גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מעריכה שרוסיה יכולה לפלוש בכל רגע: זו תהיה הפלישה השלישית של פוטין תוך כדי אולימפיאדה

קחו גז, אומר פוטין לשי ג'ינפינג, ותנו לנו תמיכה נגד אמריקה ואירופה ● פוטין הוא פרס הניחומים של סין, כאשר מנהיגי הארצות הדמוקרטיות מחרימים את המשחקים ● סין מצליחה להרשים - היא יודעת לעשות אולימפיאדות, אבל היא לא צריכה הערכה, אלא זקוקה לרצון טוב

נשיא סין שי ג'ינפינג, ונשיא רוסיה ולדימין פוטין, בבייג'ינג ביום שישי / צילום: Reuters, EyePress News
נשיא סין שי ג'ינפינג, ונשיא רוסיה ולדימין פוטין, בבייג'ינג ביום שישי / צילום: Reuters, EyePress News

מלפידים אולימפיים תמיד עלה ריח קל, לפעמים לא כל כך קל, של אבק שריפה. המאמץ להבחין בין "ספורט לפוליטיקה" הוא תוצאה בלתי נמנעת של החיבור ההדוק בין ספורט לפוליטיקה. האולימפיאדה הקלאסית הצדיקה הפסקת אש, לא שלום.

"יוון (העתיקה) נודעה לשמצה על עירוב פוליטיקה וספורט. במהלך המשחקים האולימפיים, מנהיגי יוון דנו בנושאים פוליטיים חשובים, חגגו ניצחונות צבאיים וכוננו בריתות פוליטיות וצבאיות", כותב ג'ים מוריסט בסקירה מקיפה על ספורט ופוליטיקה.

אין צורך לאמץ את הזיכרון עד ימי פריקלס, כדי להודות שספורט ופוליטיקה חזרו ונפגשו תדירות. בין 1960 ל־1972, למשל, שלוש המעצמות המובסות של מלחמת העולם השנייה אירחו את אולימפיאדת הקיץ, כדי להודיע שהן חזרו והתייצבו בהצלחה ניכרת על הבמה העולמית. ב־1980, ברית המועצות ניסתה להתייצב עליה, אבל כמעט כל ארצות המערב החרימו את משחקיה בגלל פלישתה לאפגניסטן, שבעה חודשים קודם.

חוש ריח מפותח ללפידים ולאבק שריפה יש כידוע לוולדימיר פוטין. הוא פלש לאוקראינה, כבש וסיפח חלקים ניכרים שלה ב־2014, בימים האחרונים של אולימיפיאדת החורף בסוצ'י, שהוא היה המארח שלה. ב־2008 הוא פלש לגיאורגיה, וקרע כמעט חמישית משטחה לטובת שתי מדינות־דמה (אבחזיה ודרום אוסטיה). עכשיו העולם כולו דרוך בציפייה להחלטת פוטין אם לצאת למלחמה על אוקראינה.

"סין מהפנטת את העולם"

עלעול בעיתונים מ־9 באוגוסט 2008 מעלה כי עמודיהם הראשונים עמדו בסימן שני מאורעות דרמטיים: פתיחת אולימפיאדת בייג'ינג - והמלחמה בקווקז. רוסיה פלשה לגיאורגיה ביום שבו הסינים ניסו בכל כוחם לזכות בתשומת לבו של העולם החיצון, בתצוגה אור־קולית מדהימה. זה היה יום של מסך חצוי על המרקעים: מצד אחד נראו האורות והאתלטים בבייג'ינג; מצד שני נראו הטנקים הרוסיים בקווקז.

טאגסשפילגל: אולימפיאדה בסין - מלחמה בקווקז, 9 באוג' 2008

עיתון אוסטרי, 'די פרסה', הכריז לרוחב עמודו הראשון, "אין שלום אולימפי". בריו דה ז'ניירו, כתב 'או גלובו' "מלחמה ושלום". בפורטו אלגרה, ברזיל, הכריז 'זרו אורה' ('שעת אפס'), "סין מהפנטת את העולם", שלושה סנטימטרים מעל צילום של טילים בקווקז. "אולימפיאדה בבייג'ינג, מלחמה בקווקז" ('מאיו', בולגריה). "אולימפיאדה בסין - מלחמה בקווקז" ('טאגסשפיגל', ברלין).

וושינגטון פוסט: ״חילות האוויר והיבשה של רוסיה תוקפים את גיאורגיה״ ו״פתיחה מרהיבה של האולימפיאדה״, 9 באוג' 2008

העיתון הבינלאומי הבולט ביותר של זמנו, 'הרלד טריביון', מתח לרוחב עמודו הראשון כותרת־על, "הרגע ההיסטורי של סין", אבל בעמוד שמתחתיה התחלקו ברגע הזה האולימפיאדה ומלחמת רוסיה. 'אל סיגלו' של מקסיקו, על רקע צילום מרהיב של פתיחת האולימפיאדה, כתב, "איש מעולם לא ראה כדבר הזה... ורוסיה פלשה אל שכנתה". 'פוליטיקה' (בלגרד): "המשחקים נפתחים, המלחמה מתחילה".

ריצ'מונד טיימס: ''רוסיה ובעלת ברית של ארה״ב מתקרבות למלחמה״, 9 באוג' 2008

"העולם בתוך מוחו שייך לו בלבד"

צילום בעמוד הראשון של 'יומון העם', בטאון המפלגה הקומוניסטית הסינית, מ־9 באוגוסט 2008 מזכיר לנו שוולדימיר פוטין היה ביום ההוא בבייג'ינג, כדי להשתתף בשמחת הסינים. מבייג'ינג הוא שלח את ההוראה לפלוש לגיאורגיה. נומינלית, לא הוא הורה. הוא היה רק ראש הממשלה. הנשיא היה איש אמונו משכבר הימים, דמיטרי מדבדב. אבל פוטין החזיק בשלטון למעשה.

סמיכות הזמנים של האולימפיאדות ושל מלחמות פוטין מעוררת השתאות. כן, זה היה צירוף נסיבות, אבל איזה צירוף ואילו נסיבות. בין אולימפיאדת ברלין של 1936 לפלישת הנאצים לאוסטריה עברו כמעט שנתיים. ב־2008 עברו רק שעתיים. ב־2014 עברו רק יומיים. ב־2022 יעברו רק שבועיים? חודשיים? לב פוטין מי יידע. השבועון 'טיים' כותב בגיליונו החדש, מפי איש־סגל בקרמלין, "מעט מאוד אנשים יכולים לדבר אתו עכשיו. העולם בתוך מוחו שייך לו בלבד".

בניגוד ל־2008, פוטין בא לבייג'ינג לא רק מחמת חיבתו המוכחת לספורט. הוא בא לשם כדי להפגין ידידות ונאמנות לדיקטטור הסיני, שי ג'ינפינג, וכדי לקבל בתמורה ביטוי של אהדה ושל תמיכה מצד שי.

הסינים חורקים שיניים לרגל החרם הדיפלומטי, שרוב ארצות המערב הטילו על אולימפיאדת החורף. האתלטים שלהם אמנם משתתפים, אבל המנהיגים הפוליטיים נשארו בבית. איזה ניגוד הוא זה לאוגוסט 2008, כאשר נשיא ארה"ב ונשיא צרפת סרו לבייג'ינג לצד ראשי הממשלות של יפן ושל אוסטרליה. גם נשיא ישראל, שמעון פרס, היה שם. הפעם, רוב האורחים הזרים הם מארצות לא חופשיות, או חופשיות למחצה. נוכחותו של פוטין רצויה אפוא לסינים. הם זיכו אותו בהבעת תמיכה בדרישתו, שנאט"ו תתחייב להפסיק את התפשטותה מזרחה, ותתחיל להתקפל מערבה.

יש צימאון, אין תשתית

היש עוד קח־ותן בין פוטין לשי? מותר רק לנחש. העיתון הלונדוני 'טיימס', תחת הכותרת "ציר חדש" (רמז ברור למעצמות הציר הפשיסטיות של שנות ה־30), הרגיע את קוראיו: "המערב אינו צריך להיחרד מפני ההצהרה החדשה. היא אינה משולה להסכם ריבנטרופ־מולוטוב חדש, שיעניק לרוסיה את החופש לעלות על קייב". ההסכם המקורי היה כמובן ההסכם שברית המועצות חתמה עם גרמניה הנאצית תשעה ימים לפני שהיטלר פלש לפולין.

סין רחוקה מדי מהזירה, כדי להשפיע על מהלכים צבאיים. היא אמנם יכולה להתחיל פעולה צבאית משלה בסביבתה המיידית, שתסיח את דעת ארה"ב ותחליש את יכולתה להתנגד לפעולה רוסית באירופה. היא יכולה להקדים את תכניותיה לפלוש לטייוואן. זו תהיה קנוניה בקנה־מידה היסטורי, אבל ספק גדול אם משהו מעין זה עולה על דעתה.

פוטין בא לסין גם כדי לעשות עסקים. הוא מציע למכור לסין עוד עשרה מיליארד של מ"ק גז טבעי. סין תשמח. צמאונה לאנרגיה הוא כמעט בלתי מוגבל. פוטין ישמח, בייחוד אם פלישה לאוקראינה תעורר את האירופים לסרב לקנות את הגז שלו. אבל יהיה הרצון אשר יהיה, אין תשתית. יידרשו שנים להניח צינור גז חדש, אם כי הסינים הפגינו בשנים האחרונות וירטואוזיות ניכרת בפרויקטים פרעוניים מסביב לעולם.

טאגהצייטונג: הטבעות האולימפיות כאזיקים, 4 בפברואאר 2022

כמו הלן מאייר בברלין ב־1936

הפוליטיקה האולימפית של סין קרובה יותר הביתה. החרם הדיפלומטי עליה הוא תוצאה ישירה של המידע המצטבר בשנים האחרונות על היקף הדיכוי שלה נגד האויגורים, המיעוט המוסלמי דובר הטורקית בחבל שינג'יאנג, בצפון מערב סין. אף כי המשטר דוחה לחלוטין את הביקורת, הוא הפקיד את הלפיד האולימפי בידי אתלטית אויגורית צעירה, דיניגיר יילאמוג'יאנג, במחווה של יחסי ציבור. באיזו מידה צריך להתרשם מן המחווה?

אולי צריך לזכור שהיטלר נענה לדרישת הוועד האולימפי ב־1936, וכלל אתלטית יהודייה במשלחת הגרמנית למשחקים. שמה היה הלן מאיייר, והיא אפילו זכתה במדליית כסף. במעמד קבלת המדליה היא הצדיעה במועל יד, מעשה הנאצים. היא הסבירה לימים שעשתה כן, כדי להגן על בני משפחתה בגרמניה, שהוחזקו במחנות ריכוז (לפני השואה). היא עזבה את גרמניה מיד לאחר הפארסה.

הפירוטכניקה של מעמד הפתיחה בבייג'ינג ביום ו' הייתה מרשימה. בעיני 'יוסטון כרוניקל' שיוצא לאור בטקסס, זה היה ביטוי ש"סין הגיעה". אבל את זה שמענו עוד לפני 13 שנה, באולימפיאדת הקיץ. סין אינה זקוקה לאולימפיאדות, כדי לאשר שהיא "הגיעה". היא לא זקוקה להכרה, אלא לרצון טוב, מפני שרצון טוב הוא זה המעניק ביטחון ופותח שווקים. גם כאשר הצלחותיה הכלכליות מוסיפות לעורר השתאות, מתרבים הסימנים שהיא מאבדת אמון והבנה. זו, לפחות במידת־מה, אשמתה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"