גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

א-סיסי שינה גישה, וישראל תגדיל את אספקת הגז למצרים

לגלובס נודע שההסכם בין שברון, שמחזיקה בכ־40% ממאגר לוויתן וכרבע ממאגר תמר, לבין חברה הירדנית נחתם בכנס האנרגיה בקהיר ● לפי ההסכם, כמות הגז שתועבר למצרים דרך הצינור הירדני תגדל, וצפויה להכניס לישראל יותר מ–100 מיליון שקל נוספים בשנה ממסים ותמלוגים

ראש הממשלה נפתלי בנט נפגש עם נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי / צילום: קובי גדעון-לע''מ
ראש הממשלה נפתלי בנט נפגש עם נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי / צילום: קובי גדעון-לע''מ

בישראל התרגשו לראות השבוע את נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי ניגש אל שרת האנרגיה הישראלית קרין אלהרר, עם הגעתו לאולם בכנס האנרגיה שהתקיים בקהיר, ומודה לה על הגעתה. הפעולה הזו היא הרבה מעבר למחווה אנושית כלפי השרה.

בשבוע שעבר כותרת הטור עסקה גם היא במצרים, המצויה בתהליך של שינוי גישה מול ישראל, בשאיפה לפתח את הקשרים הכלכליים והמסחריים עימה. הגישה החדשה מיוחסת, בין השאר, להצלחה המשמעותית של הסכמי אברהם. בין השאר, ההסכמים סייעו לקדם עסקאות כלכליות שנחתמו בין שתי המדינות וחברות פרטיות.

פגישת א־סיסי ואלהרר בכנס האנרגיה בקהיר / צילום: יוטיוב

סיבה נוספת לשינוי הגישה של מצרים נובעת, מהשאיפה שישראל תסייע לה מול וושינגטון המכבידה בדרישות בענייני זכויות אדם. במחווה לאלהרר, א-סיסי מראה קבל עם ועולם ערבי כי הנה, מצרים מוכנה להיפתח לישראל כלכלית, תיירותית ובמגוון דרכים נוספות.

תחום האנרגיה היה בעשור האחרון אחד מאלה שבהם העסקאות עם מצרים פרחו - צינורות הונחו והסכמי מכירה נחתמו וגם יושמו. כעת, כחלק מהגישה החדשה שאימץ א־סיסי, העסקאות מתרחבות וכוללות גם את ירדן. לגלובס נודע ששלשום נחתם בקהיר הסכם נוסף בין חברת שברון, המחזיקה בכמעט 40% ממאגר לוויתן וכרבע ממאגר תמר, לבין חברת צינור הגז הירדנית פאג’ר. ההסכם נוגע להולכת גז משני המאגרים, תמר ולוויתן למצרים, דרך הצינור הירדני.

ניצול מלא של יכולת המערכת להעברת הגז

השותפה הבכירה בלוויתן היא דלק הישראלית, וכן קבוצת רציו; בתמר שותפות גם תמר פטרוליום, מובדלה האמירתית, ישראמקו ואחרות. כיום משמש הצינור משני המאגרים להולכה של הגז שנמכר מישראל לחברת הגז הירדנית, הודות לעסקה שנחתמה בשנת 2016. הצינור מתחיל בגשר שייח’ חוסיין ומשם חוצה את ירדן מצפון לדרום עד עקבה.

משם הצינור ממשיך למצרים מתחת למפרץ אילת. בטקס החתימה נכחו שר האנרגיה של מצרים - טארק אל מולה, נשיא שברון העולמית - קליי, מנכ"ל דלק קידוחים - יוסי אבו, מנהל שברון ישראל - ג’ף יואינג, ומנכ"ל חברת הולכת הגז פאג’ר - פואד רשאד.

חתימת ההסכם. משמאל עומדים: טארק אל מולה, שר האנרגיה של מצרים, קליי נף, סגן נשיא שברון העולמית, יוסי אבו, מנכ''ל דלק קידוחים. חותמים: ג׳ף יואינג, מנהל שברון ישראל ופואד רשאד, מנכ''ל פאג'ר / צילום: דלק קידוחים

ההסכם המהווה מימוש של סעיפי ההסכם המקורי שנחתם עם חברת דולפינוס המצרית ב-2018 למכירת גז בהיקף של כ-15 מיליארד דולר. בהסכם נקבעה אפשרות להגדלת הכמות השנתית, אלא שמערכת הולכת הגז הישראלית עמוסה, ומהווה צוואר בקבוק שלא מצליח להוליך את כל הכמויות שהמצרים נזקקים להן.

הנקודה הבעייתית היא בין אשדוד לאשקלון, והתקווה היא שחברת נתג"ז הממשלתית (נתיבי הגז הטבעי לישראל) תשלים את הנחת הצינור החדש בנקודת העומס עד לסוף שנת 2023.

מנגד, המערכת המעבירה את הגז אל הצינור הירדני בגשר שייח’ חוסיין מסוגלת להעביר 6 BCM (אמת המידה למדידת כמויות הגז במיליארדי מטרים מעוקבים) בשנה, אך רק חלק מהיכולת הזו מנוצלת. מהנתונים שנודעו לגלובס עולה שלפי ההסכם שנחתם בקהיר, כמות הגז שתועבר למצרים דרך הצינור הירדני תגיע ל-2 BCM בשנה, ואילו המערכת העוברת מאשקלון לאל עריש מעבירה כיום 3.5 BCM. במילים אחרות, ההיקף הכולל יגיע ל-5.5 BCM בשנה בסך הכל.

לקוח הקצה של הגז הוא חברת דולפינוס המצרית, האחראית לאספקת הביקוש של גז לתעשייה ולמשק האנרגיה המצרי, וגם להעברתו למתקני ההנזלה על חוף הים התיכון ומשם לאירופה. על רקע הסכסוך בין אוקראינה לרוסיה, והניסיון של אירופה להקטין את התלות בגז הרוסי, הביקוש הזה צפוי רק לגדול ולצמוח.

יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים, אמר לגלובס שמכירת הגז למצרים דרך ירדן תאפשר למקסם את תשתיות הגז הטבעי בישראל מבחינת ההפקה וההולכה, ותחזק את המעמד של מאגר לוויתן בישראל כעוגן אנרגיה מרכזי באזור. לדבריו, מצרים מהווה מרכז אנרגיה אזורי בשל הצרכים המקומיים, ולאור יכולת הייצוא לאירופה ואסיה באמצעות גז טבעי נוזלי.

 

גז ישראלי מאיר את השכנות באזור

ממשרד האנרגיה נמסר שייצוא גז טבעי נוסף בהיקף כה נרחב צפוי להגדיל את הכנסות המדינה ממסים ותמלוגים. הייצוא דרך הנתיב החדש בצפון ירדן יניב הכנסות של למעלה מ-100 מיליון שקל נוספים לנתג"ז, באמצעות תעריף הולכה. במשרד מבטיחים שההכנסות הנוספת של נתג"ז יופנו לתועלת צרכני משק הגז הטבעי, על ידי הפחתת תעריפים, והרחבה ושכלול תשתיות ההולכה הישראליות. ההערכה היא שמחיר הגז למצרים נמכר במחיר של בין 6-8 דולר ליחידת חום.

אלא שלהסכם הזה חשיבות גאו-אסטרטגית עצומה מעבר לתועלת הכספית לישראל. כדי לאשר אותו, נחוצה הייתה הסכמתן של שלוש הממשלות המעורבות, ובעקיפין גם של איחוד האמירויות המחזיקה באמצעות קרן העושר מובדלה בחלק ממאגר תמר. מצרים, כפי שפירטנו, דחפה את המהלך בשל הצורך בגז והרצון להרחיב את הקשר הכלכלי עם ישראל.

ירדן היא לכאורה האגוז הקשה יותר לפיצוח, על רקע ההתנגדות הפוליטית שם להסכם רכישת הגז מישראל, ולהסכם האנרגיה תמורת מים שנחתם לאחרונה. אלא שגורמים שמעורבים באירוע, אומרים לגלובס שהירדנים לא הביעו שום התנגדות. לדבריהם, ההתנגדות הפוליטית לא מנעה את יישום רכישת הגז הישראלי על ידי חברת החשמל הירדנית, והסכמת ירדן להולכת הגז מישראל למצרים הושגה בקלות.

ירדן מרוויחה מכך ניצול מלא של מערכת הולכת הגז בשטחה ומכאן גם תמלוגים והכנסות, ומהדקת את הקשר בתחום האנרגיה עם שכנותיה לרבות ישראל. כמו כן, העובדה שגם האמירתים תמכו במהלך, עזרה לשכנע את הירדנים שלא להתנגד.

במשרד האנרגיה מספרים שהפגישות של השרה אלהרר וצוותה מאחורי הקלעים עם העמיתים מהאמירויות ממצרים והמדינות האחרות, התנהלו בחמימות רבה ומתוך כוונה של כולם להמשיך במגמת שיתוף הפעולה והרחבתה לעוד מדינות.

מנכ"ל משרד האנרגיה, ליאור שילת, סיפר לגלובס שניכר, שלצד הדיפלומטיה המסורתית, ישראל הופכת בחודשים האחרונים לחלק משמעותי בדיפלומטיית האנרגיה של האזור. המחווה של הנשיא המצרי לשרת האנרגיה היא הנראות של התופעה הזו, אבל מה שחשוב לא פחות זה מה שקורה בחדרי הישיבות כשהשרה ויתר אנשי המקצוע במשרד נפגשים עם עמיתיהם מכל המזרח התיכון, ומקדמים פרויקטים של אנרגיה.

כך בעצם הוסר עוד חלק בחומה שחצצה בין ישראל לשכנותיה - ישראל היא כבר לא אי מבודד בכמה וכמה תחומים כמו המים, האנרגיה והמסחר. משאיות ישראליות אמירתיות וירדניות עוברות עם סחורות מישראל לאמירויות ובחזרה דרך סעודיה וירדן. כך גם מים מישראל משקים את שדות עבר הירדן, וגז ישראלי מאיר את הממלכה ההאשמית ואת הרפובליקה המצרית.

האם ישראל תספק גז ללבנון במקום איראן?

בחודשים האחרונים, על רקע המשבר הכלכלי והאנרגטי של לבנון, נרקמת לה עסקה של הולכת גז ממצרים דרך ירדן וסוריה אל לבנון. בלבנון פועלים בקדחתנות להסב תחנות כוח ממזוט לגז כחלק מהעסקה. הרעיון של מדינות ערב המתונות המעורבות בו הוא להקטין את תלותה של לבנון בנפט המוברח מאיראן ונשלט על ידי חיזבאללה, שבכך מגדיל את כוחו והשפעתו במדינה.

כפל המהלכים מעורר שאלות. איזה גז בדיוק יגיע ללבנון ודרך איזה מערכת? אמנם מדובר בגז מצרי, אבל בפועל חלק לא קטן ממאגרי הגז מגיעים מישראל. כלומר לא מן הנמנע שגז ישראלי יאיר את ביירות. נזכיר שהשרה אלהרר אמרה בעבר שישראל מוכרת את הגז למצרים ולירדן, ואין זה עניינה למי הן מעבירות אותו אחר כך.

בשורה התחתונה, לאחר הדחיפה שנתנו הסכמי אברהם, מיזמים והסכמים ועסקאות שוברי חומות ישנות יוצאים לדרך. האם הפוליטיקה והמהלכים של איראן ומתנגדי ההסכמים ימנעו זאת? סביר להניח שיעכבו או יפריעו אבל לא יעצרו. ויש עוד מדינות בדרך למעורבות בעסקאות מסוג זה, הן המפרציות האחרות והן עיראק ממתינות לשעת הכושר לכך.

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסכים ירוקים בוול סטריט: נאסד"ק עולה באחוז וחצי

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי