מאוד מהממוצע במהלך חמש השנים האחרונות.

לשם המחשה, נכון לסוף ינואר 2022 קיימות 604 בארות פעילות בארה"ב ו-834 בארות פעילות ברחבי העולם. נתונים אלו גבוהים ב-226 וב-169, בהתאמה, בהשוואה למספר הבארות הפעילות בסוף ינואר 2021. יותר בארות פעילות משמע מספר רב יותר של פרויקטים, ושורת הכנסות גבוהה יותר עבור חברות הקידוח בהשוואה לשנים קודמות.

השילוב בין המשך התרחבות הפעילות הכלכלית במהלך 2022 - הצפוי לתמוך בעלייה בביקוש למוצרי אנרגיה - והעלייה ההדרגתית במספר הבארות הפעילות מביא אותנו להאמין כי אנו צפויים לראות עלייה הדרגתית ועקבית בפעילות הקידוח של חברות הפועלות בענף שירותי האנרגיה.

בתוך כך, ובמקביל, מגמת העלייה הרוחבית שנרשמה בשנה החולפת בתעריפי הקידוח היומיים, צפויה, להערכתנו, להימשך, בהתבסס על רמת מחירי נפט גבוהה יחסית, בשילוב עם מספר מצומצם יחסית של אסדות קידוח בעקבות גל של פשיטות רגל בתעשייה בשל משבר הקורונה.

חשיפה דרך מניה

חברת בייקר יוז (סימול: BKR) היא חברת שירותי קידוח מובילה, הנסחרת לפי שווי שוק של כ-28 מיליארד דולר, ופועלת באמצעות ארבע חטיבות - חטיבת שירותי הקידוח (מגוון פתרונות קידוח והערכה לבארות), שמהווה כ-50% מסך הכנסות החברה; חטיבת ציוד קידוח (אספקת ציוד להזרמה של נפט מראש הבאר למפעלי הזיקוק), כ-10% מסך ההכנסות; חטיבת הציוד הטכני (ציוד מותאם לקידוחים מורכבים במיוחד), שמהווה 30% מההכנסות; וחטיבת הפתרונות הדיגיטליים (פתרונות תוכנה וחומרה להטמעה במערכות הלקוח), שמהווה את ה-10% הנותרים.

במהלך 2021 כולה ייצרה בייקר יוז תזרים מזומנים מפעילות בהיקף של כ-2.3 מיליארד דולר, עלייה של 82% בהשוואה לתזרים המזומנים מפעילות עבור 2020. החברה סיימה את הרבעון הרביעי של 2021 עם מזומן ושווה מזומן בהיקף של 3.85 מיליארד דולר. חלק מהתזרים תועל לתגמול בעלי מניות. בפרט, במהלך שנת 2021 השיבה החברה סך של כמיליארד דולר לבעלי מניותיה, מתוכם כ- 600 מיליון דולר באמצעות תשלום דיבידנד, והיתר באמצעות רכישה עצמית של מניות.

במבט קדימה, למרות האי-ודאות הכרוכה בהתפרצות המוטציות השונות של נגיף הקורונה, ציינה הנהלת החברה כי היא עדה לאיתותים מתמשכים להתאוששות כלכלית, הצפויים לבוא לידי ביטוי בביקושים גבוהים למשאבי נפט וגז, זאת לצד מלאים מוגבלים. בפרט, הנהלת החברה צופה כי תנאי השוק המיטביים ששוררים כעת ימשיכו קדימה גם בשנת 2022, אם כי הם צפויים להתמתן מעט מהרמה שחווינו במהלך 2021.

המניה הוסיפה לערכה כ-16% מתחילת השנה, אך היא רחוקה מלהיות יקרה. בפרט, חשוב לזכור את שתי הנקודות הבאות. האחת, למרות העליות שנרשמו במחצית השנייה של 2021, בהסתכלות היסטורית של חמש השנים האחרונות המניה זולה מאוד. לשם המחשה, במהלך 2016 נסחרה מנייתה של בייקר יוז ברמות של 60 דולר, ואף צפונה מכך, ובמונחי תמחור (לא מחיר נומינלי), היא נסחרה במכפיל EBITDA שנתי של 22, זאת בהשוואה למכפיל 9 שנתי בלבד כיום.

הנקודה השנייה היא שאנו צופים כי השילוב בין עלייה ברמת ההכנסות בשנים הקרובות ובין מהלך התייעלות שיושם בחברה, יזניק את שורת ה-EBITDA בקצב גבוה בהרבה מקצב גידול ההכנסות, דבר שיוביל להקטנת מכפיל הרווח העתידי. אנו מעניקים המלצת "קנייה" למניית בייקר יוז בשל הרוח הגבית החיובית מתנאי השוק, התמחור הזול יחסית של מניית החברה ומהלך ההתייעלות של החברה.

 

חשיפה באמצעות מדד

בעולם המדדים, דרך אפשרית להיחשף לסקטור היא באמצעות ה-ETF (קרן הסל) VanEck Vectors Oil Services, שסימולה OIH US. מדובר ב-ETF גדולה וסחירה, העוקבת אחר כ-25 חברות מרכזיות הרשומות בארה"ב, אשר לפחות 50% מהכנסותיהן נובעות מפעילות בתחום השירותים לתעשיית הנפט.

הדגש ששמה ה-ETF על החברות הגדולות (במונחי שווי שוק), מאפשר חשיפה ליתרונות המובנים לגודל המאפיינים את הענף, אך מאידך, גודל החזקה בודדת מוגבל ל-20%, מה שמגביל את הסיכון שבחשיפה למניה הבודדת. היקף הנכסים המנוהלים ב-ETF הוא כ-2.4 מיליארד דולר, היא גובה דמי ניהול של 0.35% ומשלמת דיבידנד אחת לשנה.

הסיכון העיקרי בהשקעה - הן לבייקר יוז והן לענף כולו - הוא ירידה חדה בתעריף הקידוח היומי, בין היתר כפועל יוצא מירידה במחירה של חבית נפט, מעודף היצע של אסדות ביחס לכמות ההפקה, ולחלופין (או במקביל) מהאטה חדה בפעילות הכלכלית העולמית. אלו ישפיעו לשלילה על שורת ההכנסות ועל רווחיות כלל החברות הפועלות בענף שירותי קידוח.

הכותבים הם אנליסט ניירות ערך זרים ואנליסט אסטרטגיית השקעות באגף ייעוץ השקעות ופנסיה של בנק לאומי. לכותבים אין עניין אישי בנושא הנדון לעיל. הנתונים והמידע המובאים לעיל אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע