גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך של כצמן: חשש ממהלך השתלטות של רוזן וטוכמאייר על נורסטאר, אז הפך אותם לשותפיו

במהלך בזק מפתיע רכשה ישראל קנדה של ברק רוזן ואסי טוכמאייר כ-11% ממניות נורסטאר ויצרה איום על שליטתו של חיים כצמן בחברה, המחזיקה בענקית הנדל"ן גזית גלוב ● בתגובה זימן כצמן את השניים לפגישה שבסיומה מכר להם נתח ממניותיו בנורסטאר, והבטיח להם השפעה מהותית בחברה, בעוד הוא ימשיך להוביל את עסקיה

חיים כצמן וברק רוזן מהלילה / צילום: ק.י
חיים כצמן וברק רוזן מהלילה / צילום: ק.י

חיים כצמן הופתע, והגיב במהירות. ברק רוזן ואסי טוכמאייר, צמד בעלי השליטה הנמרצים של חברת ייזום הנדל"ן ישראל קנדה, הצליחו להמם את אחד מוותיקי שוק ההון עם רכישת בזק אגרסיבית של מניות חברת ההחזקות נורסטאר , שבאמצעותה שולט כצמן בענקית הנדל"ן גזית גלוב. במהלך בזק רכשה ישראל קנדה ביום ד', בבורסה ומחוצה לה, מניות נורסטאר בהשקעה של 118 מיליון שקל, והגיעה להחזקה של 10% בזכויות ההצבעה שלה.

כצמן, שמבין דבר או שניים במאבקים בין בעלי מניות, רק שבדרך כלל רגיל להיות בצד התוקף ולא המותקף, הבין כי השניים מתכוונים לנהל מגעים עם בעלי מניות נוספים בנורסטאר, ובראשם איש הנדל"ן איציק סלע (המחזיק 5% ממניות נורסטאר), במטרה לנסות ולהשתלט על החברה.

כצמן, שהוביל בעשורים האחרונים מספר מהלכי השתלטות על חברות נדל"ן בצפון אמריקה ובאירופה (כמו גם מהלך כושל להשתלטות על חברת האנרגיה אורמת), הבין מיד לאן נושבת הרוח. הוא העדיף לבלום את המהלך עוד בתחילתו, להסיר באופן מיידי את האיום המסתמן ולהבטיח את המשך שליטתו, גם אם במחיר ויתור על חלק מהחזקותיו.

במהלך מהיר זימן כצמן את טוכמאייר ורוזן לפגישה שנמשכה עד חמש לפנות בוקר של יום חמישי. בסיומה חתמו הצדדים על הסכם אי-לוחמה, המעניק לישראל קנדה עוד נתח ממניות נורסטאר, והשפעה מהותית על הנעשה בחברה.

במסגרת ההסכם נקבע כי ישראל קנדה תרכוש מידי כצמן כ-11% ממניות נורסטאר בתמורה כוללת של 192 מיליון שקל, ובמחיר המשקף פרמיה של 12% על מחיר השוק בסוף יום המסחר (שבו עלתה המניה ב-37%).

 

בעקבות הרכישה תגדיל ישראל קנדה את החזקתה ל-21.31% מזכויות ההצבעה בנורסטאר, שאותן רכשה תמורת יותר מ-300 מיליון שקל בסך הכול, ואילו שיעור ההחזקה של כצמן יצטמצם מ-41% ל-29.1% מהמניות. כל זאת במטרה להגיע עם רוזן וטוכמאייר להסכמות, ולהימנע ממאבק שליטה אפשרי מולם.

לא יותר מ-22.6%, ובלי הסכם שליטה משותפת

במסגרת ההסכם בין הצדדים התחייבה ישראל קנדה כי לא תחזיק בשיעור העולה על 22.6% ממניות נורסטאר, וכי לא תחתום על הסכם שליטה משותפת עם כצמן בנורסטאר. סעיף זה נועד למנוע הפרה של חוק הריכוזיות, הקובע כי פירמידת שליטה תכלול שתי שכבות בלבד. כיום שולטת כאמור נורסטאר בגזית גלוב, כך שאם תהפוך ישראל קנדה לבעלת שליטה אפשרית בנורסטאר, יהיה בכך כדי ליצור פירמידה בת שלוש שכבות והפרה של חוק הריכוזיות.

ההסכם יצר בעלת מניות מהותית לצידו של כצמן, שאיתה הוא יצטרך מעתה לתאם את פעולותיו בחברה. עם זאת, ההסכם גם יעניק לכצמן שקט ויכולת להמשיך ולנהל את הקבוצה שהקים, כאשר לצידו בעלת מניות אשר תימנע מניסיון השתלטות על החברה ואף תמנע ניסיון אפשרי כזה מצד שלישי.

הרכישות שביצעה ישראל קנדה בבורסה ביום ד' הובילו את מניית נורסטאר לרכז מחזור ענק של כ-60 מיליון שקל, שבמסגרתו זינקה כאמור המניה ב-37% למחיר של 45 שקל למניה. עם זאת, לדברי ישראל קנדה מחיר הרכישה הממוצע של המניות מהציבור היה נמוך יותר, ועמד על 36 שקל למניה.

מידיו של כצמן רכשה ישראל קנדה מניות במחיר של 50.55 שקל למניה, כך שבפועל רכשה החברה את ההחזקה כולה לפי מחיר ממוצע של 43.8 שקל למניה, המשקף לנורסטאר שווי של 1.45 מיליארד שקל. לדברי ישראל קנדה, מחיר זה נמוך בכ-35% מההון העצמי של נורסטאר, נכון לסוף ספטמבר 2021.

מהלך דומה של ישראל קנדה באלרוב

מהלך דומה ביצעה ישראל קנדה אשתקד, כאשר רכשה מידי כלל ביטוח נתח של 13% ממניות חברת הנדל"ן אלרוב, שבשליטת אלפרד אקירוב, תמורת 382 מיליון שקל. גם בעסקה זו נרכשו המניות בהנחה משמעותית של 32% על ההון העצמי של אלרוב.

כמו אלרוב, גם גזית גלוב פועלת בעיקר בחו"ל, בעוד שישראל קנדה פועלת בעיקר בתחום הנדל"ן בישראל. בעקבות אותה השקעה החליט דירקטוריון ישראל קנדה להרחיב את האסטרטגיה של החברה, כך שתכלול גם את ההשקעה במניות הנמכרות, משום שלעמדת הדירקטריון מהווה העסקה הזדמנות עבור החברה ומשתלבת בפעילותה העסקית, הכוללת נדל"ן מניב, מלונאות ופרויקטים יזמיים.

נורסטאר מחזיקה מניות גזית ב-2.5 מיליארד שקל

נורסטאר היא חברת החזקות שהנכס המרכזי שלה הוא 55.3% ממניות גזית גלוב בשווי של כ-2.5 מיליארד שקל. למימון החזקה זו הנפיקה נורסטאר איגרות חוב בהיקף של 977 מיליון שקל (במונחי פארי), כך שמניית החברה מהווה למעשה אופציה ממונפת על שווייה של גזית גלוב.

עם זאת, בעבר השתמש כצמן בנורסטאר כפלטפורמה להשקעות נוספות, כאשר בין השאר ניסה להשתלט באמצעותה על חברת האנרגיה אורמת, שנשלטה אז בידי משפחת ברוניצקי. לקראת סוף שנת 2007 רכשה נורסטאר כ-19.4% ממניות אורמת תמורת כ-1.16 מיליארד שקל, אולם משפחת ברוניצקי הצליחה לבצר את השליטה בעזרת הלוואה מבנק הפועלים, ונורסטאר נאלצה בהמשך למכור את המניות בהפסד של יותר מחצי מיליארד שקל.

בנוסף, השתמש כצמן בגזית גלוב להשתלטות על חברת הנדל"ן המניב אטריום, שפועלת במזרח אירופה, וכן לניסיון ההשתלטות על קרן הריט האמריקאית מילס. גזית גלוב פועלת במדינות סקנדינביה, מזרח אירופה (בעיקר פולין וצ'כיה), צפון אמריקה (בעיקר ארה"ב), ישראל וברזיל. כצמן מכהן בתפקיד המנכ"ל וסגן היו"ר של גזית גלוב ושל נורסטאר, ונחשב למקבל ההחלטות הראשי בשני הארגונים.

"שמחים על הבעת האמון של ישראל קנדה"

לאחר החתימה על הסכם המכירה אמר כצמן ביום ה' בבוקר כי "אנחנו שמחים על הבעת האמון של ישראל קנדה בנורסטאר ובגזית גלוב. אנחנו רואים בזה מהלך חיובי, משום שמדובר בבעלי מניות בעלי מוניטין וניסיון רב בתחום הנדל"ן. הקבוצה תמשיך לפעול להשאת ערך לבעלי המניות שלה".

לפני כשנתיים נקלעה נורסטאר למשבר חמור, כאשר סגירת הקניונים ברחבי העולם הובילה לירידה חדה בשווייה של גזית גלוב. בין פברואר 2020 ליולי 2020 איבדה נורסטאר כ-85% מערכה, ונדרשה לגיוס הון של כ-161 מיליון שקל לצורך שיפור נזילותה.

מי שנחלצה לעזרתו של כצמן הייתה חברת נכסים ובניין מקבוצת דסק"ש, שנשלטה אז בידי אדוארדו אלשטיין. במסגרת הגיוס השקיעה אז חברת נכסים ובניין כ-88 מיליון שקל ברכישה של 12% ממניות נורסטאר ושל אופציות לרכישת מניות נוספות.

עם זאת, כשנה לאחר מכן נמכרו המניות והאופציות בעקבות חילופי השליטה בנכסים ובניין, כך שנורסטאר נותרה שוב ללא בעל מניות מהותי, מלבד כצמן. עם זאת, באחרונה השתנה מצב זה, כאשר יצחק סלע רכש 5.2% ממניות נורסטאר והפך לבעל עניין בחברה.

עוד כתבות

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ: מקווים שנגיע לעסקה עם איראן. אם לא נשיג עסקה - נראה מה יקרה

הנשיא אמר כי נתן דד-ליין לאיראן: "רק הם יודעים אותו" • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים