גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנושות על אוטומט: האם הטכנולוגיה תחריב או תציל את עולם העבודה?

ההתקדמות הטכנולוגית בעשור הקרוב תשנה מהיסוד את הכלכלה והחברה, שעה שהיא מייתרת את עבודתם של מילוני אנשים ● על פי דוח של מקינזי, האוטומציה תחליף בתוך כמה עשורים בין 400 ל־800 מיליון עובדים, שמשרתם תתייתר ● מה יקרה בעולם הטכנולוגיה בעשור הבא וכיצד התפתחויות דרמטיות אלו ישפיעו על הכלכלה והחברה? ● כתבה שנייה בסדרה

צ'רלי צ'פלין בסרט  ''זמנים מודרניים'', 1936 / צילום: Reuters, mptvimages
צ'רלי צ'פלין בסרט ''זמנים מודרניים'', 1936 / צילום: Reuters, mptvimages

מעל 4 מיליון בני אדם מתפרנסים בארה"ב מנהיגה. נוסף להם, עוד עשרה מיליון אמריקאים מתפרנסים מעיסוקים הקשורים לתעשיית הרכב, ההובלות וההיסעים, בהם סוכני ביטוח, עובדי מוסכים, משווקי חלקי חילוף ועובדים בתחנות הדלק.

משרות הקשורות בעולם התחבורה מהוות מקור תעסוקה חשוב לציבור חסר ההשכלה. 93% מהעוסקים בנהיגה לפרנסתם, רובם ככולם גברים, אינם בעלי השכלה אקדמית. גם שכרם הוא בתחתית סולם השכר בארה"ב. אך עד סוף העשור או מעט לאחר מכן, עלולות רבות ממשרות אלו להיעלם.

פצצת הזמן מתקתקת: האם הכלכלה האמריקאית תנצח את הזיקנה

בימים אלו חברות טכנולוגיה שונות ברחבי העולם, ובהן ענקיות כמו אפל, גוגל, אינטל וכמובן טסלה, מפתחות טכנולוגיות הקשורות לעולם המכוניות האוטונומיות שלבסוף יביאו לכך שלא יהיה צורך בנהגים בכלל. עד כה הושקעו מיליארדי דולרים רבים בטכנולוגיות הקשורות לרכבים אוטונומיים וניסויים מתקדמים מתרחשים במקומות שונים בעולם. כך למשל מעל 300 מוניות אוטונומיות לחלוטין של חברת ווימו (Waymo), חברת בת אלפאבית, מציעות שירותי היסעים ללא נהג לכ־620 אלף תושבי פיניקס באריזונה.

האקו־סיסטם הכלכלי יעבור שינוי

בארצות הברית לבדה מדי שנה מתים כ־40 אלף איש בתאונות דרכים ועוד כ־4.4 מיליון נפצעים קשה. יש המעריכים כי אם וכאשר הטכנולוגיות המבטיחות של הרכבים האוטונומיים ישתלטו על הכבישים באמריקה, לא רק שחיי אדם רבים ייחסכו, אלא שאקו־סיסטם כלכלי שלם, שתואר למעלה, ישתנה מהיסוד. על פי ההערכות, מיליוני אמריקאים, ברובם מהמעמד העובד והבינוני ימצאו עצמם ללא מקור פרנסה, ואת מקומם של ארבעה מיליון נהגים יתפסו מספר קטן בהרבה של מהנדסי תוכנה ומומחי בינה מלאכותית; ואת מקומם של רוב עשרת מיליון העובדים במאות אלפי תחנות דלק, חניונים, ומוסכים קטנים יתפסו מספר קטן יחסית של עובדים בחברות גדולות כגון אובר, שיתפעלו את התשתית והשירות.

רוב רובם של הערך וההכנסות, המתפזרים כיום בין מיליוני אנשים, יתרכזו אצל מספר קטן בהרבה של עובדים מיומנים, שיפתחו ויתחזקו אם ציי כלי הרכב האוטונומיים ואצל בעלי ההון שיממנו אותם.

רובוט ומלצרית מנווטים את דרכם לאסוף כלים מלוכלכים במסעדה בסינגפור, 2016 / צילום: Reuters, Edgar Su

מה שיעשה הרכב האוטונומי לעולם הרכב, הביטוח, ההובלה, המוסכים, השירותים הרפואיים, תחנות הדלק ורבים אחרים הוא אולי משל לתהליך גדול בהרבה ממנו. על פי דוח מקיף שנערך על ידי "מקינזי גלובל", עד שנת 2030 עשויה האוטומציה להחליף עד כ־30% מהעובדים במשק האמריקאי.

על פי הדוח, זו תהיה מהפכה בסדרי גודל של זו שהתרחשה בעולם החקלאות לאחר המהפכה התעשייתית של המאה ה־19, כאשר מספר העוסקים בחקלאות ירד מכשני שליש מהעובדים במשק בשנת 1850 לכחמישה אחוזים עד שנת 1970.

על פי מקינזי כמעט מחצית מהפעילות בשכר יכולה להפוך לאוטומטית בהתבסס על טכנולוגיות הקיימות כבר היום. לא כל המשרות יעלמו לחלוטין אבל האוטומציה על פי מקינזי, האוטומציה תייעל ותצמצם את היקפן של משרות רבות, כך שאפילו אם הן לא תעלמנה לחלוטין היקף פעילותן יצטמצם מאד. בארה"ב, מעריך הדו"ח ,51% מהפעילות בכלכלה הם במשרות שנמצאות בסיכון מלא או חלקי להתבטל, ואלו מייצגות בערך 2.7 טריליון דולר במושגי שכר.

לא רק המשרות הפשוטות

השינויים הטכנולוגיים אינם מגיעים רק מהרובוטיקה ואינם עוסקים רק במשרות הפשוטות. תוכנה יכולה להביא לשינויים דרמטיים לא פחות. כך למשל עולם השירותים הפיננסיים. על פי הבנק העולמי כ־600 מיליארד דולר בשנה נשלחים מדי שנה על ידי עובדים זרים לארצות מוצאם. על שירות זה גובה המערכת הפיננסית בממוצע כ־6.3% דמי ההעברה.

 

טכנולוגיית הבלוקצ'יין, שנמצאת רק בראשית דרכה, מאפשרת העברת ערך על האינטרנט, ישירות בין צדדים זרים וללא צורך ב"מתווך אמון". באמצעותה ניתן כבר היום לבצע במהירות ובעלויות שהן שבריר מ־6.3% את ההעברות הנ"ל.

טכנולוגיית הבלוקציין, אשר עיקרה תוכנה, עשויה גם לשנות מהיסוד חלקים מרכזיים יותר של עולם הפיננסיים והבנקאות. ענף התשלומים והסליקה מגלגל כיום ברחבי העולם כ‏־2 טריליון דולר של עמלות, ועובדים בו מעל מיליון בני אדם. מהם כ־250 אלף איש ואישה העובדים בתעשיית הסליקה של כרטיסי האשראי.

מערכות תשלומים, העברת כספים וסליקה המבוססת על הבלוקציין (במיוחד כאשר הבנקים המרכזיים ינפיקו מטבעות דיגיטליים משלהם) תקצץ דרמטית בעמלות הקיימות בעולם התשלומים וכן תייתר את עבודתם של רבים בתחום. הבלוקציין, החוזים החכמים והדיפיי (Decentralized Financing), אשר בפיתוחם הושקעו רק בשנה שעברה כ־40 מיליארד דולר, יפגעו קשות גם בתעסוקתם של כ־2 מיליון עובדי המערכת הבנקאית בארה"ב.

חוק מור ומהפכת המחשוב

על פי מקינזי האוטומציה בעשורים הקרובים תחליף בין 400 ל־800 מיליון עובדים ברחבי העולם, כאשר בארה"ב לבדה מספר העובדים שיאבדו את משרתם עלול להגיע למעל 70 מיליון. אך מה שמאפיין את השינויים הנוכחיים, לעומת כאלו שהתרחשו בעבר, אינם רק היקפם אלא גם הקצב המהיר שלהם - קצב הנובע ממהפכת המיחשוב.

מהירות העיבוד של מחשבים מכפילה עצמה מדי 18־24 חודשים ומחיר המעבדים צונחים בדרמטיות. התפתחות זו מכונה "חוק מור" על שם מי שפרסם את את הכלל לראשונה.

במרכז "חוק מור" קיים הרעיון כי כל כ־18 חודשים מוכפל מספר הטרנזיסטורים על אותו שטח שבב במחשב, בעוד שעלות ייצורם לא עולה. חוק מור הוא שמסביר את מהירות הגידול האקספוננציאלי בכוח החישוב ביחד עם מזעור גדל והולך של המחשבים, מה שהפך אותם חלק אינטגרלי של כמעט כל מוצר מודרני. כאשר מור הגה לראשונה את החוק, השבבים המורכבים ביותר החזיקו 64 טרנזיסטורים. כיום למעבדי מחשב מיליארדי טרנזיסטורים. בעוד שבשנת 1970 מספר הטרנזיסטורים שניתן להכניס במיקרופרוססור הגיע בקושי לעשרת אלפים, היום עבר המספר את ה־10 מיליארד. בשנת 1970 עלותו של שבב עם אלפיים טרנזיסטורים היה כאלף דולר. כיום יעלה לייצר אחד כזה שני סנט בלבד.

כה מהירה הייתה ההתקדמות עד שהיום, כמעט כל אדם בארה"ב מחזיק בידו מחשב קטן ("טלפון חכם"), שיש בו פי מאה אלף יותר כוח מחשוב מזה שהיה למחשבים, שהנחיתו את האדם הראשון על הירח לפני 50 שנה. והקצב הזה רק ילך ויגדל. עד שנת 2025 מוערך כי 38.6 מיליארד מכשירים חכמים ברחבי העולם יעסקו באיסוף, ניתוח ושיתוף של דאטה מכמעט כל סוג ומין.

הפורום הכלכלי העולמי סיכם את המגמה הזו במלים: "דור חדש של מכונות חכמות בשילוב פיתוחים מתקדמים בשדה האינטליגנציה המלאכותית והרובוטיקה יכולים להביא להחלפת חלק גדול של המשרות המבוצעות כיום על ידי בני אדם". מומחים ואנליסטים שונים אף מאמינים כי עד שנת 2050 נגיע לנקודת הסינגולריטי הטכנולוגית - הנקודה שבה הגידול הטכנולוגי ייצא משליטה - שעה שמחשבים עם בינה מלאכותית יכנסו למסלול של שיפור עצמי, ויהפכו למהירים וחכמים יותר ויותר ככל שהזמן יעבור.

כאוס חברתי ומדיניות אנטי חברתית

כך ילכו המחשבים וישתפרו במעגל המזין את עצמו, עד שנגיע לנקודת "פיצוץ", שבה הבינה המלאכותית תהפוך חכמה בהרבה מזו של בני אנוש ותביא בסופו של דבר ל"קץ עידן האנושות". אך גם אם לא נגיע בעשורים הקרובים, או אי פעם, לנקודת הסינגולריטי, אין ספק כי ההתקדמות הטכנולוגית בעשור הקרוב תשנה מהיסוד את הכלכלה והחברה, שעה שהיא מייתרת את עבודתם של מאות מיליוני בני אדם. לכך יהיו תוצאות מרחיקות לכת שקשה לחזות אותם. מכון ברוקינגס למשל העריך כי "אפילו אם האוטומציה תגיע רק ל־38% (הממוצע של התחזיות השונות), הכאוס החברתי יאלץ חלק מהממשלות הדמוקרטיות המערביות לנקוט במדיניות אנטי־דמוקרטית… ארה"ב עלולה להיראות כמו עיראק או סוריה עם כנופיות של צעירים חמושים בנשק חם ללא שום תקווה לתעסוקה מלבד אלימות, גניבה ושוד".

בתחילת המאה ה־19, לצד המהפכה התעשייתית קמה באנגליה תנועה של פועלים שנקראה התנועה הלודיטית על שם מייסדה ומנהיגה נד לוד. הלודיטים שברו, ניתצו ושרפו את מכונות האריגה האוטומטיות, שזה אך הומצאו והחליפו את האורגים הידניים. התנועה הלכה והתפשטה בשנים 1811־1812 בכל רחבי אנגליה עד שדוכאה בכוח על ידי הצבא הבריטי, וכמה עשרות ממנהיגיה הוצאו להורג. רבים אחרים הוגלו לאוסטרליה.

אך עצירת הקידמה שמביאה הטכנולוגיה לא רק שאינה אפשרית היא גם לא הגיונית. לולא אימוץ קידמה שכזו עדיין היה רוב רובו של המין האנושי עסוק בעבודה ידנית שוברת גב בשדות או כפוף על מכונות האריגה הידניות שנד לוד ביקש לשמר. השאלה האמיתית אינה אם הגידול בפרודוקטיביות בגין האוטומציה המואצת היא רצויה אלא איך נערכים לתוצאותיה. במילים אחרות, איך מחלקים את הערך שנוצר בין בני אדם באופן שתסריטי אימה חברתיים כמו של מכון ברוקינגס לא יתרחשו.

אם את 15 מיליון העובדים בתעשיית הנהיגה הרכב וההובלה יחליפו 150 אלף מתכנתים, מומחי בינה מלאכותית ובעלי הון, והם בלבד יקחו לכיסם את כל הערך שנוצר מהאוטומציה שעה ש־15 המיליון שאיבדו את מקומם בתעשייה, חוסר השקט החברתי בעשורים של המעבר לכלכלה רובוטית יהפכו בוודאי לבלתי נסבלים.

15 טריליון דולר עד 2030

אין ספק כי האוטומציה והרובוטיקה יביאו יתרונות כלכליים למין האנושי. פרייס ווטרהאוס קופר העריכו כי התוספת ערך זו, קרי את תוצאת הגידול בפרודקטיביות, בכ־15 טריליון דולר עד 2030. השיפורים הטכנולוגיים יוכלו איפוא לשמש מקור לפתרון של הרבה מהבעיות הקשורות ל"שוק הדמוגרפי", עליה הרחבנו בכתבה הקודמת. אך אחד התנאים לכך הוא שבעקבותיהם יבואו שינויים דרמטיים בתפיסות העולם הכלכליות־חברתיות הקיימות כיום.

ובעקבותיהם מדיניות אגרסיבית של חלוקתו והפצתו של העושר החדש, שנוצר מהשיפורים הטכנולוגיים, בין שכבות נרחבות של האוכלוסייה. בהיעדרם עשויים הלודיטים החדשים להפוך את החיים ברחובות אמריקה לגיהנום ואת הדמוקרטיה לחלום מתרחק והולך בראי האחורי. עם הגידול העצום בפרודקטיביות בגין ההתפתחויות הטכנולוגיות יבואו לחצים דיפלציוניים עצומים ואלו יצטרפו ללחצים הדפלציוניים כתוצאה מהשינויים הדמוגרפיים, וביחד הם יזעזעו את יסודות המבנה הכלכלי הנוכחי הבנוי על גידול מתמיד בחוב. גם לחצים אלו יחייבו שינויי מחשבה ומעשה יסודיים. על אלו ועל השאלה האם ואיך תוכל השיטה המוניטרית הנוכחית לשרוד את הסופה הדפלציונית שתביא מהפכת האוטומציה, בכתבתנו הבאה בסדרה.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס בהודעה רשמית: מסכימים לעסקה להפסקת אש

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק לאחר שחמאס הודיע על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות