גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ לקרדיט: אסותא, איכילוב והרובוט החדשני

בבתי החולים איכילוב ואסותא ביצעו ניתוחי החלפת ברך באמצעות הרובוט VELYS של דפיו סינתס, חברת האורטופדיה של תאגיד ג'ונסון אנד ג'ונסון. באיכילוב פרסמו הודעה בנושא, ואז התחיל הקרב על הקרדיט ● וגם: לפי סטארט-אפ הטרוולטק Bookaway, ישראל נמצאת במקום הרביעי בעולם חזרת השגרה לחופשות בחו"ל ● אירועים ומינויים

רובוט ג'ונסון, אסותא / צילום: דיגיט
רובוט ג'ונסון, אסותא / צילום: דיגיט

לאחרונה הודיע בית החולים איכילוב על ביצוע ניתוח החלפת ברך באמצעות רובוט. "לראשונה ברפואה הציבורית", צוין בהודעת בית החולים. עד מהרה יצא בית החולים אסותא בהבהרה: אנחנו היינו הראשונים להשתמש ברובוט החלפת הברך.

מכאן היה אפשר להבין מדוע הכותרת של איכילוב הדגישה את ראשוניותה ברפואה הציבורית דווקא, אך גם על כך היו לאסותא השגות. שכן, למרות שזהו בית חולים פרטי באופן רשמי, חלק גדול מהניתוחים בו בעצם ממומנים על ידי קופות החולים, וכך היה גם לגבי חלק מניתוחי הברך הרובוטיים.

על מה בעצם המהומה? על פי סקר גיאוקרטוגרפיה, 70% מהישראלים בני 50 ומעלה סובלים מבעיות ברכיים, 11% סובלים מהן כל הזמן, ו-75% מציינים שהכאב גם מגביל אותם במהלך היום. ההמלצה הרפואית עבור הסובלים מכאבי ברכיים היא בדרך כלל פיזיותרפיה, אם המצב לא משתפר יירשמו לרוב תרופות לשיכוך כאבים, ולכ-7% ממליצים על ניתוח.

הניתוחים הרובוטיים באיכילוב ואסותא בוצעו על ידי הרובוט VELYS של דפיו סינתס, חברת האורטופדיה של תאגיד ג'ונסון אנד ג'ונסון. הרובוט עוזר למנתחים להתאים את המיקום של השתל ביחס לעצם ולרקמות הרכות.

לדברי מנכ"ל אסותא מרכזים רפואיים, גידי לשץ, "הרובוט החדשני וקטן הממדים מאפשר לכל מנתח להתאים את שיטת הניתוח האישית שלו. השימוש ברובוט מתבצע ללא צורך בהדמיית CT לפני הניתוח, וכך נחסכת חשיפה מיותרת לקרינה למטופל. הרובוט מסייע לאוכלוסייה גדולה של מטופלים החוששים או נמנעים מביצוע ניתוח החלפת ברך". לפי לשץ, הרובוט, בשילוב עם מנתח מומחה, יכול להשיג תוצאות המקטינות את החששות של המטופלים.

גידי לשץ, מנכ''ל אסותא מרכזים רפאויים / צילום: דוברות אסותא

איכילוב, אסותא ומרכזים רפואיים נוספים צפויים לאמץ רובוטים כאלה בהמשך בצורה רחבה, והשאלה מי היה הראשון תהפוך פחות רלוונטית.

גלי וינרב

אזור התעשייה 1

איך נראה התייר הישראלי בעולם

עד כמה התיירים הישראלים חזרו בשנה החולפת לשגרת החופשות מעבר לים? בסטארט-אפ הטרוולטק Bookaway בדקו את נתוני הנסיעות והחופשות של תיירים מרחבי העולם בשנת 2021 לעומת ימי טרום הקורונה, ומצאו כי האמריקאים היו אלה ש"שבו לשגרה" הכי הרבה, צרפת מדורגת במקום השני, בריטניה בשלישי וישראל ברביעי.

בעוד שהתייר האמריקאי הממוצע הזמין נסיעות וחופשות בהיקף של 49% בהשוואה לתקופה שלפני הקורונה, התייר הישראלי היה זהיר יותר ובממוצע עמד שיעור הנסיעות והחופשות על כ-20% בלבד בהשוואה לימי טרום הקורונה. בבוקאווי מסבירים את הפער בכך שהאמריקאים בילו חופשות רבות במקסיקו, יעד שנחשב עבורם לתיירות פנים, ולכן חששו פחות.

מייסדי Bookaway: דיויד יצחקי, נועם טויסטר ועומר טשמכר / צילום: עירד נצר

בחברה בדקו גם כמה כסף הישראלים מוציאים בחופשות בהשוואה לתיירי העולם, ומצאו כי במדינות דרום אמריקה, התייר הישראלי (לרוב צעירים אחרי צבא) מוציא 50% פחות מתיירי מדינות אחרות. לעומת זאת, במדינות אירופה התייר הישראלי מוציא כ-30% יותר מתיירים אחרים.

חברת Bookaway הוקמה ב-2017 על ידי נועם טויסטר שמכהן גם כמנכ"ל, דיויד יצחקי שמכהן כסמנכ"ל שיווק ועומר טשכמר שמכהן כסמנכ"ל תפעול ראשי. עד היום גייסה החברה 46 מיליון דולר, בין היתר מקרן אלף ו-Entrée Capital. "אלה היו שנתיים רבות תהפוכות בענף התיירות", אומר טויסטר. "עם דעיכת האומיקרון, אנחנו מאמינים שהיקף חזרת התיירות לשגרה ברחבי העולם יהיה גבוה מ-50% - נתונים שראינו רק בקרב התיירים האמריקאים. התיירים הישראלים ממשיכים לנקוט באמצעי זהירות, ונשמעים לנהלים מחמירים בהשוואה למדינות אחרות בעולם".

אזור התעשייה

איך לקדם השקעות אימפקט

לא חסרות דרכים לחבר בין סטארט-אפים למשקיעים, אבל תיווך של צד שלישי יכול פעמים רבות להפוך את הסיטואציה לפשוטה יותר. במשרד עורכי הדין תדמור לוי ושות' ערכו אירוע בהשתתפות 12 סטארט-אפים ישראלים בשלבי גיוס מוקדמים, המפתחים טכנולוגיות בתחומי אימפקט שונים (חקלאות מדייקת, ביוטכנולוגיה, מזון, סביבה, חברה ועוד) לצד פאנל משקיעים מקומיים וזרים, בדגש על קרנות הון סיכון.

באירוע, שיזמו והובילו שותפי המשרד, עוה"ד תמר קרונגרד וגדעון לויט, השתתפו בין היתר הסטארט-אפים Fermata שמשלב בינה מלאכותית בחקלאות, SoliDrip שפועל בתחום ההשקיה החכמה, Agrinoze הפועל לשיפור החקלאות באמצעות אוטומציה, DrizzleX המפתח פתרונות בתחום צריכת המים הביתית, FreezeM המפתח מוצרים חדשניים הקשורים בזבובים ו-Kiinns העוסק בתברואה בתעשיית המזון.

כל יזם קיבל עשר דקות להצגת המיזם בפני נציגי המשקיעים - שביניהם נמנו הקרנות טרה ונצ'רס, גולף-מד קפיטל, אאורקראוד, פירסטיים, ICI Fund, Menomadin Foundation,  Elah Fund, Israel Investment Fund Group, WakeUp Capital ו-Triventures - ולגרום להם להצטרף לסבב גיוס קיים או אף לסגור אותו.

חדשות טובות

חברת הבנייה התורכית יילמזלר, שמציינת 25 שנות פעילות בישראל, תרמה 250 אלף שקל למשפחות נזקקות של ילדים חולי סרטן המאושפזים בבית החולים שניידר.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים