גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות הצהרות אלהרר, רישיון חיפושי הנפט בערבה הוארך

השרה אלהרר הכריזה כי חיפושי נפט הם "מקור מזהם שאין לו יותר מקום" וכי לא יינתנו עוד רישיונות לחיפושי נפט ביבשה ובים, אך הממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה הודיע לחברות שפיר הנדסה וארבל חיפושי נפט בערבה כי רישיונן יוארך בשנה נוספת ● התושבים זועמים: "אזור שכולו תיירות, חקלאות טבע, נוף ואנרגיות נקיות בשום אופן לא מוכן לערבב בתוכו חיפושי נפט ובטח שלא קידוחים"

שרת האנרגיה קארין אלהרר / צילום: שאולי לנדנר
שרת האנרגיה קארין אלהרר / צילום: שאולי לנדנר

למרות הצהרותיה של שרת האנרגיה קארין אלהרר משרדה האריך השבוע את רישיון חיפושי הנפט של חברות שפיר הנדסה  וארבל חיפושי נפט בערבה. אלהרר הכריזה השנה כי לא יינתנו עוד רישיונות לחיפושי נפט ביבשה ובים, ובאשר לרישיון הישן של החברות שנותר בעינו, אמרה השרה בדיון שנערך בחודש אוקטובר בוועדת הקרן לאזרחי ישראל כי "זה נכון שהיה רישיון ישן שהוא עדיין בתוקף ואין מה לעשות, יש התחייבויות שלטוניות. יש להם תאריכים ברישיונות, כשיסתיים התאריך יסתיים הרישיון".

אלהרר הכריזה כי חיפושי נפט הם "מקור מזהם שאין לו יותר מקום" והדגישה לאורך חודשי כהונתה כי משרדה יתמקד בבשורת האנרגיה המתחדשת - נושא שהוזנח לאורך שנים על ידי משרד האנרגיה בזמן שבישראל רק כ-7% מהחשמל מופקים באופן שאינו פוגע באקלים, בבריאות ובסביבה. אלהרר הדגישה שזיכיונות נושנים לחיפושי נפט, לא יבוטלו. כך נותר בעינו הרישיון שניתן לחברות ארבל ושפיר הנדסה בשנת 2019, בתקופת כהונתו של השר הקודם. אלהרר החליטה שלא להתערבב בכך וטענה שמשרדה מחויב משפטית לעניין.

אלא שכעת, כאשר רישיון החברות עמד לפקוע, הודיע הממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה לחברות כי רישיונן מוארך בשנה נוספת, עד ליום ה-16 בפברואר 2023, למרות הצהרותיה של השרה בוועדת הקרן לאזרחי ישראל, ואמירותיה בפני גורמים ששוחחו עמה, כי הרישיון לא יוארך מעבר לחודש פברואר.

בארגוני הסביבה תוהים כיצד מתיישבת פעילות משרד האנרגיה בתחום הגז והנפט עם הצהרות הממשלה בדבר מעבר לכלכלת נטו אפס פליטות עד שנת 2050, כשישראל מדדה הרחק מאחור בתחום האנרגיה המתחדשת. זאת, בזמן שאין מחלוקת מדעית באשר לכך ששריפת דלקים מאובנים מובילה למשבר אקלימי ואקולוגי חריף, ודוחפת את עליית הטמפרטורה הרבה מעבר למעלה וחצי - הסף שלאחר חצייתו, תעלה ההסתברות לאירועי אקלים קיצוניים, ממושכים ותדירים יותר.

תושבי האזור מתנגדים בתוקף לעבודות בשטח

חיפושי מאגר נפט בשטח טרם החלו, ולאחרונה הסתיים סקר אווירי בביצוע החברות, אך תוצאותיו טרם נותחו. זהו סקר מגנטי שמנסה לגלות תופעות מגנטיות מתחת לפני השטח, שיכולות להעיד על הימצאותם של נפט או גז. מפני שמדובר בסקר שטחי יחסית שלא יכול לגלות מה נמצא בעומק של אלפי מטרים בקרקע, בשלב הבא יבוצע סקר סיסמי - לו מתנגדים תושבי האזור בתוקף, וטוענים שבכוחו לייצר פגיעה אקולוגית באזור הרגיש. במהלך הסקר הסיסמי - הליך יקר הנאמד במיליוני דולרים, מתבצעת הרעדה של הקרקע, במטרה לייצר תהודה קרקעית ולבדוק האם היא חוזרת לחיישנים מעל פני השטח. בשלב הזה, ניתן לפענח האם ישנה תגלית בעומק הקרקע, והאם מדובר באינדיקציות לגז או נפט.

בשנה הקרובה, יבצעו החברות לפי תוכנית העבודה שלהן סקר סיסמי בשטח של 65 קמ"ר לפחות, יגישו פרוספקט לקדיחה לממונה, וביולי 2024 יחלו בביצוע מבחני הפקה באמצעות רישיון קידוח "איה", לקראת פעילות הפקה מסחרית, זאת אילו אכן יימצאו דלקים פוסיליים בשטח בהיקפים המצביעים על כדאיות כלכלית, עניין שבשלב זה אין לו כל ערובה.

במשרד האנרגיה טוענים בנוגע לדברים כי "בעלי הזכויות ברישיון שמטרתו גז טבעי, פעלו בהתאם לתוכנית העבודה, ולכן, בנסיבות הרישיון, לא קיימת הצדקה משפטית שלא להאריך את הרישיון". אלא שלמרות שבמשרד האנרגיה טוענים שמטרת הרישיון הינה גז, אין לכך עדיין אינדיקציה ברורה שטח - לא בידי היזמים שעדיין לא הגיעו לשלב שבו ניתן להעריך מה נמצא בתת הקרקע, וגם לא בידי מועצת הנפט של המשרד אשר אישרה את הרישיון לחיפוש נפט וגז, ולא יכולה להעריך את הקיים ללא ביצוע קידוח ניסיון או סקר סיסמי.

במשרד האנרגיה טוענים שאין סתירה בין הדברים שאמרה השרה בוועדת הכנסת רק לאחרונה, ובין החלטת הממונה על הנפט להאריך את רישיונן של החברות. לפי משרד האנרגיה, "מאז כניסתה של השרה לתפקיד לא ניתנו רשיונות חדשים לחיפושי נפט ביבשה, בהתאם להצהרתה. הרישיון המדובר הוא רשיון קיים מפברואר 2019, שמוארך כעת ולא רישיון חדש. ההחלטה על הארכת רישיונות לחיפושי נפט וגז טבעי נתונה בידי הממונה על הנפט במשרד האנרגיה, באגף אוצרות טבע ואינה דורשת את אישור או היכרות השרה. ההחלטה מתקבלת בהתאם לחוות דעת משפטית ומקצועית הנוגעת גם לעמידת החברה בתנאי הרישיון".

כך או כך, במשרד האנרגיה התקשו לענות על השאלה - מדוע בוועדת הכנסת ובשיחות עם גורמים הצהירה השרה שהרישיון לא יוארך, אילו לא מדובר בתחום הנתון בסמכותה, אלא בסמכות הממונה על הנפט בלבד.

הסקר הסיסמי עלול לפגוע בטבע באזור

הסקר הסיסמי של החברות יתפרס על אזור רחב: יטבתה, דרך סמר, אליפז, באר אורה ועד אילות, בסמוך ליישובים ובשטחים החקלאיים. למרות שרשות הטבע והגנים אישרה את ביצועו, התושבים חוששים שהסקר עלול לייצר פגיעה אקולוגית רחבה, בעיקר בקרב בעלי חיים המתגוררים במחילות, העלולים להיפגע מהוויברציות בקרקע במהלך הסקר, וזאת לצד נזק לתשתיות חקלאיות ולישובים באזור.

חבל אילות, בו מתכננות החברות לחפש אחר נפט, הוא המוביל בארץ באימוץ אנרגיות מתחדשות. זהו גם אזור טבע רחב ורגיש, המשמש בית לבעלי חיים רבים. לאחר שניתן רישיון חיפוש לחברה, אילו תמצא נפט, בשל מבנה החוק הנוכחי - המדינה תהיה מחויבת לאפשר קידוח, וגם אילו ימצא נפט בשטחים חקלאיים או אחרים הנמצאים בבעלות, המדינה תלאים את השטח מבעליו לצורך ביצוע הקידוח. לכן, בכך שהחליט משרד האנרגיה להאריך את רישיונה של החברה למרות שלא נמצא נפט עד שלב זה, כך גובר גם הסיכון לסביבה הטבעית.

למרות כל הבקשות, ההפצרות ומכתבי ההתנגדות של ראשי הראשויות של אילת וחבל אילות, לפי דורית בנט, מנכ"לית "אילת אילות", "בחרו השרה וצוותה לאשר הארכת זיכיון חיפושי נפט בערבה. הרישיון שתוקפו היה אמור לפוג, הוארך, בהבטחה שהחיפושים יהיו מגנטיים מהאוויר. ע"פ הרישיון שהתקבל קיים גם אישור לסקר סיסמי על הקרקע, לו התנגדו יישובי הערבה והעיר אילת באופן גורף בשל הנזק שהוא עלול לגרום לכל התשתיות באזור ולבתי גידול של בעלי חיים רבים. אזור שכולו תיירות, חקלאות טבע, נוף ואנרגיות נקיות בשום אופן לא מוכן לערבב בתוכו חיפושי נפט ובטח שלא קידוחי נפט".

"החלטה לא אמיצה ומאכזבת מאוד של משרד האנרגיה"

"הנפט הוא משאב מזהם ולא תואם את המדיניות של כלכלה מאופסת פחמן, עליה הכריז ראש הממשלה", אמרה בנט, והוסיפה: "הממשלה מנסה לקדם אנרגיות נקיות ללא הצלחה, וממשיכה לדחוף בכוח ובלחץ החברות הגדולות את אותה תעשייה ישנה ומזהמת ממנה העולם מנסה להיגמל. החלטה לא אמיצה ומאכזבת מאוד של משרד האנרגיה".

יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית", מסר לגלובס: "השרה אלהרר הייתה יכולה לקנות את עולמה בשעה אחת ולהוכיח לציבור כי פיה וליבה שווים בנושא הצורך בגמילה מדלקים פוסיליים ומעבר לאנרגיות מתחדשות. אך השרה לא ניצלה את ההזדמנות שלא לחדש את הרישיון לקידוח באזור רגיש המשמש מופת לישראל ולעולם ומייצר את החשמל שלו במלואו מהשמש במהלך היום. בכך, היא ריסקה את האמון שנתנו בה.

"אפשרנו לשרה מעל 200 ימי חסד בשתיקה רועמת מצידנו, מתוך רצון להיווכח בטוהר כוונותיה המוצהרות. במחדלה זה השרה שברה את התקווה לכך ואת הסיכוי לבנות מערכת אימון מול משרדה, לאחר שנות הליכה במדבר. הגיע הזמן שאלהרר תכרה אוזנה לזעקות ולדרישות הציבור ולא רק לאנשים שהיא מקיפה עצמה בהם, שמקדמים עוד מאותו הדבר בו מאסנו".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות