גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה שכחה את הגורם המרכזי ליוקר המחיה בישראל

שר האוצר וראש הממשלה מנסים להתמודד עם יוקר המחיה ועליות המחירים ● אלא שהמדינה מתעלמת מהגורם שמכביד הכי הרבה על הישראלים: מחירי הדיור שהמשיכו לזנק בשנה האחרונה ● גם תוכנית הדיור הממשלתית שהוכרזה לפני 3 חודשים, עדיין לא יצאה לפועל ובכל מקרה לא תפתור לבדה את המשבר

זאב אלקין, אביגדור ליברמן ואיילת שקד / צילום: יוסי זמיר
זאב אלקין, אביגדור ליברמן ואיילת שקד / צילום: יוסי זמיר

תוכנית הדיור הממשלתית הושקה בימים אחרים של הממשלה, זה קרה בשלהי אוקטובר, במסגרת אופוריית העברת התקציב ואשליות של שיתוף פעולה "נדיר" של שרי הממשלה. התוכנית לא טמנה בחובה הבטחות גדולות, אלא הקלות שאותתו שזו תוכנית שניתן ליישם בקלות יחסית. אלא שאז הגיעו משברים קואליציוניים, גל אומיקרון, והתייקרויות במשק שתפס ואת הכותרות. וכך, כל מה שאינו שנוי במחלוקת פוליטית או באחריות משרדים נוספים יצא לדרך, חוקים נכתבים ויש גם את מה שלא עובד בינתיים.

השרים האחראים לתוכנית, אביגדור ליברמן, איילת שקד וזאב אלקין חילקו ביניהם תחומי אחריות כשיצאו לדרך: כך, משרד השיכון היה אמון על פרויקטים להתחדשות עירונית, חקיקה נגד Airbnb, הבאת עובדים זרים נוספים ועובדים פלסטינים לתחום הבנייה.

כשליש מההוצאות - על דיור ותחזוקת דירה

משרד האוצר היה אחראי על חקיקה להעלאת המס על משקיעים והפחתת מס שבח שולי בחקיקה, ואילו משרד הפנים על חלופת שקד לתמ"א 38, הסדרת פיצול בתים צמודי קרקע והקלה בהליכי רישוי.

 

על רקע גל ההתייקרויות, חזרנו לבדוק מה עלה בגורל התוכנית שיכולה להקל על אזרחי ישראל בשוק הנדל"ן הרותח. על פי הלמ"ס משנת 2021, ההוצאה הגדולה ביותר של משק בית בישראל היא דיור. על פי הנתונים, כשליש מההוצאות של משפחה הן על תשלומי דיור ותחזוקת הדירה.

כששאלנו השבוע את שר האוצר מה עלה בגורל התוכנית, הוא השיב שישיבת מעקב ראשונה בהשתתפות השרים נקבעה להיערך מוקדם יותר השבוע, שלושה חודשים אחרי ההכרזה, אך נדחתה לשבוע הבא מאחר שהשרה שקד נדבקה בקורונה.

השרה שקד הבטיחה למשקיעים שחלופה לתמ"א 38 תעבור עד סוף השנה. היא לא צפתה שהיא תהיה תלויה במי שהפך להיות יריב פוליטי שלה בקואליציה, יו"ר ועדת הפנים וואליד טאהא. בחודשים שחלפו מאז ההצהרה, השניים נאבקו על שני חוקים דחופים יותר: חוק החשמל שדרשה רע"ם לקדם כתנאי לשלמות הקואליציה, וחוק חריש, שנדרש להמשך התפתחות המועצה ושקד לחצה לקדם.

וכל העת ברקע: איומים ומתיחות בין השרה ליו"ר הוועדה שבלם את עבודת הוועדה. הליכי החקיקה חודשו בינתיים ובמשרד הפנים מקווים להשלים אותם עד לסוף מושב החורף.

השרים הבטיחו לקדם חוק שישחרר דירות

עוד הבטחה היא חקיקה נגד דירות אירוח לנופש (Airbnb). השרים הבטיחו שקידום החוק ישחרר לשוק אלפי דירות, וכך יסייע, בבלימת עליות המחירים. אלא שבעבודת החקיקה במשרד השיכון, נתקעו מול משרד התיירות שמבקש עוד לשמור על החברה ומערים קשיים על ניסוח החוק.

במשרד האוצר בינתיים, תקועה חקיקה אחרת להפחתת מס שבח שולי על הקרקע מ-47% ל-25% לארבע שנים. במשרד העלו את המס על המשקיעים שבועות לאחר פרסום התוכנית כדי לא לגרום לטלטלות, אך בזירה זו בינתיים, לא חלה התקדמות.
בהינתן תוכנית מחולקת למגוון נושאים באחריות שלושה משרדים, אפשר לספר גם על מה שכבר יצא לדרך והישגי המשרדים בתחום. בחודש הקודם חתם משרד הבינוי והשיכון, והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית על הסכמי מסגרת להתחדשות עירונית עם 12 רשויות מקומיות בתקציב של כחצי מיליארד שקלים.

יקודם חוק הקלות המס לרוכשי דירה ראשונה?

עוד נודע, שבמסגרת ההבטחות להתחדשות עירונית בפריפריה, לאחר שעברה החלטת ממשלה, בשבוע הבא ייפגש לראשונה צוות שיפעל מכוח אותה החלטה ואף נעשים ניסיונות לצרף את מפעל הפיס כמשקיע.

מספר חוקים שנכנסו לישורת האחרונה הם הסדרת הפיצול של בתים צמודי קרקע. לגלובס נודע שבתוך שבועיים יניח משרד הפנים תזכיר חוק בנושא וכן חקיקה ראשית נוספת תטופל בנושאי היטל השבחה ומתן היתר חורג. במשרד השיכון והפנים מקדמים חקיקה גם עבור מה שנותר עד כה בגדר הבטחה בלבד: איסור שימוש חורג בדירות מגורים באזורי ביקוש.

משרד הפנים יניח לאישור הכנסת תקנות לרישוי עצמי והקלות בתחום, בתקווה שבשלב הזה ועדת הפנים של הכנסת תעבור בשגרה ולא בכפוף ללחצים פוליטיים. בתוך חצי שנה יקודם גם מתווה לפתיחת מכוני רישוי חדשים. באשר לתב"ע נפחית - עבודת המטה צפויה להסתיים עד לקיץ הקרוב ולאפשר בנייה באופן חופשי יותר ליזמים ולקבלנים.
בממשלה הבטיחו לתמוך בהצעת החוק של ח"כ יואב קיש להקלה במס לרוכשי דירה ראשונה, אבל מחלוקת תוקעת את קידומו. בסוף דצמבר עברה ההצעה בטרומית אך מאז החוק נבלם. קיש אמר לגלובס שח"כ קושניר תוקע את החוק בשל מחלוקת אישית, אלא שלגרסתו של יו"ר הוועדה, הוא ממתין להצעת חוק ממשלתית. מבדיקת ההסכמות, נראה שמי שעשה סיבוב פרסה הוא דווקא קושניר.

בהצעת החוק נקבע שייכנס לתוקף בתחילת ינואר. מאחורי הקלעים, אישרו בקואליציה כבר בדצמבר, שלמרות הדרישה להצמיד אותו לחוק ממשלתי הוא יעבור בראשית ינואר. זה שעבר.

ח"כ יואב קיש אמר לגלובס: "הצעת החוק עברה בטרומית לפני יותר מחודש בתמיכת כל חברי ועדת כספים. חבל שיו"ר הוועדה בחר משיקולים אישיים להעניש אותי כיוזם, ובניגוד לסיכומים לעכב את החקיקה. הוא פוגע באלפי זוגות צעירים ומשפרי דיור. אסור לערב ויכוח אישי בחקיקה לטובת הציבור".

בסביבתו של קושניר טענו: "אין קשר בין סיכומים עם האופוזיציה לקואליציה, אנחנו מקדמים את הצעת החוק הממשלתית. היא לא נזנחה בשום שלב".

משתמשים בכלים דומים ומצפים לתוצאה שונה | אריק מירובסקי, פרשנות

תמונת המצב עגומה - יותר מרבע מהכנסות משק הבית מוקצה לתשלום משכנתה; כשליש מהשכר הממוצע של היחיד מוקדש לתשלום שכר דירה. ולמרות זאת, לממשלה אין מה לומר בנושא למעט חזרה על תוכניות שכבר הוכיחו את חוסר יעילותן. בכך, סעיפי הדיור, אלה שכוללים גם את הארנונה והוצאות אחזקת הבית, ממשיכים לשמור על המעמד המכובד של המעמסה הכבדה ביותר על משקי הבית.

מעט נתונים: שכר דירה ממוצע בישראל, על פי הלמ"ס, מגיע ל-4,100 שקל בחודש; בתל אביב הוא קופץ ל-6,000 שקל בחודש, ברמת גן הוא נוגע ב-4,800 שקל, בכפר סבא 4,650 שקל. זה הרבה כסף. בנוסף, שיעור החזר משכנתה ממוצע בישראל מהווה 27% מההכנסה. גם זה לא מעט.

מזה כ-7 שנים שהדרך הממשלתית להתמודד עם הנתונים הללו היא ליזום הקמת דירות מסובסדות. המטרה המקורית של הצעד הזה היתה להוריד את מחירי הדירות, אך היא כשלה. בלית ברירה שינו אז שר האוצר משה כחלון ואנשיו את מטרת התוכנית ואמרו שהיא נועדה לאפשר לזוגות צעירים לרכוש דירות מוזלות.

בעקבות עליות המחירים של השנה וחצי האחרונה, רכישת דירה במסגרת מחיר למשתכן הפכה למציאה הרבה יותר ממה שכחלון חלם. במקומות לא מועטים מחירי דירות במחיר למשתכן מגיעים לכ-60%, ואף פחות, ממחירי השוק שממשיכים להמריא.

ואולם, משקי הבית הצעירים שזכו במחיר למשתכן, משלמים את המחיר בהחזרי משכנתה, שזינקו מאז תחילת 2020 ביותר מ-50%. במהלך השנה שעברה הם חצו כבר את הרף של ה-900 אלף שקל בממוצע; בדצמבר אמנם ירדה המשכנתה הממוצעת ל-739 אלף שקל, אבל גם זו מטלה כבדה שיש להתמודד עימה. לכן, רוכשי הדירות במסגרת התוכנית הממשלתית יכולים להיות חצויים בתחושתם לגבי הדירה החדשה שרכשו במאמץ לא קטן.

ומה עם מי שלא יכולים לרכוש אפילו דירה במחיר למשתכן? אלה שמחוייבים בתשלומי שכר דירה חודשיים? הממשלה לא עשתה עבורם דבר. הנסיון להצביע על פרויקטים לשכירות ארוכת טווח - שהמדינה מעודדת כמענה לשוכרי הדירות - רחוק מלהיות נכון. כיום החברות שפועלות בתחום זה, מחזיקות בכ-2% מהדירות לשכירות. עבור רוב שוכרי הדירות הן לא רלוונטיות.

לפיכך יש מקום לדאגה בתחום הוצאות הדיור, הן מצד אלה שרוכשים דירות והן מצד השוכרים. הבעיה, שהממשלה לא נמצאת אפילו בכיוון הנכון.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

בעקבות דברי פאוול אתמול: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"