גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללמוד מהמזרח הרחוק: איך מתמודדים בעולם עם תאונות הבנייה?

בקרה לא מספקת, אכיפה רופפת, תרבות ניהולית של לקיחת סיכונים - הבטיחות בבנייה בישראל חייבת להשתפר ● למה בבריטניה, באוסטרליה ובהונג קונג יש שני הרוגים לכל 100 אלף עובדים בבנייה ואצלנו יש יותר מ-11, ומה אפשר ללמוד ממדינות מזרח אסיה

מיצג לזכר עובדי בניין שנהרגו / צילום: שלומי יוסף
מיצג לזכר עובדי בניין שנהרגו / צילום: שלומי יוסף

ביום רביעי בבוקר נפלו אל מותם ג’אזי אבו סביתאן ואחמד זיאד אלסיטד, שניהם בשנות ה-30 לחייהם משכונת א-טור בירושלים. הם נפלו מגובה של כ-40 מטר, לאחר שפיגום תלוי ממוכן שעליו עמדו נקרע לשניים. זה קרה באתר הבנייה פארק בבלי בתל אביב, בביצוע חברת תדהר. מאז נהרג פועל נוסף, בתאונה באתר בנייה בפרדס חנה - ובכך הגענו לשמונה הרוגים עוד לפני אמצע פברואר.

נסיבות התאונה נחקרות ביחידת פלס המשטרתית, בשיתוף משרד העבודה. לגלובס נודע כי בין היתר ייבחן חשד לעומס יתר על הפיגום (שהועמסו עליו חלונות זכוכית), וכן לליקוי בחיבור של הפועלים ל"קו החיים", שאמור היה לרתום אותם לפיגום (הפיגום עצמו לא נפל).

אתר הבנייה שבו נהרגו בשבוע שעבר שני פועלים / צילום: משטרת ישראל

לעומת התאונה בבבלי, שהתרחשה לעיני כול וסרטונים ותמונות ממנה הופצו מיד ברשתות החברתיות, עשרה ימים קודם לכן מת בשקט צ’ן צ’יינז’ונג, בן 40, אזרח סין. הוא נפל מסולם מגובה נמוך, פחות ממטר, באתר בנייה של חברת רמי שבירו ברמלה, ונפצע באורח בינוני. על פי העדויות, הוא פונה משם כשהוא הולך על רגליו. לאחר מכן מצבו החמיר והוא מת מפצעיו בבית החולים אסף הרופא.

על דבר מותו, ללא שמו, למדה ד"ר הדס תגרי, מייסדת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, מאתר חדשות סיני. גורמים המקורבים לחקירת התאונה הזו אומרים שלא נמצאה רשלנות של החברה. הפועלים עברו הדרכת בוקר, היו להם אמצעי בטיחות. לא הייתה זו הפעם הראשונה שפועל נפצע באורח בינוני, ואחר כך מצבו מחמיר. לפעמים, אם יש מזל, קורה גם ההיפך.

הבעיות: "התקן הוא רק הרצפה. צריך לעשות מעבר לו"

אבל תאונות, ברובן המכריע, הן לא עניין של מזל, והראיה - במקומות אחרים בעולם המצב טוב מאשר שלנו.

אין זו התאונה הקטלנית הראשונה באתר של תדהר. בארגון קו לעובד מדווחים כי בשנת 2018 נפל עובד אל מותו בעיר לוד באתר החברה, ובשנת 2020 נהרג עובד בפרויקט בתל אביב. שני ההרוגים היו אזרחי סין.

בחברה סירבו להתראיין לכתבה, אולם הח"כ לשעבר איל בן ראובן, ראש מטה הבטיחות בהתאחדות הקבלנים, אומר: "תדהר היא מהמובילות אם לא המובילה בבטיחות בישראל. יש להם חמ"ל בטיחות כמו בחיל האוויר, בחלומי הייתי רוצה לראות את זה בכל השוק".
אז איפה בכל זאת הכשלים? "ציוד כזה כמו שראינו בתאונה צריך להיבדק באופן שוטף", אומר פרופ’ יגאל שוחט, ראש התוכנית לניהול הבנייה במחלקה להנדסה אזרחית וסביבתית באונ’ בן-גוריון בנגב. "צריך לבחון כי כל החלקים בתקינות מכנית (סדקים/קורוזיה), להכיר את יציבות המתקן, לבדוק כבלים ומנגנוני הנעה מכניים. לפי החוק זה צריך להיעשות כל שלושה ימים, אבל אני אומר לסטודנטים שלי שהתקן הוא רק רצפה, ושצריך לעשות הרבה יותר ולבדוק כל יום".

מעבר לכשל הספציפי, בקרב רבים בענף יש תמימות דעים שיש בעיות חמורות בתרבות העבודה ובאכיפה.

ח"כ אוסמה סעדי (הרשימה המשותפת), יו"ר ועדת המשנה לתאונות עבודה, אומר לגלובס: "המצב רק הולך ומחמיר. נכון שהוקמה יחידת פלס במשטרה אבל השורה התחתונה היא שאין אכיפה מספקת, לא מבחינת כתבי אישום, לא מבחינת קנסות, ולא מבחינת רשם הקבלנים שרואה שחברות מפירות חוק באופן קבוע ממשיכות לעבוד. אנחנו מצפים לראות שינוי משמעותי".

"דווקא בחברות עם מערכות בקרה מוקפדות אנחנו באוניברסיטת בן גוריון מוצאים שיש סיכון לאירועים גדולים. כשמתרחשים האירועים הם מאז’וריים", אומר פרופ' שוחט.
לדבריו, ישראל נמצאת במקום ממוצע בעולם ביחס שבין מספר ההרוגים למספר העובדים. "אנחנו צריכים להיות כמו אנגליה ואוסטרליה שהן מתקדמות, ובהן יש שניים-שלושה הרוגים ל-100 אלף עובדים בשנה, באזור שלנו, המזרח התיכון, אנחנו בין המתקדמים דווקא".

ממתי אנחנו משווים את עצמנו למדינות המזרח התיכון?
"אני משווה את עצמנו למזרח התיכון, בגלל התרבות הניהולית של לקיחת הסיכונים. אקלים בטיחות ברמה גבוהה קורה כשיש להנהלה חשיבה על בטיחות ורווחת העובדים. אני מכיר הרבה ארגונים בארץ: בפחות מ-10% מהם יש התייחסות טובה. הרוב בינוני מינוס".

הפתרונות האפשריים: "לחשוב על הביצוע כבר בשלב התכנון"

כפי שהבעיות ידועות, גם הפתרונות מונחים על השולחן.

הטלת אחריות על היזמים: כבר למעלה משנתיים שמקודמות במשרד המשפטים תקנות שיהפכו גם את היזמים - ולא רק את הקבלנים - לאחראים במקרה של תאונה. ד"ר הדס תגרי אמרה בעניין זה: "זה חודשים ארוכים שאנו מתריעים בפני שרת הכלכלה וסגנה יאיר גולן על מצב בטיחותם המעורער של העובדים באתרי הבנייה ובכלל ומפרטים שורת צעדים שיש לנקוט לקידום בטיחותם. חזרנו והפצרנו בשרה לחתום על הרפורמה המתמהמהת בתקנות הבטיחות בבנייה להרחבת האחריות לבטיחות באתרי בנייה, ולהציג תוכנית עבודה מפורטת לקידום בטיחותם של העובדים בשנת 2022, בטרם ייפגעו עובדים נוספים".

בניית תרבות בטיחות: "בכל העולם מי שעושה את העבודה בפועל הם מהגרים ואוכלוסיות מוחלשות, אבל התרבות הניהולית היא כזו שדואגים להם", אומר פרופ’ שוחט. "במזרח אסיה הרבה יותר טובים מאיתנו בתרבות הבטיחות. הונג קונג, טייוואן, סינגפור ויפן - אנחנו צריכים ללמוד מהן. שיטות הבנייה דומות, ומבחינת מזג האוויר בהונג קונג, התנאים קשים יותר וביצועי הבטיחות טובים יותר בהשוואה אלינו. מתחילים את הבוקר בתדריך, בודקים את עמדות העבודה".

מכה לכיס: עו"ד ענת גינצבורג, מומחית לתביעות נזיקין ויו"ר ועדת נכים תגמולים ושיקום בלשכת עורכי הדין, סבורה שהמכה צריכה להיות בכיס: "אם בתי המשפט יפסקו פיצויים עונשיים של מיליוני שקלים לנפגעים - פיצוי שיכאיב בכיסם של הקבלנים וחברות הביטוח - יש סיכוי כי התמונה תשתנה, וכך אף הזילות בחיי אדם".

תיעוש ואוטומציה: האם אפשר להגיע למצב שבכלל לא נצטרך אנשים שעובדים בגובה 40 מטר? "בטווח הארוך - להכניס יותר אוטומציה זה נכון, אבל חלק מהעבודות עדיין יישארו", אומר פרופ' שוחט. נפילות מגובה, נזכיר, הן התאונות השכיחות ביותר.

לחשוב על הביצוע כבר בשלב התכנון: "בגיאומטריה חריגה חייבים כוח-אדם. היזם הוא שצריך לבדוק את התכנון, מתוך חשיבה על הביצוע", אומר פרופ' שוחט.
מסכים איתו מאיר שמש, יו"ר העמותה לקידום האיכות בענף הפיגומים: "צריך שהאדריכל יכין מראש תוכנית גם לבנייה עצמה שלא תסכן את העובדים".

למידה מטעויות: חזי שוורצמן, מפקח עבודה ראשי ומנהל הבטיחות בזרוע העבודה במשרד הכלכלה, וגם בן ראובן אומרים שהלמידה מכשלים היא אבן יסוד במלחמה בתאונות. שוורצמן פרסם בשבוע שעבר הנחיה לבדיקת כל הפיגומים התלויים בארץ, בתקווה למנוע את התאונה הבאה. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אפל קופצת ביותר מ-3%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב