גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פייסבוק מקפיאה את פרויקט הארנק הדיגיטלי: מה יעלה בגורל 100 העובדים בישראל?

4 חודשים בלבד לאחר השקתו, לגלובס נודע כי ענקית הטכנולוגיה מצמצמת משמעותית את פעילות נובי ● המהלך מהווה חלק מנסיגת החברה מאסטרטגיית הקריפטו, וצפוי לפגוע במאות עובדים בישראל ובעולם ● על אף רצונה לחולל מהפכה, מטא מתמודדת עם חוסר אמון רגולטורי

נובי, הארנק הדיגיטלי של פייסבוק / צילום: Shutterstock
נובי, הארנק הדיגיטלי של פייסבוק / צילום: Shutterstock

מטא מנצלת את תחילת השנה כדי לנקות את השולחן, וממשיכה לסגור ולהקפיא פרויקטים. לאחר סגירת פעילות אקספרס WiFi בשבוע שעבר - פרויקט שנוהל בין השאר מישראל ובמסגרתו חוברו מיליונים לרשת האינטרנט במדינות מתפתחות - לגלובס נודע כי מטא מקפיאה גם את הפיתוח של פרויקט הארנק הדיגיטלי נובי (Novi), שיועד במקור למסחר במטבע הוירטואלי של פייסבוק, שפעילותו הופסקה.

בעקבות המהלך יפורקו מספר צוותים בארה"ב, ובמרכז הפיתוח בישראל מחפשים כעת ייעוד חדש לחטיבת טכנולוגיית ניהול הסיכונים, שבמקור יועדה לספק שירותים לארנק הדיגיטלי.

מאחורי המהלך עומדת כוונה לבחון העברה של יותר שירותים פיננסיים לפייסבוק פיי - תשתית ארנק אחרת שכבר פותחה בחברה - ולהותיר את נובי כפלטפורמה למסחר ב-NFT, דוגמת יצירות אמנות דיגיטליות או אביזרי משחק מונפשים. זאת, לאור העובדה כי פעילות נובי באה על חשבון תשתית פייסבוק פיי בה נעשה כבר שימוש בפלטפורמות כמו חנויות פייסבוק ופייסבוק Marketplace. בחברה עדיין מתחבטים בשאלה האם יש טעם בקידומו. למרות הקפאת מרבית פעילות הפיתוח הפיננסי, הפיילוט של נובי בארה"ב ובגואטמלה שהחל בחודש אוקטובר, יימשך כרגיל.

סיום הרפתקת המטבעות הדיגיטליים

המהלך העולמי של מטא בתחום הארנק הדיגיטלי משפיע על גורלם של מאות עובדי חברה, מתוכם לפחות מאה עובדים בישראל. המהלך, ככל הנראה, לא יביא לפיטורים, אך עובדים רבים עשויים למצוא עצמם במקום בו הם נדרשים למצוא לעצמם תעסוקה חדשה. מרכז הפיתוח של פייסבוק הישראלי, המחולק בין מגדל עזריאלי שרונה ומגדל רוטשילד 22, הגיע לאחרונה לשיא גודלו אי פעם והכריז כי הוא מעסיק 1,000 עובדים.

 

ובכל זאת, מעולם לא מצאו את עצמם כל כך הרבה עובדים במרכז מבולבלים לגבי עתידם.
במטא שוקלים להעביר את חטיבת ניהול הסיכונים הישראלית, בניהולו של אורי מודעי, לטובת ארנק שיתמוך ב-NFT. עוד שוקלים במטא להעניק לחטיבה הישראלית את האחריות על פיתוח תשתיות עבור כלל מוצרי הפינטק של פייסבוק, הנקראת F2, לשעבר Facebook Financials. לאחרונה היא עברה מיתוג מחדש, כאשר במטא החליטו לקרוא לה על שם הארנק הדיגיטלי נובי, שכאמור מוקפא.

הקפאת נובי מהווה שלב נוסף בנסיגה של מטא, לשעבר פייסבוק, מאסטרטגיית הקריפטו מרחיקת הלכת שלה. בעבר החזיקה החברה בשאיפות להחזיק בכלכלה דיגיטלית אלטרנטיבית לצד כלכלת מטבע מסורתית. בשבוע שעבר היא סגרה את מטבע הקריפטו שלה, המכונה Diem, ומכרה את Diem Association, העמותה המקדמת אותו, לחברת האחזקות הפיננסית סילברגייט קפיטל.

במטא רמזו על כך שההחלטה למכור הגיעה מהעמותה, הפועלת לכאורה באופן עצמאי ממטא. סטפן קסריאל, המנהל הטרי של מוצרי הפינטק של פייסבוק, נובי, צייץ כי הוא מקווה שהמכירה תסייע לדיאם לצמוח "ולהגשים את חזון ההכלה הפיננסית". בכך באה לסיומה ההרפתקה של פייסבוק סביב מטבעות דיגיטליים משלה.

בשנת 2019 הקימה פייסבוק את פרויקט ליברה, תחת החזון להקים מטבע גלובלי שישרת את הלקוחות שהבנקים אינם משרתים. התוכנית היתה להקים אותו כמטבע סטייבלקוין, כלומר מטבע דיגיטלי הצמוד לנכס סחיר אחר - בהתבסס על מטבעות בינלאומיים כמו הדולר והיורו - ואליו יצטרפו חברות מסחריות לפייסבוק. החברה העבירה את הפעילות לשוויץ והקימה סביבה עמותה שתנהל את פיתוח המטבע ואת שיווקו כלפי חברות מסחריות ובנקים מרכזיים, כביכול ללא מעורבות שלה.

אלא שהמאמצים כשלו כאשר הרגולטורים בשוויץ ובארה"ב התנגדו לאסדרת פעילות המסחר במטבע, וגם חברות מסחריות שצפו מן הצד לא ששו לעלות על העגלה. בשנת 2020 עבר המטבע מתיחת פנים ומיתוג מחדש וכונה בשם Diem. ניהולו הוחזר לארה"ב ובחודש מאי האחרון נכנסה פייסבוק לשיתוף פעולה עם סילברגייט, במטרה להשיק את מטבע הסטייבלקוין הצמוד לדולר בלבד - ולא למטבעות בינלאומיים אחרים כפי שתוכנן במקור - ולהפכו למטבע פעיל ברשת בוואטסאפ.

"הפרויקט הנכון ע"י החברה הלא נכונה"

המשך חוסר האמון של הרגולטורים בארה"ב הביא לעימותים של פייסבוק מול משרד האוצר האמריקאי והבנק הפדרלי. הרגולטורים חששו מכך שפייסבוק תיצור מטבע עולמי שיתחרה במטבעות המרכזיים ועשוי לפגוע בפרטיותם של המשתמשים.
בסוף השנה שעברה עזב את פייסבוק דיוויד מרקוס, שהגיע אליה שש שנים קודם לכן כנשיא פייפאל תחת ההבטחה להפוך את פייסבוק לענקית פינטק. לצידו עזב לפני כמה ימים גם תומר בראל, מי שהוביל את פיתוח הארנק של מטא בישראל.

מאחורי הרעיון של מטא להקים ארנק דיגיטלי ומטבע קריפטו על-לאומיים היו כוונות טובות. הרעיון לשרת את ה"לא מחוברים" - אותם מיליארדי לקוחות שאין להם חשבונות בנק, ולשחרר אותם מכבלי הבנקאות הממוסדת, איננו רעיון רע בהכרח. ייתכן אף כי היה לו סיכוי אילולא היה מקודם ע"י פייסבוק.

השם שרכשה לעצמה פייסבוק במוסדות הממשל והרגולציה האמריקאיים - עוד מימי פרשת קיימברידג’ אנליטיקה שנחשפה בשנת 2018 - לא סייע לה בעבודה מול הרשויות. לפיכך, סנאטורים רבים משני קצוות הקשת הפוליטית, כמו גם רגולטורים שמונו על ידי הממשל הדמוקרטי בשנה האחרונה, רואים את מטא כחברה שיש לרסן את פעילותה במקום לאפשר לה להשתלט על נתח מהכלכלה המוניטרית העולמית.

בכיר בענף הקריפטו אמר לגלובס: "נובי הוא הפרויקט הנכון שקודם ע"י החברה הלא נכונה. נשאלת השאלה האם פייסבוק תצליח לעשות במטא-וורס, החלל הוירטואלי התלת מימדי שלה, את מה שלא הצליחה לעשות בתחום המטבע הדיגיטלי. כגודל הציפייה וההכרזות בתחום המטבע, כך גודל האכזבה".

הארנק הדיגיטלי יוסב ל־NFT

נובי הושק כבר בחודש אוקטובר האחרון בפיילוט מצומצם בגוואטמלה ובארה"ב במשותף עם ספק מטבע חיצוני בשם פקסוס דולר. כעת, מייעדים את הארנק הדיגיטלי לתחומי ה-NFT, שוק המגלגל עשרות מיליארדי דולרים, שבאמצעותו מצפה מטא לשלוט בכלכלת המטא-וורס.

באמצעות הארנק, מקווה מטא שהמשתמשים יוכלו לרכוש נכסים דיגיטליים - או NFT - כגון יצירות דיגיטליות, אווטארים, תוכנות וטובין וירטואלי במשחקי מחשב ולעשות בהם שימוש במרחב הוירטואלי.

למרות זאת, שוק זה עדיין בחיתוליו, וודאי שאינו מתחרה בשוק הפרסום, המייצר את החלק הארי בהכנסות השנתיות בגובה 110 מיליארד דולר. למטא מתחרים רבים בנסיון לייצר עולם של מציאות וירטואלית - בראש ובראשונה אפל ומיקרוסופט, וגם חברות רבות מציעות פלטפורמות מסחר ב-NFT, בהן קוינבייס, OpenSea וטוויטר.

ממטא נמסר: "מרכז המחקר והפיתוח בישראל משחק תפקיד משמעותי בחדשנות של החברה. הצוותים שלנו בארץ ממשיכים לעסוק בעשייתם החשובה, ומפתחים את טכנולוגיות היסוד שיעמדו בבסיס המטאוורס".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל