גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך של כצמן: חשש ממהלך השתלטות של רוזן וטוכמאייר על נורסטאר, אז הפך אותם לשותפיו

במהלך בזק מפתיע רכשה ישראל קנדה של ברק רוזן ואסי טוכמאייר כ-11% ממניות נורסטאר ויצרה איום על שליטתו של חיים כצמן בחברה, המחזיקה בענקית הנדל"ן גזית גלוב ● בתגובה זימן כצמן את השניים לפגישה שבסיומה מכר להם נתח ממניותיו בנורסטאר, והבטיח להם השפעה מהותית בחברה, בעוד הוא ימשיך להוביל את עסקיה

חיים כצמן וברק רוזן מהלילה / צילום: ק.י
חיים כצמן וברק רוזן מהלילה / צילום: ק.י

חיים כצמן הופתע, והגיב במהירות. ברק רוזן ואסי טוכמאייר, צמד בעלי השליטה הנמרצים של חברת ייזום הנדל"ן ישראל קנדה, הצליחו להמם את אחד מוותיקי שוק ההון עם רכישת בזק אגרסיבית של מניות חברת ההחזקות נורסטאר , שבאמצעותה שולט כצמן בענקית הנדל"ן גזית גלוב. במהלך בזק רכשה ישראל קנדה ביום ד', בבורסה ומחוצה לה, מניות נורסטאר בהשקעה של 118 מיליון שקל, והגיעה להחזקה של 10% בזכויות ההצבעה שלה.

כצמן, שמבין דבר או שניים במאבקים בין בעלי מניות, רק שבדרך כלל רגיל להיות בצד התוקף ולא המותקף, הבין כי השניים מתכוונים לנהל מגעים עם בעלי מניות נוספים בנורסטאר, ובראשם איש הנדל"ן איציק סלע (המחזיק 5% ממניות נורסטאר), במטרה לנסות ולהשתלט על החברה. 

כצמן, שהוביל בעשורים האחרונים מספר מהלכי השתלטות על חברות נדל"ן בצפון אמריקה ובאירופה (כמו גם מהלך כושל להשתלטות על חברת האנרגיה אורמת), הבין מיד לאן נושבת הרוח. הוא העדיף לבלום את המהלך עוד בתחילתו, להסיר באופן מיידי את האיום המסתמן ולהבטיח את המשך שליטתו, גם אם במחיר ויתור על חלק מהחזקותיו.

במהלך מהיר זימן כצמן את טוכמאייר ורוזן לפגישה שנמשכה עד חמש לפנות בוקר של יום חמישי. בסיומה חתמו הצדדים על הסכם אי-לוחמה, המעניק לישראל קנדה עוד נתח ממניות נורסטאר, והשפעה מהותית על הנעשה בחברה.

במסגרת ההסכם נקבע כי ישראל קנדה תרכוש מידי כצמן כ-11% ממניות נורסטאר בתמורה כוללת של 192 מיליון שקל, ובמחיר המשקף פרמיה של 12% על מחיר השוק בסוף יום המסחר (שבו עלתה המניה ב-37%).

 

בעקבות הרכישה תגדיל ישראל קנדה את החזקתה ל-21.31% מזכויות ההצבעה בנורסטאר, שאותן רכשה תמורת יותר מ-300 מיליון שקל בסך הכול, ואילו שיעור ההחזקה של כצמן יצטמצם מ-41% ל-29.1% מהמניות. כל זאת במטרה להגיע עם רוזן וטוכמאייר להסכמות, ולהימנע ממאבק שליטה אפשרי מולם.

לא יותר מ-22.6%, ובלי הסכם שליטה משותפת

במסגרת ההסכם בין הצדדים התחייבה ישראל קנדה כי לא תחזיק בשיעור העולה על 22.6% ממניות נורסטאר, וכי לא תחתום על הסכם שליטה משותפת עם כצמן בנורסטאר. סעיף זה נועד למנוע הפרה של חוק הריכוזיות, הקובע כי פירמידת שליטה תכלול שתי שכבות בלבד. כיום שולטת כאמור נורסטאר בגזית גלוב, כך שאם תהפוך ישראל קנדה לבעלת שליטה אפשרית בנורסטאר, יהיה בכך כדי ליצור פירמידה בת שלוש שכבות והפרה של חוק הריכוזיות.

ההסכם יצר בעלת מניות מהותית לצידו של כצמן, שאיתה הוא יצטרך מעתה לתאם את פעולותיו בחברה. עם זאת, ההסכם גם יעניק לכצמן שקט ויכולת להמשיך ולנהל את הקבוצה שהקים, כאשר לצידו בעלת מניות אשר תימנע מניסיון השתלטות על החברה ואף תמנע ניסיון אפשרי כזה מצד שלישי.

הרכישות שביצעה ישראל קנדה בבורסה ביום ד' הובילו את מניית נורסטאר לרכז מחזור ענק של כ-60 מיליון שקל, שבמסגרתו זינקה כאמור המניה ב-37% למחיר של 45 שקל למניה. עם זאת, לדברי ישראל קנדה מחיר הרכישה הממוצע של המניות מהציבור היה נמוך יותר, ועמד על 36 שקל למניה.

