גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקרון שוחח עם פוטין: מכירים בצורך למצוא פתרונות דיפלומטיים

רוסיה ובלארוס האריכו תרגיל צבאי בגבול אוקראינה שהיה אמור להסתיים היום ● "התוכנית שאנחנו רואים היא עשויה להיות המלחמה הגדולה ביותר באירופה מאז 1945", אמר ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון ● משקיפים מהארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה דיווחו על אלפי הפרות הפסקת אש במזרח אוקראינה מאז שבת

חייל אוקראיני ליד בניין שהופגז בכפר באזור לוהנסק, מזרח אוקראינה, ביום שבת / צילום: Associated Press, Vadim Ghirda
חייל אוקראיני ליד בניין שהופגז בכפר באזור לוהנסק, מזרח אוקראינה, ביום שבת / צילום: Associated Press, Vadim Ghirda

17:33

ולדימיר פוטין ועמנואל מקרון שוחחו טלפונית על הצורך למצוא פתרון דיפלומטי למצב המסלים במזרח אוקראינה, כך לפי הצהרת הקרמלין.

"לאור הדחיפות של המצב, הנשיאים הכירו בצורך להגביר את החיפוש אחר פתרונות דיפלומטיים דרך משרדי החוץ והיועצים הפוליטיים למנהיגים", כך לשון הודעת הקרמלין. "המגעים הללו יובילו להשבת משטר הפסקת האש ויוודאו את ההתיישבות באזור הסכסוך דונבאס", הוסיפו בקרמלין.

12:42

נשיא צרפת עמנואל מקרון ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין ינהלו היום שיחת טלפון מדינית, כאשר ברקע המאמצים הדיפלומטיים של מדינות המערב למנוע פלישה רוסית לאוקראינה. השיחה תיערך לאחר שמקרון שוחח אמש עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי.

בסוכנויות הידיעות הרוסיות מדווחים כי הנשיא מקרון הפך לאדם שפוטין משוחח עמו באופן התכוף ביותר בימים האחרונות.

זלנסקי צייץ לאחר השיחה עם מקרון כי השניים ערכו שיחה בהולה בנוגע לאגרסיות הרוסיות, ההפצצות על שטחי אוקראינה בהם נמצאים פוליטיקאים אוקראינים בכירים ועיתונאים בינלאומיים. "שוחחנו על הדרכים המיידיות לדה-אסקלציה והסדר דיפלומטי ופוליטי", הוסיף הנשיא האוקראיני.

בשיחת הטלפון ביניהם, זלנסקי הדגיש בפני מקרון כי קייב לא תגיב לפרובוקציה של הבדלנים הרוסים ממחוז דונבאס.

ממשלת בלארוס הודיעה הבוקר (א') כי על אף שהייתה אמורה לסיים את התרגיל המשותף עם צבא רוסיה בסמוך לגבול האוקראיני היום, התרגילים הצבאיים ימשיכו. תרגילים אלה נתפסים כחלק בלתי נפרד מהתוכנית של הקרמלין לייצר לחץ סביב כל הגבולות שיש לרוסיה ובנות בריתה עם אוקראינה, כך לפי גורמים דיפולמטיים באירופה.

09:51

ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, אמר בריאיון ל-BBC כי עדויות מצביעות על כך שרוסיה מתכננת "את המלחמה הגדולה ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה". לדבריו, "אני חושש לומר לכם שהתוכנית שאנחנו רואים היא למשהו שעשוי להיות המלחמה הגדולה ביותר באירופה מאז 1945. לפי כל העדויות, התוכנית כבר החלה במובנים מסוימים. אנשים צריכים להבין את המחיר העצום בחיי אדם שעלול להיות כרוך בזה".

ג'ונסון נאם בוועידת הביטחון במינכן, והודיע כי בריטניה תטיל על רוסיה סנקציות מרחיקות לכת יותר ממה שהוצע בעבר. לדבריו, בריטניה וארצות הברית ימנעו מחברות רוסיות לסחור בפאונד ובדולרים, מה ש"יפגע בהן מאוד מאוד".

ג'ונסון סיפר כי נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הודיע למנהיגי המערב כי המודיעין האמריקאי מאמין שהכוחות הרוסיים לא רק מתכננים לחדור לאוקראינה ממזרח, דרך דונבאס, אלא גם מבלארוס והאזור סביב קייב.

בבריטניה מאמינים שפוטין כבר נתן אור ירוק להשתלטות על אוקראינה

במקביל, ראשי המודיעין הבריטי אומרים שהם מסכימים עם הדיווחים מהבית הלבן, ומזהירים כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כבר נתן אור ירוק לתוכנית להשתלט על אוקראינה, כך מדווחים בבריטניה.

לפי ה"סאנדיי טיימס", ארבעה בכירים בממשלה הבריטית אישרו שהם מצפים למתקפה רוסית שעשויה לקרות בכל יום, ועלולה אף להגיע ל"מלחמת בזק" בבירה קייב. אחד מהבכירים אמר כי "המודיעין שלנו עולה בקנה אחד עם האמריקאים. לפוטין יש תוכנית, והיא יוצאת לדרך".

לדברי הבכירים, הם מצפים שמבצע "דגל כוזב" ועימותים עם חיילים אוקראינים באזור מזרח דונבאס יגררו אחריהם מתקפה של כוחות בדלנים פרו-רוסים, ואחריהם הצבא הרוסי "ייקח נתח מאוקראינה" או יפתח ב"פלישה בקנה מידה מלא".

גורם ביטחוני אמר: "הייתי מצפה למטח פתיחה מסיבי שינסה לסלק את הממשלה בקייב. הרוסים מיקמו טילי שיוט כדי לקחת את הבירה".

"יש הכרה שאנחנו אולי נתמודד עם מלחמת בזק, אבל גם יש הרבה תרחישים שונים שעשויים להתרחש בבת אחת או ברצף", אמר יועץ בכיר אחר, והכליל בהם גם "מתקפה גדולה על קייב".

מאות הפרות של הפסקת האש

משרד ההגנה האוקראיני דיווח על 122 הפרות של הפסקת האש מצד כוחות רוסים במהלך יום שבת, ב-108 מתוכן תועדו כלי נשק אסורים על פי הסכמי מינסק. לפי ההודעה, שני חיילים אוקראינים נהרגו וארבעה נפצעו בעקבות ירי ארטילרי לעבר בנייני מגורים.

משקיפים מהארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה (OSCE) דיווחו ביום שבת על יותר מ-1,500 הפרות של הפסקת האש במזרח אוקראינה.

לפי ההערכות האחרונות בוושינגטון, בין 169,000 ל-190,000 חיילים רוסים מוצבים כעת לאורך גבולותיה של אוקראינה עם רוסיה ועם בלארוס. הנתון הזה כולל גם את הבדלנים במזרח אוקראינה.

"האויב מנסה לאלץ יחידות של הכוחות החמושים של אוקראינה לפתוח באש בתגובה, על מנת להאשים את המגנים האוקראינים בהפגזת אזרחים", נכתב בהודעה. משרד ההגנה האוקראיני הבהיר כי הצבא לא יפתח באש על תשתיות אזרחיות, וימשיך לדבוק בנורמות המשפט הבינלאומי.

מועצת האיחוד האירופי פרסמה הלילה הודעה המשבחת את האיפוק של אוקראינה לנוכח "הפרובוקציות המתמשכות והמאמצים לערעור היציבות". ג'וזפ בורל, הנציג העליון לענייני חוץ ומדיניות ביטחון של האיחוד האירופי, אמר כי "האיחוד קורא לרוסיה להשיב את היציבות על ידי נסיגה משמעותית של כוחותיה מקרבת גבולות אוקראינה".

נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי נואם במינכן, אתמול / צילום: Associated Press, Michael Probst

נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי הגיע אתמול לוועידת הביטחון ואמר כי אוקראינה תמשיך להתאפק וכי הוא מודע לכך שתקרית אחת יכולה להוביל ל"מצב מסוכן מאוד". בנאומו הוא ביקר את המערב על כך שזנח את אוקראינה להתמודד לבד עם התוקפנות הרוסית, ואמר כי ארצו התפרקה מנשק גרעיני ("הסכם בודפשט") וכך איבדה חלק מיכולת ההרתעה שלה. הוא קרא ללוח זמנים מגובש להצטרפות ארצו לנאט"ו.

זלנסקי אמר עוד כי המערב וארה"ב עדיין לא פירסמו את "הסנקציות החמורות" שהבטיחו להטיל על רוסיה במקרה של פלישה, מה שגורם לו לתהות "אם בכלל יוטלו סנקציות".

עוד כתבות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; קרפור נופלת לאחר פרסום הדוחות

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● ההוראה האחרונה של באפט: צמצום החזקות בחברת אפל ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

"מה שצריך למבצע ממושך": זינוק חד בצבירת הכוחות האמריקאים באזור

אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● "הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן והירי על מפגינים ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; מניית הבורסה מזנקת בכ-7%

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● עדכונים שוטפים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם