גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלוש שיטות ספירה ושאלה אחת לא פתורה: כמה עסקים באמת נסגרו בתקופת הקורונה?

לפי שיטת מדידה אחת של הלמ"ס, בשנת 2020 מוכת הקורונה נסגרו פחות עסקים מאשר בשנים רגילות ● שיטת מדידה שנייה תספק נתונים רק ב-2023 ● זו כנראה הסיבה לכך שכולם מצטטים את נתוני דן אנד ברדסטריט הפרטית, שלפיהם בשנתיים האחרונות נסגרו יותר מ-100 אלף עסקים - אבל על מה בעצם מבוססים הנתונים הללו?

ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: רפי קוץ
ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: רפי קוץ

לפני כשבועיים, במהלך ראיון ברדיו, סיפק חבר הכנסת גלעד קריב את הנתון הבא: בגלי הסגר הקודמים, הוא הסביר, "מדברים על 100 אלף עסקים שנסגרו". הוא אף הדגיש כי מדובר על סגירה ממשית של העסק, לא על עסקים "שהמחזור שלהם ירד ב-15%". השבוע, חזר על הנתון הזה גם ראש הממשלה נפתלי בנט. כחלק ממתקפה שלו על יריבו, ראש האופוזיציה בנימין נתניהו, הוא קבע בציוץ בטוויטר כי " אחרי שלושה סגרים, 6,500 ישראלים שמתו, ו-100 אלף עסקים שנסגרו… אזרחי ישראל אומרים (לנתניהו) - תודה אבל לא תודה".

אין ספק שמידע על סגירת העסקים בקורונה הוא קריטי לצורך תהליך קבלת ההחלטות של הממשלה. נתונים כאלה אמורים להשפיע על קביעת מדיניות כלכלית ובריאותית במהלך גלי הקורונה ששבים ומכים בנו, על היקף ועל אופי ההגבלות, על גיבוש מדיניות התמיכה הממשלתית בחברות וביחידים, קביעת מנגנוני פיצוי ועוד.

אבל על מה מבוססים המספרים שהשמיעו שני הפוליטיקאים? איך הם נראים ביחס לשנים רגילות? ומי בעצם מודד את כל זה? יצאנו לדרך בניסיון לגלות, ולמרבה האכזבה חזרנו עם יותר שאלות מתשובות.

נתונים? תבואו בשנה הבאה

התחנה הראשונה שלנו הייתה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. זו אכן מפרסמת נתונים על מספר העסקים שנסגרים מדי שנה. לפי הנתונים הללו ב-2020 עמד מספרם של העסקים שנסגרו על 38 אלף. נתוני 2021 טרם פורסמו. אבל כשמשווים את נתוני 2020 לנתוני העבר מיד מתגלות הבעיות. ב-2019 למשל נסגרו יותר מ-44 אלף עסקים; ב-2018 נסגרו יותר מ-43 אלף. למעשה, לפי נתוני הלמ"ס, 2020, שנת הקורונה והסגרים, היא השנה שבה נסגרו הכי מעט עסקים בעשור האחרון. איך זה יכול להיות?

התשובה טמונה באופן שבו הלמ"ס מגדירה "סגירת עסק". לשם כך נצטרך להבין מהו "עסק" ומהי "סגירה" שלו. התשובה לשאלה הראשונה היא פשוטה: עסק הוא כל יחידה כלכלית החייבת דיווח למוסד לביטוח לאומי או לרשויות המע"מ, כשבפרסומי הלמ"ס לא נכללים עסקים הפטורים ממע"מ (עוסקים פטורים/זעירים). ואיך נמדדת הסגירה של העסקים הללו? דרך רישום סיום הפעילות במע"מ.

 

קוראים מיטיבי לכת אולי יוכלו לנחש כבר כעת מדוע ב-2020 נרשמו לכאורה מעט סגירות של עסקים על פי הפרמטר הזה. מי שלא ניחש יוכל להיעזר בדוח של בנק ישראל שמציין זאת במפורש: ישנם עסקים שהשתהו בסגירת התיק שלהם ברשות המסים כדי להמשיך וליהנות ממענקי המדינה בתקופת הקורונה.

אבל האמת היא שההסתמכות על נתון סגירת הפעילות במע"מ היא בעייתית גם בשנים רגילות. זאת מכיוון שבמקרים רבים נוצר פער זמנים משמעותי בין הפסקת הפעילות הכלכלית של העסק לבין מועד רישום סגירתו ברשויות המס. מצד שני, לא צריך להרים ידיים. הלמ"ס מציעה גם נתונים על "לידות ומיתות של עסקים", שמבוססים על פעילות כלכלית, ולא על רישומי רשות המסים.

כאן יחידת עסק מוגדרת כ"פעילה" בשנה קלנדרית אם נרשמה עבורה פעילות חיובית (פדיון חיובי או תשומות חיוביות) בחודש אחד לפחות באותה שנה. על בסיס זה, מותו של העסק נקבע אם לאחר שנה של פעילות, הוא לא היה פעיל בשנתיים הבאות. כך, למשל, אם עסק היה פעיל בשנת 2016 אבל לא פעיל בשנים 2017 ו-2018, הוא ייספר במניין העסקים שנסגרו ב-2016.

מה הבעיה עם הנתון הזה? יש שלוש. הראשונה היא שדי בחודש פעילות אחד כדי להחשיב עסק כ"פעיל"; השנייה היא שהנתון הזה לא מחשיב עסקים "רדומים", כלומר עסקים שלא היו פעילים בשנה מסוימת אך שבו לפעול בשנה שלאחר מכן (זו נקודה חשובה במיוחד עבור תקופת הקורונה, בה ככל הנראה היו עסקים רבים שהפסיקו את פעילותם בשנת 2020, אך חידשו אותה ב-2021). והשלישית? חלקכם בטח כבר הבין שאם צריך לחכות שנתיים כדי לקבוע שהעסק "נפטר", הרי שעל העסקים שהלכו לעולמם ב-2020, נוכל ללמוד רק בדוח שיתפרסם ב-2023.

נסכם, אם כן, את פרק הלמ"ס במסע שלנו. זו מציעה שתי דרכים שונות למדוד הפסקת פעילות של עסקים, ושתיהן אינן מספקות מענה לצורך שהצגנו. מעבר לכך, הן גם לא מאששות את הנתון שבו מנופפים הפוליטיקאים שהזכרנו. האם הישועה תבוא מהשוק הפרטי?

המהפך בנתוני D&B

לאורך השנה האחרונה פרסמה החברה הבינלאומית דן אנד ברדסטריט (D&B) מספר סקירות עם נתונים על סגירות העסקים בתקופת הקורונה. הנתונים הללו זכו לסיקור נרחב באמצעי התקשורת, וגם מרכז המחקר והמידע של הכנסת פרסם סקירה כלכלית שהתבססה עליהם. לפי פרסום של D&B מלפני כחודש, ב-2020 נסגרו 70 אלף עסקים בישראל, ואילו ב-2021 נסגרו 46 אלף נוספים. זה בהחלט יכול להסביר את ההתבטאויות של בנט וקריב שדיברו על 100 אלף עסקים שנסגרו במהלך הקורונה. אבל על מה מבוססים המספרים הללו?

באתר החברה מסבירים שהנתון של 70 אלף העסקים שנסגרו ב-2020 כולל בתוכו "כ-25-20 אלף עסקים שנסגרו באופן זמני, ולא התבצעה בהם פעילות עסקית (למרות) שלא נסגרו רשמית". כלומר, בשונה מהלמ"ס, ב-D&B מתמקדים בפעילות הכלכלית של העסקים, ומסוגלים לספק עליה תובנות מיידיות ולא בחלוף שנים. זה נשמע טוב, אבל אם מדובר במתודולוגיה מבוססת ועקבית היינו מצפים לראות פערים בין נתוני D&B לבין נתוני הלמ"ס לאורך השנים, ולא רק ב-2020.

למרבה ההפתעה זה לא המצב. אם מסתכלים על עשר השנים האחרונות, מגלים שברובן נתוני הלמ"ס על העסקים שנסגרו - שמבוססים כאמור על הדיווחים לרשויות המס - הם כמעט זהים לנתוני D&B. למעט שנתיים ספציפיות, ההבדלים בין הנתונים היו בסביבות אחוז בודד ואף פחות מכך. כלומר, יש כאן מצב מוזר: ברוב השנים נתוני D&B דומים למדי לנתוני הלמ"ס, ורק ב-2020, שנת הקורונה, נפתח פער משמעותי. האם כל הפער הזה נובע רק מפרמטרים נוספים שנכללים בספירה של D&B?

כלל לא בטוח. כאמור, גם ללמ"ס יש נתונים שמבוססים על פעילות כלכלית. כפי שהסברנו, אלה אמנם מגיעים באיחור ניכר, ולא נוכל להשתמש בהם כדי להשוות בין נתוני 2020 של שני הגופים, אבל היינו מצפים שבשנים קודמות ימצא דמיון גדול בין נתוני "מיתות העסקים" של הלמ"ס לבין נתוני D&B שאמורים להיות מבוססים גם הם על פרמטרים של פעילות כלכלית. אלא שדווקא כאן הפערים גדולים יותר. אם הפער הממוצע בין נתוני "סגירות העסקים" של הלמ"ס לנתוני D&B עומד על 1% מדי שנה, הפער בין אותם נתונים לנתוני "מיתות העסקים" עומד על 8% בממוצע מדי שנה.

אותו הדבר קורה גם בנתוני פתיחת העסקים. גם אלה היו אמורים להיות דומים יותר דווקא לנתוני הלמ"ס על "לידות עסקים". בפועל, שוב נשמר אותו הפער בדיוק. רק 1% הבדל בין נתוני הלמ"ס שמבוססים על רישומי רשויות המס לבין נתוני D&B, לעומת פער ממוצע של 8% מול נתוני הלמ"ס שמבוססים על המתודולוגיה שאמורה להיות דומה יותר יותר.

במילים אחרות, הרושם הוא שבעוד שבשנים רגילות נתוני D&B לא כוללים את העסקים שהפסיקו את פעילותם הכלכלית אך טרם נסגרו רשמית (כפי שעושה הלמ"ס), ב-2020 לפתע נספרים גם עסקים שלא נסגרו רשמית. האם זה מה שעשו ב-D&B? בשיחות איתנו הם טענו כי לא שינו את המתודולוגיה שלהם על רקע הקורונה.

אז אם המתודולגיה היא אותה מתודולוגיה איך ניתן להסביר את העובדה שברוב השנים הנתונים שמתקבלים ממנה הם כמעט זהים לנתוני הלמ"ס, ואילו ב-2020 נפתחו בין שתי הבדיקות פערים עצומים? כאן אנחנו נאלצים להודות שגם לאחר השיחות עם אנשי החברה לא הצלחנו לקבל הסבר שהניח את דעתנו באופן מלא.

לשיפוטו של הקורא אנחנו מביאים כאן את עיקרי תגובת החברה: "דן אנד ברדסטריט בוחנת את פרמטר סגירות העסקים בישראל על פי עסקים שנסגרו באופן רשמי בתוספת עסקים לגביהם קיימים אינדיקטורים על הפסקת פעילות עסקית. מבדיקה במאגר דן אנד ברדסטריט עולה כי בשנות שגרה, מדובר על אלפי עסקים אחדים מדי שנה.

"שנת 2020 הייתה שנה חריגה בצל השפעת משבר הקורונה. נתוני סגירות העסקים של דן אנד ברדסטריט כללו עסקים שנסגרו לצמיתות (מעל 45 אלף עסקים) וכן עסקים שהפסיקו את פעילותם הכלכלית ולא נסגרו באופן רשמי, אלא 'הונשמו' באמצעות התוכנית הכלכלית של הממשלה הקודמת (מעל 20 אלף עסקים כאלה). יחד, על פי מתודולוגיית הספירה של דן אנד ברדסטריט כ-70 אלף עסקים נסגרו בשנת 2020 (כולל, כאמור, עסקים שנסגרו באופן זמני).

"בשנת 2020, בשונה משנות שגרה, הייתה עלייה דרמטית בכמות העסקים שהפסיקו את פעילותם הכלכלית לטובת קבלת מענקים (לשם כך דחו את סגירתם הרשמית ונספרו כסגורים בשל הפסקת פעילות כלכלית). נדגיש כי אין אנו יודעים להתייחס לנתוני הלמ"ס. אנו עומדים על אמינות ודיוק נתוני דן אנד ברדסטריט ב-100% שמתבססים על מאגרים רבים העומדים לרשותנו ומשמשים עמוד תווך למשק הישראלי מזה עשרות שנים".

כך בוחן הלמ"ס סגירת עסקים

שיטה 1: לפי רישומי רשויות המס
● פתיחת עסק: שנת הפעילות שבה חל תאריך הרישום של פתיחת העסק במע"מ
● סגירת עסק: שנת הפעילות שבה חל תאריך הרישום של סיום פעילות העסק במע"מ
שיטה 2: לפי ניתוח פעילות כלכלית
● לידת עסק: עסק שנמצא פעיל בשנה מסוימת, אך לא היה פעיל בשנתיים הקודמות לה
● מיתת עסק: עסק שנמצא באוכלוסיית העסקים הפעילים בשנה מסוימת, אך לא נמצא באוכלוסיית העסקים הפעילים בשנתיים הבאות
● עסק פעיל: עסק שבחודש אחד לפחות בשנת הפעילות הקלנדרית נרשמה עבורו "פעילות חיובית" (פדיון חיובי או בתשומות חיוביות, לרבות מספר עובדים מועסקים חיובי)

לקריאה נוספת:
- הלמ"ס: שרידות ותנועות של עסקים 2020-2018

- הלמ"ס:  מקבץ נתונים סטטיסטיים ממרשם העסקים, 2019-2011 

דן אנד ברדסטריט: דוח סוף השנה 2021

דן אנד ברדסטריט: סיכום שנת 2020 ותחזית לשנת 2021

בנק ישראל: ההתפתחויות בשוק האשראי של המגזר העסקי ומשקי הבית

מרכז המחקר והמידע של הכנסת: נתונים על הסיוע לעסקים במהלך משבר הקורונה

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"