מידיו של כצמן רכשה ישראל קנדה מניות במחיר של 50.55 שקל למניה, כך שבפועל רכשה החברה את ההחזקה כולה לפי מחיר ממוצע של 43.8 שקל למניה, המשקף לנורסטאר שווי של 1.45 מיליארד שקל. לדברי ישראל קנדה, מחיר זה נמוך בכ-35% מההון העצמי של נורסטאר, נכון לסוף ספטמבר 2021.

מהלך דומה של ישראל קנדה באלרוב

מהלך דומה ביצעה ישראל קנדה אשתקד, כאשר רכשה מידי כלל ביטוח נתח של 13% ממניות חברת הנדל"ן אלרוב, שבשליטת אלפרד אקירוב, תמורת 382 מיליון שקל. גם בעסקה זו נרכשו המניות בהנחה משמעותית של 32% על ההון העצמי של אלרוב.

כמו אלרוב, גם גזית גלוב פועלת בעיקר בחו"ל, בעוד שישראל קנדה פועלת בעיקר בתחום הנדל"ן בישראל. בעקבות אותה השקעה החליט דירקטוריון ישראל קנדה להרחיב את האסטרטגיה של החברה, כך שתכלול גם את ההשקעה במניות הנמכרות, משום שלעמדת הדירקטריון מהווה העסקה הזדמנות עבור החברה ומשתלבת בפעילותה העסקית, הכוללת נדל"ן מניב, מלונאות ופרויקטים יזמיים.

נורסטאר מחזיקה מניות גזית ב-2.5 מיליארד שקל

נורסטאר היא חברת החזקות שהנכס המרכזי שלה הוא 55.3% ממניות גזית גלוב בשווי של כ-2.5 מיליארד שקל. למימון החזקה זו הנפיקה נורסטאר איגרות חוב בהיקף של 977 מיליון שקל (במונחי פארי), כך שמניית החברה מהווה למעשה אופציה ממונפת על שווייה של גזית גלוב.

עם זאת, בעבר השתמש כצמן בנורסטאר כפלטפורמה להשקעות נוספות, כאשר בין השאר ניסה להשתלט באמצעותה על חברת האנרגיה אורמת, שנשלטה אז בידי משפחת ברוניצקי. לקראת סוף שנת 2007 רכשה נורסטאר כ-19.4% ממניות אורמת תמורת כ-1.16 מיליארד שקל, אולם משפחת ברוניצקי הצליחה לבצר את השליטה בעזרת הלוואה מבנק הפועלים, ונורסטאר נאלצה בהמשך למכור את המניות בהפסד של יותר מחצי מיליארד שקל.

בנוסף, השתמש כצמן בגזית גלוב להשתלטות על חברת הנדל"ן המניב אטריום, שפועלת במזרח אירופה, וכן לניסיון ההשתלטות על קרן הריט האמריקאית מילס. גזית גלוב פועלת במדינות סקנדינביה, מזרח אירופה (בעיקר פולין וצ'כיה), צפון אמריקה (בעיקר ארה"ב), ישראל וברזיל. כצמן מכהן בתפקיד המנכ"ל וסגן היו"ר של גזית גלוב ושל נורסטאר, ונחשב למקבל ההחלטות הראשי בשני הארגונים.

"שמחים על הבעת האמון של ישראל קנדה"

לאחר החתימה על הסכם המכירה אמר כצמן ביום ה' בבוקר כי "אנחנו שמחים על הבעת האמון של ישראל קנדה בנורסטאר ובגזית גלוב. אנחנו רואים בזה מהלך חיובי, משום שמדובר בבעלי מניות בעלי מוניטין וניסיון רב בתחום הנדל"ן. הקבוצה תמשיך לפעול להשאת ערך לבעלי המניות שלה".

לפני כשנתיים נקלעה נורסטאר למשבר חמור, כאשר סגירת הקניונים ברחבי העולם הובילה לירידה חדה בשווייה של גזית גלוב. בין פברואר 2020 ליולי 2020 איבדה נורסטאר כ-85% מערכה, ונדרשה לגיוס הון של כ-161 מיליון שקל לצורך שיפור נזילותה.

מי שנחלצה לעזרתו של כצמן הייתה חברת נכסים ובניין  מקבוצת דסק"ש, שנשלטה אז בידי אדוארדו אלשטיין. במסגרת הגיוס השקיעה אז חברת נכסים ובניין כ-88 מיליון שקל ברכישה של 12% ממניות נורסטאר ושל אופציות לרכישת מניות נוספות.

עם זאת, כשנה לאחר מכן נמכרו המניות והאופציות בעקבות חילופי השליטה בנכסים ובניין, כך שנורסטאר נותרה שוב ללא בעל מניות מהותי, מלבד כצמן. עם זאת, באחרונה השתנה מצב זה, כאשר יצחק סלע רכש 5.2% ממניות נורסטאר והפך לבעל עניין בחברה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר