גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הגענו למצב בו עובד שאין לו זמן לנשום או לחיות הופך דווקא ליותר מוערך? מחקר בדק ומצא

יותר ויותר עובדים ומנהלים מתלוננים על עבודה קשה ועל כך שאין להם זמן "לנשום" ● אבל בתרבות המערבית, במיוחד האמריקאית, זה נתפס כ"נדירות הערך האישי" שלהם,  בדומה למותגי יוקרה או למשאבי טבע מצומצמים

מחקר אחד בשבוע: לעבוד קשה, להיות בעומס וללא זמן פנוי הפכו לסמל סטטוס חברתי גבוה / צילום: Shutterstock
מחקר אחד בשבוע: לעבוד קשה, להיות בעומס וללא זמן פנוי הפכו לסמל סטטוס חברתי גבוה / צילום: Shutterstock

 

"אני מאוד עסוקה בשבועות הקרובים. בוא ננסה לתאם את הפגישה שלנו לתחילת החודש הבא?" / "תקופה מאוד עמוסה עכשיו לקראת סוף השנה. נדבר בשנה החדשה?" / "כל היום אני בפגישות, back-to-back. בזמן האחרון אני אוכל ארוחת צהריים רק מול המחשב". נשמע מוכר?

יותר ויותר עובדים ומנהלים מתלוננים על עבודה קשה ועל כך שאין להם זמן "לנשום", להתעמק בנושאים שעל שולחנם או לבלות עם המשפחה, שלא לדבר על לקחת חופש כדי לצבור כוחות.

במקביל לתופעת עומס היתר, חוקרים שמו לב שהרבה מהמותגים שמכוונים לצרכנים אמידים שינו את אסטרטגיית הפרסום שלהם. אם בשנות ה-90 מותגים ניסו לקשור עצמם לזמן הפנאי של הצרכנים, הרי שבשנים האחרונות הפרסומות מדגישות את הקשר לעבודה קשה (לדוגמה פרסומת של הוול סטריט ג'ורנל: "אנשים שאין להם זמן, מפנים זמן לקריאת הוול סטריט ג'ורנל").

מאמר שהתפרסם ב-Journal of Consumer Research ב-2017 (ונכתב על ידי Solvia Bellezza, Neeru Paharia ו-Anat Keinan) מראה שלהיות עסוקים ולעבוד קשה במיוחד הפכו לסמל סטטוס חברתי גבוה יותר מאשר להדגיש את זמן הפנאי שלנו.

בעידן של כלכלת ידע, אנשים עסוקים מעבירים מסר שיש דרישה רבה לידע ולניסיון שלהם, מה שיוצר תחושה של נדירות הערך האישי שלהם. הנדירות הזאת נתפסת בתרבות המערבית, במיוחד האמריקאית, כדבר טוב ורצוי, בדומה למותגי יוקרה או למשאבי טבע מצומצמים.

ניסוי מקדים ראשון שערכו החוקרות הראה שאנשים עסוקים נתפסים כעובדים שעות ארוכות ובנוסף ככאלה שיש להם עבודה משמעותית; כאנשים שיודעים לעבוד במקביל על כמה דברים, וגם לעבוד מהר יותר מאנשים שנתפסים כעסוקים פחות.

טענה נוספת שהחוקרות מעלות היא שאנשים עסוקים, כלומר, החסרים זמן פנוי, מזוהים ככאלה שארגונים ירצו להעסיק, שכן הם מזוהים עם יכולות גבוהות ומוטיבציה גבוהה. ניסוי מקדים שני בדק יותר מאלף ציוצים של סלבריטאים, ומצא ש-12% מהם שיתפו בתלונות על עבודה קשה ועומס. הממצא מלמד כי מדובר בתופעה משמעותית.

אפקט ההשפעה התרבותית

לפי המחקר, התפיסה החיובית של עומס בעבודה ומחסור בזמן פנוי היא תלוית תרבות. במדינות שבהן מתקיימת התפיסה של מוביליות חברתית גבוהה, היכולת לעלות בסולם החברתי-כלכלי בזכות עבודה קשה ויזמות, כמו למשל בארה"ב - האפקט המוצע יהיה חזק במיוחד. האמונה הרווחת היא שעבודה קשה מניבה הצלחה ושגשוג.

לעומת זאת במקומות שבהם קשה יותר לזהות מוביליות החברתית, כמו למשל באירופה, שבה האמונה הרווחת היא שקשה לטפס בסולם החברתי-כלכלי מסיבות שונות, האפקט ייחלש או ייעלם.

אחד הניסויים המרכזים במאמר ביקש מ-300 נבדקים להתייחס לאחד משני פוסטים בפייסבוק של דמות פיקטיבית. הראשון הדגיש את העומס הרב של כותבת הפוסט, המלינה שהיא עובדת מאוד קשה ושאין לה אפילו זמן לארוחת צהריים.

השני הדגיש את הזמן הפנוי של הדמות, שציינה שהשבוע היא לא חוותה עומס גדול בעבודה. המשתתפים התבקשו לדרג את הדמות במגוון משתנים: מה הסטטוס החברתי שלה, עד כמה גבוהות היכולות שלה, מה מידת המוטיבציה שלה להתקדם ועד כמה היא נדרשת בשוק העבודה.

התברר שהמשתתפים העריכו גבוה יותר את הדמות שהוצגה כעובדת קשה יותר, בכל המשתנים. ניסוי המשך שכפל את הממצאים, כשהפעם התבקשו המשתתפים להתייחס למכתב שמדגיש עומס בעבודה ולאחר, שמתאר זמן פנוי.

כדי לבדוק את אפקט ההשפעה התרבותית, השוו החוקרות נחקרים אמריקאים ואיטלקים, כשבקרב המשתתפים האמריקאים צוינה תפיסת מוביליות חברתית גבוהה יותר מאשר אצל האיטלקים. האפקט התרבותי אכן נמצא כצפוי בקרב האמריקאים, אבל בקבוצה האיטלקית התגלה אפקט הפוך: סטטוס חברתי גבוה יותר ניתן דווקא למי שהדגיש את הזמן הפנוי שלו.

המשתתפים האיטלקים בניסוי הניחו שהסיבה לכך שהאדם אינו עובד שעות ארוכות היא משום שהוא שייך למעמד חברתי גבוה או למשפחה עשירה. לכן אינו צריך לעבוד שעות ארוכות כדי להתפרנס, בעוד זה שעובד שעות ארוכות נאלץ לפרנס את משפחתו. העבודה המרובה לא נתפסה כביטוי של משמעת פנימית או שאיפות גבוהות להצליח, אלא כאילוץ של תנאי חיים.

ומה אנחנו יכולים ללמוד מכך? מאחר שהתרבות הישראלית דומה במשתנים אלו לתרבות האמריקאית ופחות לאיטלקית, ייטב לכם אם תבנו לעצמיכם תדמית של אנשים עסוקים מאוד. אבל בזמנכם הפנוי, בתקווה שיש לכם ולו מעט ממנו, אולי מוטב ללמוד קצת מן האיטלקים.

אמ;לק - תקציר המחקר ב-4 משפטים

1. שאלת המחקר: איך משפיעים עומס עבודה וחוסר זמן פנוי על הדרך שבה נתפס עובד בשוק העבודה ומבחינת הסטטוס החברתי שלו?

2. תהליך המחקר: נבדקו יותר מאלף ציוצים של סלבריטאים. 12% מהם שיתפו בתלונות על עומס. בנוסף, התבקשו 300 נבדקים להעריך דמויות פיקטיביות ביחס למידת הפנאי שלהן.

3. מסקנות: בארה"ב העריכו ההמשתתפים את הדמות שהוצגה כעובדת קשה גבוה יותר בכל המשתנים. אבל זה עניין תלוי תרבות. באיטליה הוערכו גבוה יותר דווקא בעלי הפנאי

4. צידה לדרך: בחברה האמריקאית ובחברות המושפעות ממנה, עומס רב נתפס כביטוי של משמעת פנימית ושל דחף עז להצליח, וטובה לתדמית. אבל זהו אינו כלל אוניברסלי.

פרופ’ אמיר גרינשטיין מרצה וחוקר שיווק ויזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי @AmirGrinstein. יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית ומאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeastern בבוסטון yanashechterman.com

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע